Aan de misbruikte mannen…

Naar aanleiding van 2Doc documentaire Misbruikte mannen schreef Margaretha Coornstra een indrukwekkende en krachtige column.

Misbruikte Mannen,

Het is met eerbied dat ik jullie aanspreek. Jullie speelden de hoofdrol bij een indrukwekkende afsluiting van mijn Aswoensdag 2015.
Als kind werden jullie op een katholieke kostschool veelvuldig mishandeld, seksueel en anderszins, door de ‘broeders’ die voorgaven hun leven aan God te hebben gewijd.

Gisteravond kreeg de dichtregel ‘Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens’ van Okke Jager voor mij weer nieuwe betekenis. Hoe kostbaar kan het zijn dat mensen – in jullie geval: mannen van een generatie waarbinnen je als jongen leerde om ‘stoer’ te zijn − zich zo kwetsbaar op durven stellen.
Want ik vond het ongelofelijk ‘stoer’ dat juist jullie, bij wie de schaamte zó hevig was, het opbrachten om voor de camera ook groteske details te benoemen die zichtbaar te walgelijk waren voor jullie woorden. Chapeau voor de krachttoer waarmee jullie daarbij de eigen grenzen wisten te verleggen. Wellicht hebben jullie daarmee gezorgd dat veel lotgenoten van welke generatie dan ook zich nu íets minder geïsoleerd en ‘raar’ voelen. Dat zij nu beseffen: ‘Zie je wel, het lag dus niet aan mij.’ Hulde.

Hoe intens brachten jullie het over: de angst en de afschuw bij de eenzame kinderen die jullie toen waren. Eenzaam met het geheim dat jullie zelf nog niet eens konden bevatten. Eenzaam met de schuld van de daders, door jullie ten onrechte ervaren als eigen falen.
Hoe wonderbaarlijk dat één van jullie tenslotte weer zijn hoop heeft kunnen vestigen op dezelfde Jezus, Wiens naam zo schandelijk was misbruikt door een groep sadistische frustraten. Hoe gun ik jou die vriendschap van oprechte christenen om je heen.
En hoe schrijnend dat iemand anders van jullie, inmiddels een trotse en liefdevolle opa, zelfs nu nog schroom voelt om zijn kleinkind te knuffelen, doordat hij zichzelf dan aan de dader van weleer doet denken. Kon ik jou je onbevangenheid maar teruggeven. Kon ik je maar overtuigen dat jij, juist jij − met jouw respect voor het lichaampje van die argeloze peuter − de opa bent die elke kleindochter zich zou wensen.

Jullie hebben een groots werk verricht, door inzichtelijk te maken wat seksuele terreur met een kinderleven, met een mensenleven kan doen.
Jullie noemen het celibaat als voornaamste oorzaak, en de bovenmenselijke eisen die door de kerk aan gewone mensen werden gesteld: je mag niet masturberen, je mag niet aan seks denken. “Dat kán toch niet?!”
Nee, dat kan ook niet. En toch, persoonlijk vraag ik me af of er niet meer nodig is dan een celibaat alleen, om volwassenen tot zulke gluiperige wreedheden te drijven als aan jullie zijn begaan.
Of het niet sowieso om mensen met een geringe gewetensfunctie én een verstoorde psychoseksuele ontwikkeling ging, die wellicht gevlucht zijn in het kloosterleven om zo langs maatschappelijk aanvaarde weg single te blijven. En of er niet snode lieden tussen gezeten hebben die, net als enkele scoutingleiders en sportleraren, langs deze weg kans zagen om aan hun parafiele wensen tegemoet te komen.

Hoe dan ook: jullie verhalen schreien ten hemel. Het is letterlijk God geklaagd hoe machtige organisaties weerloze kinderen in hun verstikkende greep hielden en hen tegelijk aan hun lot overlieten.
Nota bene ook een instituut als de kerk, die liefde en zuiverheid als hoogste norm predikt. Een kerk die, zoals jullie bezorgd aankaartten, ook in Afrika en Azië kostscholen sticht en zich daar over kinderen ontfermt.
Dat deze inktzwarte bladzijde die jullie ons voorhouden de redding moge zijn van de kinderen daar. Laat ons dit boek nooit dichtslaan. Opdat wij niet vergeten.

Met de meeste hoogachting,

Margaretha

Bron: https://myjour.com/a/margaretha-coornstra/aan-de-misbruikte-mannen

5 antwoorden
 1. Didier
  Didier zegt:

  Beste,

  De documentaire heb ik niet gezien. Ik waardeer uw reactie wel ten volle en hoop dat het voor de meesten een steun zal betekenen.
  Het enige wat mij, en ook anderen soms wat stoort, is dat er constant over misbruik van jongens door geestelijken wordt gesproken. Mannen zoals ik (ik werd vanaf mijn twaalfde, bijna 19 jaar misbruikt of gedwongen om seks te hebben met een “vriend’ van mijn ouders – hij was een supermanipulator) meestal in de kou blijven staan. Bedoel, door het feit dat wij niet door een geestelijke werden misbruikt. Beetje jammer.
  Ik heb het bijna dertig jaar verdrongen, maar sinds ik het verteld heb aan meerdere mensen, heb ik er veel meer pijn van, nachtmerries, slapeloze nachten, werk verloren, gezin verloren, …. Ik zit met zoveel vragen nog.
  Is geen kritiek hoor, gewoon een opmerking.
  Van harte.
  Didier

  • Margaretha Coornstra
   Margaretha Coornstra zegt:

   Dag Didier,
   Je hebt natuurlijk een punt! Dankjewel dat je dit onder de aandacht brengt. Ik heb deze open brief in een opwelling geschreven na het zien van de documentaire over een katholieke jongenskostschool, maar had daarbij wel alle jongens (en meisjes) in gedachten die zijn misbruikt door welke volwassenen dan ook, met fysiek geweld en/of na geraffineerde manipulatie. Sinds het wereldwijde schandaal binnen de R-K Kerk leggen de media de laatste jaren inderdaad het accent op misbruik door geestelijken. Maar dat mag niet leiden tot een tekort aan aandacht voor het onnoemelijke leed dat is aangericht door niet-geestelijken.
   Van harte het goede gewenst,
   Margaretha

   • Didier Bourry
    Didier Bourry zegt:

    Beste Margaretha,
    Van harte bedankt voor je reactie.
    Ik reageerde gewoon op je tekst die ik echt super vond. Was gewoon een emotionele reactie. Ik leef natuurlijk ook mee met al die mannen en jongens die met misbruik door geestelijken te maken hebben of gehad hebben en daar nog altijd last van hebben.
    Ik wou gewoon een kleine statement maken zonder meer hoor.
    Ik bewonder u wel dat u die tekst geschreven hebt.
    Groetjes.
    Didier

 2. Didier Bourry
  Didier Bourry zegt:

  Hallo,

  Waar kan ik terecht hier of ergens anders om rechtstreeks mailcontact te hebben met lotgenoten. Ik zit nog met zoveel vragen.

  Didier

Reacties zijn gesloten.