Persbericht
verstuurd 24 maart 2018
verstuurd 24 maart 2018
Graag brengen wij ons bijgesloten persbericht onder uw aandacht.
Blijkens de vele berichten in de media de laatste tijd is er, waar het gaat om misbruik, sprake van een epidemisch probleem. Wat begon met het misbruik binnen de rk-kerk, de instellingen, binnen familierelaties, NOC-NSF, het voetbal, jeugdzorg, entertainment industrie, #metoo ga zo maar door, het speelt overal.
Hoe vergaat het de slachtoffers op hun weg naar herstel ? Waarom functioneert de hulpverlening niet ? Zijn formele juridische procedures de oplossing of onderdeel van het probleem? De schokkende verhalen die ons bereiken van met name de slachtoffers zijn de aanleiding geweest om deze bijeenkomst te organiseren.
Op 2e paasdag, maandag 2 april a.s. organiseren wij daarom in de Geertekerk in Utrecht deze bijeenkomst voor ervaringsdeskundigen, partners, juristen, mediators, hulpverleners en geïnteresseerden met als doel tot een andere aanpak van seksueel misbruik te komen.
Ervaringsdeskundigen op zoek naar antwoorden: de weg naar een integrale aanpak van seksueel misbruik.
Op 2 april a.s. komen slachtoffers, partners, hulpverleners, juristen, mediators en omstanders bijeen in de Geertekerk in Utrecht om met elkaar een andere aanpak van seksueel misbruik te ontwerpen.
We weten het nu: seksueel misbruik is epidemisch en komt overal voor. In de families, kinderdagverblijven, kinderporno, sekstoerisme, rk-kerk, voetbal, leger, NOC-NSF, entertainment industrie, theateropleidingen, Jehova’s getuigen, hulpverleners bij o.a. Oxfam, Artsen zonder grenzen, Plan (v/h Foster Parents Plan) en Rode Kruis.
Wat is ons antwoord hierop?
We werken deze dag aan een manifest om aan de overheid, justitie, wetenschap en hulpverlening duidelijk te maken wat werkelijk nodig is voor heling van seksueel misbruik.
Welke aanpak werkt in de huidige praktijk effectief en welke juist niet. Welke aanpak heeft juist een averechtse uitwerking en is een versterking en/of herhaling van het seksuele trauma?
In alle huidige procedures bevinden zich voor slachtoffers te veel obstakels op de weg om tot een volledige heling te kunnen komen.
De obstakels zijn onwetendheid van en onbekendheid met de werkelijke schade. Een overheid die geen echte verantwoordelijkheid neemt. Een rechtssysteem dat daders meer steunt dan veroordeelt. Hulpverleners met goedkope therapie. Een rk-kerk die niet veroordeeld wordt voor de maatschappelijke schade. Wetenschappers die maar blijven roepen dat het geheugen onbetrouwbaar is. Het is dit collectieve NEE waar we mee van doen hebben.
Voorbeeld
De klachtenprocedure bij de rk-kerk is voor ons allen een leerzaam voorbeeld .
Ten eerste hoe de overheid de afhandelingen van grootschalige, ernstige overtredingen van de zedenwetten door functionarissen van dit instituut heeft overgelaten aan dit instituut zelf. Voor de meeste slachtoffers is dit de reden geweest om hun klacht niet door te zetten. Er waren 3712 aanmeldingen, waarvan 2062 ingediende klachten en weer 257 ingetrokken en geschikt 334. Uiteindelijke uitspraken klachtencommissie 1471, niet gegrond/niet ontvankelijk 469, gegrond 1002 = maar 26,99%
Ten tweede is voor veel slachtoffers de rk-procedure opnieuw een hel geweest door het in twijfels trekken van hun ervaringen, hardvochtige tegenargumenten en het niet kunnen bewijzen van wat zich in het donkerste van hun leven heeft afgespeeld. De uitgekeerde schadevergoedingen blijken ook niet het juiste middel gebleken om tot heling / herstel te komen.
Het slimme aan deze aanpak is geweest dat niemand er meer bewust van is dat de organisatie zelf schuldig is aan het faciliteren van seksueel misbruik, het verzwijgen van deze misdaden en het beschermen van de daders. In ons huidige rechtssyteem wordt dat aangeduid als een criminele organisatie die veroordeeld dient te worden voor de enorme persoonlijke, sociale en maatschappelijke schade.
Veel slachtoffers van seksueel misbruik blijven klagen over het niet gehoord worden en niet begrepen zijn. Het blijkt steeds weer dat er te weinig kennis is in de wereld van wat de werkelijke schade is van seksueel misbruik in een mensenleven. We willen deze dag de werkelijke behoeften van slachtoffers verwoorden en benoemen welke procedures nodig zijn om heling en genezing te brengen.
We maken een begin met het inzetten van de in de afgelopen jaren opgebouwde ervaringsdeskundigheid van slachtoffers en alle betrokkenen om het collectieve NEE om te buigen naar een JA: het klopt!
Wij organiseren maandag 2 april 2018 (2e paasdag), in navolging op de bijeenkomsten in 2010 en 2011, weer een samenkomst in de Geertekerk, Geertekerkhof 18 in Utrecht.
Toegang na aanmelding via seksueelmisbruik.info/actiedag
Organisatie:
Webmasters seksueelmisbruik.info
Ton Leerschool, Raymond Lelkens, Paul van Dam,
Bestuur en vrijwilligers
Peter John Schouten Stichting
pjschouten.nl
Excetra
Expertise Centrum Traumaseksuologie
Peter John Schouten en Loes Stolker
excetra.nl
Contactpersonen voor de pers: Ton Leerschool (06 53 96 33 99) en Raymond Lelkens (06 24 76 46 41)