Belgie komt ook in beweging

uitzending canvas terzake

De geïnterviewde man zegt:

 1. het misbruik moet stoppen
 2. onderzoek moet van de kerk worden afgenomen en een groot internationaal onderzoek moet worden gestart
 3. op het sint pietersplein in Rome moet een groot monument komen ter nagedachtenis van alle slachtofers van het Vaticaan zodat zodra de paus uit zijn venster kijkt, hij de nederigheid kan beoefenen
2 antwoorden
 1. Jos
  Jos zegt:

  Beste,
  Ook ik ben misbruikt.
  Van na mijn geboorte was ik reeds geplaatst in weeshuizen, kindertehuizen en instellingen.
  Wat wij in het Kindertehuis te Zelem (B. Limburg) meemaakte is niet te omschrijven. De liefde voor God werd in ons geslagen. De zuster pijnigde je via je geslachtsdeel. (Was dit ook de liefde voor God) Later gepakt door een priester.
  Op 14 a 15 jarige leeftijd ben je plots geen weeskind meer waar men kan mee doen wat ze wilde. Vanaf nu komt je uit een gesticht, je fantazeerd, je liegt, je bent niet betrouwbaar.
  Neen wij moesten ons niet schamen, maar al die ons nawezen met de vinger, ons verhaal niet geloofden. De zusters en paters die wij als kind vertrouwden, zij moesten hun schamen.
  Heel je leven is er door bepaald. Wanneer je verkering had, was al het mooie plots weg al je vriendin of haar ouders wisten dat je in een instelling was geweest. Het uitleggen dat je wees was, vergeet het, ze geloofden je niet. Het zal wel een verbeteringsinstelling geweest zijn.
  Ook op latere leeftijd, bij een inschrijving voor werk of iets anders, vragen zoals: waar en de naam van de school van lagere- secuntaire opleiding. Telkens weer vragen zoals: had je iets uitgespookt, diefstal, een moord enz.
  Ach ze hebben mij jeugd net zoals zovele andere kinderen afgepakt. Deze rugzak sleep je heel je leven mee. Nu ben ik 63 jaar, ik heb alles van mij kunnen afschrijven op 62 jarige leeftijd in het boek “Kind van schaamte” uitgever boekscout NL. ( in ons land bij 11 uitgevers hadden ze geen intressen) namen van instellingen moest ik weglaten, of bewijzen leveren?
  PS. er waren ook zeer goede instellingen.
  tussen mijn geboorte en mijn 15 jaar was ik in zes instellingen geweest (4 in Vlaanderen en twee in een Franstallige instelling in en rond Brussel)
  Ik hoop dat echt dat er verbetering komt voor alle kinderen nu en later in weeshuizen, instellingen, kindertehuizen, kloosters, scholen enz. Ik hoop echt dat deze kinderen die met hun verhalen niet naar buiten kunnen komen, vanaf nu een hoopvolle toekomst tegemoet gaan en de waarde van een kloosterling terug kunnen waarderen.
  Dank voor het lezen,
  Jos

 2. ben goeman
  ben goeman zegt:

  Je eerste artikel, Ton, sinds je op deze website zit? Punt 3 is wel erg interessant: “op het Sint Pietersplein in Rome moet een groot monument komen ter gedachtenis van alle slachtoffers van het Vaticaan, zodat zodra de paus uit zijn venster kijkt, hij de nederigheid kan beoefenen”.
  Uit welingelichte bronnen, ook het Vaticaan zelf, is de mogelijkheid groot, dat er na deze paus geen nieuwe paus meer zou mogen komen. We wachten maar af. Wellicht zal er nog wel sprake zijn van een pauskeuze, maar degene die tot paus gekozen is, wil zichzelf geen paus meer noemen (paus=papa=vader), want christenen hebben slechts één Vader, de God van Zijn Zoon Christus Jezus, Die we ook onze Vader mogen noemen. Nee, die gekozen paus noemt zich dan geen paus meer, maar richt een tent op op het Sint Pietersplein, waar hij rouw bedrijft over alles wat er onder het pausschap verkeerd is gegaan sinds er pausen bestaan, dus over een periode van bijna tweeduizend jaar. Bijvoorbeeld de drieëenheidsleer; en Maria als de moeder van God bestempelen (dus hoger staat dan God Zelf); de vreselijke kwestie van de aflaten; de wandaden van de Inquisitie; de hoererij in het Vaticaan; de onfeilbaarheid van de paus; het (jaja!) celibaat; en nog enkele tientallen kwesties.
  En dan zou er op het Vaticaan een kinderspeelplaats moeten komen, want Wie hield er meer van kinderen dan Jezus? Die plaatste het onbevangen kind in het midden van al die arrogante volwassenen om Zich heen. En wie voor zo’n kind een struikelblok is, hem moet de grootste molensteen om de hals gedaan worden en in de zee geworpen, zegt Hij (zo moeten dergelijke lieden aangepakt worden die een kind misbruikt hebben!). Hij liet al die kinderen telkens bij Zich komen, en genas hen. Heeft het Vaticaan in de voetsporen gewandeld van de Heer Jezus? Hebben de geestelijken zich over de kinderen bekommerd? Dus zet nou maar een draaimolen en andere speelattributen op dat Plein, zoals de schrijver van deze reactie (Ben) dat heeft verbeeld in een olieverfschilderij. Graag zou hij dat kunstwerkje hier willen laten zien, maar dat gaat niet. [eventueel kan hij jou, Ton, dat wel per email toezenden, want hij heeft al zijn kunstwerken onlangs gedigitaliseerd]
  Tja, al die kinderen. Al die misdeelde en misbruikte kinderen! Daar heeft hij op 24 september jongstleden in een antwoord op Bonnie een uitgebreid stukje poëzie over geschreven: zie onder “Ben” 1 juli, onder “honderd verhalen”, scrol naar bijna geheel omlaag, en je ziet het vanzelf, al die korte zinnetjes, in “al die veelzijdig verdrukte kinderen”.
  Snappen jullie dan waar de schoen wringt? Waarom worden alle kinderen over de gehele wereld zo verwaarloosd en misbruikt, juist ook in ons arrogant en net landje? De schrijver weet waarover hij spreekt, want hij heeft met zijn vrouw alternatief thuisonderwijs gegeven aan hun zoon tot zijn 18e, om zo althans één schaapje op het droge te krijgen. Jezus heeft blijkbaar voor dovemansoren gesproken. Want als we onze kinderen verknoeien door ze naar dat bar-slechte schoolonderwijs te doen, dan komt er niets van hen terecht van wat zij werkelijk nodig hebben. Jongens hebben nooit een man als rolmodel voor hen gehad om dat na te bootsen om een échte man te worden. Op de basisscholen zijn er nog enkel maar jufs, geen meesters. We zijn hier heel erg verkeerd bezig! Daarom, om te beginnen, een draaimolen en zo op dat Sint Pietersplein. Ze moeten kunnen spelen, het echte buitenspel (hutten- en vlottenbouw) leren herontdekken. Als kinderen niet goed en veelzijdig kunnen spelen, groeien ze nimmer uit tot volwaardige volwassenen: kijk maar eens om je heen! Ben

Reacties zijn gesloten.