internaat “Eymard Ville” Stevensbeek

em.pngIk zoek kontakt met bewoners van internaat “Eymard Ville” in Stevensbeek, die sexuele voorlichting gehad hebben van pater W.
Auteur: Ton Leerschool

25 antwoorden
 1. Tom van der Wee
  Tom van der Wee zegt:

  Dag Ton,
  Wij kennen elkaars verhalen.
  Voor anderen: ik heb seksuele voorlichting gahad van pater Piet W. S.S.S. Ca. 35 jaar later kwam het gebeuren weer knalhard boven drijven.
  Ik wens ons sterkte!
  Tom van der Wee

  Beantwoorden
 2. Geert Donker
  Geert Donker zegt:

  Ik studeerde in Stevensbeek van 1952 tot 1957
  Heb nooit iets gemerkt van vreemde praktijken
  Pater P. W. heb ik wel gekend denk ik.
  sterkte voor van der Wee

  Beantwoorden
 3. Peter den Biesen
  Peter den Biesen zegt:

  Vanavond heb ik de uitzending gezien van Netwerk. Vooral het begin van je verhaal is zeer herkenbaar. Ook ik heb op zo’n zelfde manier voorlichting gehad van Pater W. In de periode 1964-1968. Ik vind het zo triest dat er zo met misbruik en onrecht om wordt gegaan. Als kind ben je natuurlijk nooit verantwoordelijk voor dit soort praktijken. Maar je ondervindt wel de gevolgen. De een meer als de ander.
  Waarom na zoveel jaar nog geen openheid. Herkenning en erkenning zijn toch de eerste stappen op weg naar verwerking. Ik wil graag meewerken naar het openbreken van deze zaken. Noodzakelijk voor degene die het ondergaan moest, maar ook voor de dader.
  Neem maar contact met me op.
  Eenieder veel Zelfvertrouwen toegewenst.
  Peter den Biesen

  Beantwoorden
 4. Ivo Schellekens
  Ivo Schellekens zegt:

  Ik ben een internaatsgenoot van Ton Leerschool in dezelfde periode als Ton.
  Ook ik ben in mijn jongen jaren door Pater Wouters op het internaat Eymard Ville in Stevensbeek meermaals benaderd.
  Als mijn informatie of dergelijke een bijdrage kan leveren ben ik bereid dit te doen.

  Beantwoorden
 5. Wil
  Wil zegt:

  Ook ik heb een lange periode in Eymard Ville gezeten. Ik ben wat feiten kwijt door een paar tia’s maar ik dacht dat we met een groepje van ong 10 personen het laatste internaat jaar van Eymard Ville hebben meegemaakt.
  Ik heb een overvloed aan gebeurtenissen daar nooit kunnen beschrijven in mijn autobiografie die ik heb laten uitbrengen. De laatste jaren heb ik steeds meer behoefte gekregen om het alsnog te gaan doen. Er zijn daar heel wat dingen gebeurd die nooit zijn uitgesproken, welke wel door de leiding bekend zijn geweest. Ik heb een paar jaar geleden een herbeleving gehad, met ook dezelfde lichamelijke klachten die ik in die tijd heb ervaren. Tot het bloeden wat langs de benen naar beneden liep, waar je dan stiekem met je broek naar het grote waslokaal ging het te wassen. Er is mij veel onrecht aangedaan door diverse leiders, zowel geestelijke als leiding van buiten het klooster. Ik heb het idee dat jullie veel eerder dan ik daar heb verbleven. Broeder Leonardus is gewoon Leo Kappé geworden die getrouwd is met juf Magriet, leidster tijdens mijn verblijf. De huwelijk heb ik nog meegemaakt. Naar ik weet is Leo al een aantal jaren dood. Althans dat heb ik achteraf gehoord. Zijn familie woont in deze omgeving.

  Ik ben ook bereid wat meer info te geven, maar liever niet via een site, omdat ik nog steeds angstig ben voor enkele mensen uit die periode.

  Beantwoorden
 6. Journalist
  Journalist zegt:

  Ik wil graag in contact treden met een van bovengenoemde mannen die eventueel zijn/hun verhaal wil(len) doen of anderszins wat informatie kunnen/willen geven.

  Beantwoorden
 7. André Ruijter
  André Ruijter zegt:

  Ik zat in de periode 63 /67 in Stevensbeek. Op het seminarie/gymnasium. Ik heb broeder Leonardus goed gekend. Wim Aarnink, Frans Oisterwijk zijn namen die in mij opkomen. Ik benm van het internaat gestuurd toen ik bverleifd werd op Maria van Neerven. Opeesn zo maar er vanaf gestuurd omdat ik een paar keer via de brandtrap naar de slaapzaal “betrapt” ben.
  Met name de naam Peter den biesen zegt mij nog iets ( geloof ik).
  Ik heb geen vervelende ervaringen meegemaakt. Maar ik doe deze oproep vooral omdat ik op zoek ben naar jaargenoten die misschien nog iets weten over het feit dat ik toen van school gestuurd ben.
  Met groet,

  André F. Ruijter.

  Beantwoorden
 8. Jo
  Jo zegt:

  Beste Allemaal,

  Vanaf 1969 tm 1972 ben ik op Eymard Ville geweest. Ik heb ook het herroepen van de belofte van Br Leonardus meegemaakt. en zijn huwelijk met ‘Juf Margriet’ Die woonde toen op een van de nieuw gebouwde kamers in het ‘oude’ gedeelte. Zelf heb ik nooit iets van misbruik gemerkt. Ben wel door een aantal jongens gepest. Daar heb ik af en toe nog last van. Allemaal sterkte met jullie verwerking.

  Jo Derkx

  Beantwoorden
 9. hans
  hans zegt:

  Ik wil graag in contact komen met bovenstaande meldingen van sexueel misbruik , samen staan we sterker dan alleen, ik wil een dossier van misbruikte leerlingen samenstellen en een voorstel als groep doen, dus laat iets van je horen als je mee wilt doen . Groeten Hans

  Beantwoorden
 10. drifter56
  drifter56 zegt:

  Bij deze zou ik graag in contact komen met de Hr . Jo Derkx.
  Ik hoop dat we iets kunnen betekenen voor elkaar en samen met nog anderen die op eymard ville hebben gezeten. groeten hans

  Beantwoorden
 11. Jan Coolen
  Jan Coolen zegt:

  Ik ben op de bewaarschool geweest BIJ DE NONNEN, op de lagere school BIJ DE BROEDERS (van de La Salle) en als priesterstudent OP HET SEMENARIE (gestopt vanwege heimwee, anders was het wel gelukt, maar ik heb toch een gigantisch missiegebied gekregen: zwaar gehandicapte vrouw; ben daar 7 uren per dag).

  Ik heb aan geen van de drie perioden — die duurde tot mijn veertiende jaar — slechte herinneringen.
  Dat had alles te maken met mijn opvoeding:
  ** verzet je tegen zaken die je niet wilt en maak er wat van als je kunt (ik was verre van een looser al op zeer jonge leeftijd; dat legde ik mezelf op; NU NOG)
  ** schakel je ouders in als dat niet lukt (let op dat ging bij ons en voor elke situatie !!!!!!!)
  Het niet aanwezig zijn van deze beide punten zijn MEDE oorzaak geweest dat het bij een aantal jongens wel lukte en bij mij niet (POGINGEN WAREN ER WEL).
  Dat is heel heel triest.
  Toch heb ik moeite met het feit dat men nu na zoveel tijd, zo massaal het ondervondene naar buiten brengt.
  WAAROM NU, WAAROM NIET EERDER bijvoorbeeld als je 20 jaar bent; DAN WAS JIJ DE REDEN GEWEEST DAT HET WELLICHT VELE MALEN MINDER HAD PLAATSGEVONDEN; het klinkt hard, maar je bent dus eigenlijk de jongen gebleven die niet of nooit krachtdadig handelde en nu wel met de stroom meeloopt; die de oorzaak was dat het gewoon door kon gaan, terwijl je ervaren had dat het iets verschrikkelijks was.
  Het is niet om je nog dieper te raken, maar de schuld ook voor een (klein) deel bij jezelf leggen, verlicht wellicht wat je overkomen is, want je vergeeft jezelf eerder dan een ander, dat is nu eenmaal menselijk.
  Al helemaal verderfelijk vind ik het als het massaal optreden van nu iets te maken heeft met claims. Als dat zo is dat heb ik het woord looser niet per ongeluk gebruikt.
  HEEL HEEL VEEL STERKTE

  Beantwoorden
 12. René Crooijmans
  René Crooijmans zegt:

  Beste Ton

  Je kent me nog wel ook van de bijeenkomst in de kerk in Utrecht vorig jaar.
  Ik ben op het moment met een advokaat bezig die vraagt om medeslachtoffers
  van pater Wouters.
  Kan je mij hierbij helpen=

  Gr. Rene Crooijmans

  Beantwoorden
 13. jacoby
  jacoby zegt:

  Ik zie nu jullie programma op tv. Ik ben de zus van …… mogelijk 2 slachtoffers, toen wonend in Heerhugowaard.

  Mijn oudste broer was al op Stevensbeek toen ik geboren werd. Hij is geboren in 1942.
  Mijn andere broer ging later, hij leeft helaas niet meer, geboren in 1952.
  Zelf heb ik nooit iets over misbruik van hen gehoord. Mijn moeder (91 jaar inmiddels , heb ik er wel naar gevraagd) zegt ook van niets te weten.

  Mijn oudste broer heeft een slecht contact met de rest van het gezin, hij is de oudste van 10 kinderen. Hij ging naar Stevensbeek, Pater Koopman kwam altijd bij ons thuis. Hij is na het semenarie verder gaan studeren in Nijmegen, en heeft nooit meer thuis gewoond. (??????)

  Ik wil jullie eigenlijk hiermee laten weten, dat evt. misbruik van broers en zussen ook de familie niet koud laat. Ik vind het vervelend om het niet te weten van mijn broers, en ik zou het verschrikkelijk voor ze vinden als ze dit hebben moeten meemaken, maar ik zal daar wel nooit antwoord op krijgen.

  Ik wil jullie veel sterkte wensen met de verwerking/het een plaats geven van al die nare toestanden, Coby.

  Beantwoorden
 14. Cornelius van Rijckevorsel
  Cornelius van Rijckevorsel zegt:

  April 29, 2012 at 12:06 pm

  Grappig om wat bekende namen te lezen ( hoi Ivo S ! ).

  Ik was op Eymard Ville van 67-71. Vroeger heette ik Jan Kees, maar heb dat later verandert. Ik heb slechte herinneringen aan mij kostschooltijd, ik voelde me ongelukkig; eenzaam en vol onbegrip. Ook sexuele voorlichting gehad van Pater Wouters en kan het me nog haarscherp voor de geest halen. Ik heb de indruk dat alle jongens van de nieuwe vleugel voorlichting van hem kregen, alfabetisch. Gek genoeg heeft dat me niet getraumatiseerd. Ik ben wel van het internaat afgestuurd vanwege zo’n akkefietje met Pater Wouters, maar dat kwam mij goed uit.

  Ik ben altijd homosexueel geweest en in de jaren 70 heb ik in een aantal Gay Liberation groepen gezeten, in Frankrijk ( GLH Groupe Liberation Homosexuelle ) waar ik studeerde, later in Amsterdam, vooral toen de AIDS uitbrak en nog, of eigenlijk weer, met een groep 50+ Gay-Lesbian-Bi-Trans, in Engeland waar ik nu woon.
  Ik ben mijn leven lang bezig geweest om alles een plaats te geven en heb daarvoor ook hulp gezocht. Het voelt vreemd dit allemaal te lezen omdat het weer zo dichtbij komt. Bijde mijn ouders zijn dit jaar overleden en die kostschooltijd heeft een scheiding tussen mij en mijn ouders veroorzaakt die nooit hersteld is. Daar ben ik voornamelijk intensief mee bezig geweest, vooral ook de laatste tijd. Omdat ik in het buitenland woon en nu pas al deze comotie gewaar word, komt het op het juiste moment.
  Ik volg al een aantal jaren een intensive Healing Cursus en geef nu zelf healing aan mensen en dat werkt eigenlijk het beste.
  Ik ben getrouwd en heb een zoon en een dochter in de zelfde leeftijd als ikzelf toen in die internaats tijd.
  Graag wil ik contact met mensen die mij zich herinneren uit die tijd.

  Hartelijke groet, Cornelius

  Beantwoorden
 15. Cornelius van Rijckevorsel
  Cornelius van Rijckevorsel zegt:

  Hi Ivo, jij bent de enige van de namen die ik me herinner. Hoe gaat het met je? Wat doe je in het leven? Ik zou het leuk vinden wat van je te horen, groet Cornelius ( voorheen Jan Kees )

  Beantwoorden
 16. Zef clerx
  Zef clerx zegt:

  Ben helemaal onderste boven van de verhalen die ik lees,zat van 67 tm 69 op Eymard Viille en had goed contact met Piet Wouters.In 1995 werd mijn dochter Britt geboren en heb Piet Wouters gevraagd haar te dopen wat hij heeft gedaan.daarna weinig contact meer gehad,totdat ik vorig jaar in de buurt van stevensbeek was en even ben gaan kijken hoe het er nu uitzag . Van Eymard ville was weinig meer over en La Salle was omgebouwd tot jeugdgevangenis Ik sprak een oudere man aan die ik toevallig tegenkwam en vertelde dat ik een aantal jaren in Stevenbeek had gewoond op Eymard Ville en dat ik me een aantal mensen kon herinneren waaronder Piet Wouters en toen vertelde deze man mij het hele verhaal. Gr Zef Clerx

  Beantwoorden
 17. Willem Burger
  Willem Burger zegt:

  Dag André,
  Dit zal je wel niet meer bereiken, vrees ik. Maar goed. Ik heb van 64-67 op het semenarie/gymnasium gezeten. Ik herinner mij jou nog goed & ook dat je op een gegeven moment weggestuurd werd. Waarom dat was, was niet duidelijk. Broeder Leonardus was een etterbak. Die liet iets te duidelijk merken welke jongens hij wel en welke hij niet mocht. Jij was een van zijn favorieten, herinner ik mij. Overigens heb ik nooit iets gemerkt van sexueel misbruik of zoiets. Alle verhalen hier over allerlei wantoestanden, ik begrijp er niets van. Het zal wel gebeurd zijn, neem ik aan. Of tenminste voor een deel. En verder: “Wat er in je jeugd is gebeurd, is dikwijls het gevolg van een voorval op latere leeftijd” (Maarten Toonder).
  Groet,
  Willem Burger

  Beantwoorden
  • André F. Ruijter
   André F. Ruijter zegt:

   Beste Willem,

   Ja je naam en vaag je personage herinner ik mij. Volgens mij heet je toen Wim. Ja ik heb Maria van Neerveen nu al weer zo’n 12 jaar geleden sinds die tijd in Stevensbeek weer ontmoet. Zij kon mij zich herinneren, maar dat ik dus om haar van het internaat afgestuurd werd, dat kon zij zich ook niet zo goed meer herinneren.
   Maria deed mee in een toneelstuk op school. Van pater Lemmens. Zij speelde telefoniste op de wal. Zij was natuurlijk ook telefoniste van de paters. Zij vertelde mij wel dat veel jongens het leidje van Maria, maria uit de West Side Story begonnen te zingen als ze haar zagen. Ik ging dus ’s avonds vaak het dorp naar Maria. En toen ik voor de derde keer betrapt was bij de brandtrap naar de slaapzaal moest ik de volgende ochtend mijn koffers pakken. Een raar verhaal, maar waar.
   Wellicht lees je dit bericht Willem en kan je iets meer van mijn voorval herinneren.

   groet,

   André

   Beantwoorden
 18. Bert de Vries
  Bert de Vries zegt:

  Verliefd op Maria van Neerven een reden om verwijderd te worden.
  Dat vind ik wel een luchtige wending in het verhaal over sex op eymard ville.
  Het hele internaat had dus eigenlijk bij binnenkomst van Maria ergens in 1966 wel gesloten kunnen worden !

  Beantwoorden
  • André F. Ruijter
   André F. Ruijter zegt:

   Beste Bert de Vries,

   Bert, was jij tafelhoofd in de refter? Vaag herinner ik je naam.Volgens mij kon je goed voetballen?
   Leuke reactie over M. van N. Maar wat weet je nog meer van haar? Ben benieuwd.

   Beantwoorden
   • Andre F. Ruijter
    Andre F. Ruijter zegt:

    Bert, nog geen reactie? in welk jaar zat jij op Stevensbeek??/
    Mijn tafelhoofd was meen ik: Richard de Gier???
    Willem Burger: nog meer herinneringen aan die tijd rondom mijn vertrek??
    Heb je nog contacten met anderen uit die tijd?
    Ik ken nog: Frans Oisterwijk, Wim Aarnink, Harry van der Laan, Pieter van der Elzen, ….Gerritsen. Martien Verheggen.

    gr.

    Andre

    Beantwoorden
 19. Leo H.
  Leo H. zegt:

  Ik zat van 1964 tot 1970 op Eymardville. Tientallen jaren geleefd met de herinnering dat daar altijd de zon scheen en ik altijd in het zwembad lag. Tot echte herinneringen terug kwamen en langdurig ziekteverlof nodig was om die te verwerken. Tot op de dag van vandaag is er toch een zwart gat in mijn geheugen, dat ik ook maar liever zwart laat. Ook met de fysieke gevolgen door het zonder kennis spelen van doktertje en mij daardoor noodzakelijke medische hulp te onthouden, moet ik leven.

  Beantwoorden
 20. A.F. Ruijter
  A.F. Ruijter zegt:

  Ik ben op zoek naar namen uit de groep van Leonardus Kappe in het jaar 65/66
  en 66/67
  Ik herinner mij namen als Wim Aarnink, Frans Oosterwijk (kraggenburg), Pieter van den Elzen, Gerrit Janssen, Frans laneraarr

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *