"VOG-eis voor priesters is ongrondwettelijk"

Zoals uit onderstaand artikel uit de website van Katholiek Nederland blijkt zal seksueel misbruik door functionarissen van de katholieke kerk een “binnen-kerkelijke” aangelegenheid blijven. Hoe doeltreffend de kerk optreed tegen seksueel misbruik weten wij allemaal…en dus blijft de rooms katholieke veelpleger als voorheen buiten schot en weet zich zelfs beschermt in het instituut katholieke kerk.

Interessant ook te luisteren naar het geluidsfragment van Kruispunt met de toekomstig deken van Den Haag:
hier is de link

Hilversum 4 oktober 2007 – Volgens het grondwettelijk principe van de scheiding van Kerk en Staat is het niet mogelijk van priesters die met kinderen werken een Verklaring Omtrent het Gedrag te eisen. Dat zegt de rk-kerkjurist Ad van der Helm, toekomstig deken van Den Haag, in Kruispunt Radio.

Meerderheid Tweede Kamer
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat rk-priesters en andere kerkelijke werkers die met kinderen werken, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten hebben. Zo moet seksueel misbruik van kinderen worden tegengegaan. Volgens Van der Helm garandeert de Nederlandse grondwet echter dat de overheid niet kan ingrijpen in het kerkelijk benoemingsbeleid.

1 antwoord
 1. crispina
  crispina zegt:

  toch maar uitzetten dan die imams?

  oeps verkeerd koepel, uh heilig huisje.

  Het zwijgen over kerkelijk seksueel misbruik is nergens ter wereld alleen in het belang van de kerk(en) geweest!
  Hoewel de Kerk ook dat graag doet geloven is ook de situatie in de VS niet veroorzaakt is door de media maar mogelijk gemakt door wetswijzigingen.

  Dus dit is een hele goede ontwikkeling.

  En speelt de kerkhistoricus Nissen cs een interessante rol. Misschien wel veel interessanter dan het hele Hulp en Recht 🙂

  Bedankt voor het attenderen op het bericht!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *