Deetman: Verplicht vervolg

door Ton Leerschool

KERST IN MISBRUIK NEDERLAND
Terwijl de kaarsjes branden gaan vallen de katholieke experts over elkaar heen om te verklaren waarom de kerken steeds leger zijn: “…niet het misbruik, maar de ontkerkelijking” lijkt het te winnen in de katho-polls.

Bisschop Wiertz van Roermond maakt zich vooral zorgen om die ontkerkelijking: “is het dan allemaal voor niets geweest?” vraagt hij zich af in het AD. Bisschop Hurkmans van Den Bosch is van mening dat het misbruik altijd zal blijven bestaan in de kerk. Met z’n allen besluiten de bisschoppen dat zij zich tijdens de kerst “willen bezinnen” en niet terugkijken naar het misbruik. Bisschop Hende is van mening dat de slachtoffers mogelijk niet in staat zijn te vergeven…
Conclusie: Katholieke kerk Nederland kijkt naar binnen en steekt geen hand uit naar buiten!

Nou, misschien één klein lichtpuntje dan: oud-bisschop Bluyssen besluit zijn 50-jarig jubileum ongevierd voorbij te laten gaan. Uit respect voor de slachtoffers. Da’s mooi, toch? Dat steekt de duizenden slachtoffers een hart onder de riem.
En oja, bijna vergeten, theo-psycha Anke Bisschops (leuke toepasselijke naam, ik kan een glimlach niet onderdrukken) stelt een standbeeld voor; voor de slachtoffers…dan kunnen ze daarmee…uhhh….

En de paus? Die promoveert de Petruskerk in Boxtel tot 23e basiliek van Nederland!
Kijk, in Rome is tenminste nog daadkracht aanwezig. Wel tekenend voor de in zichzelf gekeerdheid: in tijd van een crisis verheffen we een gebouw boven de anderen; dat geeft de mensen hoop, tenminste: in Boxtel…misschien.
Ik vond het al zo schreeuwend stil vanuit Rome sinds het rapport van Deetman; dacht dat ze helemaal niet met Nederland bezig waren. Maar gelukkig, dat waren ze wel, ze zochten een geschikte kerk om in de ridderorde te verheffen!
Goed bezig, die Romeinen. ’t Blijven toch rare jongens…

Ja, je hebt gelijk, ik wordt er cynisch van, omdat het cynisch is: cynisch en sinister.
De kerk bukt weer en laat de storm overblazen. Houd de discussie over seksueel misbruik in die vreselijke seculiere maatschappij aan de gang en onderneemt? Niets!

Voor veel mensen zijn dit de vreselijkste “mooiste dagen van het jaar” geweest.
Opgewarmd misbruik maakte het jarenlange isolement weer pijnlijk voelbaar. De schaduw van niet verwerkt trauma verdrong de lichtjes in de kerstboom; anders zo geanimeerde tafelgesprekken vallen stil; (nog) uitbundiger alcoholmisbruik bederft de sfeer van het samen-zijn. De roepen om hulp worden luider en duidelijker, op onze website, mijn telefoon en in mijn mailbox.

En de kerk? Die keert zich weer af van de kwetsbaren en de gekwetsten en bezint zich…op wat eigenlijk?
Die wijst om zich heen en naar de toekomst en laat weer…nog steeds…niet van zich horen.
Heeft geen tijd voor toenadering: dicht bij de mensen zijn.
Geen nederigheid, geen medeleven, geen inlevingsvermogen.
De katholieke kerk – het grootste NIETS. Daar moet je toch bij willen horen…

Dan maar onze hoop op de politiek richten, ik ben er al mee bezig, want het is nog lang geen “gewonnen race” de overheid over te halen tot actie tegen de katholieke kerk. Hoe onbekwaam deze zich ook nu weer heeft laten zien iets voor de slachtoffers te ondernemen. Wij riskeren “onze zaak” in coalitieverbanden en partijpolitiek te verliezen.

Dus slijp ik mijn messen en spits onze argumenten: voor onderzoek naar “ander misbruik”, een onafhankelijk meldpunt, een investering in de hulpverlening, een enorme schadeclaim van de overheid aan de kerk voor geleden maatschappelijke schade (ik wil zelf op geen enkele manier geld van de kerk, want dat wordt dan direct gebruikt voor de roomse PR-machine), een “verantwoordelijke voor misbruikzaken” en voor ik klaar ben schieten er mij er nog wel een paar te binnen.
Ik hoor graag van jullie wat jullie belangrijk vinden…

Wordt vervolgd, ik voel me daartoe verplicht, en wens iedereen veel sterkte en inzicht toe.
Ton Leerschool
Stichting Mannenhulpverlening na seksueel misbruik

1 antwoord
  1. ruud
    ruud zegt:

    met ruud ruud ik ben moe gewoon moe myn broertje wil eindelyk praten,maar waar voor het helptoch niks.

Reacties zijn gesloten.