Abdijschool Dendermonde

Zijn er nog mannen die misbruikt werden op deze school door paters of medeleerlingen? Zelf werd ik door medeleerlingen misbruikt maar ik heb het sterke vermoeden dat deze daders zelf slachtoffer waren… Zo werd in 1999 Dom E. veroordeeld voor het misbruiken van tenminste 5 jongens in de jaren 80 en 90 . Als gevolg daarvan zijn vele ouders hun kinderen beginnen weghalen van de school. In 2000 moest de school haar deuren sluiten wegens een tekort aan leerlingen. Ik hoop op reacties! Het is tijd om te spreken.

Een slachtoffer

70 antwoorden
 1. bou-bou
  bou-bou zegt:

  Na 30 jaar werd het nu pas bekend dat mijn broer ook misbruikt werd door Dom R. in de Abdijschool Dendermonde.
  en nog andere jongens die intern waren werden misbruikt door ene zeker pater masochist met bijnaam de “citroen” ,het was inderdaad in de jaren 80 !.
  Ik word er misselijk van !

  een razende zus

 2. zusd
  zusd zegt:

  Ook mijn broer werd op de Abdijschool Dendermonde jarenlang misbruikt door Dom R.
  Paters die liefjes hadden, jongens die met elkaar seksueel experimenteerden het werd hem als volledig normaal voorgesteld. Mijn broer werd op jonge leeftijd verminkt in z’n seksualiteit. De gevolgen van jarenlang misbruik en extreme pesterijen door medelln hebben tenslotte tot zelfmoord geleid.

 3. domurbaan
  domurbaan zegt:

  In 1971 had ik Dom R. als klastitutaris in de Abdijschool Dendermonde. Deze rekel bouwde een homosexueel kringetje van liefjes om zich heen: gezamenlijke masturbatie, diavoorstellingen op zijn kamer, meer weet ik er niet van. Ik ben gelukkig ontsnapt aan al die sexuele smeerlapperijen, maa

 4. domurbaan
  domurbaan zegt:

  maar werd het daaropvolgende jaar enorm gepest. Maar dit terzijde. Wat ik hier vooral wil vermelden is dat er een sadistische pater-surveillant rondliep, Dom U., die mij in 1972 voor het oog van de ganse school minutenlang in mekaar geslagen en geschopt heeft omwille van een bagatel waarbij deze pedosadist rood werd van plezier en vermoedelijk klaarkwam. Het is de hoogste tijd dat zulk extreem geweld ook aan bod komt in discussies over sexueel misbruik.

 5. DomRobert
  DomRobert zegt:

  ook mijn echtgenoot was slachtoffervan Dom R van ’73 tot ’84 ,eerst als kleutertje daarna zowel als misdienaartje eveneens als leerling in de abdijschool.
  hoeveel slachtoffers maakte die man en die school!! zal het ooit allemaal geweten zijn?
  wie geeft hen hun onbezorgde kinder en pubertijd (in sommige gevallen hun leven) terug.
  hoeveel waren op de hoogte hiervan maar zwegen, DomR, Dom U en Dom E………….
  eventuele slachtoffers kunnen ons steeds indien gewenst anoniem contacteren

 6. Ex-leerling
  Ex-leerling zegt:

  In de Dag Allemaal van deze week staat ook een getuigenis van een man die jarenlang werd misbruikt door een zekere Dom Robert. Erg hoe dit allemaal zo straffeloos is kunnen gebeuren. Die man is van de ene depressie in de andere gerold.

 7. choco
  choco zegt:

  Ik heb op Apenland (seniorennet) een stukje over deze school geschreven, maar van dom citroen heb ik nog nooit gehoord. Kan mij iemand meer uitleg geven?

 8. choco
  choco zegt:

  Dom Lucas??? Bizar, daar heb ik nooit in de verste verte een pervert of pedofiel in gezien. Bovendien, in de jaren 1980 kwam die nooit in de school zelf, behalve dan voor de les latijn en geschiedenis. Misschien dat er vroeger iets is voorgevallen, zoals het verhaal over de agressieve dom Urbanus. Die werd op een zijspoor geplaatst en was rond 1980 verpleger, copieerder enz.
  Dom Lucas is recent (vorig jaar?) overleden. Zijn broer dom Justinus leeft nog, maar treurt omwille het overlijden.

 9. slachtoffer
  slachtoffer zegt:

  @ choco,

  denk je echt dat een pedofiel een stickertje opheeft van “opgepast ik ben een pedofiel”!!! want je vind het bizar oldat je het er nooit in gezien hebt ! zagen ze het aan dutroux,janssens, de vele geestelijken enz ………………het zou handig zijn moest je “het zien “dan waren kinderen voorbereid dat ze die personen moeten vermijden , dan konen die gruwelijke feiten geen plaats vinden .

  heb zo het gevoel dat je dingen weet maar ben je effectief een slachtoffer ?

 10. cornetto
  cornetto zegt:

  ikzelf heb in het zesde leerjaar gezeten in de abdijschool. zesde voorbereidende werd die klas genoemd. verplicht op internaat onder de hoede van meneer cornelis. die vent kon er ook wat van.

 11. domurbaan
  domurbaan zegt:

  Het Julius Beck-lied

  Moeder, nooit keer ik naar uw aarde,
  Ik kan het niet verkroppen
  Dat jij vergaat in wrange, kille haat
  Er ingelepeld door franskiljonse nonnen,
  Hun kont afvegend met gevallen blaren.

  Wat moest ik bij Dendermondse psychopaters
  Die ezelspikken melkten in de kloostertuin,
  En, rood van Benedictijns plezier,
  Een ventje molesteerden in de hellerefter,
  Onder jolijt van rijkeluizen en van Bravezeun?

  Die kom-eens-naar-mijn-kamer-paters
  Die lachend friemelden met hun confraters
  En hun schoonchristelijke frustraties
  Uitwerkten op de malle, argeloze kop
  Van iemand wiens gezicht nog brandt?

  Laat me nu vrij zijn, onbezwaard,
  Een uit ’t nest gevallen jong van vijftig
  Dat alleen nog wil gaan vliegen
  Over groene Provençaalse heuvels,
  En door de bomen turen naar ’t azuur.

 12. choco
  choco zegt:

  Meerdere keren per maand bots ik wel eens op een pater van de abdij.
  Als ik dom Justinus tegenkom zal ik hem eens aanspreken over de verhalen over zijn broer dom Lucas, den citroen. Ik weet dat hij wel eens met iemand kon spotten, maar een pedoseksuleel is er voor mij over…Ik heb zo stilaan het gevoel dat men alles op een hoopje gooit.

  Dat Marc Cornelis, Cornetto of Barbarossa een klootzakje was, weten we allemaal. Maar ook Cornelis was geen pedoseksueel. ( Ter info: Cornelis werkt momenteel als verzekeringsmakelaar in Zele)

  • scaredforlife
   scaredforlife zegt:

   Beste Choco,
   Ik denk dat je het iets te goed inschat, of probeert in te schatten.
   Het was een hel, voor meerdere mensen. Ik begrijp je ‘verdedigende’ verhaal, inclusief het stuk dat je hebt geschreven, maar het is niet gekoppeld aan de realiteit.

   • slachtoffer
    slachtoffer zegt:

    alms je contact wil leggen mag je dit altijd doen, hier een slachtoffer van dom robert , sterkte groetjes M.E.

 13. johan
  johan zegt:

  Dom Robert, was dat den bruinen?
  Dom Urbanus, was dat die die judoles gaf en op de slaapzaal stond van de voorbereiden,1 ste?
  is al zo lang geleden dat ik me die namen niet meer herinner. Ik heb er 2 jaar gezeten, voorbereidende en 1ste gedaan en Don Lucas was mijn klastitularis.
  Was van 1978-1979.
  ik heb niets van het sexuele gemerkt, maar het pesten daar was een verschrikking. Heb het nu nog moeilijk om aan die 2 jaar terug te denken. Alleen dit al te typen, bergt tranen in mijn ogen, zo moeilijk heb ik het er nog mee. Gelukkig zat ik er maar 2 jaar.

 14. domurbaan
  domurbaan zegt:

  Dom Robert = de “Seppe”, kale, glibberige pedo
  Dom Hildebert = den “Black”, bruin vel met rotte tanden, rokende proost van Sporta
  Dom Urbanus = den “Beck”, sadistische prefect

 15. reivilo
  reivilo zegt:

  Ik herinner me dat in mijn klas (2e of 3e?) ene M. zat die een hele nauwe prive-relatie had met Dom Robert (de Seppe). Ik heb altijd gedacht als familielid, maar vermoed nu dat er meer aan de hand was. Die klasgenoot was ook misdienaar bij hem in een kerkje aan de dijk iets buiten Dendermonde. Ik vond Dom Robert toen een aangename en zachte leraar, maar nu ik dit alles zo lees zie ik dat natuurlijk anders. Ook Dom Emiel en Dom Lucas hun gedrag zie ik nu heel anders, en ik kijk nu veel kritischer naar al mijn (weliswaar mooie) Abdijschool herinneringen uit die tijd. In een periode en context waar je als puber behoorlijk kwetsbaar bent, ben ik gelukkig van al dit leed gespaard gebleven. Ik wens alle slachtoffers heel veel sterkte!

 16. retorica 1989
  retorica 1989 zegt:

  Ik heb alle paters waarvan in bovenstaande mails goed gekend, hetzij als leraar, hetzij als opvoeder, hetzij als klastitularis.
  Ik wil hierbij de dramatische gebeurtenissen geenszins ontkennen en heb dan misschien het geluk gehad te ontsnappen. Alle sterkte toegewenst aan de slachtoffers.

  Maar zelf heb ik zes fantastische jaren gekend op de abdijschool.

  • Ook retorica 19891
   Ook retorica 19891 zegt:

   Ook retorica 1989, ‘minder’ geluk gehad en 2,5 jaar niet ontsnapt aan… 6 horror jaren waren het…..en nu na bijna 30 jaar alles extreem helder terug voor de geest…. nogmaals gestraft worden zo voelt het

 17. choco
  choco zegt:

  Deze week kwam dom Justinus bij mij langs. Ik vond het erg wat ik op Apenland had geschreven over de Abdijschool. Nochtans wou ik een genuanceerd beeld brengen van mijn jaren in die school. De pro’s en de contra’s. De abdijschool had zeker haar troeven: onderwijs op een goed niveau, toffe medestudenten e.d. Het is spijtig dat het hier en daar is misgelopen. Ik wens iedereen het beste toe.
  A propos, dom Justinus wist niets af van misbruiken van dom Lucas, alias de citroen. Het raakte hem diep zulke beschuldigingen te moeten aanhoren over zijn broer die nog maar recent is overleden. Ik herhaal het. Ik kan het moeilijk geloven.
  Het is zeer spijtig dat deze oerdegelijke pater op het einde van zijn leven geconfronteerd wordt met de achteruitgang van het geloof, de abdijgemeenschap, de verhalen in de media e.d.
  Ik heb enorm veel respect voor de meeste paters van de abdij. Velen hebben hun leven gegeven voor een betere wereld. We moeten zien dat we het kind niet met het badwater weggooien.

 18. domurbaan
  domurbaan zegt:

  Geweldig niveau, die Abdijschool: toen ik na 3 jaar naar het college – wat een bevrijding! – ging, zakten mijn punten ineens met 12 %!

 19. zusd
  zusd zegt:

  Van mensen die zich inzetten voor een betere wereld verwacht ik dat ze opkomen voor de zwaksten, de gekwetsten, de slachtoffers, dat ze de waarheid hoger plaatsen dan de schone schijn.
  Waarom hebben al die mensen met goede bedoelingen gezwegen?
  Wie vindt het normaal dat dom Robert toen het geweten was dat hij zwaar seksueel misbruik gemaakt had van kinderen en adolescenten de mis kon blijven celebreren (tot 2007 in het kapelletje vd Sint-Onolfsdijk) alsof er geen vuiltje aan de lucht was? Dit is niet zomaar een beschuldiging, dit is een feit. Een leek wordt voor dergelijke criminele daden opgesloten.
  Mijn broer werd niet ‘geraakt’ maar gekraakt door het misbruik.
  Al die jaren dat mijn broer op de abdijschool gepest, vernederd en misbruikt werd, is niemand hem ter hulp gekomen.
  Als zulke grove schending van mensenrechten decennialang kan gebeuren op een school, vraag ik me af hoe dat mogelijk is.
  Waar liep de controle en bijsturing fout?
  Ik verwacht van alle betrokkenen dat ze zich ook deze vraag stellen.

 20. slachtoffer
  slachtoffer zegt:

  @ choco

  er zijn wel degelijk papieren waar zwart op wit de getuigenis van DOM R opstaan waarin hij het misbruik BEKEND !

 21. domurbaan
  domurbaan zegt:

  Het ergst aan het pedogeval Seppe vind ik het schuldig verzuim van bv. Dom Hildebert, alias “Black”, dit bruin geniepig surveillantje en satellietje van Beck wist en hoorde altijd alles. En wat was de rol van pater rector, Albert Peleman, alias “den Beir”, doodgeschoten in 1999 in Zuid-Afrika (Léonard zou spreken over immanente rechtvaardigheid). Wist die van niks?

 22. Aktiegroep Burgerbelangen
  Aktiegroep Burgerbelangen zegt:

  Van: Aktiegroep Burgerbelangen [mailto:denktank@xs4all.nl]
  Verzonden: zondag 5 december 2010 21:22
  Aan: Aartsbisschop van Mechelen-Brussel Mgr. André-Joseph Léonard; Aartsbisschop van Utrecht Mgr. Willem Jacobus Eijk; Emeritus-Aartsbisschop Adrianus Johannes Simonis Marienkroon te Nieuwkuik (simonis@marienkroon.nl); Bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden, mgr. G. de Korte; Bisschop van het bisdom Haarlem – Amsterdam, mgr. J. Punt; Bisschop van het Bisdom ‘s-Hertogenbosch, mgr. A. Hurkmans; Bisschop van het Bisdom Roermond, mgr. F. Wierts; Bisschop van het Bisdom Rotterdam, mgr. A. van Luyn; Bisschop van het Bisdom Breda, mgr. H. van den Hende; Bisschop van het Bisdom Antwerpen, mgr. Johan Bonny
  CC: Minister van Veiligheid en Justitie drs. Ivo Opstelten; Minister van Justitie, mr. Stefaan de Clerck; Prof. dr. Peter Andriaenssens Kinder- en Jeugdspychiater Kliniekhoofd Raadpleging Alg. Kinderpsychiatrie KU-Leuven; Prof. dr. P.J.A. (Peter) Nissen Faculteit Theologie- en Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen; Nederlandse Bisschoppen Conferentie t.a.v. Hoofd Pers & Communicatie, drs. B. Elbertse; Hoofdredacteur Belgisch weekblad Kerk en Leven, Bert Claerhout; Redactie Katholiek Nieuwsblad (redactie@katholieknieuwsblad.nl); Redactie Kerk & Samenleving Dagblad Trouw; Redactie Kerk & Samenleving Nederlands Dagblad; Redactie Kerk & Samenleving Reformatorisch Dagblad; Voorzitter Vaste Commissie Veiligheid en Justitie mr. Raymond de Roon; Ondervoorziter Vaste Commissie Veiligheid en Justitie PvdA-Tweede Kamerlid Roos Vermeij; Senior chef ANP-Nieuws, Patrick Selbach
  Onderwerp: Slachtoffers misbruik willen onderzoek Kamer
  Urgentie: Hoog

  Hoogwaardige Excellenties

  Hierbij vestigt ondergetekende Uw indringende aandacht op de NOS-berichtgeving vandaag zondag 05 december 2010 inzake bovenvermeld onderwerp (Zie attachment)

  Ook deze ontwikkeling nauwgezet volgend

  Tom Dinnesen

  woordvoerder van de
  Aktiegroep Burgerbelangen

  Tel 087 87 55 388

  GSM 06 24 29 29 14

  E-mail denktank@xs4all.nl

 23. Aktiegroep Burgerbelangen
  Aktiegroep Burgerbelangen zegt:

  Slachtoffers misbruik willen onderzoek Kamer

  Een groep slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk vindt dat het onderzoek ernaar moet worden overgenomen door de Tweede Kamer. De groep heeft geen vertrouwen in het onderzoek van de commissie-Deetman.
  Slachtoffers van seksueel misbruik op de internaten Don Rua (Salesianen), Eikenburg (Broeders van Liefde) en het Canisius College (Jezuïeten) doen samen een beroep op de politiek. Ze hopen dat andere slachtoffers zich bij hen aansluiten. Dat kan individueel of in groepsverband.
  Aanmeldingen
  Afgelopen vrijdag sloten zich al de organisaties Survivors Voice Europe en de Stichting Mannenhulpverlening na seksueel misbruik bij hen aan. Deze laatste stichting vertegenwoordigt alleen al zo’n 500 slachtoffers van seksueel misbruik. Ongeveer honderd van hen zouden door katholieke geestelijken zijn misbruikt.
  De groep heeft geen vertrouwen in de commissie-Deetman, omdat Deetman door de bisschoppen is benoemd en omdat hij zelf een belijdend christen is.
  Ook zijn de slachtoffers sceptisch over de openheid van de katholieke kerk. Ze geloven niet dat het Deetman lukt om de openbaarheid te verschaffen die de kerk volgens hen al jarenlang succesvol vermijdt.
  Maar er zijn nog meer redenen. Zo denkt de groep slachtoffers dat Marit Monteiro van de commissie geen onafhankelijke blik kan hebben, omdat ze tijdens haar eerdere onderzoek naar kloosterorden misschien signalen van misbruik opzettelijk over het hoofd zou hebben gezien.
  Ook zeggen ze dat bisdommen en kloosterorden het onderzoek gebruiken als een argument om zich achter te verschuilen. Gesprekken op initiatief van slachtoffers over bijvoorbeeld schadevergoedingen worden volgens de slachtoffers daarom afgehouden.
  Onder ede
  De groep slachtoffers wordt door Marc Klabbers vertegenwoordigd. Hij zegt dat de waarheid alleen aan het licht kan komen als mensen onder ede gehoord worden. België is zijn voorbeeld.
  Na de commissie-Adriaansens is daar nu een bijzondere Kamercommissie ingesteld die het seksueel misbruik door katholieke geestelijken gaat onder-zoeken.
  Deetman heeft al eerder aangegeven dat hij begrijpt dat mensen die slecht zijn behandeld door de kerk sceptisch zijn over het onderzoek en dat hij hen alleen kan overtuigen met zijn eindrapport.
  Aanstaande donderdag komt de commissie Deetman met een voorlopige rapportage over haar bevindingen. En geeft hij een advies over goede hulpverlening.

  NOS Nieuws Toegevoegd: zondag 5 dec 2010, 17:11Update: zondag 5 dec 2010, 18:17

  Kardinaal Danneels zal nooit de waarheid spreken”

  Volgens Lieve Halsberghe zal kardinaal Godfried Danneels voor de rechtbank nooit de waarheid spreken. De vrouw pleit ervoor dat de Kerk haar archieven zou openstellen.
  Lieve Halsberghe van de internationale organisatie SNAP, The Survivors Network of those Abused by Priests, verwees in de bijzondere commissie Seksueel Misbruik in de Kamer naar de eed die de nieuwe kardinalen moeten afleggen.
  Daarin zweren ze “geen geheimen die aan mij werden toevertrouwd te onthullen, noch zaken die de Heilige Kerk kunnen beschadigen en onteren”.
  Lieve Halsberghe was eerder actief binnen de werkgroep Mensenrechten in de Kerk en is de nicht van Godelieve Halsberghe, die de commissie Seksueel Misbruik in een pastorale relatie – de voorloper van de commissie-Adriaenssens – voorzat.
  PR-stunt van de Kerk
  Ze bevestigde wat Rik Devillé eerder verklaarde, dat heel wat klachten van seksueel misbruik die de kerkelijke overheden kregen, nooit bij de commissie-Halsberghe terechtkwamen.
  Voor Lieve Halsberghe was de commissie van haar tante dan ook niet meer dan een PR-stunt van de Kerk. Ze zei weet te hebben van meer dan 20 klachten die de commissie nooit bereikten.
  Lieve Halsberghe pleitte ervoor dat de kerk haar archieven zou openstellen. Geestelijken die schuldig verzuim plegen door daders van seksueel misbruik te verplaatsen, moeten voor haar ook door het gerecht vervolgd worden.
  Woensdagnamiddag hoort de commissie vertegen-woordigers van organisaties voor slachtoffers van incest en seksueel misbruik in een medische relatie, en een sportpsycholoog.

  VANDAAG.BE 22 november 2010 20.20

 24. slachtoffer
  slachtoffer zegt:

  @ reivilo ,

  zou het mogelijk voor u zijn om contact te leggen met die klasgenoot M. , mogelijks beschik je over herinneringen die voor deze persoon belangrijk zouden kunnen zijn .

 25. Pauwel
  Pauwel zegt:

  Vooreerst aan alle slachtoffers veel sterkte! Ikzelf zat van 1980-1986 in de Abdijschool. Ik vermoed dat ik bij M. (man van pseudoniem ‘DomRobert?) in de klas zat. Als kind (want dat waren we toch nog!) heb ik nooit sexueel misbruik ‘gezien’. Nu kunnen we wel wat begrijpen waarom er jongens van de school wegliepen, waarom sommigen zich in hun kastje verstopten… . Ik herinner me wel nog dat Dom E en Dom R judo volgden en dat wij gingen kijken en dat we, terwijl zij in houdgreep lagen, al ‘smalend’ zegden: ‘zie ze eens genieten’… . Het was verdorie nog waar ook! Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste zes maanden meer aan de school heb gedacht dan de 20 j voordien. Ik denk dan maar aan Dom Ambrosius die mij uitgekozen had om steeds de lessen op het bord te schrijven. Ik was ook de enige jongen die heel het jaar op dezelfde plaats moest blijven zitten in de klas en dan kwam hij 80% van de tijd naast mij staan… Als je dan bedenkt dat hij in de zomervakantie eens met een aftandse fiets aan onze deur stond (9 km van Dendermonde!) en voor de rest niet buiten kwam… brrrr…
  Voorts kan ik best getuigen van machtsmisbruik op de school. Als niet-roker werd ik door rector PB geviseerd… . Was dat niet de man waarvan men vertelde dat hij zijn loper wel eens durfde gebruiken na 22u30? Maar in de toenmalige context dacht ik dat dat maar ‘praat’ was van de stoere jongens…. Nu zou ik toch al eens twijfelen… Als het voor iemand zin zou hebben om met mij (of mijn broer die er zat van 1986-1992) te ‘corresponderen’ dan kan dat. Vandaar geen anonimiteit. (maar ik kan, zoals gezegd, geen strafbare feiten opnoemen). Dat de waarheid moge zegevieren en de huichelaars eindelijk voelen wat ze veroorzaakt hebben!

  Pauwel

  • Jan
   Jan zegt:

   Was Op de Abdijschool 1980 – 1985.
   Heb nooit niets gemerkt, behalve wat Pauwel al vermelde ivm spottende vermoedens. Dat werd altijd afgedaan als verzinsels van jonge pubers.

 26. slachtoffer
  slachtoffer zegt:

  @ pauwel,

  fijn je verhaal te horen , iemand die de waarheid wil kennen .
  ik beschik over voldoende bewijs en zou het fijn vinden om eens af te spreken .
  kga ervan uit dat je ons kent en weet hoe je ons kan opzoeken om contact te leggen . M E zat inderdaad in je klas woont nu in het antwerpse
  zou alvast een ondersteuning zijn .
  of laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken

  M.E.

 27. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Het is ongelooflijk te lezen wat er allemaal gebeurd is…
  Ikzelf ben slachtoffer, en heb dit steeds uit mijn hoofd gezet of proberen zetten. Nu nog wil ik er niet over praten, om deze pijnlijke ervaring niet opnieuw te beleven. Ik ben gecontacteerd geweest door de Commissie A om te getuigen en ben er niet op ingegaan, aangezien ik dit niet opnieuw wil herleven. Nu de school gesloten is en er toch geen nieuwe slachtoffers kunnen gemaakt worden + de daders reeds bekend/veroordeeld zijn, zie ik er het nut niet van in van opnieuw oude wonden te openen… Ik voel er me echter niet altijd goed bij dat ik niet naar voor wil treden…

  • slachtoffer
   slachtoffer zegt:

   je kan altijd contact met ons nemen, ook hier een slachtoffer van DomR .
   de dader van jullie is dood maar ben er van overtuigd dat er nog veel mensen zijn die hun verhaal willen maar niet kunnen uitschreeuwen .

   slachtoffers kunnen weinig rekenen op erkenning van sommige instanties, onderling kunnen slachtoffers wel bij elkaar terecht .

   hij diende wel klacht in bij de commissie en g langs bij peter A .
   je mag altijd contact nemen
   sterkte

   hoop iets van je te horen

 28. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Volgend op mijn vorig berichtje, is er iemand of een groep waar ik zou kunnen spreken hierover? Dank u.

  • zusd
   zusd zegt:

   @Anoniem

   Bedankt voor je reactie. Ondertussen hadden we met elkaar e-mailcontact.

   Deze website is heel belangrijk voor slachtoffers, het is het enige platform waar we kunnen ontdekken dat we niet alleen staan, hoe meer overlevers kontakt nemen, hoe meer de waarheid aan het licht komt en de omvang vh misbruik op de abdijschool duidelijk wordt.

 29. Aap Choco
  Aap Choco zegt:

  Vandaag ben ik weer een stukje wijzer geworden van hoe de Abdijgemeenschap met haar oud-studenten omgaat. Ofschoon dat ik ook mijn verdriet heb gehad tijdens mijn verblijf in de school ben ik steeds trouw gebleven aan mijn geloof. Ik ben traditioneel getrouwd, heb mijn kinderen laten dopen en heb ze zelfs een zeer katholieke naam gegeven. In het heetst van de strijd heb ik nog proberen zalven. Nog recent schonk ik ze een drieluik van Dom Bruno.

  Ik ben ondertussen zeer ongoocheld in de Abdijgemeenschap van Dendermonde. Ze hebben wel een zeer verzoenende tekst op hun site geplaatst, maar in hun daden zoeken ze conflicten met hun oud-studenten. En dat is in strijd met de Katholieke leer. In plaats van zich te verzoenen gaan ze over tot provoceren. Echt wraakroepend. Ik hoop dat ze zich herbronnen en dat ze zich zoveel mogelijk trachten te verzoenen met hun oud-studenten.

 30. Ton Leerschool
  Ton Leerschool zegt:

  Voor de goede orde…van de webmaster:

  Steeds weer schrijven mensen over de geweldige tijd die zij op een of andere school of internaat gehad hebben.
  Dat zij nooit iets gemerkt hebben van “verkeerde” broeders, fraters of nonnen of grensoverschrijdend gedrag.
  Hoe een hier als dader aangemerkte persoon toch zo’n aardige man was.
  etc. etc.

  Hoe goed bedoeld misschien dan ook, ik verwijder dergelijke reacties of berichten soms voordat zij op de website verschijnen en wel om de volgende redenen:

  Wij gaan er van uit dat de mensen die hier schrijven een goede reden hebben om dat te doen; wat iemand hier meld nemen wij zonder enige reserve voor waar aan, want deze website is bedoeld een “veilige haven” te zijn voor iedereen met nare ervaringen uit zijn jeugd. In de “kille buitenwereld” werden of worden velen nog steeds niet geloofd.
  Dit betekent/betekende voor hen een herhaling van het eerder geleden misbruik en dat willen wij hier voorkomen.

  Een positief bericht over een school of internaat kan, door iemand die daar wel een nare ervaring opgedaan heeft, als kwetsend ervaren worden.

  Mocht jouw (positief) bericht dus niet op de website verschijnen, dan weet je nu waarom.
  Ook jouw bericht is mogelijk waar, maar het voegt niets toe voor de mensen die minder fijne dingen beleefd hebben, en voor die mensen is deze website in het leven geroepen.

  Ik reken op jullie begrip.
  Ton Leerschool, de webmaster

 31. retorica 63
  retorica 63 zegt:

  Wat ik hier allemaal gelezen heb maakt raakt mij enorm. Dit is schandalig en onder geen enkele voorwaarde goed te praten en het is goed dat slachtoffers hun hart kunnen luchten. Het is ook rechtvaardig dat de schuldigen gestraft zijn.
  Toch heb ik, en ook nog andere medestudenten, een goede herinnering aan de abdijschool waar wij mooie jaren hebben doorgemaakt. Waarschijnlijk is dat ook omdat wij dergelijke toestanden niet hebben meegemaakt.

 32. Den Dikken
  Den Dikken zegt:

  Eén keer (1976) heb ik dom Emiel (surveillant slaapzaal) van mij af moeten duwen toen ik ’s nachts naar het toilet ging. Ik was toen 13 maar ik denk dat hij op dat ogenblik wel begreep dat hij met zijn pollen van mij moest afblijven.
  Wat mij het meest is bijgebleven is dat den Black mij eens minutenlang heeft afgerammeld zodat ik twee dagen in mijn bed heb moeten doorbrengen.
  Vijfmaal ben ik er weggelopen, maar telkens voerden mijn ouders mij terug…
  Mijn beste herinnering gaat uit naar Dom Ursmaar van ’t economaat. Dat was een brave mens.

 33. Blommaert
  Blommaert zegt:

  Ik heb zeven jaar in de Abdijschool doorgebracht, retorica 1979, en stond bekend als Spock. Ik heb hier veel gelezen dat ik kan bevestigen in verband met Emiel en Robert. We wisten wel dat er een groep ‘febbekens’ (doorgaans leden van het judogenootschap) was en dat die vooral bij Robert veel verder gingen dan enkel aan- en uitkleden. Ik heb ook vormen van sexuele agressie gezien. Het was een abnormale gemeenschap, en daarmee bedoel ik niet enkel de paters, maar ook de hele leerlingengemeenschap.Ik heb hier echter ook wel wat overtrokken zaken gelezen ook. Beheersing is echt wel nodig als het over dit soort ernstige zaken gaat.

  Wat me het meest tegenstak was het fysieke geweld dat gewoon endemisch was. Er werd gemept dat het geen naam had. Urbanus blonk daarbij uit, die man kon buitengewoon gewelddadig zijn. Maar ook de (hier elders als goed beschreven) Ursmaar had zeer losse handjes, en Lucas (een zielepoot eerder dan een pervert) kon ook enorm tekeer gaan – hij sloeg er dan op los met de schort van zijn habijt, en dat deed serieus zeer. Wat de rector betreft: die sloeg er ook graag eens op, met de regel op de kont van de leerling in zijn bureau.

  Ik ben een keer van school gevlogen omdat ik Urbanus omver had gemept terwijl hij mij een fenomenale ranseling gaf voor absoluut niets. Een tweede keer ben ik het afgestapt na een zoveelste volstrekt onrechtvaardige straf aan een medeleerling. men heeft me toen met alle mogelijke verzoenende argumenten vanop het station in Dendermonde teruggehaald.

  Voor Hildebert had ik daarentegen sympathie. Hij was onbarmhartig streng – gelach of gepraat onderweg van de speelplaats naar de slaapzaal resulteerde in een uurtje in de rij staan ’s nachts buiten, met zn’ allen. Maar in het brutaliserende klimaat van die school was dat klein bier, en Hildebert had nog een gevoel van humor.

  Het meest traumatische was dat deze brutale en gewelddadige sfeer onmogelijk onbekend kon zijn bij de hele gemeenschap. Iedereen moet geweten hebben van de slagen en de constante terreur, en moet ook de daders daarvan gekend hebben. De pleziertjes van Emiel en Robert zullen ook wel breder bekend geweest zijn. Ook de ‘goeie’ paters hebben daardoor boter op hun hoofd. Roger (later abt) in de eerste plaats, Justinus, Gerard, Juul, Ambrosius, Hildebert … ik dicht hen nog altijd een zekere integriteit toe, maar ze zwegen en hebben nooit geprobeerd een meer robuuste verdediging van de leerlingen op te zetten.

  Tenslotte: de meest oversexte pater die ik heb gekend was Dom Omaar, de drukker. We maakten grappen: op de Missiekermis zouden we een donker kot inrichten met daarin Dom Omaar. Wie daar het langst kon in blijven mocht nog eens gratis…

  Het blijvende letsel dat velen onder ons hebben is dat we onze adolescentie hebben gespendeerd in een sfeer van geweld en brutaliteit, binnen een Christen gemeenschap die in haar daden door-en-door hypocriet bleek te zijn. Dat blijft hangen.

 34. Chantal P. Smulders
  Chantal P. Smulders zegt:

  Iets positiefs:
  omdat wij indertijd enkel bij elkaar ( de leerlingen ) troost en genegenheid konden vinden ben ik ( en vele anderen ) bewust geworden van mijn geaardheid.

  De ene piet is de andere niet ! 😉

  • Skajongen
   Skajongen zegt:

   Tijdens mijn jaren op de abdijschool ben ik sterk geworden door het pesten, slim door het in mijn ogen goede niveau, en leuke seksuele contacten met medeleerlingen hoewel ik het wel liever gemengd had ma je kan nie alles hebben

 35. Chantal Smulders
  Chantal Smulders zegt:

  Iets positiefs:
  omdat wij indertijd enkel bij elkaar ( de leerlingen ) troost en genegenheid konden vinden ben ik ( en vele anderen ) bewust geworden van mijn geaardheid.

  De ene piet is de andere niet ! 😉

 36. kees
  kees zegt:

  Ikzelf ben samen met een medeleerling aangerand geweest door 2 paters op de kamer van meneer Cornelis. Ik was 12 jaar oud. Het heeft mijn leven moeilijk gemaakt.

 37. WCAML
  WCAML zegt:

  ik luister via mijn PC naar Les compagnons de la chanson, op Klara, en moet zo terugdenken aan mijn drie jaren op de Abdijschool, begin jaren 60.
  De tijd van ‘Salut les Copains’.
  Ik googelde ‘Abdijschool’, die dus niet meer blijkt te bestaan – wat ik al vaag wist.
  Eerst las ik over het mooie, onverdiende einde van de school.
  Toen werd ik benieuwd naar meer, ook omdat ik ergens vermoedde dat jongensmisbruik iets met dat einde te maken kon hebben.
  Gelukkig niet dus.
  Zelf was ik een jaar lang het febbeke van Dom Robert, voor vrijstelling van de studie heb ik hem avonden lang geholpen bij de nieuwbouw.
  Dan speelden we wat ondeugend met mekaar, maar ik heb me nooit ergens toe gedwongen gevoeld en echt ver ging het ook niet.
  Het jaar daarna had hij een ander febbeke, wat ik raar vond maar zo ging dat.
  Dom Ambrosius werd toen onze titularis, aan hem heb ik heel andere, oprecht vriendschappelijke herinneringen.
  Met andere jongens heb ik wel eens wat gefoezeld, maar ik denk dat wij toen allemaal te naief en te preuts waren om er iets achter te zoeken.
  Tijdens de vakanties voelde ik me thuis vreemd, terwijl ik me op school ook niet helemaal thuis voelde en naar huis verlangde.
  Ik vroeg na de vierde om naar het plaatselijke, strenge college te mogen – maar de tweede woensdagmiddag nam ik de trein terug naar Dendermonde: om te zeggen dat ik terugkwam – maar mijn plaats was vergeven.
  Ik denk ook dat mijn vader daar een stokje voorgestoken heeft, hij vond die Abdijschool nogal snobistisch en vermoedde misschien wel wat?
  In Dendermonde had ik de allerbeste cijfers, maar van het gedrag van de jongens op het college snapte ik niets.
  Op de Abdijschool kregen we een heel brede, vrije en creatieve opleiding – ver van het schoolse, geregelde van een college.
  Wiskunde leerde ik in Dendermonde nooit en dat vond ik prima.
  Ik haalde toen 29% en hoopte dat ik met die cijfers van het college wegmoest en misschien naar Sint Lucas mocht. Niks daarvan.
  Na dat mislukte jaar – waarin ik ook naar een bevriende huisarts gestuurd werd omdat ik blijkbaar had duidelijk gemaakt dat ik op jongens viel – heb ik dat college braaf afgemaakt.
  Dat eerste jaar op het college is tot nu een groot zwart gat in mijn geheugen.
  Mijn vorming kreeg ik in Dendermonde en ik had de jaren daarna veel beter in mijn vel gezeten als ik er had kunnen blijven.
  Ik kon er mezelf zijn zonder complexen of was ik te jong om zelfbewust te zijn?
  Na de vrijheid van Dendermonde hebben ze me in het college in de kast gestopt, en het heeft me bijna 10 jaar gekost om eruit te komen.
  Als ik beschadigingen heb opgelopen gebeurde het niet in Dendermonde, maar in de reguliere jaren daarna.
  Nu ik lees over Hildebrand en Urbanus en Omaar en den Beer en Dom Lucas herinner ik me ze allemaal en behalve voor dom Lucas kan ik de beschrijvingen beamen, op de beschreven excessen na.
  Dom Lucas had iets ziekelijks en zwak over zich, maar was betrokken.
  Als hij op jongens viel, dan heeft hij dat positief ingezet.

 38. B
  B zegt:

  In mijn periode van 5 jaar abdijschool (tot ’91) werd ik als initieel té luide stem opzij gezet en dit door een geraffineerd spel uitgevoerd door onder meer “Den Bats”, Pieter Batselier, die geregeld “gezellige” avonden had met enkele studenten. Deze studenten kregen het “voorrecht” mij uit te sluiten en bepaalde acties te mogen uitvoeren tegen mijn persoon. Dat heeft me gedurende een lange periode zeer gekwetst. Het heeft me finaal wel als mens mee vorm gegeven.
  Telkens ik met deze “verhalen” afkwam bij mijn ouders en katholieke familie, werd dit afgedaan als ongeloofwaardig. Mijn ouders geloofden heilig wat Pieter Batselier zei, en de kous was af. Meer nog, zelfs nadat ik 1 keer ’s nachts ben weggelopen met hulp van Dom Paul en het traject te voet aflegde tot bij mij thuis werd ik simpelweg teruggevoerd en, nadat mijn ouders vertrokken waren, zei “Den Bats” letterlijk op zijn pompeuze elitaire manier tegen mij dat ik eraan ging (sic.) en dat mijn ouders/familie in zijn macht waren.
  Toen begon het ergste jaar uit mijn leven: als jonge tiener, vereenzaamd, vrienden van mij weg gemanipuleerd, anderen die in de “gratie” stonden van ‘Den Bats’ voerden agressieve acties uit, nachtelijke raids, …
  Ik was een mentaal wrak.
  Zelfs vandaag is het voor mij moeilijk om die kinderen die uiteindelijk waarschijnlijk maar slachtoffer waren, te vergeven. De pijn was te zwaar.
  Dit illustreert maar hoe macht op een bijna continue manier in een geloofsomgeving misbruikt is geweest (en nog wordt?).
  Deze mensen die het meest waardevolle goed van ouders (hun kinderen) moesten bewaken en opvoeden, maar er zonder verpinken en met een sadistisch genoegen emotionele en mentale wrakken van maakten.
  Onder andere slachtoffers herinner ik me Tom D., Paul uit Aalst, en nog enkele anderen.
  Verder ook de opvoeder/leraar VDB niet vergeten, die me massa’s vademecum liet schrijven waarvan ik daarna het voorste kreeg om deze op een “andere manier” af te kopen.

  Mijn leven is ondertussen verdergegaan.
  De mensen die verantwoordelijkheid moesten en moeten nemen hebben dit nog steeds niet gedaan. Ik denk ondermeer aan de Abt, onder wiens leiding dit alles “met de glimlach” werd toegedekt. Ik heb ook op jonge leeftijd geprobeerd signalen uit te sturen naar de leraar Latijn/Grieks (Reginald?); hij probeerde wel, maar heeft er uiteindelijk ook niets fundamenteel aan gedaan.

  Vele leraars, ook externen, wisten het. Ook zij hebben niets gedaan.

  Shame on you all.

 39. CC
  CC zegt:

  Ik heb slechts kort in de school verbeleven, die gekend stond als zeer elitair. Pater Rector(zaliger) den Bats was meer in de relatie met mijn Pä geintresserd dan met mij. Ik heb Dom Emiel als titularis gehad, en ik was toch achterdochtig. Die mannen van de Retlrica die maakten ons bang van Dom Emiel…”die kon nie met zijn poten van de Leerlingen blijven”.
  De enige die ik respecteerde was Dom Paul, Die was altijd respectvol voor de leerlingen; Ik herinner me ook hoe dat iedereen Dom Maarten wegpestte omwille van zijn Nederlandse tongval. Den Bats is verantwoordelijk voor het welzijn van al zijn leerlingen…In de school. In de abdij was er niemand baas, ik ben daar nog achterna gezeten door Dom Lucas, de gastenpater. Hij heeft mij nie te pakken gehad, maar dat vergeet ik nooit. Dom Paul zei” als je Dom Lucas ziet, maak je uit de voeten! Loop zo hard je kan naar de school en dat heb ik ook gedaan, zelfs de rector had mij nog nooit zo hard zien lopen. Het is jammer wat er is gebeurd. Er zijn veel paters gestorven en weggegaan.Nu zijn er slechts en paar over, en de gemeenschap is verscheurd. Hun laatste hoop was Dom Jurgen, die nu ook getrouwd is en bekend van TV.

 40. domurbaan
  domurbaan zegt:

  Vandaag is, 4 jaar na zijn kompaan Dom Urbaan alias den Beck, die fysieke terreur uitoefende, Dom Hildebert alias den Black begraven. Zijn specialiteit was psychische terreur, hij kon u met zijn uitdagend, brutaal gezicht voor een niets tientallen minuten lang verwijtend aankijken. Ooit heb ik voor hem tijdens de missiekermis de plaat “Black is Black” opgedragen.
  Gelukkig zijn er uit ons volk intelligente, zelf denkende mensen opgestaan zoals Gerard Walschap in de jaren ’40 en ’50 (en later Louis-Paul Boon, Jef Geeraerts en Etienne Vermeersch) die met heel die muffige, perverse, hypocriete pedopaterssanteboetiek de vloer aangeveegd hebben. De nonnen, die hele generaties Vlaamse vrouwen verfranst hebben, waren zo mogelijk nog erger, denk maar aan de afdelingen voor “gevallen meisjes”. Lees “Rosalie Niemand” van Elisabeth Marain er maar op na. Het is allemaal nog niet lang geleden.

 41. Rik Catthoor
  Rik Catthoor zegt:

  Ik wil en kan geen namen noemen maar de schande die deze school meedraagt, wordt overgedragen op elke leerling ook al ben je geen slachtoffer. Ik ben nog altijd getekend door wat sommige van mijn medestudenten daar ondergaan hebben…ikzelf werd ” alleen ” maar gepest en vernederd door achterlijke leerkrachten. Hopelijk vinden sommigen ooit de moed hun verhaal te doen..

 42. Seke
  Seke zegt:

  ik heb gelukkig maar een jaar (1953) op de school gezeten.
  Van al het vertelde hier heb ik nooit iets ondervonden!
  dom beda was een koddige vent
  dom fyfees was een slome dombo
  dom pius(de vrome!) die godsdienstles gaf, trachte de enkelen die nog geloofden, daarvan af te brengen door te vertellen dat al de wonderen uit het oude testament, natuurverschijnselen waren!!!!!!
  De plezantste was pater wijnbrouwer, die we eens aantroffen in het tuintje krimineel zat op zijn rug in het zonnetje.
  enz enz.

 43. Gerardo
  Gerardo zegt:

  Ik heb op de abdijschool 3 jaar vertoeft. Ik had in die periode een zwakke gezondheid en mocht regelmatig naar huis gaan slapen omdat ik ’s avonds van de school weg moest voor medische behandelingen.
  Overdag in de klas en in de recreatiezaal hoorde ik wel “rare dingen” over enkel paters. Dom Lucas was niet echt de lieveling en Dom Robert werd aanzien als “een aantastelijke pipo”. Ik spreek over de jaren 1975 – 1978. Van Dom Ursmarus heb ik zelf niets ondervonden maar Dom Emiel deed maar wat graag “Judo”… Den “Beck” (Prefect) heeft altijd veel begrip getoond voor mijn vele afwezigheden idem als Dom Robert “Den Beir” die toen Rector was.
  Ik denk dat er wel “strange things” aan de orde waren maar ik denk niet dat we van échte buitensporigheden moeten praten??
  Who nows…How ever… “Den Black” was gene gewone en Dom Hugo was vééél te braaf… Hoe is het die sukkelaar vergaan????

  • Ernie
   Ernie zegt:

   Ik heb op de abdijschool gezeten van het voorbereidende tot de retorica, van 1984 – 1990 en was daar meestal primus of tweede.
   Ik was eigenlijk een blokbeest en heb veel te veel geblokt want ik wilde het ‘maken ‘ . Universiteit aan de KUL (in een moeilijke richting ) was redelijk ‘ simpel ‘ nadien ( als dat natuurlijk simpel kan zijn ) – ook daar eindigde ik in de kop. Het was een harde school : als je minder begaafd was, dan waren er inderdaad ( een minderheid van ) leraren die je uitlachten of kleineerden, ik herinner me vooral meester :
   – van humbeeck ( aardrijkskunde ) , vond zichzelf heel wat . Dikke nek.
   – meester buytaert , wiskunde.
   – van de putte : die spande echt de kroon, met zijn lessen nederlands die veel te moeilijk waren en vnl gebaseerd warden op feitenkennis. Van alle leraars was deze door mij het meeste gevreesd….
   De meest sympathieke leraar was wsch meester Desager, een hele aardige man, die zelf gepest werd door de leerlingen.
   Maar goed …. de abdijschool was een elitaire school , dus enkel latijnse, dus het was normaal dat er heel wat studenten uitvielen onderweg.
   Het was minder normaal dat de leraars voor het emotionele dikwijls te weinig aandacht hadden.
   Pesten onder leerlingen was schering en inslag.
   Ik was gelukkig groot, redelijk sterk, en intelligent. Ik kon mij goed verdedigen ; echter, niet alle leerlingen konden dat , en sommigen werden echt wel gepest. Ook ik werd regelmatig verbaal aangevallen, en sommige klootzakken van leerlingen wil ik nu nog wel eens op hun gezicht slaan. Ik herinner me hun namen nog goed, zo is er bv ene L. VDB, die 1 of 2 jaar ouder was dan mij, voor als hij dit leest ….kwestie van even de rollen om te keren.
   De school had te weinig aandacht voor de geestelijke vorming van kinderen, maar , ik vraag mij af, of zij dat wel aankon ? Geldt dat niet voor alle scholen ?
   Dan het belangrijste stuk : de paters :
   – Dom Gerard, Dom Lucas, etc…. acht ik allen onschuldig. Dom Lucas, dikwijls hier vemeld, heeft wsch nooit een vlieg kwaad gedaan aan iemand. Hij had echt kompassie met de jongens die niet meekonden, en deed zijn uiterste best om er de latijnse woordjes in te stampen.
   – Echer : Dom Emiel en Robert, : dat was andere koek ;
   Dom Emiel : die zijn hand heb ik inderdaad ook eenmalig gevoeld, maar van mij afgeduwd, rond middernacht op de slaapzaal, toen was het voor altijd gedaand. echter tegenover mij lag een leerling, waar hij regelmatig bij passeerde. Ik was toen 13 jaar en begreep niet wat er zich afspeelde ; deze leerling was echter al ‘ rijper ‘ dan mij, en ik dus nog redelijk groen. Ik zal ook naast deze leerling gedurende enkele maanden in de klas, en heb hem gevraagd wat er scheelde, maar hij heeft mij nooit iets willen vertellen.
   Ik ben er zeker van dat , als ik het wist, ik het zeker verder had verteld aan mijn ouders en de rector (den Bats) . Mijn ouders zouden dit er niet bij gelaten hebben, dat weet ik zeker. Er waren wel zeker andere leerlingen van op de hoogte, maar omdat ik geen meeloper was , en wel een individualist / einzelganger, was ik er niet van op de hoogte. Voor de leraars was ik ook redelijk ongenaakbaar, aangezien ik mijn lessen altijd perfect kende. Dom Emeil had zeker boter op zijn hoofd, en was ook bij momenten heel agressief ( schrikbewind op de slaapzaal bij de 13 jarigen )
   – Dom Robert : idem dito : met hem heb ik nooit goed kunnen opschieten, velen konden dit wel,, ik begreep niet goed waarom ; gaf Judo ; ook hier gebeurden er dingen waar ik geen weet van had. We noemden hem de sexpater, aangezien hij op een dag een encyclopedie bovenhaalde met prentjes over SOA’s
   – Dom Ambrosius : wereldvreemde man, oersaai.
   – Dom Justinus : gaf godsdienst, deed geen vlieg kwaad, oersaai.
   – Dom Gerard : strenge maar rechtbaardige leraar latijn
   – Dom Urbaan : heeft mij ooit geholpen toen ik belaagd werd door een andere leerling….Thanks!
   – Dom Pieter de Batselier : was meer een mondaine man, niet echt op zijn plaats in deze school….is later dan ook vertrokken. Hiel van geld en van vrouwen. Al bij al was hij toch een vrij goede directeur , denk ik, ondanks zijn gebreken die door anderen vermeld zijn.

   Surveillanten : in de studie : waren bij momenten rechtvaardig, maar soms ook te streng……

   Conclusie :
   de abdijschool was een harde school….ze heeft mij gevormd, ik heb er lang nog van gedroomd ( nachtmerries), voroal van het examen wiskunde, dat ik onvoldoende kende…..zo diep waren wij gedrild dat he na jaren nog sporen in ons geheugen nalaat :
   overdag les, s avonds nog 3 uren studie !!!! s morgen 6.45 opstaan en om 7.00 in de kapel, 7.30 eten, 8.00 studie , 8.30 in de lest !
   Tot slot moet ik vermelden dat er ook heel wat leerlingen waren die leraars en paters pesten.Dus het ging in de twee richtingen. Ik vond dat de prefect daar meestal rechvaardig optrad ( den Black ) , en ook de rector.
   Vele leerlingen hadden een moelijk karakter, studeerden niet graag, en hun ouders waren hen leiver kwijt dan rijk. Ook dit mag gezegd worden. Ik herinner met nog een jonge leraar die stage kwam doen, in het derde. Hij ging huilend buiten toen er een doodskop met lang haar door de klas vloog.

   Er waren misbruiken….ik wist het toen niet, maar vermoedde wel ‘ eigenaardige ‘ zaken…. er waren echter mede leerlingen die het wel ZEKER wisten en die zwegen! Ik vind het erg dat zij mij daarover nooit hebben ingelicht, ook al heb ik het toen aan hen gevraagd. Ik had dat toen (bijna ) zeker gemeld.
   Ik kan mij goed voorstellen dat alle bovenstaande reacties waar zijn , en zo zie je maar, er zijn vele aspecten aan zo een school….iedereen heeft het op een andere manier beleefd….

 44. Mespelare
  Mespelare zegt:

  Ik kwam hier per ongeluk terecht tijdens het surfen naar mijn jeugdjaren.
  Alles wat ik jarenlang kon verdrukken komt nu terug.

  KLOOTZAKKEN !!!!!!!

 45. CC
  CC zegt:

  Ter info: Ik ben vandaag Pinkstermaandag naar de opendeur gegaan…ik was geschrokken. Verleden jaar zijn er 3 monniken gestorven, ze zijn nu slecht met 6: dom Emiel, Vader Abt Gerard; Vader Abt Roger, Dom Daniel, Dom Hugo en Dom Juul…De abdij is zijn ziel verloren. Jammer. Er was heel veel belangstelling door leken die door de stadsgidsen werden rondgeleid door de grote zalen. Het woord abdijschool is door onze gids niet eens vermeld…

 46. W.
  W. zegt:

  Hallo,

  Ik heb recent dit topic ontdekt, en het met grote ogen gelezen… De school is me gekend, al heb ik er geen opleiding gevolgd. Ik zat op het Heilige-Maagd College in de Kerkstraat / Noordlaan, en… ook voor mij is het tijd om te spreken. Zijn hier mensen die school liepen op het College?

 47. William
  William zegt:

  deze school heeft er voor gezorgd dat ik iedereen voor 100% wantrouw, maar ik zal nooit dt-fouten maken

 48. 1972
  1972 zegt:

  Minstens 1 keer per maand droom ik over de school. Vroeger ging het steeds over examens of cursussen die ik niet kende…
  Die droom is verdwenen. Nu droom ik over paters en persoonlijke contacten.
  Deze nacht droomde ik dat dom Emiel overleden was, maar dat niemand de doodsoorzaak wilde meedelen.
  Dom Emiel had inderdaad problemen met zijn seksualiteit en kon die niet op een gezonde manier ventileren. Mij heeft hij gelukkig niet kunnen misbruiken, maar het scheelde niet veel. (In zijn kamertje in de slaapzaal)

  Er werd zeer veel psychologische druk op ons uitgeoefend. Medestudenten pesten elkaar en er werd geregeld gevochten. Dat vormt een mens. Ikzelf evolueerde van slachtoffer naar dader. Iets wat men in de psychologie nog wel vaker tegenkomt. Ik heb spijt van sommige van mijn daden zoals tegenover Diederik V I. Maar een mens werd in die school meegesleurd in het negatieve. Mijn karakter heeft nog steeds een “Bucky”gehalte als gevolg van deze school.

  Maar ook sommige lekenleerkrachten maakten fouten. Opzichter Mark Cornelis sloeg geregeld kinderen af. Ook ik heb van hem slagen gekregen. Maar qua psychologische terreur spande Vandeputte de kroon.
  Ik had een immense hekel aan de jaloerse sadistische leraar Herman Vandeputte. Die gaf op een onaanvaardbare manier les. Hij tergde de studenten van ‘s morgens tot ‘s avonds. Dat zo iemand nadien directeur wordt, zegt veel over ons onderwijs in Vlaanderen.

  De Abdijschool heeft zichzelf vernietigd; te zware druk op de leerlingen en een ongezonde sfeer. Ik denk dat we de school nog het best kunnen vergelijken met een strafinstelling voor zeer intelligente kinderen.

  • Van wassenhove
   Van wassenhove zegt:

   Ook de Rechtbank destijds was corrupt.
   I.v.m. Pater Emiel is uiteindelijk een onderzoek gekomen na anonieme klacht en wat blijkt : deze pater is verschenen voor de rechtbank met gesloten deuren en zonder dat de toen gekende en ondervraagde slachtoffers daarvan verwittigd werden (niettegenstaande expliciet gewenst door verschillende zoniet alle ondervraagden) laat staan zich burgerlijke partij konden stellen en aldus de “eerwaarde pater” een zeer lichte VOORWAARDELIJKE straf m.a.w. symbolische straf kon gegeven worden en waarvan ook geen enkel artikeltje te zien was in de media, niet er voor en ook niet na de uitspraak met uitzondering van een klein onopvallend strookje in HLN en dan nog op ons aandringen. !!, x
   Enfin diezelfde pater kon zijn vreugde zelfs niet verbergen bij het buitenkomen van de Rechtbank zodat één van de bijzittende rechters bij het zien daarvan al spijt kreeg van de veel te lichte uitspraak zonder dat er daar beroep door O.M. werd aangetekend.
   Die mevrouw de voorzitster was allicht ook goed gebriefd van hoger hand en misschien zelf ook een 100 % nonnenprodukt.
   Als voorbeeld : enkele weken voordien kwam een persoon (koster volgens ik mij herinner) voor de rechtbank voor aanranding van een misdienaar en kreeg 7 j. Van ongelijkheid gesproken ! In de lieflijke abdij ging het jaar in jaar uit om vele jongens door meerdere bevoegden daar gebruikt of misbruikt of mentaal misvormd op één of andere geniepige manier.
   Dit alles om nog eens aan te tonen hoe destijds kerk en staat onder één hoedje speelden en welke enorme invloed die paters hadden dat ze boven de wet stonden en dat de Rechtbank in Dendermonde ook de “eerwaarde” paters beschermden, zelf allemaal tsjeven uiteraard ……

   Spijtig dat ook ik te laat de ware toedracht heb bijeen gepuzzeld en zodoende niet tijdig heb ingegrepen om onherstelbare schade te voorkomen minstens te beperken en uiteraard de schuldige paters eens persoonlijk te kunnen aanpakken, die schaamteloze venten die de goedgelovige ouders bij oudercontacten en andere gelegenheden zich als weldoeners van hun roeping voordeden .. als je nu terugdenkt aan die schijnheiligheid …. man man man
   Er zijn er nu een aantal dood van die venten, God hebbe hun ziel ???

   Het heeft mij ook verrast wat ik lees over de surveillant Cornelis. Geen pij aan maar blijkbaar eveneens “pater” ?? Weet iemand daar iets meer concreet over ? Het zou mij ten zeerste interesseren.

   • Sese
    Sese zegt:

    Beste allen bezoekers van dit forum,

    Ik begrijp dat dit een rare vraag kan zijn, maar is het inderdaad zo dat Dom Emiel R. vervolgd is en veroordeeld (zie reactie van Dhr. van Wassenhove)? Dit doet overal de ronde, maar ik heb nog nergens een bewijsstuk gezien. Emiel concelebreert nog dagelijks mee de H. Eucharistie in de basiliek. Is hij de enige die effectief strafbare feiten heeft gepleegd van de huidige abdijgemeenschap? Zijn er mensen die nog contact hebben met vader Abt hierover? Bedankt voor uw reacties.

 49. Billiet
  Billiet zegt:

  Schrijnend voor de vele slachtoffers die gedoemd zijn om de zware gevolgen van die schijnGeilige paters hun verdere leven te moeten dragen. Ik ben tante van een slachtoffer en die jongen is verschrikkelijk ongeneesbaar gekwetst geweest wat nu zware gevolgen heeft voor heel zijn gezin. advocaten, rechters en alle mensen die moeten oordelen over de daders: WORDT EENS NUCHTER EERLIJK en VERSTANDIG; VERDIEPT UW EERST OVER DE KWETSBAARHEID VAN EEN KIND BIJ SEKSUEEL MISBRUIK; DURF INGAAN TEGEN DE GLADDE GESLEPEN EXCUSES VAN DE DADERS. Dan pas kunnen jullie oordelen en op zijn minst EERST de slachtoffers ter harte nemen , hen erkennen als slachtoffers en hen HEEL HUN VERDER LEVEN begeleiden om toch nog gelukkig te kunnen worden met hun vrouw en kind. Ook heel dat gezin is slachtoffer!!!!!
  DURF DE MOED NEMEN , heren van de rechtbank Dendermonde EN ERKEN DAT JULLIE OORDEEL TOEN BENEDEN ALLE EERLIJKHEID IS VERLOPEN TOT SCHA EN SCHANDE VAN DE SLACHTOFFERS,OUDERS VAN SLACHTOFFERS EN NU DE NABESTAANDEN. Ik ben benieuwd wie in eer en geweten durft rechtzetten wat zo flagrant fout werd beoordeeld.
  Het is NOOIT te laat om mensen eindelijk te helpen. SCHULDIG VERZUIM IS OOK EEN MISDAAD.

 50. Buurmeisje
  Buurmeisje zegt:

  Ik was jaren het buurmeisje van m.e , het slachtoffer van dom Robert. M.E zijn ouders kwamen bij ons geregeld over de vloer, brave , simpele mensen die absoluut geen kwaad zagen in de ongezonde belangstelling vd pater voor hun zoon. M.E zijn moeder werd regelmatig door mijn moeder gewezen op het feit dat er “iets niet klopte”, wat steevast werd ontkend, zij was er nl ontzettend trots op dat haar zoon “uitverkoren” was om te gaan studeren onder begeleiding van dom Robert. In die tijd was het absoluut ondenkbaar om verdere stappen te ondernemen, de meeste mensen hadden zelfs nog nooit gehoord over pedofilie, laat staan dat er paters bij betrokken waren. Mijn grootouders die toen naast ons woonden kregen regelmatig bezoek van dom Gregoire, ook een pater van de abdij. Hij wou dan altijd weten hoe het met hun kleindochter was en uiteraard werd ik dan opgetrommeld en had ik het “voorrecht” om plaats te nemen op zijn schoot, waarna hij onmiddellijk met zijn hand onder mijn rokken zat. Zo iets blijft je bij zelfs al gebeurde er niets, ik kan me dus best voorstellen wat de impact vh misbruik is op de slachtoffers. Veel sterkte!

 51. anoniem
  anoniem zegt:

  Ook ik zat begin jaren 80 in de abdijschool (klasgenoot van M E en Pauwel). Hoewel ik gerust gelaten ben, kon ik het er toch maar 3 jaar keren. Wat ik me herinner is dat ook de leerlingen onder elkaar zeer hard voor elkaar waren, waarschijnlijk om af te reageren. Voor sommige leerlingen moet het een hel geweest zijn.

 52. Billiet
  Billiet zegt:

  Volwassenen (leraren en paters) die vermoedens hadden of wisten wat er in de abdij gebeurde zijn mee verantwoordelijk door hun lakse houding. Zwijgen en de andere kant uitkijken is te beoordelen als schuldig verzuim en opzettelijk geen hulp bieden aan een kind in nood.

 53. retorica 1989
  retorica 1989 zegt:

  Zie je paus Franciscus
  Zie je kardinaal Danneels
  Zie je kardinaal Leonard
  Zie je abt Roger
  Zie je abt Gerard (die een draak van een verklaring aflegde voor de parlementaire commissie in 2011)
  Zie je den Bats
  Zie je de surveillanten

  Ooit dit te zeggen voor het ganse land:
  https://youtu.be/uvoZuVqxtrg

 54. retorica 1989
  retorica 1989 zegt:

  Zie je paus Franciscus
  Zie je kardinaal Danneels
  Zie je kardinaal Leonard
  Zie je abt Roger
  Zie je abt Gerard (die een draak van een verklaring gaf voor de parlementaire commissie in 2011)
  Zie je (zag je) den Bats
  Zie je de surveillanten

  Zie je ‘ze’

  Ooit dit te zeggen voor het ganse land: https://youtu.be/uvoZuVqxtrg

  “As children you deserved care and protection, instead the very people and institutions entrusted with your care failed you. You suffered appalling physical and mental abuse and endured horrific sexual crimes.”

  Als kinderen verdiende je zorg en bescherming. Maar dezelfde mensen en instellingen die instonden voor jullie zorg schoten te kort.
  Jullie ondergingen verschrikkelijk fysisch en psychisch misbruik en leden onder verschrikkelijke seksuele misdaden.

  “We say: wat happened was not your fault. ”

  We zeggen: wat gebeurde was NIET JULLIE FOUT.

  “We admit that we failed to protect the most vulnerable people in our society from those who abuse their power.”

  We schoten tekort in het beschermen van de zwaksten in onze samenleving tegen hen die hun macht misbruikten.

  “We apologies for the lifelong impacts this abuse has had on your health, your relationships and your ability to live life to its full potential.”

  We verontschuldigen ons voor de levenslange gevolgen die het misbruik heeft op je gezondheid, je relaties en de mogelijkheid om ten volle te leven.

  “Because of our inaction too many victims are no longer with us to hear this apology”

  Door ons gebrek aan handelen, teveel slachtoffers zijn niet meer onder ons om deze verontschuldiging te aanhoren.

  “We are sorry that perpetrators of abuse were relocated and shielded rather held to account, that records have been withheld and destroyed and accountability avoided.”

  Sorry dat de daders van het misbruik verplaatst en verborgen werden eerder dan hen ter verantwoording te roepen, dat bewijsmateriaal verborgen of vernietigd werd, dat gerechtigheid ontlopen werd.

  “Child sexual abuse is a serious criminal act.”

  Kindermisbruik is een grove misdaad.

  “We are sorry.”

  Sorry.

  Ronduit chapeau voor de Australische premier en de Australische samenleving die zich durft uitspreken!

  Is er dan niemand die zich enigszins aangesproken voelt?
  Zijn jullie dan zo ongevoelig, te zelf ingenomen, te narcistisch om zelfs het woord “sorry” niet over jullie lippen te krijgen?
  Wat met “operatie kelk”? Juridisch gezeik, dralen met tijd om dan te zeggen “Oeps alles is verjaard”?
  Wie van jullie durft (kan nog) oprecht in de spiegel kijken?

  Ik kan je verzekeren: het is niet verjaard. Het doet zeer elke dag opnieuw. 2,5 jaar van mijn leven heeft de volgende 35 jaar, tot op vandaag, verschrikkelijk getekend. En het is strijden om te niet te breken, om ‘ze’ niet te laten winnen. Het is NIET mijn fout!

  Het is JULLIE fout!

  En met jullie bedoel ik niet alleen ‘ze’, maar ieder die het wist of had moeten weten, ieder die door oprecht opvoeder te zijn de juiste vragen had durven vragen en zich niet te verschuilen achter de ‘standing van de school’, achter misplaatste schaamte.

  Sorry, Bats, maar in uw woorden “Hoho, dit betaamt niet in de Abdijschool”. Het betaamt nergens.
  En sorry abt emeritus Roger, abt Gerard: het betaamt niet in je klooster en toch hebben jullie ‘ze’ opgevangen in je klooster
  En sorry rooms katholieke kerk: hoe durven jullie nog beweren te getuigen van Zijn Woord.

Reacties zijn gesloten.