Amerikaanse priester schuldig aan kindermisbruik

BOSTON – Een oud-priester die centraal stond in een schandaal rond kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten, is maandag schuldig verklaard aan verkrachting van een minderjarige jongen in 1980. Hij vergreep zich aan de knaap in zijn kerk in de omgeving van Boston.

De jury bevond de 74-jarige Paul Shanley schuldig aan alle vier de feiten waarvan hij was beschuldigd, tweemaal verkrachting van een kind en tweemaal aanranding. De strafmaat wordt volgende week bepaald. Shanley kan levenslang krijgen.

Twintig jongens
Hoewel Shanley wordt verdacht van aanranding van meer dan twintig jongens, ging de rechtszaak maandag over slechts één van zijn slachtoffers, een nu 27-jarige man. Die zegt dat hij het misbruik was vergeten, totdat het pedofilieschandaal dat het aartsbisdom Boston in 2002 op zijn kop zette, de herinneringen weer naar boven bracht.

De man spande vorig jaar een civiele rechtszaak aan tegen het aartsbisdom. Na een schikking ontving hij een half miljoen dollar schadevergoeding.