Excuses voor seksueel misbruik priesters

LOS ANGELES – De aartsbisschop van Los Angeles, kardinaal Roger Mahony, heeft de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters zondag excuses aangeboden.
“Ik ben de gevolgen van deze vreselijke zonde en misdaad die hun leven hebben beïnvloed, veel dieper dan ooit gaan begrijpen”, zei het hoofd van het grootste rooms-katholieke bisdom in de Verenigde Staten.

Mahony erkende dat hij de tijd niet kan terugdraaien en dat hij de slachtoffers “de onschuld die hun is afgenomen” niet meer kan teruggeven.

De kardinaal maakte zijn excuses, nadat bekend was geworden dat het aartsbisdom in totaal 660 miljoen dollar (479 miljoen euro) betaalt aan vijfhonderd mensen die zeggen seksueel misbruikt te zijn door priesters en leden van leden van religieuze ordes en congregaties.

Getuige

Door de schikking, de grootste ooit in een zedenzaak, voorkwam Mahony, dat deze week de rechtszaak zou beginnen die twaalf slachtoffers van de inmiddels overleden pater Clinton Hagenbach tegen het aartsbisdom hadden aangespannen. Zij eisten miljoenen aan schadevergoedingen. De kardinaal en andere leidende figuren uit het aartsbisdom liepen het risico als getuige te moeten uitleggen wat zij van Hagenbachs gedragingen afwisten.

Mahony maakte in mei bekend dat het aartsbisdom zijn hoofdkantoor zal verkopen om de schadevergoedingen aan de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters te kunnen betalen. Nog eens vijftig andere gebouwen staan op de nominatie om van de hand te worden gedaan.

In het aartsbisdom Los Angeles wonen meer dan 4,3 miljoen rooms-katholieken. Er zijn bijna driehonderd parochies. Mahony heeft toegezegd dat er geen parochies en scholen worden gesloten om geld voor de betaling van schadevergoedingen vrij te maken.
ANP