Geestelijke geeft misbruik toe

Een geestelijke die werkte in een internaat in ‘s-Heerenberg heeft toegegeven dat hij vier decennia geleden een jongen heeft misbruikt.

De man vertelde dinsdag in een telefoongesprek met het actualiteitenprogramma Nova dat hij ”diep door het stof moet en diepe verontschuldigingen moet aanbieden”.

In Nova was ook het slachtoffer aan het woord: ”Hij pakte me vast en zei: Ik kan niet zonder jou”. Hij trok zijn broek naar beneden en ik moest trekken. Ik vond het vies. Het is meerdere malen gebeurd.”Excuus, de geestelijke sloot niet uit dat meer jongens slachtoffer zijn geworden.”Ik wil ook aan degenen, als er nog meer zijn, voor mijn daden van 40, 41 jaar geleden, excuus aanbieden.”Eerder dinsdag maakten de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) bekend dat er een breed en onafhankelijk onderzoek komt naar de misstanden binnen rooms-katholieke instellingen.Wim DeetmanOud-Kamervoorzitter Wim Deetman (CDA) begeleidt de commissie die het onderzoek uitvoert.

Sinds eind februari zijn al zo’n tweehonderd meldingen van seksueel misbruik binnengekomen bij de rooms-katholieke hulpinstelling Hulp & Recht.

Aanleiding voor de stormloop is het bericht over seksueel misbruik in de jaren zestig en zeventig op het salesiaanse jongensinternaat in ‘s- Heerenberg.

(bron: nu.nl)