Alle Blog Artikelen

Informatieavond Verwerking Seksueel Misbruik te Someren

 • Locatie: De Ruchte – Laan ten Roode 71 – Someren
 • Zaal: Willem Bos
 • Tijden: 19:00 – 22:00uur
 • Inloop met koffie/thee en wat lekkers vanaf 18.30
 • Deelname is gratis (vrijwillige bijdrage) en aanmelding niet nodig
 • Uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer.

Waarom deze informatieavond?

Iedereen vindt seksueel misbruik afgrijselijk en het onderwerp houdt de gemoederen erg bezig. Maar wat is er nou precies zo erg aan? Er is veel te weinig goede kennis en informatie over de schade, de gevolgen daarvan en over de verwerking.

Seksueel misbruik is een aanslag op je leven en het raakt je in het diepste van je ziel. Het beïnvloed je persoonlijkheid, je relaties, je carrière, je lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

En vaak ben je je er niet eens bewust van hoe diep het in je leven ingrijpt!

Met onze informatiebijeenkomsten willen we bewustzijn creëren bij de slachtoffers en betrokkenen van seksueel misbruik over de schade en over de impact daarvan. We laten zien dat je aangeleerde patronen kan doorbreken. Dat verwerking mogelijk is!

De Doelgroep

Onze bijeenkomsten zijn bedoeld voor mannen en vrouwen met seksueel geweldervaring en hun partners, ouders en familieleden, vrienden, getuigen en andere betrokkenen. Bovendien zijn hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp van harte welkom.

De dader en het misbruik hebben zich tussen jou en jouw familie, vrienden, omgeving gedrongen. Jij bent daardoor geïsoleerd geraakt en vereenzaamd. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen de direct betrokkenen, de slachtoffers, een goed begrip krijgen over de schade die het misbruik aangericht heeft. 

De verwerking is geen proces voor alleen het slachtoffer maar ook iedereen om hem of haar heen. En uiteindelijk is het een zaak voor onze hele samenleving. Alleen dan kunnen wij de voortdurende toename van misbruik stoppen.

Organisatie

Nicole van Rut – ervaringsdeskundige, traumaseksuoloog i.o. IEMT- en Ademtherapeut. Sinds 2007 werk ik in de zorgsector en heb sinds enkele jaren mijn eigen praktijk: Puur Coaching in Someren.

Ton Leerschool – ervaringsdeskundige, traumaseksuoloog. Ik geef begeleiding aan individuen en groepen. Werkzaam als beleidsmedewerker en onderzoeker bij EXCETRA, het expertise centrum voor traumaseksuologie.

Werkwijze

De theorie en het werkmodel waarmee wij werken is ontwikkeld door Peter John Schouten. Peter John is psychotherapeut en psychodrama therapeut en docent. In zijn meer dan 35-jarige praktijk observeerde en concludeerde hij overeenkomstige gevolgen van seksueel misbruik bij meer dan duizend mannen. Hij stelde vast dat diagnoses als depressie, angststoornis, borderline of narcisme nooit helemaal passend vastgesteld kunnen worden bij deze doelgroep. Dat zij slechts de uitingsvormen, maar niet de kern van het probleem zijn.

Zijn ervaringen heeft hij beschreven in zijn boek “Traumaseksualiteit”.

Wij zijn beide opgeleid in zijn behandelmethodiek.

Het Moment

De bijeenkomst heeft het thema “Het Moment”.

Het Moment dat de schade ontstaat. Die eerste keer, die eerste seconde. Wij praten over wat eraan vooraf gaat: de bedding, de grooming, de overval. Wat er gebeurt tijdens die eerste gedwongen seksuele handeling?

De impact van Het Moment in vijf delen:

 1. De shock die angst, onmacht en verdeeldheid aanbrengt. Het begint vlak vóór de eerste aanraking.  De dreiging dat er iets gaat gebeuren.
 2. Direct na de shock kom je vervloeiend en overgaand, in de seksuele context van een volwassene terecht. De shock is aantrekkelijk geworden doordat er een lustfactor in verweven raakt. Je raakt weg in de dubbelheid van lust en onlust. 
 3. Het verlies van je kind-zijn. Wat doe je om te overleven en de pijn niet te voelen? Het is de diefstal van je onschuld. Je wordt een schijnvolwassene en je kan er met leeftijdsgenoten niet over praten. Dat maakt je verschrikkelijk eenzaam.
 4. In Het Moment wordt je hulpbehoevend. Er ontstaat een sterke behoefte in je aan een getuige. Iemand die het ziet gebeuren, die er iets over zegt en ingrijpt. 
 5. En dan is er het geheim. Het wordt stil. De schade raakt verpakt in een laag van schaamte en schuld.

Het moment van het eerste misbruik wordt met alle ervaringen vastgelegd in een verloren seconde. De overdonderende hoeveelheid indrukken worden als onaf en als onverwerkt in een gestolde, tijdloze gevoelsklomp ergens in je lichaam opgeslagen. De inhoud gaat de rest van je leven bepalen. De dader en het misbruik leeft als een parasiet in je voort…

Deelname aan deze avond is gratis (vrijwillige bijdrage) en aanmelding is niet nodig.

Voor actuele informatie en andere activiteiten zie de EXCETRA website

Seksueel misbruik Beverweerd: uit schaamte hield Arno het geheim

WERKHOVEN Het prachtige kasteel Beverweerd is inmiddels bekend geraakt als de duistere plek waar in het verleden, gedurende tientallen jaren, leraren en huisvaders van de Internationale school, jongens seksueel hebben misbruikt. Terugblikkend op zijn ervaring van 39 jaar geleden, zegt Arno: ,,Hillybilly heb ik op mijn instinct weten te ontwijken. Bij Nico trapte ik er totaal in. Ik was eenzaam en daardoor een makkelijk slachtoffer. Deze mannen zochten duidelijk een prooi.” 

door Kuun Jenniskens

Dat Arno zijn verhaal aan BunniksNieuws.nl wil vertellen, heeft ermee te maken dat er op sites voor oud-leerlingen van de internationale kostschool Beverweerd leerlingen zijn die het misbruik van Hilsley niet serieus nemen. ,,Alsof het niet waar was”, zegt Arno. ,,Jullie moesten eens weten, dacht ik toen.” Toen Arno op zo’n site zijn verhaal begon te vertellen, viel het gesprek daar volledig stil – niemand reageerde nog.

Arno laatste klas basisschool, dus nog voordat hij naar Beverweerd gaat

Met Arno – musicus, componist, inmiddels 51 jaar oud – blikken we terug op november 1981. Arno komt als mannetje van 13 jaar, midden in het schooljaar, terecht op de Internationale School Beverweerd in Werkhoven. De lessen worden in het kasteel gehouden, ook een deel van de zaterdagen zitten de leerlingen in de schoolbankjes. De kinderen slapen in de internaatsgebouwen op het terrein – ze mogen niet elk weekend naar huis.

SADISTJES In de klas zijn de groepjes inmiddels gevormd en Arno voelt zich alleen. ,,Dat was pittig voor me. Het was me altijd gelukt vriendjes te maken, en hier ging dat moeilijk.” In het begin moest hij flink vechten voor een beetje respect: ,,Onderling kon het er keihard aan toegaan. Er liepen veel jongens rond, sadistjes, die zich veel permitteerden. In het begin werd ik af en toe ontzettend getreiterd. Sommige pestkoppen konden heel ver gaan en daar werd niet tegen opgetreden. Toen ik er net was, wilden ze me in een beerput stoppen, dat deden ze vaker. Met keihard knokken wist ik te ontsnappen. Later kreeg ik te horen dat ze daar respect voor hadden.”

Deze heftige sfeer maakt Arno gevoelig voor de aandacht van mannen zoals Hilsley (die Arno hierboven Hillybilly noemt) en huisvader Nico, die beiden uitermate aardig voor hem zijn. Muziekleraar Hilsley, die bijna 44 jaar in de toren van Beverweerd heeft gewoond en gewerkt, is inmiddels door meerdere jongens aangewezen als pleger van seksueel misbruik. Hoe Hilsley zijn prooi zocht, leest u in Misbruik muziekleraar Hilsley op Beverweerd onderdeel van groter systeem en Slachtoffer Paul Visser wil seksueel misbruik muziekleraar Hilsley uit de doofpot trekken

GRENSOVERSCHRIJDEND Voor Arno blijft het lastig te bevatten wat hem is overkomen: ,,In mijn naïviteit heb ik altijd gedacht, dat Hilsley een eenzame oude zielige man was die af en toe een knuffel nodig had.” Die omhelzing volgde steevast na elke privé pianoles in het torenkamertje. ,,Dat vond ik heel onprettig, maar ik durfde geen nee te zeggen. Hilsley kneep me zowat fijn, wreef over mijn schouders en drukte me tegen zich aan. Die knuffel duurde echt te lang. Ik stond daar en dacht: ‘Lets get it over with’. Ik was 13 jaar en wist nog van niks. Dacht dat het aan mij lag. Pas toen ik recent de misbruikverhalen over Hilsley las, begreep ik wat daar gebeurde. En dat dit grensoverschrijdend was.” 

‘DE OUDE VIESPEUK’ Op school gonst het van de geruchten over William Hilsley. ,,Jongens spraken over hem als ‘de oude viespeuk op het torenkamertje’. Als ik hem in het gebouw tegenkwam, was Hilsley afstandelijk, maar eenmaal op zijn zolderkamertje was hij aardig en lief. Vaak nodigde hij me uit om s’avonds een kopje thee te komen drinken, maar omdat ik die knuffels onprettig vond, ging ik daar niet op in. Hilsley vroeg me ook om op zijn kamer voor anderen piano te komen spelen. Omdat ik zo mooi speelde, wilde hij mensen met me laten kennismaken.”

Ook die uitnodiging accepteert Arno niet. ,,Hilsley was een oude man met een slechte adem. Naast hem op het pianokrukje kon ik kotsmisselijk worden. Zeker als hij, waarschijnlijk vanwege een droge mond, ook nog eens zat te smakken.” 

Arno stopt met pianoles. Zonder het zijn ouders te vertellen.

Als mooie muzikale jongen met halflang haar, was Arno precies het type waar de mannen van de sekte Castrum Peregrini, waar Hilsley onderdeel van uitmaakte, op vielen. En die ze onder de verheven noemer van ‘pedagogische eros’ seksueel wilden inwijden – wat uiteindelijk ook resulteerde in verkrachtingen. Achteraf gezien prijst Arno zich gelukkig dat hij Hilsley intuïtief heeft afgewezen.

HEFTIGE HERINNERING Tijdens ons gesprek haalt Arno, als het moeilijk wordt, zijn handen door zijn halflange haar terwijl hij zijn hoofd naar achter brengt. Zeker nu hij over huisvader Nico begint. Ook na 39 jaar is dat een heftige herinnering om opnieuw voor de geest te halen. 

,,Op een gegeven moment vertrok een huisvader en in zijn plaats kwam Nico. Die vond ik hartstikke tof. Na schooltijd sportten we vaak met de huisvaders. Nico was voetbalcoach en stelde voor om mij privé keeperstraining te geven – in de weekenden, als we toch op Beverweerd moesten blijven.”

In korte tijd maakt Arno twee vreemde situaties met huisvader Nico mee. Huisvaders zorgen in het internaatsgebouw voor de jongens. Bij de avondronde controleren ze of iedereen in bed ligt en ‘s ochtends zorgen ze dat iedereen op tijd onder de douche gaat. Arno deelt een slaapzaal met drie andere jongens. ,,Op een avond vertelde Nico dat hij ook masseur was, hij stelde voor ons te masseren.” Arno zoomt nu helemaal in: ,,We lagen alle vier in bed en het licht was aan. Ik lag in mijn onderbroek op mijn buik en Nico masseerde mijn rug. Toen hij dat had gedaan zei hij: nou ook de andere kant. Nico zat meteen ‘daar’.” 

Arno wijst naar zijn kruis. Hij herinnert zich dat Nico op een gegeven moment snel van de één naar de andere jongen ging. ,,In een snel rondje langs onze bedden raakte hij onze piemels aan. Met een houding alsof dat erbij hoorde.” Nico riep met luide stem: ,,Hier, dit is wat jullie lekker vinden. Hier, je zal hem krijgen!’ Opgewonden en hyper verlaat Nico de slaapzaal, de vier jongens verbouwereerd achterlatend. Eén van hen krijgt van de zenuwen de slappe lach. Arno: ,,Sjeezus, we konden het niet bevatten. Op dat moment had ik goed door dat ‘ie over mijn grens was gegaan. What the hell, waarom? Zeker omdat je met zijn vieren bent, dat was awkward. We hebben het er denk ik 10 minuten over gehad, en daarna nooit meer.”

DOUCHEHOKJE Na dit incident zegt Arno de keeperstraining met Nico af. Maar Nico dringt erop aan dat die doorgaat. Het is zaterdagmiddag en er zijn nauwelijks mensen op het terrein. ,,Na de training stond Nico erop dat ik ging douchen. Nico trok zijn kleren uit en ging als eerste onder de douche. Dat deed hij vaker als wij gingen douchen. Hij had echt een schrikbarend grote lul – dat was al iets om bang van te worden. Nico zei dat ik mijn haar moest wassen. Toen ik dat niet wilde, kwam hij naar mijn douchehokje. Nico liet zich niet tegenhouden en smeerde shampoo in mijn haar. Op een gegeven moment drukt hij zich van achter tegen mij aan en slaat zijn armen om me heen. Ik verkramp en sta in de hoek gedrukt. Zijn greep wordt steviger en steviger.” Op dat angstige moment gaat de deur open en komt een leerling binnen. Sorry zeggend maakt die snel rechtsomkeer. Nico laat Arno los en vertrekt, Arno voelt zich doodsbang: ,,Ik was als verlamd. Niks in mijn lijf deed het nog en ik zat helemaal in elkaar gedoken.” 

EROGENE ZONE BunniksNieuws.nl spreekt ook met twee kamergenoten. Eén van hen herinnert zich dat Nico een paar keer naakt bij hen onder de douche heeft gestaan. De avond van het masseren herinnert hij zich ook, maar het masseren zelf niet: ,,Maar ik weet in elk geval zeker dat ik toen door Nico onder de dekens ben aangeraakt.” 

De tweede kamergenoot kan zich de avond met de massage goed herinneren. ,,Dat was met alle jongens erbij. Nico zat op de rand van mijn bed en masseerde mijn buik. Ik weet voor 99 procent zeker dat Nico me niet in mijn kruis heeft aangeraakt. Maar hij ging wel richting mijn onderbroek, net met zijn vingers onder de rand, in de erogene zone.” 

Deze drie jongens – die dus een tijdje kamergenoten waren op Beverweerd – hebben het plan opgevat binnenkort samen een biertje te gaan drinken. Ook al varieert de herinnering, alledrie weten ze zeker dat Nico hen op deze avond heeft betast. Eén van hen denkt achteraf dat de massage op de slaapzaal voor Nico een manier kan zijn geweest om te kijken wie makkelijk slachtoffer kon worden gemaakt.

ONTZETTEND BOOS Binnen een paar dagen na het seksueel grensoverschrijdend gedrag onder de douche, verdwijnt Nico plots en zonder opgaaf van reden voorgoed van school. Arno: ,,Dat kwam niet door mij, want ik durfde vanwege schaamte niks te zeggen.” Over het waarom van Nico’s vertrek kreeg Arno van de schoolleiding toen geen antwoord. Tot op de dag van vandaag vraagt Arno zich af, wie of wat ervoor zorgde dat Nico zo plots zijn werkzaamheden als huisvader op Beverweerd staakte. Of hij daartoe gedwongen werd? Het maakt hem ontzettend boos dat hij zijn achternaam niet meer weet, want Arno was graag de confrontatie met hem aangegaan. 

Arno weet precies hoe verloren en eenzaam hij zich na deze incidenten voelt. Hij loopt een paar keer weg van school en slentert vaak alleen door de naburige bossen. Van zijn ouders moet hij tot het eind van het schooljaar blijven. Arno vertelt niemand wat er in de douches is gebeurd. ,,Ik schaamde me kapot.” Ook de volgende dag niet, wanneer de leerling die het haren wassen had verstoord, vraagt wat er onder de douche met Nico eigenlijk aan de hand was. 

GEHEIME AGENDA Dit zwijgen houdt Arno negen jaar vol. Tot hij als 22-jarige op kamers gaat: ,,Toen kwam het ineens naar boven. In die tijd heb ik de school gebeld met de vraag waarom Nico was ontslagen en wat zijn achternaam was. De persoon van de school zei dat hij hier geen antwoord op kon geven, omdat het te lang geleden was.” In die periode vertelt Arno dit geheim aan zijn moeder: ,,Ik was ervan in de war en ben dat af en toe nog.” Arno vindt het lastig mensen te vertrouwen: ,,Zeker met mensen die van nature zachtaardig zijn heb ik moeite. Ik ben bang dat ze een geheime agenda hebben.”

Inmiddels heeft Arno een fijn gezin met drie kinderen. Met zijn vrouw deelt hij dit geheim als ze elkaar drie jaar kennen, en op 42 jarige leeftijd vertelt Arno het zijn vader. ,,Dat ging in nooit meer dan een paar zinnen. Ik praatte met een slot erop”, zegt Arno. ,,Nu voor het eerst kan ik er helemaal bij, zie ik de beelden voor me en kan ik de verlamming van het moment weer voelen.” Na het interview komt er een razende woede vrij. ,,Dat was erg heftig, maar het ruimde ook op – in die zin was het een opluchting. Ik ben blij dat ik het zo uitgebreid heb kunnen vertellen.”


BunniksNieuws.nl heeft al het mogelijke gedaan om Nico voor hoor en wederhoor op te sporen. Probleem is dat er geen achternaam van hem bekend is. BunniksNieuws.nl heeft tevergeefs mensen en instanties benaderd. Zoals het bestuur van de Quakers (de oprichters van de school), dat laat weten dat archieven verloren zijn gegaan. Nico was in 1981 tussen de 35 en 40 jaar, had een lang en dun postuur en droeg een baard of snor. Hij werkte waarschijnlijk maar een week of acht als huisvader van het B-huis. Weet u meer? Neem dan contact op met bunniksnieuws@bdu.nl.

Informatiebijeenkomst over de schade en de gevolgen van seksueel misbruik

De stichting voor Traumaseksuologie organiseert op vrijdagmiddag 21 februari een informatiebijeenkomst in Houten (Utr) over de schade en de gevolgen van seksueel misbruik van jongens en de latere effecten daarvan op een mannenleven. Iedereen vindt seksueel misbruik heel erg maar wat is er dan zo erg aan? Er is weinig goede kennis over de schade, gevolgen van seksueel misbruik en zeer weinig over het verwerkingsproces. Met deze informatiemiddag willen wij bijdragen aan het verspreiden van goede informatie over dit onderwerp.
De middag is bedoeld voor mannen en hun partners, vaders en moeders wiens zoon werd misbruikt, betrokken familieleden, getuigen en andere betrokkenen. Ook hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp zijn welkom.

Alleen mannen?
Uit ervaring weten we dat de schade en de gevolgen voor vrouwen min of meer gelijk is als die bij mannen; daarom zijn deze bijeenkomsten voor zowel mannen als vrouwen die seksueel misbruik meemaakten.

De informatie is gebaseerd op het boek: “Traumaseksualiteit” geschreven door Peter John Schouten. Hij verzamelde zijn informatie in de meer dan dertig jaar werken met deze groep mannen die in hun jeugd te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Vanuit het werken met deze groep is een theorie en een werkmodel ontwikkeld dat zeer bruikbaar blijkt in de hulpverleningspraktijk. We maken deze theorie aanschouwelijk op een levendige manier en er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Tijd en Plaats: vrijdagmiddag 21 februari van 14.00 tot 17.00 uur
MKC, Oud Wulfseweg 1, 3992 LT Houten
Voorwaarde: alleen toegang na aanmelding via info@traumaseksuologie.info
Inschrijven we informeren je na jouw inschrijving in de week voorafgaand aan de bijeenkomst over de juiste locatie waar de bijeenkomst wordt gehouden.
Minimaal 10, maximaal 22 personen
Kosten: € 10, – incl. koffie, thee en koek.

Presentatie o.a.:
Rinke Oost, Rogier Luijk en Paul van Dam (bestuursleden van de stichting voor Traumaseksuologie) en anderen, maar allen geschoold als Traumaseksuoloog c.p. bij Peter John Schouten. Soms zijn er ook (oud-)cliënten die iets willen zeggen of voorlezen.

Informatiebijeenkomst zondagmiddag 24 november Oosterleek (NH)

Seksueel misbruik en de effecten daarvan op het latere leven. Dat onderwerp staat centraal tijdens een informatiebijeenkomst die zondag 24 november gehouden wordt in het kerkje van Oosterleek.
Het is een onderwerp waar niet makkelijk over gesproken wordt. “De schaamte is vaak groot, zeker bij mannen”, aldus Rogier van Luijk, die samen met Jan Gunther de bijeenkomst verzorgt. Daarbij is er weinig goede kennis over de schade en de gevolgen van seksueel misbruik. “En zeer weinig over het verwerkingsproces. Wij willen hierover goede informatie verspreiden.”
Deze informatie is gebaseerd op het boek ‘Traumaseksualiteit’ van Peter John Schouten. Als hulpverlener werkte hij ruim dertig jaar met mannen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn. Hij ontwikkelde een methodiek om dit trauma op volwassen leeftijd alsnog te verwerken. De bijeenkomst is bedoeld voor (familie van) slachtoffers, getuigen of andere betrokkenen. Ook hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp zijn welkom. Gunther en van Luijk zijn beide ervaringsdeskundige en als traumaseksuoloog geschoold bij Schouten.

De bijeenkomst op zondag 24 november is van 13.30 uur tot 17.30 uur. Kosten 10 euro.
Aanmelden kan tot en met woensdag 20 november via: info@traumaseksuologie.info

In Alkmaar een informatiebijeenkomst zaterdag 2 november

In Alkmaar wordt op 2 november een informatiebijeenkomst gehouden. Deze bijeenkomst wordt ondersteund door de stichting voor Traumaseksuologie. Deze bijeenkomst zal geleid worden door Paul van Dam en Rinke Oost.
Seksueel misbruik bij mannen is een onderwerp waar doorgaans niet makkelijk over gesproken wordt. En juist dat is voor de organisatoren de reden om er bijeenkomsten over te beleggen.
De schaamte is vaak groot. Zeker bij mannen!
Daar komt bij dat er weinig goede kennis over de schade en de gevolgen van seksueel misbruik is. Wij willen bijdragen aan het verspreiden van goede informatie hierover.
Deze informatie is gebaseerd op het boek ‘Traumaseksualiteit‘ van Peter John Schouten. Die werkte meer dan dertig jaar als hulpverlener met mannen die in hun jeugd te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Schouten ontwikkelde een methodiek om dit trauma op volwassen leeftijd alsnog te verwerken.
De bijeenkomst is bedoeld voor (familie van) slachtoffers, getuigen en andere betrokkenen. Ook hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp zijn welkom.
Paul, Rinke, Rogier en Jan zijn allen ervaringsdeskundige en als traumaseksuoloog geschoold bij Peter John Schouten.
De bijeenkomst is van 13.00 tot 17.00 uur. Kosten 10 euro.
Aanmelding via info@traumaseksuologie.info ovv infomiddag.
Aanmelden voor de bijeenkomst in Alkmaar kan tot en met vrijdag 1 november.
De nadere gegevens waaronder de exacte locatie wordt u vervolgens per mail toegestuurd.

Brief aan mijn dader – meneer Olivier

                                                                                                                                                              1 oktober 2017

Beste meneer Olivier,

Je hebt misbruik van me gemaakt, misbruik met me gepleegd. Wat bezielde je om seksuele toenadering te zoeken tot een jongen van twaalf? Je hebt toen mijn vertrouwen en dat van mijn ouders rauw geschonden. Eerst heb je me gelokt door aandacht te hebben voor wie ik was. Je gaf ruimte en stimuleerde mijn jongensachtige nieuwsgierigheid, intelligentie en creativiteit. Je bood me een plek weg van de chaos thuis waar ik helemaal mezelf kon zijn, waar ik me niet hoefde aan te passen of verantwoordelijkheid hoefde te dragen. Daarmee gaf je me iets moois maar door je zonde tegen de integriteit van mij als persoon en de schending van mijn lichamelijke grenzen heb je me juist vreselijk kapot gemaakt. De onbalans en verwarring die er al was in mijn leven en denken heb je nog veel verder verduisterd en verergerd. Dit heeft diepe sporen van pijn, verdriet en onzekerheid getrokken in mijn ontwikkeling als man. Vanuit die schade heb ik op mijn beurt mensen om me heen ernstig verwond door de giftige dingen die ik gezegd en gedaan heb in wanhopige pogingen om de kwelling en de wanhoop te ontlopen. De ravage die ik daarmee heb aangericht in de levens van anderen vind ik zo moeilijk te verkroppen. Maar jij was de bron door jouw ongezonde interesse in mijn lichaam! Dat maakt me zo boos!! Het stopt hier!!!

Wat er tussen ons gebeurd is heb ik lang weggestopt, klein gemaakt en weggeredeneerd door zelf de schuld voor onze ‘transactie’ op me te nemen. Daar kom ik als volwassene op terug. Het moment dat je voor het eerst op de rand van mijn bed kwam zitten was een zeer aangrijpende gebeurtenis in het verhaal van mijn bestaan. Het werd een geheim gehuld in schuld en schaamte maar ik zie nu dat het jouw geheim en jouw schuld en jouw schaamte waren. Ik heb erover verteld en geschreven, het is openbaar. In dat moment heeft de spanning me gegrepen en ben ik bevroren. Mijn wil werd weg gedrukt en ik trok me terug uit mezelf omdat ik in doodsangst niet wist wat ik moest doen. Mijn “ik wil dit niet” in gedachten had geen invloed, het gebeurde toch. De onmacht en shock uit dat moment kluwde samen in een bal van pijn, verwarring en angst die ik uit zelfbescherming alleen maar diep weg kon stoppen. Jij kwam als dader daarmee bij me binnen als machtige stoorzender in mijn persoonlijkheid, hoofd en hart raakten gescheiden, echt voelen kon ik niet meer. Delen van mij bleven kind en stopten met ontwikkelen, wachtend op een redder, een oplossing, een uitkomst die steeds maar niet kwam. Ik werd losgetrokken van mijn oorsprong, ontworteld uit mijn familie achter een ijzeren gordijn van het geheim. In mijn denken kwam ik steeds de door jou geplante dilemma’s tegen, wat me vertwijfelde en me eindeloos met mezelf in discussies bracht, steeds maar kringetjes draaiend ergens ver weg in het duister, ver van waar het echte leven zich afspeelde. Ik werd daardoor een toeschouwer, niet zichtbaar, vaag, een buitenstaander in mijn eigen leven. Mijn lichaam was niet langer mijn veilige thuis, ik nam er te pas en te onpas afstand van en vluchtte in mijn hoofd in stresssituaties, mijn agressie was gebroken en ik schoot bij conflicten snel in de misbruikstand, ik paste me aan. Tegelijk had ik een diepe onvervulde behoefte om gezien, erkend en gered te worden die ik uitte vanuit een afhankelijke slachtofferrol omdat ik te mank was om dit op een volwassen manier te doen. De zwarte gaten in mijn denken zogen alle energie uit me weg, de instabiliteit die de emotionele ballast veroorzaakte maakte me moedeloos. De zwaarmoedigheid als gevolg van het gevoel dat ik iets verloren was dat nooit meer terug zou komen was een zwarte sluier die ik overal met me meedroeg, die mijn leven ontnam van alle kleur en smaak, ik verlangde naar de dood. Zo strompelde ik het volwassen leven binnen als gewond kind die met allerlei maskers de schijn ophield. Ver weg van het bereiken van de mogelijkheden die mijn talenten me boden. Sportief geen winnaar, op het werk niet zichtbaar, in relaties onzeker en te vaak afwezig.

Tegelijkertijd woekerde je seksuele imprint als onkruid in mijn eigen nog pas net ontluikende seksualiteit. Seksuele energie bij een volwassene is zo krachtig dat die van alles losmaakte bij mij als kind. Het was al te vroeg wakker geschud door een potloodventer maar jij droeg daar nog aan bij door het ook te introduceren in onze relatie en vervormde zo voor mij onbewust het beeld over hoe dat hoort te gaan tussen mensen. Je bracht daarmee tweestrijd in mijn seksualiteit, mijn eigen gezonde ontwikkeling tegen de indringer. Mijn eigen diepe authentiek verlangen naar heling en de onstuimige besmette seksuele dwang van jou als dader in mij culmineerden samen in herhalingsdrang op seksueel gebied. Aan een kant bedoeld om tegemoet te komen aan de tiran in mij, aan de andere kant met de hoop om mezelf terug te vinden in de seks, de plek waar ik mezelf was kwijtgeraakt. Het trauma toonde zich in eindeloos masturberen en partiële herhalingen als slachtoffer, dader of getuige. Mijn seksualiteit is door jou dus besmet met onmacht, angst en spanning. Ik ben daarin nooit helemaal man geworden maar altijd deels een ontredderd kind gebleven.

Vanuit een diep weggestopte herinnering hebben jouw daden alle aspecten van mijn leven dus aangetast en beschadigd, als brandnetels die overal opdoken in de tuin van mijn hart. Na het openbaar maken van de gebeurtenis en het vernietigen van het geheim is het nu ook tijd om af te rekenen met alle banden waarmee ik aan jou gebonden zit door de ervaring die we tegen mijn zin met elkaar deelden.

In het moment heb je mijn macht afgenomen, ik werd een slachtoffer in hulpeloze, ontredderde staat door de verlammende angst die me greep. Tijdens deze schokkende gebeurtenis brak mijn wil en dat is een patroon geworden in mijn leven. Maar nu ben ik als volwassene meester over mijn angst voor jou. Ik bescherm de jongen in mij die jij tot doodsangst hebt gebracht. Je kunt hem niet meer raken met je tentakels van angst en onmacht. Hij is veilig in mijn armen. Ik kan weer contact maken met mijn oorsprong, mijn ja en nee weer vrijelijk gebruiken en daardoor kunnen achtergebleven kindsdelen nu ook volwassen worden en mannelijkheid ontwikkelen. Ik heb daarvoor geen erkenning of aandacht van anderen nodig maar erken en vervul de sluimerende behoeftes uit mijn jeugd als volwassene zodat ik onbelast op zoek kan naar vervulling van mijn volwassen behoeftes in relatie met mijn vrouw, familie en vrienden. Ik doe daarmee afstand van de onmacht die jij in mij zaaide en ga in mijn eigen macht staan. Ik breek het door jou gebouwde bolwerk in mijn denken tot de grond toe af. De gevolgen van jouw misdaad hebben zo geen invloed meer op mijn heden. Daarmee is jouw macht als dader over mij onherroepelijk verbroken! Mijn wil en eigenheid zullen groeien en bloeien.

Ik neem ook afscheid van alle ziekmakende aspecten van onze seksuele relatie. Jouw seksuele imprint krijg je terug en ook de vreemde, vijandige elementen die jij in mijn seksualiteit implanteerde zal ik uitrukken en verbranden. Ik breek met jou en jouw rol in mijn seksuele identiteit en beleving. Ik breng mijn seksualiteit vervolgens in het stralend licht van de liefde van Jezus volgens zijn oorspronkelijke plan met mijn mannelijkheid. Zijn zegen neem ik aan als vruchtbare regen die dit terrein in mijn leven tot wasdom zal brengen.

Door jouw daden die samenvloeiden in mijn geheim dat gepaard ging met schuld en schaamte ben ik alleen komen te staan. Eenzaam te midden van vrienden en familie, een verlorene, een afgewezene, een onbegrepene. De verbinding gesaboteerd, vluchtend in mijn hoofd maar ook vals om me heen klauwend vanuit de pijn van een diep tekort aan koestering en bevestiging. Ik geef je de verantwoording terug over het geheim dat je me mij creëerde. Ik maak me bij deze vrij om te zeggen wat ik wil en waar ik wil over het seksueel misbruik dat jij met mij pleegde. Door wat jij met mij deed ben je tussen mij en mijn familie gekomen en tussen mij en mijn vader en moeder. Met het doorbreken van het geheim keer ik terug in mijn eigen familie.

Jij was mijn voorbeeld hoe je een man kon zijn. Ik heb gekeken hoe je deed en heb je nagedaan. Door jouw seksuele imprint heb je mij in de war gebracht. Je hebt daardoor je voorbeeldrol verziekt en bij deze ook verloren. Al het waardevolle dat ik aangenomen heb is nu van mij en niet meer van jou. Wat ik afwijs, plakt aan jou. Mijn identiteit en daarmee mannelijkheid en seksualiteit bestaat in Christus en mag vrucht dragen onder zijn zegen. Gelouterd! Dat wat leeft zal nooit sterven maar dat wat dood is zal volledig weggebrand worden.

Je droeg een groot probleem in je. Dat maakte dat je seksuele toenadering zocht tot een kind. Dat kind was ik. Je hebt mijn onschuld tot je genomen en mij belast met je eigen geschonden zijn. Ik heb dat heel lang in mij gedragen en dat heeft mijn leven vergiftigd. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen probleem en zorg dat dat geheeld wordt. Jouw probleem geef ik aan je terug, ik wil er niets meer mee te maken hebben! Ik wens je het beste ermee, zoek hulp ofzo.

Ik heb van je gehouden en voelde me verbonden met je. Jouw seksualiteit heeft mij van je verwijderd en de voor mij belangrijke band die we hadden sterk vertroebeld. Ik wil me niet meer bezighouden met de verwarring die jouw dubbelrol mij heeft gegeven. Ik ontvang de goede uitingen van liefde die jij me hebt gegeven en sluit die in mijn hart. Maar ik neem afscheid van onze relatie. Vaarwel!

Daarmee is alles benoemd en heb ik alles begrepen. Ik verwacht niets meer van je en laat je los. Daar hoort ook bij dat ik je met heel mijn hart en heel mijn verstand vergeef voor wat je mij hebt aangedaan. Wat begon als wilsbesluit is nu doorvoeld en doorleeft, ik vergeef je voor wat je in mijn leven hebt aangericht. Ik heb je de deur gewezen, jouw invloed op mijn leven stopt nu.

In vrijheid ga ik door naar een nieuw volgend hoofdstuk in mijn bestaan. Vol goede moed en in vrede. Ik accepteer dat misbruik is voorgevallen in mijn jeugd en dat dat grote gevolgen heeft gehad in mijn leven en dat van degenen die dicht bij me stonden. Nu is het tijd om de geleerde lessen te gebruiken om herstel en levenskracht te brengen in mijn eigen doen en denken en dat van zoveel mogelijk anderen door op een evenwichtige en volwassen manier om te gaan met de tekorten en verwondingen die ik tegenkom in mijn hart of dat van mensen om me heen. Om zo een kanaal van Gods liefde te kunnen zijn.

Met levendige groet,

Bas