Afghaanse politie misbruikt jongens onder toeziend oog Amerikaanse soldaten

‘In de nacht horen we hen schreeuwen, maar we mogen niet ingrijpen’

bachabaaziDoor Amerikaanse en Europese strijdkrachten getrainde Afgaanse politie en militairen maken zich op grote schaal schuldig aan kindermisbruik. Amerikaanse troepen zouden niet alleen orders hebben gekregen om het misbruik te negeren, maar zelfs oogluikend hebben toegestaan dat Afghaanse officieren zich op Amerikaanse bases aan kinderen vergrepen. Dat schrijft de New York Times (NYT) zondag.

Gregory Buckley senior verklaart in het artikel dat zijn zoon, een Amerikaanse marinier die in 2012 op de basis in Afghanistan werd doodgeschoten, vanuit zijn bed ’s nachts de jongens kon horen schreeuwen. Buckley spoorde zijn zoon aan om het misbruik te melden bij zijn meerderen, die de gruwelijke misdaden vervolgens afdeden als ‘cultuurverschijnselen’ die genegeerd dienden te worden.

Dan Quinn, een voormalig officier in de ‘special forces’, verloor zijn rang en baan nadat hij een Afghaanse militaire commandant in elkaar sloeg. Het feit dat de laatste een jongen aan zijn bed had vastgeketend en het kind misbruikte als seksslaaf, deed er blijkbaar niet toe. Quinn stelt in de NYT:

“We zijn hier omdat we hoorden over de afschuwelijke dingen die de Taliban mensen aandeed, hoe ze mensenrechten afpakten. Maar wij brachten mensen aan de macht die nog ergere dingen deden dan de Taliban.”

Volgens kolonel Brian Tribus, een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, vallen beschuldigingen van kindermisbruik door Afghaanse militairen en politiemensen onder het lokale strafrecht en geldt er geen meldingsplicht voor Amerikaanse militairen die getuige zijn van dergelijke misdaden. Alleen indien verkrachting zou worden ingezet als ‘oorlogswapen’ bestaat er een mandaat om in te grijpen.