Eisenplatform van overlevers

Hallo,

Ik ben op zoek naar een eisen-platform van de overlevers. Is er al ergens iets dergelijks geformuleerd? Wat vinden we echt genoegdoening? Of laten we de paus verder twee pasjes vooruit en drie achteruit dansen?

Het is niet omdat hij zich, in een privéonderhoud bij een aantal zorgvuldig geselecteerde katholieke “slachtoffers” heeft  verontschuldigd, dat de kous af is.

Mijn voorstel, bij gebrek aan een ander en beter, ziet er ongeveer als volgt uit.

a)    Excuses van de paus als hoofd van de Kerk, namens de Kerk, aan:

i)      alle slachtoffers, ook niet-katholieken

ii)    aan hun ouders

iii)   aan de staten waar de Kerk de echte rechtbanken en authoriteiten heeft genegeerd

b)    Excuses van de paus als hoofd van de staat het Vaticaan omdat deze staat op haar grondgebied misdadigers heeft verborgen om ze te onttrekken aan het gerecht van andere landen

c)    Oproep van de paus om wereldwijd alle bekende en verborgen gevallen te melden. Met verborgen gevallen worden gevallen bedoeld waarvan de Kerk de dossiers heeft aangepast, verborgen of doen verdwijnen

d)    De Kerk moet beloven dat ze geen geheime rechtbanken meer zal houden of oprichten die daden tot voorwerp hebben die onder het burgerlijk recht vallen

e)    Pastorale meldpunten mogen enkel functioneren als optie, niet als enig portaal tot hulp en onderzoek

f)      Opdracht tot een neutraal, onafhankelijk onderzoek door een instituut en door vorsers die geen enkele binding hebben met de Kerk. De Kerk moet hieraan volledige medewerking verlenen m.b.t. verzamelen van de informatie.

g)    Het rapport zal aanbevelingen doen voor schadevergoedingen, ongeacht de verjaringstermijnen. De Kerk kan dan kiezen of ze zich achter verjaring verschuilt of niet.

h)    Het rapport zal aanbevelingen doen om misbruik in onderwijs- en opvangrelaties tegen te gaan.

i)      Een internationale commissie wordt in het leven geroepen die de bescherming van kinderen in in onderwijs- en opvangrelaties zal bevorderen en controleren.

j)      De Kerk zal alle kosten van het onderzoek dragen. Wat de commissie onder het vorig punt betreft zal zij proportioneel bijdragen a rato van het aantal instellingen en leerlingen.

k)    Oprichting van een groot monument op het Sint Pietersplein om de paus in de gelegenheid te stellen de deugd van de nederigheid te beoefenen. Dit monument zal de namen dragen van alle parochies en instellingen waar mi

Een dergelijk voorstel heeft als voordeel dat het aantoont dat de Kerk nog niet eens begonnen is met haar belijdenis, laat staan excuses. Het schept tevens klaarheid in tegenstelling tot het gestoethaspel van Ratzinger.

Laat iets horen

groenten

san

2 antwoorden
 1. meindert de jong
  meindert de jong zegt:

  laat de zich Enige Ware Kerk en zijn zetbazen voorlopig hun mond houden, zich nergens mee bemoeien en laat de zgn hoogwaardiheidsbekleders afdalen naar warar ze thuishoren, nl. onder de mensen of zichzelf opsluiten in een biechtstoel, dan kunnen ze aan elkaar frunniken!

 2. valerie deurinck
  valerie deurinck zegt:

  Dag San,
  Ik ben de dochter van Roeland Deurinck, je neef. Ik heb je gezien in de 7de dag en mijn moeder vertelde wie je bent. Vader is gestorven verleden jaar..Hij wou absoluut niet in de kerk begraven worden, en wij weten waarom. Roeland is ook slachtoffer geweest van pedofiele handelingen in kloosters en Christelijke instellingen.. Jammer genoeg is hij er niet meer want nu zou hij misschien alles vertellen wat er hem is overkomen. Hij was er altijd erg vaag over, wilde er niet dieper op ingaan. Hij werd oa benaderd door paters in de St Sixtus abdij in westvleteren toen hij daar een tijdje logeerde als 12 jarige. Maar dit was niet de enige keer.. En hij heeft de ware toedracht meegenomen in zijn graf.
  Ik ben er zeker van dat het misbruik in zijn jeugd hem gemaakt heeft tot de man die hij was, getormenteerd, afwezig, ongelukkig en eenzaam
  Valerie Deurinck

Reacties zijn gesloten.