De Ruwenberg

Ik zoek lotgenoten die vanaf 1954 op het Internaat De Ruwenberg (SintMichielsgestel) hebben  gezeten en sexueel misbruikt zijn.

Dank

 

4 antwoorden
 1. guus
  guus zegt:

  Ik heb in 1963-1964 op de ruwenberg gezeten en werd daar door zo’n frater de ziekenboeg in geslagen ( 5 hechtingen in m’n hoofd ) waarna z’n collega frater zich, in mijn slaap, aan mij vergreep. Hierdoor werd ik natuurlijk wakker, maar hield mij angstig slapende. Kinderen slaan was daar overigens vrij normaal, o.a. op je ellebogen en knieën voor de klas afgeranseld worden.De chambrettes (dat zijn slaaphokjes zonder plafond op een grote slaapzaal) waren trouwens erg in trek bij bepaalde fraters. Je had daar een nummer en ik voelde mij ook een nummer. Ik weet niet of je hier wat aan hebt want ik weet door het jarenlang verdringen geen namen meer.
  Guus

  Beantwoorden
  • Suus
   Suus zegt:

   Mijn vader heeft op de ruwenberg gezeten, hij is een paar jaar geleden helaas overleden.
   Mijn vader heeft nooit gesproken over die tijd op de ruwenberg, maar wij vermoeden dat hij ook slachtoffer van misbruik is geweest. Mijn vader heeft in zijn huwelijk met mijn moeder heel erg veel moeite gehad met intimiteit en geven van liefde. Daar is hun huwelijk ook op stuk gelopen. Ook naar ons als zijn kinderen, kon hij maar moeilijk zijn liefde tonen.

   Beantwoorden
 2. Cornelius van Rijckevorsel
  Cornelius van Rijckevorsel zegt:

  Mijn nummer was 87, het blijft je levenlang bij. Ik was voornamelijk heel verward over alles, op mijn negende aangekomen op de Ruwenberg, in 1963. Het voelde als een straf om daar te zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *