Broeder Johannes (Oase, Eikenburg 68/69)

Ik ben op zoek naar de huidige of laatste woonplaats van Broeder Johannes van Pensionaat Eikenburg te Eindhoven. (Groepsleider van de Oase in de periode 68/69)

Verder wil ik graag weten of er iemand weet of Broeder Johannes nog in leven is of zo niet in welk jaar hij dan gestorven zou zijn.

Dit i.v.m.  2 bijzonder vervelende en intimiderende ontmoetingen met een onbekende (als twee druppels water) in de periode 2005/2008 in een filiaal van AH te Lelystad.

Verder zou ik graag de naam te weten komen van de mede groepsleider/studie begeleider (ik dacht dat deze priester was maar weet dit niet zeker)

6 antwoorden
 1. Henk Overdevest
  Henk Overdevest zegt:

  Hallo,
  Ik weet niet of je al contact hebt gezocht met onze lotgenotengroep. Zie hieronder de website. Ik kan je al vertellen dat Johannes in 2000 is overleden. Ik heb eventueel een foto van zijn grafsteen. Als je wil kunnen we via email ervaringen uitwisselen over het beest Johannes. Hij heeft mij een keer zwaar tegen de grond geslagen en ook een andere leerling. Graag wil ik jouw ervaringen ook horen. Wij kunnen elkaar steunen. Ik ben benieuwd naar je reactie. Andere groepsleider was mogelijk Andre Van de Donk.

 2. herman
  herman zegt:

  beste Henk
  ik weet niet of martin.v.zuthpen iets zegt.
  hij is namelijk pastoor van de parochie st jan in Goirle waar ik woon
  hij heeft ook op Eikenburg gezeten in opleiding of zoiets maar dat weet ik niet precies
  hij beweert dat hij nooit maar iets gezien of gehoort heeft over misbruik of wat dan ook
  gr Herman

 3. Rene van Son
  Rene van Son zegt:

  Goed te lezen dat Johannes is overleden. Samen met Andreas waren zij de bullies van het paviljoen waar ik tussen 1973 en 1975 woonde. Zij vertoonden een extreme opvliegendheid en agressie en sadisme bij het mishandelen van pensionaatgasten. Gelukkig ben ik nooit seksueel door hen aangepakt maar wel fysiek door slaan en schoppen en geestelijk door vernedering voor andere jongens. Resultaat: een diepe afkeer van de meeste geestelijken en religie in het algemeen, een verwrongen beeld mijzelf als kind vanwege vermeende oorzaak van het geweld en -gelukkig- de absolute beslissing om mijn kinderen nooit naar een kostschool te sturen. Ook is dat in het land waar ik inmiddels woon (Zuid-Afrika) iets wat juist door vele ouders en kinderen wordt gekozen vanwege kwaliteit en status.

 4. Rinie vugts
  Rinie vugts zegt:

  In dezelfde periode zat ik ook op Eikenburg in Oase of Heihoef. In ieder geval bij Andreas en een broeder Leijten. Was dat Johannes. Weet dat Leijten toen plotseling verdwenen was ook wegens mishandeling van naar ik meen ene Pieter Hermsen.

 5. r uit son
  r uit son zegt:

  Andreas heeft mij vaak geslagen en ook om me te pesten spullen van me kapot gemaakt
  Er liep ook een creap rond “broeder Harry” die waarschijnlijk precies wist wat er aan de hand was maar altijd vol praatjes zat over de liefde van jezus
  Maar Johannes was werkelijk een zieke geest die genoot zichtbaar van het pijnigen van 12 jarige jochies
  Uiteraard heeft broeder portier ook tegen mij aan staan rijen maar ik was gelukkig snel weg
  Al met al ,behalve een afkeer van religie, geen seksuele frustraties aan over gehouden.
  Hoewel mijn hele middelbare school periode mislukt is door dat ik uiteindelijk ben weggelopen op 16 jarige leeftijd.
  Ook doet het mij 40 jaar na dato nog steeds pijn dat ik machteloos heb moeten aanzien hoe mensen in elkaar werden geslagen,maar we waren maar een jaar of 12 en Johannes was een enorme (lelijke)vent met overgewicht daar kon je gewoon niets tegen doen.
  Een soort posttraumatisch stress syndroom blijft dan wel hangen.
  Er was ook een bepaalde tactiek waarbij de broeders de leerlingen tegen elkaar opzette achteraf is het onbegrijpelijk dat ouders zo weinig kritisch waren dat de organisatie zo veel troep binnen eigen gelederen verzweeg.

 6. Adriano
  Adriano zegt:

  Ik ben door groepsleider Keizer ooit met een schoen hardhandig op mijn hoofd geslagen, de direkteur deed niets nadat ik daar een gesprek mee had, mijn ouders hebben me toen van dat internaat gehaald rond 1979…….

Reacties zijn gesloten.