Een schandaal blijft een schandaal

Wat vindt jij daar nou van?


In Amerika besluit een Amerikaanse overheid onderzoek te doen naar het misbruik in de katholieke kerk. Ze komt naar buiten met een lijvig rapport waaruit blijkt dat honderden rooms katholiek geestelijken zich schuldig hebben gemaakt aan het seksueel misbruik van bijna 1000 kinderen. Uit het zelfde rapport blijkt de doofpot cultuur in die zelfde organisatie. Woorden als “schokkend”, “schandaal” en “horror” vullen de (ook Nederlandse) persmeldingen. De katholieke kerk krijgt op dit moment klappen in de Staten die zij (naar mijn mening) nauwelijks meer te boven zal komen. Nog 10 Amerikaanse staten hebben inmiddels het voornemen uitgesproken onderzoek te gaan doen naar de gangen van de kerk daar. Wat er uit die onderzoeken naar voren komt kan ik al voorspellen. En ik heb geen kristallen bol nodig…

Daders en handlangers worden met naam en toenaam genoemd. Alles wat ze zo graag geheim wilden houden komt op straat te liggen. Een Amerikaan die nu nog niet door heeft wat een verfoeilijk instituut de rooms katholieke kerk daar is, is óf goed katholiek óf dom. De komende tijd stapelen zich de miljoenen schadeclaims op de kerkpleinen… En terecht natuurlijk, maar toch lees ik dat alles met een dubbel gevoel.

Laat me je een stukje mee terug nemen in de tijd…

In 2010 en 2011 doet de commissie Deetman, in opdracht van katholieke kerk Nederland, onderzoek naar het seksueel kindermisbruik door katholiek geestelijken. Eind 2011 publiceert deze commissie een lijvig rapport waaruit  blijkt dat honderden rooms katholiek geestelijken zich schuldig hebben gemaakt aan het misbruik van 10.000 to 20.000 kinderen. Bovendien stelde die commissie vast dat er binnen de kerk een cultuur heerste van doofpotten en onder tapijt keren van deze misdrijven. Heel even waren ook toen de Nederlandse media vol van “schokkend”, “schandaal” en “horror”. De Nederlandse overheid vroeg de katholieke kerk alles netjes af te handelen met de slachtoffers en dat-was-dat…

Op geen enkele wijze is de Nederlandse katholieke kerk ter verantwoording geroepen. Er is geen schadevergoeding geëist, geen openbare veroordeling uitgesproken. Geen enkel voorrecht (als WOZ-belasting voordelen, onderhoud van kerkgebouwen met belastinggeld, etc.) is ze ontnomen: business as usual voor de Nederlandse katholieke kerk.

En dat klopt dus niet voor mij. Hoe zit dat met jou? Wat vindt jij daar nou van?

Over die schreeuwende reportages en columns over het Amerikaanse schandaal. Terwijl niemand meer spreekt over het misbruik in ons eigen land?

Mag ik er wel nog even aan herinneren dat er nog steeds duizenden mensen leven in Nederland die moeite hebben iedere dag weer overeind te blijven. Die lijden onder levensbedreigende aandoeningen. Wiens leven alleen draagbaar is door dagelijks medicijn- of drugsgebruik. Wiens partners en kinderen emotioneel besmet raken door de verschrikkingen die hun partner, vader of moeder heeft moeten ondergaan als kind.

Mag ik even wijzen op de enorme, bijna onafzienbare, maatschappelijke schade die aangericht is door de katholieke kerk. Ik weet het, die heeft nog niemand in kaart gebracht of onderzocht, maar ik weet ook dat het daarbij om miljarden gaat.

 • Wat vindt jij daar nou van? En misschien kan je me dan ook eens uitleggen waarom het schandaal daar in Amerika zoveel belangrijker en verschrikkelijker is als het schandaal hier in Nederland terwijl dat 10 tot 20 maal groter is.

Officieel dan, want de echte cijfers zullen we nooit weten maar die liggen vele malen hoger! Geloof mij maar. Ik houd me nu zo’n 15jaar bezig  met dit onderwerp en hoor nog dagelijks van nieuwe verhalen en nieuwe slachtoffers die nooit eerder hebben gesproken. Bovendien beperkte zich het Deetman onderzoek voornamelijk op seksueel misbruik van jongetjes en bleef lichamelijk of psychologische mishandeling grotendeels buiten het rapport.

 • Wat vindt jij ervan hoe onze overheid deze zaak aangepakt heeft?
 • Wat hebben wij verkeerd gedaan dat het Nederlandse misbruik en de slachtoffers daarvan niet de aandacht heeft gekregen die het verdiend?
 • Wat vindt jij dat er nog moet gebeuren?

Ik ben reuze benieuwd naar jullie voorstellen en meningen, want misschien ben ik de enige die hier nog steeds kwaad over kan worden. Dan word het tijd dat ik er over ophoud en mijn verlies neem en constateer dat gerechtigheid gewoon niks meer te zoeken heeft in deze wereld.

14 antwoorden
 1. verbeeck maryse
  verbeeck maryse zegt:

  Van hoog naar laag, van laag naar hoog is misbruik van kinderen is geïnstitutionaliseerd binnen de katholieke kerk! Het maakt de kerk tot een misdadig instituut dat zich jammer genoeg staande houdt omdat het teert op de domheid en angst van zijn kudde. Altijd opnieuw worden er wel, ergens op de aardbol, andere weiden geëxploiteerd waar de heilige onzin dankbaar geslikt wordt.
  HOE LANG ZAL DIT NOG DUREN?
  Ik ben Belgische, en vertrouwde ooit op de opvoedkunde van een katholiek internaat, klein seminarie bovendien. Daar precies is het dat mijn zoon, en voor hem ontelbare andere jongetjes, werden misbruikt en een ellendig leven tegemoet gingen. De daders zijn gekend, maar bleven ongemoeid, en zetten ongestraft hun misdaden verder. Voor het berokkende leed zijn geen woorden te vinden. De psychiatrische instellingen zijn bevolkt met slachtoffers van misbruik. Onverklaarbaar gedrag dat het gevolg is van het verzwegen onrecht dat hen werd aangedaan!
  Nooit heeft mijn zoon erover gesproken. Hij leed , zei niets, en ging langzaam ten onder, doofde helemaal uit! De gevolgen van het misbruik heeft hem, en al wie rond hem stond, meegesleept en absoluut alles vernietigd.
  GEEN WOORDEN DUS om het onheil en de catastrofe te beschrijven! De #Me too beweging verbleekt er bij, want deze slachtoffertjes zijn jonge, zeer jonge kinderen.
  Ik ben MAMA VAN EEN MISBRUIKT KIND DAT ZIJN STRIJD OM HET GELUK OPGAF EN EEN EINDE MAAKTE AAN ZIJN LEVEN.
  Woede en onmacht in mij vechten tegen de hoop dat er een einde komt aan de tolerantie en het wegkijken, het vergoelijken, het relativeren, en de vreselijkste reactie ” het gebeurt overal, kijk maar naar….”.

 2. Huub
  Huub zegt:

  Beste Maryse,

  En andere lezers natuurlijk

  Als negenjarig kind werd ik naar ’n internaat gebracht, Maria ter Engelen te Bleijerheide. Mijn moeder wenste dit omdat dát nou eenmaal
  goed voor me zou zijn. Als nakomer werd ik zeven jaar na mijn jongste zus geboren. Ik was ’n normaal actief jongetje met normaal
  huis & tuin kwajongens gedrag. Ging graag bij de timmerman op de hoek “werken” en mocht dan wat hout mee naar huis nemen.
  Hiervan maakte ik vliegers en/of prutste er op los, sloeg spijkers en zaagde in het hout. Hield van de geur en bezig zijn met mn handjes.

  Ik wilde niet weg van thuis mn vriendjes de school de straat de omgeving; moeders wil wet. Zo ging ik braaf mee. Huilend op de achterbank. Koffertje naast me, met mn beer daarop vast geriemd.
  Eligius nam me aan de hand, bij aankomst, vader en moeder moesten nog een en ander bespreken. We gingen een groot gebouw binnen ’n grote marmeren trap bracht ons naar een kleine slaapzaal waar ik in het hoekje mijn nieuwe slaapplaats kreeg. Eligius was aardig en pakte mn koffer uit, mn beer zette hij bovenop het kussen, kreeg een boterham en stelde mij voor aan de andere jongens die in de “huiskamer” waren. Mijn ouders waren inmiddels vertrokken, zo’n afscheid zou niet goed geweest zijn voor me en ik mocht immers de volgende maand weer naar huis. Het was in die dagen zo dat je minimaal vier weken onafgebroken op pensionaat moest blijven, dat was het beste voor de nieuwkomers…

  Ik zal verdere details niet omschrijven, maar: Vanaf dag één werd er een selectie gemaakt van “gemakkelijk” te kneden jongens. Hierbij waren diverse factoren van belang zoals karakter, de samenstelling gezin en de rol van ouders (leeftijden), zussen/broers en verdere familieleden. Deze gegevens werden bijgehouden in een persoonlijk kaart, van privacy (afgesloten dossierkast) was geen sprake…

  De drie paters van liefde; eligius / servatius en monulphus waren de varkens die mij drie jaar lang aanrandden en verkrachten, psychisch en lichamelijk mishandelden. eligius de gematigde pedofiel die enkel vieze spelletjes met me speelde hij kneedde me klaar voor servatius die mij jarenlang verkrachtte, me aantrok en afstootte, en slaag kreeg wanneer hij zijn zin niet kreeg, de heren hadden methodes ontwikkeld waarbij ze druk konden zetten en veel pijn konden doen zonder dat daar “littekens” of blauwe plekken van waren te zien.
  Met blote knieën op een kokosmat zitten met de armen gestrekt vooruit, wanneer de armen pijn begonnen te doen en ze te diep naar beneden waren gezakt kreeg je n trap voor je billen en/of ’n klap met ’n lat tegen je billen of op de bovenkant van je handen. Huilen.?
  Beter niet want dat werd weer op een andere wijze bestraft; je werd dan in de eetzaal apart van de rest gehouden en mocht niet met je vriendjes praten of spelen, geen fruit of toetje ná, direct naar bed. En zwijgen.! Zo werd je gebroken.
  monulphus ziekenbroeder portier was aanvankelijk aardig en gedienstig. Wel vreemd dat hij wanneer je met ’n verstuikte enkel of pijnlijke knie bij hem kwam je je altijd uit moest kleden, naakt, en hij dan vervolgens de temperatuur uitgebreid ging opnemen.
  Toen ik tijdens een griep op de ziekenzaal kwam te liggen bleek monulphus te werken met ether, bloed in mn onderbroekje zou van een opengesprongen puistje zijn of van de diarree, komt wel vaker voor bij jongens. Hoofdpijn.? Tja ten gevolge van de fikse verkoudheid, we houden hem nog maar een paar dagen hier op de ziekenzaal. eligius servatius monulphus namen die op mijn ziel staan gekrast.

  Thuis mocht ik niets vertellen, talloze malen getracht dingen duidelijk te maken. Huisarts, vriend van mijn ouders, verteld over de ziekenbroeder, niets. Hij wilde niet naar mn lichaam kijken. Thuis kreeg ik straf zonder eten naar bed omdat ik niet stout mocht praten over de paters die zowat niet deden.! Talloze keren daarna boos getracht om thuis te vertellen maar niets hielp, mocht dan als straf ’n maand niet naar huis komen. Vanaf vrijdag middag wanneer het grootste gedeelte van de jongens weg waren moest ik dan daar blijven, met nog anderen die geen thuis hadden. Iedere stap dan levensgevaarlijk omdat je ieder moment van de dag of nacht gepakt kon worden.

  Zo veranderde ik van levenslustig manneke in ’n kind zonder ziel. Zat alleen nog maar op mn kamer thuis, lezen en nog eens lezen en luisteren naar muziek. Wilde alleen maar alleen zijn. Hopen geschiedenis boeken verslond ik. Voelde me vies en schuldig. Soms deed mijn “buik” pijn.
  Op pensionaat “trainde” ik dagelijks op de atletiekbanen, de enige manier om “die varkens” uit de weg te lopen, en altijd oplettend om niet alleen in het douche-toilet-gebouw te zijn. Ik was tien jaar “oud”. Ik werd sterker maar niet sterk genoeg om te kunnen verweren.
  Verweren tegen eligius die je met zn halve vingertje naar binnen getrokken een ongelofelijk harde klap tegen je wang kon slaan. Verweren tegen monulphus zijn vieze ziekelijke manier(en) van onderzoeken. eligius was de zachte. Ik was twaalf toen “het” stopte, ik begon me te verweren. Heb me lang vies en schuldig gevoeld. Later omdat ik wist dat de varkens van liefde andere jongetjes misbruikten en ik zweeg. Angstig voor de slaag. Angstig voor sancties.

  Ik schrijf dit omdat het geschreven mag worden, verhalen moeten worden verteld zodat iedereen weet wat er achter de deuren van de rooms katholieke kerk is gebeurd, en nog erger: NOG STEEDS GEBEURD.!

  Mijn kindheid is geroofd door drie pedo seksuele varkens, mijn verdere leven heeft in het teken gestaan van deze gebeurtenissen.
  Heb door hard te werken, getracht, te vergeten. Heb nooit eigen keuzes kunnen maken, niemand meer in vertrouwen kunnen nemen.
  Alleen hard werken en zoon-broer-neef-vriend-collega-kennis te zijn, wég van mijzelf en mijn vreselijke verleden. Tot ik door diverse traumatische gebeurtenissen de putdeksels niet meer dicht kon houden.

  Ik ben erkend als zijnde slachtoffer van seksueel misbruik R.K. Maar daar schiet ik niets mee op.
  De littekens op mijn ziel doen pijn, zonder slaapmedicatie slaap ik niet en met de regelmaat van de klok wordt ik nat van het zweet wakker spookbeelden van eligius servatius en monulphus laten me tot op de dag vandaag niet met rust.! Negen Tien en Elf jaar was ik toen ik door de hel moest. Ik wilde een goede zoon zijn, gewoon lief.

  Ook de deken hier in mijn woonplaats maakte zich recent schuldig aan het bedekken van seksueel misbruik R.K. Kerk leert niets, heeft niets geleerd en zal niets leren zolang onze verhalen bedekt worden door de Paus in Rome en de Bisschoppen die zieke herders laten staan en de verziekte lammetjes laten sterven van verdriet.

  Vandaar Maryse dat ik met je mee voel.! Vandaar dat ik hardop zeg; schreeuw: IEDERE PEDOFIEL DIE ZICH VERGREPEN HEEFT AAN EEN KIND MOET CHEMISCH GECASTREERD WORDEN ALS STRAF VOOR HET KAPOT MAKEN VAN EEN KINDERZIEL..

  Ik heb recht van spreken, sluitende, omdat mijn leven nu al meer dan vijftig jaar een grote ellende is.
  Mijn rust haal ik uit geschiedenisboeken, wat mn ogen zien kunnen mn handen maken. Werken mag ik niet meer en ben veel alleen.

  Oprecht Sterkte, dat je nooit zwijgt.!!

 3. Raymond
  Raymond zegt:

  Exact Ton, ik ben weliswaar nog geen 15 jaar actief met dit “dossier”maar heb sinds 2010 ook e.e.a voorbij zien komen. De kerk heeft de zaak afgesloten en gaat over tot de orde van de dag. De #politiek staat erbij en kijkt ernaar. Nee sterker nog ze kijken weg.Na recente berichtgeving in NRC over de coverup bij #bisschoppen is het stil , niemand die #Simonis nog eens wil horen over zijn dubieuze uitspraak “Wir haben es nicht gewusst” of @Eijk als opperhoofd van deze club. Een simpele reactie bij monde van de woordvoerdster van de bisschoppen @DaphnevanRoosendaal : “Een aantal zaken kloppen…daar schamen we ons voor”..is blijkbaar voldoende……Onbegrijpelijk. Blijkbaar heeft de commissie #Deetman wat zaken over het hoofd gezien,……Ik ben van mening dat de commissie Deetman samen met de heren Kreemers, Mr.J.C.G.M.Bakker (econoom bisdom Rotterdam) het probleem voor de kerk hebben opgelost en niet voor de slachtoffers. Dagelijks bereiken mij telefoontjes dan wel mails van mensen die vastlopen geen zicht hebben op passende hulpverlening, hun verhaal kwijt willen omdat er door de verschillende procedures steeds meer details uit het zwarte verleden naar boven komen, kortom zaken die de daderorganisatie(want daar kunnen we gerust van spreken) zou moeten faciliteren. Ik heb steeds geroepen dat het uiteindelijk draait om het ontzorgen van ieder individueel slachtoffer. De impact van het misbruik is voor ieder slachtoffer verschillend. Wat onderhand wel geconcludeerd kan worden is dat veel levens vanaf het moment van misbruik verwoest zijn en de schade immens is. Kortom maatwerk en geen generieke regelingen of doorverwijzing naar reguliere ggz.dat is wat nodig is Bij de reguliere GGZ, met alle respect, zit de expertise niet. Ik probeer de zaken internationaal ook een beetje te volgen; Chili, VS, Australie, Polen en ga zo maar door, het einde van de onthullingen van doofpotten waar ook ter wereld is nog lang niet in zicht, evenmin uitvoering van het zgn. zero-tolerance beleid van de paus. Zolang deze paus nog wereldwijd als een staatshoofd wordt ontvangen en behandeld in plaats van als de leider van een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor het misbruiken van 100.000’en kinderen zal er niets veranderen……..

 4. Steve
  Steve zegt:

  Ik begrijp – en deel – je verontwaardiging. Er is nooit ‘afsluiting’ gekomen voor velen van ons. De commissie Deetman was een aanfluiting wat mij betreft. Wie verzint het om de dadergroep te laten oordelen over de legitimiteit van de klachten van de slachtoffers? Bizar. En dan nog zitten er geen echte consequenties aan voor de daders, behalve een afkoopsom.

  Ik ben er daarom ook van overtuigd dat er véél meer slachtoffers zijn dan tot dusver bekend is. Ik ben er één van. Ik laat me niet beoordelen en (eventueel) afkopen door een criminele organisatie.

  Het helpt in zekere zin dat de NRC onlangs met een uitgebreide reportage is gekomen. Houd de klootzakken maar tegen het licht. Tegelijkertijd doet de arrogantie van het Vaticaan weer afbreuk (je verwacht het niet) door het volstrekt niet serieus te nemen en het zelfs niet te willen bespreken op de komende directievergadering.

  De overheid had ook meer moeten doen om de daders te straffen en de slachtoffers een stukje erkenning te geven. Strafrechtelijk is dat lastig, maar – zoals je zelf al aangeeft – zou er wellicht iets gedaan kunnen worden aan de bevoorrechte positie van de kerk. Pak belastingvoordelen en de uitzonderingspositie af van religieuze organisaties. Dat lijkt me sowieso een uitstekend idee, en iets wat al veel eerder uitgevoerd had moeten worden. Los van het feit dat zo’n positie rationeel gezien volkomen onzinnig is is het voor de slachtoffers van zo’n instituut nog extra fnuikend om te zien hoe de daders in de watten worden gelegd terwijl ze zelf in de kou staan.

  Enfin, tot zover mijn bijdrage voor nu. Stel gerust vragen als je ze hebt.

 5. Aäron Heijman
  Aäron Heijman zegt:

  – de overheid is een slecht voorbeeld en alle grote instituten zijn op den duur onbeheersbaar ,geld en macht zijn daarbij de belangrijkste drijfveer ! De reactie van de overheid is tijdens de hype sterk aanwezig en daarna gaat iedereen vrolijk verdere leven van hype naar hype .De politiek grijpt pas in wanner ze door een nieuwe hype niet anders kunnen. een diepe treurnis !
  -Ik heb mij laten meesleuren in een proces van advocaten en zogenaamde ondersteuning en excuses van brave mensen die geen enkele persoonlijke begeleiding gaven en op geen enkele emotionele sessie vroegen hoe het mij verging , zet hier je handtekening onder het kruisje en het geld zal wel komen . Alle sessies waren een dubbele trauma voor mij, de excuses deden mij niets en het geld (waar ik tegen had kunnen protesteren)heb ik geschonken aan een goed doel . niet omdat ik zo goed ben maar omdat ik er doodziek van ben ! dat hele gedoe van meneer Deetman en de club van Eikenburg !
  -we zijn nauwelijks volwassen wanneer het onderwerp sex aan de orde komt, alles ” moet kunnen” en allerlei stompzinnige grappen
  vinden we normaal, geen remmingen “alles moet maar kunnen ” ! en hier kan de overheid ook weinig aandoen.
  – het falen van de kerken om de ontwikkelingen te verklaren ,sturen en te begrijpen is een teken en een reden dat de religies met de bedeltaf rond moeten !
  -ik ben somber over de huidige tijd en het gedrag van de zogenaamde volwassen mens . Deetman heeft heeft niets wezenlijks bereikt
  om te voorkomen dat de kerken e.a. lering trekken uit hun gedrag ten opzichte van de ander, met name het kwetsbare kind !
  Aaron Heijman

 6. Huub
  Huub zegt:

  @ Aaron. Zouden mijn woorden kunnen zijn.! Ook ik ging door deze mangel van onbegrijpende “Hulpverleners”.
  Herbelevingen moeten slijten zegt men dan… De Kerk.? Ben inmiddels uitgeschreven, vond het wel kwetsend dat
  op de site van het bisdom ’n waarschuwing stond mbt uitschrijven: Beseft u zich dat u dán geen heilige sacramenten
  meer kunt ontvangen.. U niet meer begraven kunt worden op een r.k begraafplaats…

  • Aäron Heijman
   Aäron Heijman zegt:

   Dank jewel Huub !

   Elk jaar zijn er tussen de 100 / 150 duizend kinderen die mishandeling ondergaan ! Het besef wat dit met kinderen doet dringt niet of nauwelijks door ,de overheid had een motief n.a.v. de misbruik schandalen om die fundamenteel aan te pakken. De katholieken e.a. komen
   ermee weg en gaan over tot de orde van de dag. G’d zij dank sluiten er steeds meer kerken ! (sic!)

  • Steve
   Steve zegt:

   @ Huub,

   Dat is zó tekenend voor dat verderfelijke instituut. Dreigen van begin tot eind. Als kind was het ‘als je dit niet doet kom je niet in de hemel’ ‘als je dat vertelt kom je in de hel’ (waarbij in geuren en kleuren werd geschetst hoe het daar toeging). En als je als volwassene de euvele moed hebt (en moedig is het zeker) om je uit te schrijven dan komen ze wéér met als/dan dreigementen. Het is echt een criminele organisatie.

   “‘Oordeelt niet!’ Zeggen zij, maar ze sturen alles naar de hel wat voor hun voeten komt.”

   • Huub
    Huub zegt:

    Rest my case Aaron.
    Naast zo’n varken zitten in de kapel die je kort van te voren “genomen” heeft is vies. Wanneer hij dan knielt dan denk je
    hoe hij knielt voor je of op je bedje. Wanneer hij een kruisteken maakt dan zie je de vingers die je aanraken, dan zie je dat
    ene halve vingertje die hij naar binnen trekt wanneer hij je op je wang slaat.
    Dat leerde ik op negen jarige leeftijd. Wist dat er iets fout was, maar wist niet wat. Ik wilde enkel een goede jongen zijn.
    Toen ik gekeurd werd voor militaire dienstplicht rook ik voor het eerst weer de etherlucht die mij zo bekend was in de ziekenzaal
    van monulphus. Ben stil weg gekropen op het toilet omdat ik wilde schreeuwen, maar wilde n goede jongen zijn.
    Militaire dienst heeft geen man van me gemaakt, die werd ik als jong kind.

    Sterkte Aaron, laat ons deze kar samen trekken.

    PS; het niet moedig om je uit te laten schrijven, het was en is mijn noodzaak om af te rekenen met een instituut wat mijn
    innerlijke kind geroofd heeft, alleen hierdoor heb ik nooit meer eigen keuzes kunnen maken. Vertrouwen in mensen tot op
    de dag van vandaag nihil. Wanneer mensen te dicht bij me komen dan stoot ik ze af. eligius servatius monulphus de beesten
    die mij maar niet los laten, God weet hoeveel kinderen net als ik (wij) ontheiligt zijn. Vandaar.

 7. Liever anoniem
  Liever anoniem zegt:

  Ik vind dat misbruik te laag gestraft wordt. Veel te laag. Wij als slachtoffers van misbruik, kinderen die hier niet tegenop gewassen waren.. door machtsmisbuikt… hebben levenslang. Of dit in de kerk is gebeurd of ergens anders. Ik kots er van. Ook ik heb levenslang. En waarom.. ik was nog maar een kind. Ik probeer iedere dag weer opnieuw vooruit te kijken, liever niet achteruit. Triggers zorgen ervoor dat het niet lukt om alleen maar vooruit te kijken. Niemand in mijn omgeving begrijpt wat ik voel, wat dit met mij heeft gedaan. Dus houd ik mijn mond. Ook deels uit schaamte omdat iemand dit bij mij heeft gedaan. Ik besef dat ik mij daar niet voor hoef te schamen maar dat de dader dit moet doen. En steeds vraag ik mij af.. waarop vergrijpt een volwassen man zich aan een kind. Waarom..

  • Huub
   Huub zegt:

   Ik snap je voor de volle 100%. Zoals je wellicht gelezen hebt.!
   We leren vroeg op school al van het wonder, Maria onbevlekt ontvangen de tocht van Jozef en Maria die in een stal beviel van n jongetje Jezus..

   Zoals alle baby’s en kinderen; kleine wondertjes zijn. Alle baby”s en kinderen moeten bescherming krijgen. Wat je zegt; wij hebben Levenslang gekregen door varkens die “het” verhaal gebruikten om hun tengels op ons los te laten.
   Pamperen van daders lijdt tot lijden van kids die in de grote Wereld groot moeten groeien maar op hun ziel “dingen” gekerfd krijgen
   die nooit meer weg gaan. Bij een hartinfarct blijft een waarneembaar litteken over, ook al was dat infarct 30 jaar geleden.
   Een litteken op onze ziel is niet waarneembaar, en lijdt vaak tot diepe pijn, boze herinneringen aan vies stinkende adem, hijgende sigarenrokende mannetjes met stinkende kleding. Schuldig voelen en vies. Herbelevingen in nachtelijke uren.

   Met alle goede wil van deze Wereld krijgen psychotherapeuten het maar niet voor elkaar om deze pijn en de herbelevingen van onze
   ziel(en) te verwijderen, dat moet slijten. Neem nog maar ’n slaappilletje of antidepressiva, Soms helpt dat, en anders ’n jointje dat kalmeert
   ook soms.

   De dader wordt gepamperd, want die is ziek. Als hij al n straf krijgt wordt hij op een aparte vleugel gezet vd bajes, want wee als deze tussen “normale” gedetineerden komt te zitten en men heeft weet van de pedo gedetineerde dan geldt de straf van het volk, de pedo
   wordt daar “goed” onder handen genomen. Mannen onder elkaar.!!
   Komt pedo vrij dan krijgt hij elders in het land ’n flatje / uitkering en er volgt resocialisatie..

   Misbruikte kinderen dragen hun last hun ganse leven mee. Zo ook ik. Iedere gelegenheid die ik krijg, nu, roep ik dat pedo’s die zich
   vergrepen hebben aan een kind chemisch gecastreerd zouden moeten worden. Zonder pardon.
   Kinderen moeten bescherming krijgen tegen beesten die maar niet kunnen begrijpen dat hun vieze banale gedrag, hun vieze
   spelletjes én hun naaktheid niet in een kind’s Wereld thuis horen. Laat staan IN een kinderlijfje.!!!!!

   Die bescherming zou Wereldwijd castratie moeten zijn, omdat ieder kind een wonder is.!!

 8. Lovis
  Lovis zegt:

  Dank je voor het artikel “Wat vind jij daar nou van?”. Weliswaar was mij e.e.a. niet onbekend, maar jij hebt het wel op een zeer indringende en persoonlijke wijze bij elkaar gezet Gezien mijn eigen ervaring lees ik de titel als een retorische vraag. Dat zal je niet verbazen. Niettemin schrok ik van het aantal misbruikte kinderen: 10.000 – 20.000! En een misbruikt kind is er al een teveel!
  Je vraagt onder meer: “Wat vindt jij daar nou van? En misschien kan je me dan ook eens uitleggen waarom het schandaal daar in Amerika zoveel belangrijker en verschrikkelijker is als het schandaal hier in Nederland terwijl dat 10 tot 20 maal groter is.”. Waarom dat schandaal daar in Amerika in Nederland “zoveel belangrijker en verschrikkelijker” wordt gevonden dan hier in Nederland, kan ik je niet uitleggen. Maar als men zich meent te kunnen spiegelen aan een ander die wellicht nog slechter is, dan kunnen we rustig gaan slapen met de gedachte: “We are not that bad.”! Het gezegde: “We zien wel de splinter in andermans oog, maar de balk in die van onszelf zien we niet.”, is dan ook zeker van toepassing, Ton. En, als je een hoge dunk hebt van jezelf, dan kun je dat verschrikkelijke niet accepteren als iets wat jou ook raakt. Want dan is je zelfbeeld naar de gallemiezen.

  • Aäron Heijman
   Aäron Heijman zegt:

   Het aantal inwoners in de V.S. Is over de 300 miljoen in Nl 17 miljoen in percentage
   worden overal misbruikte kinderen en ook de mishandelde kinderen hoger ingeschat
   Alles bijelkaar is het een groot drama , ieder jaar stijgen de percentages van
   beschadigde en getraumatiseerde kinderen ! Wat doen we eraan ? We hebben de grootste pedagogen voortgebracht , de kerken zelfs “heiligen “
   en vele zeer geleerde mensen die we “specialisten “ noemen ! En we zijn niet of nauwelijks in staat om onze kinderen te begeleiden om volwassen te worden .

Reacties zijn gesloten.