Vragenlijst voor clienten m/v

“door seksueel misbruik 
raak je jezelf kwijt”

Doelgroepen:

Hulpverleners
De vragenlijsten zijn gemaakt voor slachtoffers en hulpverleners: iedereen die werk maakt van hulp aan 
mannen en vrouwen die in hun jeugd slachtoffer werden van seksueel misbruik.

Respondenten: mannen en vrouwen
De vragenlijst moet ingevuld worden door de doelgroep:
mannen die in hun jeugd slachtoffer werden van seksueel misbruik.

Doelen van deze lijst

  • Voor respondenten
    Voor de respondenten geeft het een mogelijkheid om te meten hoever zij zijn in het verwerkingsproces van seksueel misbruik.
 Na het invullen van de lijst kun je scoren in de verwerkingscurve welke onderwerpen wel en nog niet zijn bewerkt /verwerkt en welke belangrijke vragen nog niet zijn beantwoord.
  • Voor hulpverleners
    Door de lijst in te laten vullen in het eerste gesprek zet je een trend. Het is duidelijk dat je door de lijst de hanteren, je duidelijk maakt dat je weet waar de man in kwestie mee kan worstelen. Je zet deskundigheid neer.
 Het invullen van de lijst kan confronterend zijn omdat de vragen bijna alle gebieden bestrijken waar seksueel misbruik vernietigend werk doet. Je kunt door de antwoorden bekijken en precies zien waar de schoen nog wringt.

Het verwerken van misbruik is lastig, nooit gemakkelijk en vergt veel van jou als hulpgever.
Alle onderwerpen die toen met de dader speelden, spelen nu ook met jou.

Effecten van het invullen:
Het invullen kan confronterend zijn. Cliënten komen in contact met hun misbruikervaringen. Sommige vragen zijn te confronterend. Ze worden niet geheel naar waarheid ingevuld.

Over de indeling van de vragen:
De vragenlijst is zo opgebouwd dat het de verwerkingscurve volgt (zie bijlage) van boven het misbruik leven tot aan het geven van betekenis aan dit misbruik in je leven.
Dat betekent dat ook bij het invullen van de lijst door de cliënt, hij zich meer realiseert op hoeveel gebieden misbruik heeft ingegrepen en hij in contact komt met wat er in hem speelt aan onopgeloste vragen, verwarring en gestolde pijn.

De vragenlijsten staan op traumaseksualiteit.nl