Dirk de Gendt – gewiekste leugenaar?

Dirk de Gendt, de deken van Leuven (B), ontpopt zich steeds meer als het praatpaaltje van de Belgische bisschoppen in de media. Zo ook gisteravond bij Canvas/Terzake als expert uitgenodigd om het ‘grote nieuws’ van de nieuwe code tegen kindermisbruik van de bisschoppen in de media te verkopen.

Mensen die mijn schrijfsels al wat langer volgen weten dat het me eigenlijk geen ruk kan schelen wat de katholieke kerk allemaal voor ‘geweldigs’ in de wereld van de goedgelovigen zet, maar soms weten ze me toch zodanig te irriteren dat ik me niet kan inhouden. Vooral als ze de mensen, die iets verder van het kindermisbruikschandaal af staan en daardoor de fijne schijnbewegingen van deze mooie mijnheren niet zo makkelijk doorzien, bij de neus proberen te nemen.
Dan moet ik gaan schrijven. En zo dus ook nu…

Maar wie of veel meer ‘wat’ is deken Dirk de Gendt?
Een gewiekste leugenaar?
Een goedgelovige, door de Belgische bisschoppen misleide, sukkel?
Een doortrapte manipulator?
Vorm u eigen mening, lees verder… dan uw neus lang is.

Hoe het nou echt zit met deken de Gendt zullen we nooit zeker weten, want die kerkelijke heren zorgen er wel voor dat wij nooit helemaal kunnen doorzien wat er achter de hoge kerk- en kloostermuren gebeurt, maar het verhaal van de Gendt in het bewuste Terzake interview was toch wel wat heel erg doorzichtig of een zware onderschatting van de intelligentie van de kijkers.
(De katholieke kerk heeft hier wel meer last van, ingegeven door hun half-goddelijke arrogantie en narcisme.)

Op de vraag of hij tijdens zijn priesteropleiding ook al ‘ge-screend’ was antwoord deken de Gendt dat dat natuurlijk het geval geweest was.
Alsof dat de standaard procedure was bij de katholieke kerk!?!
Als de journalist hem er aan herinnert dat er onder de collega’s van de Gendt tóch en wel degelijk kindermisbruik voorgekomen is antwoord hij doodleuk in de trant van: bij de mensen die ik ken is dat niet voorgekomen?!?
Hallo, deken de Gendt: jullie hebben met z’n allen wél iets achtergelaten na al die mooie roomse jaren die (gelukkig) nooit meer terugkomen. Wereldwijd duizenden en nog eens duizenden kinderlevens vernietigd en jij doet alsof je neus bloed en er toch geen sprake is van een probleem…

Nee, het probleem zit ‘m in de pedofielen in ‘gezinsverhoudingen’ volgens deken de Gendt.
Dat zijn er namelijk veel en veel meer dan er in de kerk rondlopen.
Dat heet: naar buiten kijken als binnen de hele tent in de fik staat!
En terwijl de pedofiele burgervader, -oom, -opa of -broer zich er bewust van is een zeker risico te lopen, wisten en weten de priesters dat er over hun ‘verzetjes’ een geluidsdichte deken ligt van het kerkelijk recht en zwijgplicht van de biecht.
En daar wordt ik zooo kwaad van, he! Daar wordt ik des duivels van…
Iedere keer als de kerk aangevallen wordt is het iemand anders die eigenlijk veel erger is en daar zouden we toch eens naar moeten kijken! Dat is alsof je iemand doodrijd nadat je bezopen achter het stuur gekropen bent en je dan een preek gaat houden over hoe gevaarlijk roken wel is.

Blijkbaar heeft de z.g. ‘screening’, die volgens de Gendt toentertijd ook al van kracht was, niet gewerkt, maar het wordt nu toch zeker wel beter?
Verderop in het interview beleert hij ons dat die geplande ‘screening’ “niet echt een garantie is om kindermisbruik te voorkomen”.
Dus eigenlijk levert de nieuwe code, welke met veel bombarie in de wereld gezet wordt niks op! Bisschoppen: terug naar de kloostertafel… Waarom wordt het dan met persbericht, interviews an alle tamtam als ‘nieuws’ verkondigd, de Gendt?

Nee, er zijn ‘aanpassingen’ gemaakt, verteld hij ons, en nu geldt het ook voor iedereen. Dus nou komt het helemaal goed…kinderen gewoon naar katholieke scholen en internaten sturen. De priesters zijn ‘ge-screend’ en bovendien zijn de procedures veranderd: tegenwoordig zijn ze niet meer alleen met de kinderen; ze zorgen er altijd voor dat er nog iemand bij is.
Nou Dirk, ik moet er niet aan denken een van mijn kinderen met jou alleen te laten en voel me ook niks beter als jij samen met zo’n fijne collega van je met mijn kind alleen zou zijn. Daarvoor heb ik teveel getuigenissen van groepsverkrachtingen en gezamenlijke ‘grooming’ van slachtoffers gehoord!

De journalist houd nog even vol: “het celibaat dat is toch de reden?”
Nee, volgens de Gendt, dat probleem bestaat niet meer sinds in de 70er en 80er jaren het taboe over seks en lichamelijkheid gelicht is.
Wanneer is de katholieke kerk, de meest seks gefrustreerde en tegelijkertijd meest daarvan geobsedeerde (vieze mannetjes) instelling ter wereld, veranderd in een organisatie die op een volwassen en natuurlijke manier over seksualiteit denkt, praat en daar insgelijks mee omgaat? Hebben wij iets gemist, de Gendt? Leven wij wel in de zelfde wereld? Was dit interview een toekomstdroom?

Dirk de Gendt: de gezalfde zeveraar…
Nog steeds probeert de katholieke kerk in België als ook op de rest van de Aarde af te leiden van de catastrofe die 2000 jaar katholieke kerk voor onze wereld betekent. Ook in België probeert de katholieke keer op keer af te leiden van waar het om gaat:
(1) gerechtigheid voor de slachtoffers uit het verleden
(2) effectieve maatregelen tegen toekomstig kindermisbruik
(3) soevereiniteit van de (niet-kerkelijke) rechterlijke macht
Ook in België zoekt de kerk geen enkele vrijwillige toenadering met de slachtoffers om het verleden goed te maken, frustreert het onderzoek naar de daders en verantwoordelijken van kindermisbruik en manipuleert de publieke opinie in interviews als dit.
Ook in België gaat een deken de Gendt met gemak voorbij aan het probleem van de, door de interne procedures van de katholieke kerk beschermde, pedo priesters.

Dus wat is Dirk de Gendt? Ik weet het nog steeds niet. Misschien een mengeling van al de hierboven beschreven eigenschappen en waarschijnlijk nog veel meer waarvoor een normaal mens zich zou schamen.
En liegen kan hij als de beste, want dat mogen ze volgens de kerkregels, mogen ze, nee moéten ze als het belang van de kerk in het gedrang komt. Dat hebben ze gezworen toen ze de priestereed van trouw aan de kerk afgelegd hebben. En dáárom gaat het ze zo ook zo goed af zonder blikken of blozen de meest flagrante leugens te verkondigen: ze dienen daarmee het grootste goed: het goed van de katholieke kerk! En krijgen er nog een onderscheiding voor ook of worden heilig verklaard…hier op aarde.

Hoe dat er in de hemel uitziet (als die echt zou bestaan, maar hij weet natuurlijk ook wel dat dat niet zo is)? Dat weet ik niet, maar als ik Dirk de Gendt zou zijn zou ik beginnen me ernstig zorgen te maken over het hiernamaals. Een warme deken voor de slachtoffers is van hem in elk geval niet te verwachten en dat is hij ook niet…

Crazy pope

Dirk de Gendt? Ik wordt gék van die man!

Link naar origineel interview

Blijf kritisch – geloof geen woord van ze!

1 antwoord
  1. anton
    anton zegt:

    Goed stuk! Dank voor dat.
    Wel,… het is duidelijk. Ze moeten hun eigen hachje beschermen tot zolang het kan. (dikke sigaren en lekkere wijn) Het zal nog wel even duren totdat een ieder slim genoeg is om te kunnen beseffen dat geloven in jezelf beter is. Dat geldt trouwens voor “bijna” elk opgedrongen geloof. Van die warme dekens die vele lekkere maagden en vrij bier drinken etc…, geloof ik ook niks van.
    Groet Anton.

Reacties zijn gesloten.