Dapper Hart Event 20 november gaat niet door

Beste bezoekers van deze website,
Dapper Hart event, de kunst en cultuurbijeenkomst die op 20 november zou worden gehouden in de Griffioen in Amstelveen, gaat niet door. Er waren te weinig aanmeldingen. Het waren er toch nog 70 maar het waren er veel te weinig om de kosten van het huren van de zalen te kunnen dekken. We gaan met een aantal van de mensen die mee wilden doen bij elkaar komen op zondag 20 november om samen te onderzoeken of we het nog een keer gaan proberen, misschien in het voorjaar.
Er waren en zijn erg weinig mannen die mee willen doen of die zich aanmelden om als bezoeker te komen. Ik heb hier ook een oproep gedaan en op nog een paar plaatsen maar toch zijn er heel weinig mannen die zich hebben gemeld. Van die 70 aanmeldingen weet ik niet hoeveel mannen daarbij waren maar ik denk echt weinig. Voor mijn workshop, waarin het ging om het uitwisselen van ervaringen door mannen, meldde zich helemaal niemand aan. Ik denk dat wij het hard kunnen gebruiken: herkenning, steun en begrip. De meeste kans daarop heb je bij andere mannen die zelf misbruikt zijn, die daarom weten wat het betekent en wat het met je doet. Ik zou graag willen dat er via deze website meer mannen zich melden die het aandurven om elkaar te ontmoeten en te praten over wat je overkomen is en wat je er mee kunt.
Dus dit is een nieuwe oproep.

11 antwoorden
 1. ben goeman
  ben goeman zegt:

  Dag Harm,
  Wat vreselijk voor je dat er zich helemaal niemand bij je aanmeldde. En nog vreselijker voor Bonnie, die dit alles organiseerde, al haar tijd en energie erin gestoken heeft.
  Zelf de afgelopen maanden enkele malen mijn kop hard gestoten op dit of dat. Heb er toch veel van geleerd sinds in het openbaarheid treden van 1 juli; jij kort daarvoor.
  Wat mij opviel is, dat er niet weinig plekken zijn in Nederland en België (Liesbeth) waar seksueel misbruikten bij elkaar kunnen komen, maar de praktijk is, dat het steeds louter vrouwen zijn, met slechts hier en daar een man – die dan “ondergesneeuwd” worden door al die vrouwen: vrouwen reageren immers heel anders dan mannen; ook is de seksuele problematiek heel anders – denk voor mannen in bepaalde gevallen beslist veel schadelijker, vanwege de andere wijze dat die seksueel misbruikt is geweest.
  Zo is het toch ook gesteld met Dapper Hart event – kijk alleen maar al naar de samenstelling van de medewerkende groep. Wel heel goed bedoeld van Bonnie, met alle respect – maar misschien moeten mannen toch gescheiden van vrouwen hun eigen verhaal kunnen vertellen….
  Dat gebeurt hier op deze site naar behoren – Peter Schouten, en anderen, maken voldoende onderscheid (op een uitzondering na) tussen mannen en vrouwen, zodat mannen hier werkelijk met hun eigen verhaal en problematiek kunnen komen. Zoals “De Widdonck te Roggel” in deze blog, met meer dan honderd reacties, en vele anderen.
  Neem deze overweging mee, als je aanstaande zondag met anderen erover gaat praten. Aan de weg blijven timmeren zoals jij, Bonnie en vele anderen doen, da’s uitstekend. Door blijven gaan ermee. Maar er zijn meer wegen naar Rome, veel meer. Wil het op deze manier niet lukken, dan op een andere manier. En Bonnie heeft beloofd na dit alles contact met me op te nemen, zij werkt veel met kinderen, nu, dan is er nog volop werk te verzetten. Want er gaat te veel mis in dit kleine landje: zie mijn stukje poëzie hierover in “Ben” van 1 juli, dan naar beneden scrollen tot voorbij Bonnie, daar staat het. We moeten blijven strijden, Harm, dat is louter onze plicht, in zoverre we het tenminste kunnen. Sterk Bonnie namens mij, die zit ongetwijfeld met een grotere kater dan jij. Ben

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Dank je Ben, voor je steun. Het is inderdaad onze plicht. Ik schrik nog steeds als ik weer merk hoe veel kinderen misbruikt worden. Vandaag hoorde ik weer over een jongeman die als puber in de klauwen van mannen is gevallen en na jarenlang misbruik is losgelaten. En niet meer kon opstaan.Jullie weten hoe dat loopt. Hij is chronisch client van de GGZ geworden en als ik het goed heb begrepen is er geen enkel perspectief op verbetering voor hem. Dus ja: het is onze plicht.
   Ik heb wel zelf een workshop gegeven maar dat was een week eerder. Het was op de landelijke studiedag van de Eigen Kracht beweging en ik heb een uur lang met een grote groep medewerkers gesproken over de stiekeme en verborgen manier waarop misbruik oplossingen voor problemen rond kinderen saboteert en onmogelijk kan maken.
   Ook in die kring hoorde ik over drie gevallen van misbruik vertellen en ik weet zeker dat lang niet alle ervaringen zijn genoemd.
   Dus ja Ben, het is onze plicht.

   Beantwoorden
   • ben goeman
    ben goeman zegt:

    Dag Harm,
    Sinds vier en een halve maand op deze site, en zie steeds meer schrijnende gevallen van mannen die voor hun hele leven zo getekend zijn door dat misbruik, dat ze dat nooit meer te boven meer komen. Het maakt me soms woest en machteloos tegelijkertijd.
    Kun je wat vertellen over die workshop van afgelopen week, jouw verhaal hier samenvatten. Ben uiterst nieuwsgierig…. Ben

    Beantwoorden
    • Harm
     Harm zegt:

     Dag Ben,
     Die workshop was anders dan wat ik op de Dapper Hart event had willen doen. Daar zou voor mij centraal hebben gestaan de uitwisseling over wat misbruik met je doet en wat je er mee kunt doen. In deze workshop had ik een ander doel. De eigen Kracht conferentie beweging is een organisatie die tot doel heeft mensen te ondersteunen die eigen kracht van familie en netwerk willen verzamelen om zelf problemen in hun persoonlijke situatie te overwinnen. Het is ook een verzetsbeweging tegen betutteling en overheersing door hulpverleners.
     In mijn workshop heb ik allereerst aandacht gevraagd voor de enorm grote schaal waarop misbruik van kinderen plaatsvindt. En dat misbruikers actief hun slachtoffers het zwijgen opleggen en er alles aan doen om wat ze doen geheim te houden en dat de familie waarbinnen dit gebeurt , of het milieu van die familie vaak ook gekenmerkt wordt door zwijgen over wat moeilijk is en wegkijken. En angst. En dat deze twee feiten gecombineerd enerzijds oorzaak zijn voor het mislukken van pogingen om familie te mobiliseren om problemen rond kinderen of gezinsleden zelf op te lossen en anderzijds dat familie en eigen netwerk bedreigend kunnen zijn en zelf deel uitmaken van de (oorzaak van de) problemen. Mensen die vanuit de Eigen Kracht beweging zich inzetten voor het maken van familieplannen gaan er vaak van uit dat ‘de familie het beste weet wat goed is’ maar bij misbruik en incest is dat vaak helemaal niet zo. Dan is de familie oorzaak van het probleem. Ik heb aan de deelnemers aan de workshop gevraagd wie zelf met misbruik te maken heeft gehad: drie mensen hebben kort iets verteld. Dat was fantastisch: ik had zoiets niet eerder meegemaakt dat dat openlijk gezegd werd door meer dan één persoon in een groep. Ook is het daardoor gegaan over wat nou eigenlijk seksueel misbruik is. Ik heb gezegd dat het meest bepalend is hoe het slachtoffer ervan er door geraakt wordt en niet wat er precies gebeurd en ik heb het voorbeeld gegeven van kinderen die mee moeten kijken naar porno als seksueel misbruik. Door dat voorbeeld wordt duidelijk dat het gaat om het overschrijden van de grenzen van een kind. Grenzen van integriteit en veiligheid.
     Ik denk dat de workshop er aan heeft bijgedragen dat dit onderwerp nu een beetje zichtbaarder is geworden in de Eigen Kracht beweging. Ik ben er zelf ook mee opgeschoten. Het deed me goed om open te zijn over mijn eigen misbruik ervaring en over het feit dat ik dat mijn hele leven met me mee heb gedragen.
     Dat was het.

     Beantwoorden
     • ben goeman
      ben goeman zegt:

      Dag Harm,
      Heb eerst eens op internet uitvoerig gezocht wat Eigen Kracht Conferenties inhield. Vond jou daar ook in staan. Ja, het is goed dat er een vuist gemaakt wordt tegen die overbetutteling en zo. En dat je dat seksueel misbruik hebt weten open te breken, goh, wie had dat nou verwacht! Zo zie je, hoe diep diep verankerd zit bij sommige mensen, maar erover zwijgen.
      Alles in familieverband oplossen, klinkt mooi, maar heb zelf al te veel gekonkel in families gezien, dat dit veel kan opleveren: vastgeroeste patronen, vooroordelen, kwebbelaars, en een pikorde net zoals bij kippen kan veel bederven. Ben zelf de oudste van de zeven, en was altijd de zwijgende partij in discussies. Heb zoveel in het verleden meegemaakt dat onbespreekbaar is en blijft: “dop mijn eigen boontjes zelf wel”.
      Heb onlangs in “Trump ’t is 9 november” twee lijvige reacties geschreven, het eerste over het doodzwijgen van anderen, het tweede over het luisterend oor (nee dus).
      Dat is ook waarom Dapper Hart Event nooit zo’n succes kon worden. Ter verduidelijking: homo’s en lesbo’s treden ook in de openbaarheid, maar wordt het wel aanvaard door de massa? Ze horen er liever niet van, lopen meestal toch met een grote boog om je heen. Nog erger zou het gesteld zijn indien sm-ers zich openbaar zouden gaan uiten. Zelf ook ritueel misbruikt geweest, wat daar gebeurt is te erg voor woorden of foto’s (heb er toch een stukje poëzie over gemaakt, mèt bizarre afbeeldingen), maar zelfs op deze site is het de vraag of zoiets getoond mag worden. Begrijp je? Men wil zich beschermen, afdekken van zulke walgelijke toestanden. Mensen uit concentratiekampen, joden uit de holocaust, stop stop, nu is het genoeg!
      Dus dan maar niet in de openbaarheid treden? Moeilijk te zeggen, het heeft zijn voors en zijn tegens. Belangrijker is, dat de slachtoffers geholpen moeten worden. Ook hen die lichamelijk getroffen zijn, zoals hen vanwege de atoombom op Hiroshima. Of bijstand verlenen aan melaatsen (lepra) in colonies. Doorgaans zal het daar op neer komen: elkaar helpen en ondersteunen. Soms ook door alleen maar zwijgend bij elkaar te zijn, zoals schandjongens in sm-clubs. Met mogelijke hulp van enkele buitenstaanders, dat zou geweldig wezen.
      Is er dan nergens een lichtpuntje? Zeker wel. Door naar de kern, de oorzaak van dit alles te schouwen, en dat dan bij de wortels aan te pakken. Bijna niemand doet dat, ook Bonnie niet (hoe goed ze het ook bedoelt). Als je iets voor kinderen wilt betekenen, moet dat dus ook bij de wortel aangepakt worden. Heb ingezien dat studie van de antropologie (volkerenkunde) daarbij veel problemen kan oplossen (bijvoorbeeld: hoe los je dat probleem op van lastige pubers? Geef ze een jeugdwijding, dat verschaft hen een gezicht). Ook inzicht in de bijbel kan verhelderend werken, jazeker.
      Tenslotte een verwijzing naar mijn artikel van 2 november 2016 in “de gnosis is medeoorzaak van het gedonder in de RK-kerk” van Peter Schouten van 13 augustus 2007, blog pagina 81, over het geslachtelijke (als je in WordPress kunt komen, gaat dat sneller, onder 2 nov 2016). Daarin wordt eigenlijk de oorzaak van alle ellende beschreven: hier vind je de wortel, de kern van alles. En pas dat dan toe op alle wereldproblematiek. Op de misdeelde kinderen ook in dit landje. Op allerlei vormen van seksueel misbruik en perversiteiten. Enzovoorts. Er is meer dan ooit veel werk aan de winkel. Wil zelf nog lange tijd strijdlustig doorgaan ermee. Ook al snappen velen er geen bal van. Halen de neus voor je op. Ach, mijn Heer ziet het, weet mij door Hem ontzettend veel gesterkt. In God is in weze alles reeds overwonnen, door het offer van Jezus Christus. Eens zal dat ook blijken. Maar we moeten eerst door deze moeilijke tijd heen. Ben

 2. Verbeeck
  Verbeeck zegt:

  Ik reageer in naam van mijn zoon BENJAMIEN. Ik ben er me nu van bewust dat het waarschijnlijk ONMOGELIJK is voor de slachtoffers om te praten. Mijn zoon sprak pas na vele jaren en maakte er vervolgens een einde aan. 42 jaar oud.
  Het stilzwijgen is het WAPEN van de misdadigers dat ironisch genoeg door de stilte en de anonimiteit van hun slachtoffers wordt scherp gehouden.
  Als het slachtoffer SPREEKT valt ook het masker van de MISDADIGER en ligt de weg open naar een ander leven.
  Spreekt allemaal en doorbreek een van de dodelijkste taboes.
  Jullie zijn slachtoffer van andermans perversie.
  Maryse, moeder van Benjamien Van Passel

  Beantwoorden
  • ben goeman
   ben goeman zegt:

   Dag Maryse Verbeeck,
   Ongetwijfeld heb je mijn reactie van 10 november op de jouwe gelezen, de derde reactie in de blog van 2 october over “oud geval seksueel misbruik in Amersfoortse kerk ontdekt”.
   Is het onze plicht om ons seksueel misbruikt zijn te melden? De een doet het op een felle manier, de ander op een rustige wijze, en de derde zwijgt maar. Iedere wijze is op zichzelf goed. Ook degene die zwijgt. Want tenslotte zal de misdadiger toch niet ontkomen aan het oordeel. Daar wordt tegenwoordig veel te weinig over gesproken, uit angst. Maar we hebben een liefhebbende God Die al degenen die verkeerd gehandeld hebben zeker zal oordelen. Op grond van Zijn rechtvaardigheid. Onze grootste troost zou moeten wezen, al bereiken wij weinig of, in jouw geval, misschien helemaal niets met alles wat je toch probeert, gelukkig hebben wij een uiterst rechtvaardige Rechter Die alles ziet en weet, meer dan wij. Zou me geen raad weten, indien dit niet zo zou wezen. Maar de bijbel zelf staat er bol van. Dan kunnen wij ook geruster adem halen. Ons verlaten op Hem Die zal oordelen. Als Jezus Christus al spreekt van een molensteen hangen om de nek van een ieder die een struikelblok voor kinderen is, en dan en de diepste zee wordt geworpen – wat kunnen wij daar dan nog aan toevoegen? Het zou vreselijk zijn geweest als God de goeden èn de kwaden over één kam zou scheren, als een zoete sinterklaas die alles goed vindt, zo zouteloos en smakeloos. Nee, juist uit Zijn liefde oordeelt Hij fel, opdat eens zal blijken wie die goeden zijn. Dat positieve geluid wordt al meer dan vijftig jaren niet meer in de kerken gehoord. Ben zelf overigens niet kerks, wel bijbels, lees het nieuwe èn oude testament ervan elke maand geheel uit. Weest getroost, Maryse! Ben

   Beantwoorden
 3. jos
  jos zegt:

  Ik zal best met iemand willen uitwisselen. ben eigenlijk al langer op zoek naar iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
  Maar hoe kom ik in contact met zo iemand en hoe werkt dat.
  Meld je aan als je het in vertrouwen wilt delen.
  Zie gaarne jouw reactie tegemoet.

  Beantwoorden
  • ben goeman
   ben goeman zegt:

   Beste Jos,
   Misschien kun je met mij tot uitwisseling komen. Lees eerst eens in deze blog de twee stukjes poëzie van 1 en 9 juli, vooral is die van 1 juli belangrijk (“Ben”), omdat dat gaat over de gevolgen van het misbruik. Analyseer dat voor jezelf, en geef daar ter plekke dan je reactie. Zal proberen je snel te antwoorden. Ben

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *