Seks terug vinden

In de therapiesessies die gebaseerd zijn op Peter-John Schoutens model ben ik heel veel verder gekomen in het omgaan met wat begon toen ik vijf jaar oud was en gepakt werd door een man. Maar er bleef een stuk over dat ik ook wilde maar waar het mij met mijn therapeut niet goed lukte greep op te krijgen. Dat is seks. Ik voel me nu vrij, heb die dader die ik bijna m’n hele leven met me meegedragen heb, die nooit ver weg was, van me afgeduwd en weggestuurd. Maar dan? Ik wil m’n hele lijf kunnen voelen, mijn gevoel laten stromen, voelen hoe ik me voel en wat ik wil. Wat ik lekker vind en wat niet. Daar uiting aan kunnen geven. Dus ook: seks.
Ik ben gaan zoeken op internet naar iemand die me daarbij zou kunnen helpen en heb gezocht naar een seksuoloog. Dat zijn bijna allemaal vrouwen en de eerste die ik belde om een afspraak te maken had tijd: over een week zou ik kunnen komen. Het enig wat zij nodig had was m’n BSN. M’n BSN??? ja mijn burgerservicenummer, dat was ze wettelijk verplicht. Ik zei dat ik eerst kennis wilde maken en dat ik dat BSN wel mee wilde nemen maar niet meteen wilde opsturen. Dan ging de afspraak niet door! liet ze me weten. Dus die afspraak is niet doorgegaan. Natuurlijk niet.
Dus ging ik verder zoeken en ik vond een mannelijke seksuoloog. Ook die had tijd en deze had geen BSN nodig. Ook hoefde ik geen ID mee te nemen op de eerste afspraak.
Het bleek een warme, knappe en vriendelijke man te zijn die me een week later in zijn praktijkruimte ontving. Een klein kamertje met twee stoelen en een laag tafeltje en een massagetafel. Daarmee is het bijna helemaal vol.
Ik ben niet bang en ga doorzetten. Ik zeg tegen mezelf: ik kan altijd nee zeggen als het niet goed gaat. Ik vertrouw op me zelf.
De eerste keer heb ik veel verteld. Eigenlijk zo’n beetje alles wat ik over mezelf geleerd heb in de therapie tot nu toe en het stuk waar ik nu nog mee aan de slag wil. Hij heeft veel aantekeningen gemaakt. Reageert goed. Dus twee weken later ben ik er weer.
Nu krijg ik een keuze te maken tussen twee manieren van werken:
1. de fysieke aanpak met behulp van de Maori healing methode. Fysiek, intuïtief, kleren kunnen aanblijven. Kan pijn doen en helpt blokkades te vinden en los te maken.
2. De zachte aanpak: praten, voelen, kijken om samen te vinden waar blokkades zitten.
Ik heb voor de fysieke aanpak van de Maori healing gekozen.Ik heb al zo veel gepraat.
We zijn meteen begonnen en dat betekende dat ik op de massagetafel ging liggen en dat de therapeut begon met zijn voetzolen tegen de mijne aan te drukken.
Het duurde ongeveer drie kwartier, eigenlijk had ik geen besef van tijd, het leek best lang te duren. Ik ben stevig aangepakt, met ellebogen, knieën, vingers en voeten is hij mijn lijf gaan onderzoeken. Het deed soms zo erg pijn dat ik het uitschreeuwde. Toen hij eindelijk ophield begon er iets bij mij te bewegen, van binnen , dat er uit moest! Het was echt helemaal niet tegen te houden, het was als een langdurige explosie. Ik lag te kokhalzen, te brullen, ik kromde m’n lichaam en brulde het uit en sloeg keihard met mijn vuisten op de massagetafel. Dat ging lang door, ik kon pas na een minuut of vijf of zeven stoppen. Toen voelde ik me leeg en ontspannen. En beverig. En mijn keel deed pijn van het schreeuwen.
Volgende week is de volgende sessie.
Ik zal er dan hier weer overtellen, verwacht ik.

4 antwoorden
 1. Didier Bourry
  Didier Bourry zegt:

  Hallo,

  Al bij al toch een leuke ervaring na al de miserie. Super. Ik durf de stap niet te zetten, ben geen adonis, dikke buik, lelijke benen en ellebogen en te gevoelig onder mijn knieën.
  Ik kan mij inbeelden dat het je helpt. Hier in arm Vlaanderen, ai. Psychologen weten amper hoe om te gaan met misbruikte mannen.
  Groetjes

  Beantwoorden
 2. Harm
  Harm zegt:

  De volgende sessie. Die ging heel anders. Ik had er tegenop gezien omdat het zo heftig was geweest. Maar dit ging dus heel anders. Niks pijn en niks heftige reacties maar deze keer leerde hij mij alleen om veel beter te voelen. Door met heel veel aandacht over m’n lijf te strijken en daarbij een bepaalde klank te maken en door een toon te neuriën en tegelijk met het puntje van m’n tong de binnenkant van m’n bovenlip en daarna van m’n onderlip te masseren. Hij vertelde er een heel verhaal bij over water in cellen en trillingen, ik kan het niet navertellen. Vervolgens, in de week daarna heb ik deze oefeningen enkele keren thuis herhaald en er is iets begonnen te bewegen. Maar niet batik wilde. ik kreeg op een nacht na een kleine poging om te vrijen een herbeleving van de verkrachting zoals ik die als klein kind heb meegemaakt. een herbeleving die me erg van streek maakte, ik dacht: ik doe dit niet meer, het maakt te veel los… Ik heb de volgende sessie afgezegd en in plaats daarvan een afspraak gemaakt terug bij de therapeut die met de dramatherapie methode mij ontzettend veel verder heeft geholpen. Ik w denk dat ik hem wil vragen of ik wel voldoende goed heb gekeken naar wat er toen met mij is gebeurd. Of ik niet te snel m’n plaatjesboek heb dichtgeklapt. Ik weet dat ik tijdens de twee sessies waarin ik probeerde te reconstrueren wat er was gebeurd een paar keer heb gezegd: ho, stop nu is het genoeg voordat alles beleefd was. Moet ik dat niet alsnog weer doen en nu wel doorgaan? Zou ik niet beter ook, net als bijna iedereen lijkt te doen, emdr therapie moeten gaan doen? Ik ga morgen weer naar de therapeut om hierover te praten. Want ik wil echt verder komen. En er is zeker iets verschoven door deze seksuoloog z’n aanpak. Er is iets in me gaan bewegen en ik voel hoeveel emotioneler ik ben geworden.

  Beantwoorden
 3. Gonnie
  Gonnie zegt:

  Dank voor deze update Hans.
  Ik lees je vraag of je niet beter emdr kan doen.
  Jij zelf zal hierin een keus ‘moeten’ maken, gezien de resultaten van deze twee keer, lijkt het mij de moeite waard om er nog een keer heen te gaan. En deze dingen met de seksuoloog te bespreken.

  Veel sterkte,
  Gonnie

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *