De kerk doet helemaal niets

In reactie op het misbruikschandaal in Pennsylvania werd ik door Nieuwsuur gevraagd om een reactie. Zij kwamen daarvoor helemaal naar mijn woonplaats Someren toe. Eigenlijk geef ik er de voorkeur aan mij niet meer op te winden over religies, maar heb me deze keer toch laten verleiden, omdat ik het belangrijk vond het volgende te laten horen:

“Laten we nou eens ophouden met die verrekte kerk zoveel aandacht te geven. Iedere keer lukt het ze weer. Ze zetten een verhaal in de wereld en iedereen loopt er mee weg. De opdracht aan de huidige paus bij indiensttreding was het imago van de kerk d.m.v. strategische pr-acties op te poetsen. Door hem steeds weer aandacht te geven helpen wij hem in zijn opdracht. Voor de honderdduizenden slachtoffers doet die zelfde paus echter helemaal niks. Die staan nog steeds in de kou en daar gaat ook niks in veranderen.”

Ik kan de introducties van de redacties van “hij gaat diep door het stof” e.d. niet meer horen ! Hij zou niet meer op moeten staan. Hij zou voor de rest van zijn leven in het stof moeten blijven liggen!

Ik weet niet of hij zelf ook dader is (waarom ook niet?) en of hij in zijn eigen thuisland misbruikschandalen onder het tapijt gekeerd heeft (wederom: laat niets je meer verbazen), maar hij is uit vrije wil prominent lid van deze club die het vernietigen van ontelbare levens mogelijk gemaakt heeft. In die functie van hoofd van die bende is hij dan ook op z’n minst plaatsvervangend verantwoordelijk en die verantwoordelijkheid moet hij nemen. En doet hij dat niet dan is alles wat er uit zijn mond komt een farce en de lucht die hij uitademt niet waard.

Graag wil ik ook even afrekenen met meneer van Geest. Ik begrijp dat u hoogleraar bent aan de katholieke universiteit van Tilburg en dat verklaart dan ook meteen uw mildheid en partijdigheid vóór die katholieke kerk. Ik maak uit uw woorden op dat u nog steeds heel erg in die kerk staat (moet u zelf weten – is alleen een constatering en belangrijk omdat het de context van uw uitspraken verduidelijkt):

 • u bagateliseert het misbruik dat vandaag de dag nog plaatsvind met “wat de afgelopen 20jaar beduidend minder voorkomt”. U realseert u duidelijk niet wat het betekent als een kind gedwongen wordt tot volwassen seksuele handelingen. Ieder slachtoffer is er één teveel meneer van Geest ! Maar nog erger: waarop baseert u die uitspraak? Bent u erbij in alle slaapkamertjes, scoutingclubs, sporthallen, ziekenhuisbedden waar de katholieke geestelijken ongestoord hun slachtoffers maken? Ik weet wel beter want ik krijg de verhalen te horen van overal in de wereld waar de katholieke kerk nog gelooft wordt. Seksueel misbruik is een onlosmakelijk onderdeel van de katholieke kerk en dat is altijd zo geweest en dat blijft ook zo.
 • u wijst naar de toekomst: “om slachtoffers concreet te beschermen als er weer slachtoffers worden gemaakt”. Dat is waarschijnlijk een opgelegde strategie voor iedereen die namens de kerk spreekt, want iedereen doet het. Het Vaticaan probeert voortdurend naar de toekomst te wijzen zodat ze niet hoeven op te komen voor de ravages die ze in het verleden hebben laten ontstaan. Overigens is het “wanneer” en niet “als”. Het is namelijk alleen maar een kwestie van tijd dat het weer gebeurt…
 • de katholieke kerk afbreken: “onhandig idee” zegt u. Maar meteen daarna geeft u duizenden goede redenen waarom die wereldse macht van de kerk wel degelijk afgebroken moet worden. Het misbruik vindt namelijk juist plaats in die duizenden scholen en zorginstellingen (universiteiten mogelijk minder, daar neemt het misbruik andere vormen aan). We hoeven al die gebouwen niet af te breken maar die moeten allemaal overgedragen worden aan de seculiere overheden. De wereldse macht van de kerk moet afgebroken worden, alle kerken, van alle religies en wel zo snel mogelijk. Zodat de kinderen verzekerd zijn dogma en indoctrinatie vrij op te groeien. En dan blijft er uiteindelijk ook maar heel weinig over van die kerken en religies.
 • hoe kan u in godsnaam (dat betekent voor u waarschijnlijk meer dan voor mij) beweren dat die brief “oprecht” is, na al de brieven van gelijke strekking die hieraan vooraf gegaan zijn en die tot geen enkele verbetering voor de slachtoffers hebben geleid. En dat deze brief “mooi” is, dat kan alleen maar voor een goed-gelovige katholiek gelden, want het gaat hier over het verzaken van de zorgplicht over de meest kwetsbare van deze wereld, namelijk de kinderen. Wat er dan mooi aan te lezen is? Ik vraag het aan u meneer van Geest.
 • u spreekt over mensen die “de zuiverheid van de kerk willen bewaren”. Alsof er iets van zuiverheid in de katholieke kerk bestaat. Wat heeft u geleerd over de laatste 800 jaar? Waar is u studie kerkgeschiedenis begonnen? Eergisteren?
 • En als klap op de vuurpijl: begrijp ik u nou goed meneer van Geest dat de paus nog meer brieven moet gaan schrijven? Is dat dan wat het gaat doen voor de slachtoffers denkt u? Of misschien nog eens een commissie? Nee, het enige waar ik het met u over eens ben is uw uitspraak dat slachtoffers en slachtoffergroepen het niet langer pikken. De mensen houden op met smeken. De woede neemt toe. En kom dan niet met het voorstel te gaan vasten en bidden, want daar hebben het merendeel van de slachtoffers geen boodschap meer aan. Die doorzien dit verfoeilijke instituut al jaren en laten zich niet meer opzij zetten.

Ik zei het al. Eigenlijk geef ik er de voorkeur aan mij niet op te winden over de katholieke kerk. Achteraf ben ik blij dat ik het toch gedaan heb en me door de media heb laten verleiden. Omdat ik weer eens de vinger heb kunnen leggen op die rotte plek in onze wereld die katholieke kerk heet en de manipulatieve voorsprekers als dhr. van Geest heb kunnen ontmaskeren. Nu is het mooi geweest en hoor ik de stem in mij: “Niet vergeten, Ton, niet zoveel aandacht geven die bende.”

Wil je de uitzending nog eens terugkijken: hier is de link naar Nieuwsuur

5 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  THX Ton Leerschool voor kritisch visie en aan de kaak stellen van onrecht evenwel vergeet niet dat ALLE
  Ja binnen ALLE godsdienstige stromingen, figuren voorkomen die hun macht misbruiken.
  En daar komt bij dat niet alleen religieuze machthebbers zich misdragen maar ook andere machthebbers/ hooggeplaatsten.
  Wat te denken van Lubbers de billenknijper die door corruptie van Kofi wegkwam met wangedrag.
  De brave prins Bernhard die zijn handen niet kon thuis houden enz.
  Toch na het overlijden van deze seksuele roofdieren vrijwel alleen maar positieve verhalen in de MSM/ pers.
  BTW ; Wie hobbelde rond aan de UVT… heer Lubbers, Wie kreeg eredoctoraat aan UVT… heer Kofi doe de groeten aan Prins Bernhard basisschool te Tilburg

 2. Huub
  Huub zegt:

  De Kerk.? Doet niets.!

  Ik spreek over 2015 toen ik mijn riooldeksel open MOEST gooien omdat ik niet meer kon zwijgen.
  Wilde ’n gesprek met de stadspastoor, wilde verklaringen hebben of/en wilde steun door te praten.
  Wellicht dat ik andere inzichten kon krijgen waardoor ik meer rust kon vinden. Steun het grote woord.

  Pastoor zei tot tweemaal toe; dus u wilt in het reine komen met uzelf, vergiffenis vragen aan de heer.?
  Pastoor ontkent nu, zegt dat hij dat nooit gezegd kán hebben. In een mail ontkent hij andermaal dát
  wat mij als negen/tien/elf jarig kind is aangedaan door drie (!) paters van liefde te weten:
  eligius monulphus & servatius verkrachtten me en randden me aan, werd lichamelijk en psychisch
  mishandeld als de heren hun zin niet snel genoeg kregen.

  Door hard te werken kon ik dit alles wegduwen tot traumatische gebeurtenissen mij aan de rand van
  existentie brachten. Iedere dag wordt ik opnieuw geconfronteerd met die drie pedo’s die mijn kindheid
  stalen en mijn leven verkeerd beïnvloeden, op zo’n wijze dat ik aan de kant sta en te vaak donkere
  gedachtes heb waardoor ik absoluut geen “gelukkig” leven kan leven.

  Niet vergiffenis van de Kerk maar ingaan op de details en met de wetenschap slachtoffers van het
  seksueel geweld binnen de katholieke kerk verder helpen.

  Ik denk nu niet aan psychotherapie of anders, nee ik denk aan uitgesproken steun aan slachtoffers én
  in ieder geval de mogelijkheid bieden om (via de juristen van het vaticaan) de hatelijke doopnamen te
  verwijderen. Bij iedere reis of officiële gelegenheden wordt ik hiermee op een indringende wijze negatief
  geconfronteerd.

  Als slachtoffer van de katholieke kerk die het pedoseksuelen mogelijk maakte (en maken) hun zin(nen) te
  zetten op onschuldige kinderen hoef ik geen vergiffenis te vragen aan de heer, om in het reine te komen met mezelf.!
  Ik heb een verhaal waar de kerk van kan leren, immers mijn leven werd kapot gegooid door drie vieze paters van liefde.

  Weest gegroet.!

Reacties zijn gesloten.