Duits Bisdom in verlegenheid door seksueel wangedrag priester

REGENSBURG – Het Zuid-Duitse bisdom Regensburg is in verlegenheid gebracht door de arrestatie van een 39-jarige priester. De man, die donderdag werd aangehouden, wordt verdacht van langdurig seksueel misbruik van een misdienaar.

De priester werd in 2000 ook al voor seksueel misbruik van twee misdienaars veroordeeld. Dat belette de leiding van het bisdom niet hem in een andere parochie aan te stellen.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank van Nürnberg wordt ervan verdacht tussen 2003 en 2006 een misdienaar misbruikt te hebben.

Een groep slachtoffers eist dat de justitie ook de leiding van het bisdom vervolgt, als de priester schuldig wordt bevonden. ‘Het is onverantwoord en menselijk onvergeeflijk zulke zielzorgers nog eens aan mensen toe te vertrouwen’, zegt Johannes Heibel van de actiegroep tegen geweld en seksueel misbruik van kinderen en jongeren.

De hoofdschuld ligt bij het bisdom, vinden ook de parochieleden. ‘Dit was te voorkomen, als het bisdom zich had geïnformeerd over de betekenis van pedofilie’.

De vicaris-generaal van het bisdom liet meedelen: ‘We zijn geshockeerd. Ondanks eerdere, tegengestelde berichten lijkt er iets voorgevallen te zijn wat nu tot een arrestatie heeft geleid.’