600 meldingen

Het aantal meldingen over seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken blijft groeien. Bij het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht hebben zich in twee weken tijd inmiddels 600 mensen gemeld.

De toestroom is zo groot dat het bureau extra personeel inzet.

De meldingen kwamen op gang, na het bericht van NRC Handelsblad en de Wereldomroep over seksueel misbruik in de jaren zestig en zeventig in een katholiek jongensinternaat in het Gelderse ’s-Heerenberg.

Het aantal meldingen groeit steeds sneller, blijkt uit de cijfers van Hulp en Recht. In de eerste week na de publicatie over het misbruik door paters salesianen in ‘s-Heerenberg ontving het bureau 200 meldingen. De afgelopen week kwamen daar nog eens 400 meldingen bij.

De meldingen gaan over persoonlijke ervaringen met misbruik maar bevatten ook reacties van mensen die hebben gehoord of gezien dat er misbruik heeft plaatsgevonden in katholieke instellingen. Niet alle meldingen leiden tot een aanklacht.

Getuigen kunnen een melding doen, alleen slachtoffers kunnen een klacht indienen, aldus bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

De Korte is namens de Nederlandse bisschoppenconferentie het aanspreekpunt als het gaat om het externe misbruikonderzoek. De voorzitter van de bisschoppenconferentie, bisschop Ad van Luyn van Rotterdam, is zelf jarenlang bestuurder geweest van de orde van paters salesianen die nu in opspraak is. Vandaag bleek dat hij ook secretaris was van de provinciaal overste toen die in 1967 een onderzoek deed naar seksueel misbruik van kinderen door salesianen. Van Luyn zegt in een reactie nooit van het onderzoek te hebben geweten.

Jos Punt, de bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, heeft eerder een zogeheten ‘herderlijke’ brief aan de gelovigen in zijn bisdom geschreven over het seksueel misbruik. De brief wordt komende zondag in alle kerken van het bisdom voorgelezen. De bisschop voelt zich „geschokt en beschaamd.” Hij schrijft: „Wij moeten onderkennen dat er structureel ernstige fouten hebben gezeten in het toenmalige opvoedingssysteem.”

Hij vindt dat de aandacht nu eerst naar de slachtoffers moet uitgaan. „In het bijzonder naar degenen van wie het leed nooit door de kerk is gezien en erkend en waarbij de daders al zijn overleden.”

14 antwoorden
 1. Appie
  Appie zegt:

  Waar kan ik mijn klacht kwijt. Eigenlijk alleen mijn verhaal.
  In begin jaren zestig zat ik op kostschool in Oudenbosch (St. Louis, Markt 34) Daar viel ik op doordat ik redelijk goed kon zingen. Ik mocht meedoen met een soort musical en kreeg daarvoor zangles bij broeder Otger. ’s Avonds, na de laatste studie bleef ik naast zijn katheder staan en leerde de stukken die we moesten zingen. Ik droeg in die tijd als 11, 12 jarige nog een korte broek. Broeder Otger streelde tijdens het zingen mijn billen en verdween regelmatig met zijn hand in mijn broekspijp. Ik had geen idee wat hij wilde, maar vond het vervelend. Toen ik het tijdens een weekeind thuis aan mijn moeder vertelde reageerde zij geschokt. Ze heeft vervlgens gebeld met broeder Sigebertus, de prefect van de afdeling waar ik verbleef. De handtastelijkheden verdwenen onmiddellijk. Ik bleef in de gunst van broeder Otger, maar tot handtastelijkheden is het nooit meer gekomen. Mijn moeder vroeg me haar te vertellen als het nog een keer zou gebeuren. Ze heeft me niet verteld wat er nu zo schokkend aan was; dat heb ik later zelf ontdekt. Ik heb aan het hele gebeuren niets ernstigs over gehouden. Desalniettemin wil ik dat het uitgesproken wordt en dat ik er nu vrede mee heb. Gedane zaken nemen geen keer en broeder Otger zowel als broeder Sigebertus zijn al lang geleden gestorven. Ik kan er dus ook niets meer mee dan het hier melden.

 2. oud leerling van Pensionaat St.Louis Weert
  oud leerling van Pensionaat St.Louis Weert zegt:

  Beste oud leerlingen van Pensionaat St.Louis Weert,
  Meer dan 40 jaar ná dato en nog altijd worstelend met wat mij is overkomen ben ik ná lezing in pers en media weer van slag. Toch heeft de publicaties van pers en media er voor gezorgd dat ik en vele andere lotgenoten het (seksueel) misbruik nu bespreekbaar willen maken. In de periode 1965-1967 ben ik minimaal 2 maal per maand door één broeder ernstig seksueel misbruikt. Dat heeft er voor mij toe geleid dat ik geruime tijd onder behandeling ben geweest van een specialist. Ik heb nooit eerder aangifte willen, durven en kunnen doen. Zonder te generaliseren, het ging bij mij om één broeder die stelselmatig mij seksueel misbruikt heeft.
  Ik doe een dringend beroep aan de oud-leerlingen om hierover te praten en melding er van te maken.

 3. Jos Stadhouder
  Jos Stadhouder zegt:

  Willen alle jongens die ná 1950 in Huize St. Jozef, Cadier & Keer – Limburg, hebben gezeten en die seksueel misbruikt zijn zich ook melden.
  Het is belangrijk dat de beerput nu eindelijk eens opengaat.

  Jos, lotgenoot.

  • kees van den eeden
   kees van den eeden zegt:

   Hallo jos,
   Ik ben ook in de periode 1978 misbruikt door
   broeder van de schoenmakerij,ik ben er goed Ziek van GEESTELIJK!!!
   Ik verbleef in de bellevue van huize Sint jozef in cadier en keer
   limburg

  • chris
   chris zegt:

   Mijn naam is Chris en ben ook aangerand door de schoenmaker van huize sint joseph in cadier en keer in de periode van 1969 tot 1972.
   Ik zoek ook nog steunbewijs tegen hem omdat ik in de hoorzitting alleen stond en deze fraaie pater niet meer leeft.

  • frans
   frans zegt:

   Beste Jos ,
   ik zat van 1976 tot 1980 in huize st jozef en ben daar ook misbruikt , ik heb annoniem al een melding gedaan een aantal jaren geleden, ik schaam me dood voor deze zaak.
   ik zie dat de reactie van mij uit 2010 nog staat , het was een broeder of priester die mij is is verwezen door broeder Bas ik kan zijn naam niet meer broeder bas ook een gemeen vies iemand.

  • Loewie Rademaekers
   Loewie Rademaekers zegt:

   Hallo Jos
   Ik ben wel erg laat met mijn reactive.ik heb van 1950 tot 1962/63 in’Huize st jozef gezeten.
   Daar ben ik door Broeder Cyprianus met zijn losse handen zwaar mishandeld minimal een
   paar keer per maand. daarbij heeft hij mij ook nog een keer verkracht.ik heb toen zeker 1 tot 2
   weken met een bebloede onderbroek rond gelopen daarna heeft hij dat niet meer gedaan die
   schooier .alleen het slaan ging wel door.ps. Ik heb jaren geleden een darm onderzoek gehad
   via de anus de onderzoekende Arts vroeg of ik vroeger misbruikt was. gr. Loewie Rademaekers.

 4. frans
  frans zegt:

  ik was van 1976 tot 1980 in huize st josef cadier en keer, waar kan ik mijn klacht kwijt??
  ook daar vondt misbruik plaats.

  frans

 5. Ad vG
  Ad vG zegt:

  Toen ik 13 jaar moest ik wat infomatie gaan halen op de pastorie in Hoeven voor een werkstuk. De kapelaan kende ik goed, omdat ik altijd misdienaar was geweest daar. Hij vroeg mij om even te gaan zitten. Hij had een stapeltje boekjes klaarliggen voor mij. Hij kwam naar mij toe met de boekjes en begon tussen mijn benen te strelen. Hij zag dat ik niet wist wat ik hiermee moest en ik begon mij zeer ongemakkelijk te voelen. Hij is toen ook gestopt. Toen ik thuis kwam en het mijn ouders (die zwaar katholiek waren) vertelde kreeg ik van mijn moeder nog straf omdat ik dat had verteld.
  Ik hoorde later dat hij dat met nog meer jongens had geflikt.
  Kapelaan Kloeg is later pastoor geworden in Lepelstraat. Graag zou ik willen weten of iemad anders dit ook heeft meegemaakt met deze kapelaan?
  Waar kan ik dat melden?
  Ad

  • Walter
   Walter zegt:

   Beste Ad,
   Ik las je verhaal met betrekking tot kapelaan Kloeg uit Hoeven. Graag zou ik hierover met je in kontakt willen komen. Neem a.u.b. even kontakt op.

   ik hoop echt nog iets van je te horen.
   vriendelijke groet, Walter

  • Rob
   Rob zegt:

   Beste Ad,

   Een beetje laat wellicht, maar tussen 1974 en 1976 ben ik ook misbruikt door de kapelaan in Hoeven. Ik weet niet of dat kapelaan Kloeg is geweest.

   mvg
   Rob

 6. dochter van
  dochter van zegt:

  Vier jaar geleden is mijn vader op 54-jarige leeftijd overleden aan overmatig alcoholgebruik. Dit is, uiteraard, niemands schuld. Wel was het zo dat hij de laatste jaren voor zijn dood regelmatig refereerde aan misbruik op het Missiecollege Onze Lieve Vrouw van Lourdes, Cadier en Keer in de periode 1962-1965.

Reacties zijn gesloten.