Franse premier vraagt om aftreden aartsbisschop vanwege seksueel misbruik

De aartsbisschop van Lyon, kardinaal Barbarin, wordt verdacht van het toedekken van seksueel misbruik door priesters. De vraag naar zijn opstappen klinkt steeds luider. De minister-president van Frankrijk, Manuel Valls, heeft Barbarin opgeroepen ‘zijn verantwoordelijkheid te nemen’.

Lyon

De positie van Barbarin, sinds 2002 aartsbisschop van Lyon, staat ter discussie door verschillende misbruikschandalen. Tot nu toe leken grote pedofilieschandalen waarmee de Rooms-Katholieke Kerk in de VS, België, Ierland, Duitsland en Nederland werd geconfronteerd, aan de Franse kerk voorbij te gaan, net als in andere katholieke landen als Italië, Spanje en Polen. Inmiddels heeft zelfs De zaak kwam aan het rollen toen vorig jaar bekend werd dat een pastoor binnen het aartsbisdom Lyon tussen 1978 en 1991 veertig kinderen seksueel heeft misbruikt. Toen ouders erover klaagden, werd de pastoor Preynat zes maanden naar een klooster gestuurd en daarna door de toenmalige aartsbisschop overgeplaatst naar een nieuwe parochie. De priester, die nu 71 jaar is, beweerde dat er sinds 1991 geen misbruik meer had plaatsgevonden.

Tussen 2007 en 2014 hebben zich echter meerdere nieuwe slachtoffers van Preynat bij het bisdom gemeld. Toch duurde het tot september 2015 voordat Barbarin de pastoor uit zijn functie zette en hem contact met kinderen verbood, op aandringen van de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome.

De Franse krant Le Figaro publiceerde dinsdag een interview met een slachtoffer van een andere priester uit Lyon, Jérôme Billioud, bekend vanwege zijn steun aan de beweging die de monarchie weer wil invoeren in Frankrijk.

Het Nederlands Dagblad heeft uit betrouwbare bron vernomen dat het slachtoffer de 42-jarige Pierre-Henry Brandet is, voormalig televisiepresentator en de huidige woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Billioud drong zich seksueel aan Brandet op toen hij 16 en 19 jaar oud was, in twee hotels in de Franse badplaats Biarritz en het bedevaartsoord Lourdes.

In 2009, toen de feiten reeds verjaard waren, ontmoette Brandet kardinaal Barbarin die hem vertelde dat ‘de priester de feiten erkent’ en dat hij ‘namens de priester vergeving vraagt’. Maar Barbarin deed volgens Brandet niets om de priester – die enkele jaren geleden tevens veroordeeld is wegens exhibitionisme – uit de buurt van kinderen te houden. In het najaar van 2015 benoemde Barbarin Brandet zelfs als pastoor in een parochie waar een andere priester het veld had moeten ruimen vanwege seksuele handelingen met een veertienjarige jongen die hij via een gaysite had ontmoet.

Barbarin is ook betrokken bij een derde zaak waarvoor het Nederlands Dagblad bewijs in handen heeft. In 2012 verwelkomde hij in Lyon een priester die in 2007 in een ander Frans bisdom veroordeeld was tot 18 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege seksueel misbruik van vier seminaristen. Ook werd hem drie jaar lang verboden met minderjarigen te werken. Hij is nu parochiepriester en als zodanig werkzaam in het jongerenpastoraat en is tevens bisschoppelijk gedelegeerde voor liturgie en sacramentenpastoraat in het bisdom Lyon. Ook doceert hij pastorale theologie aan de faculteit van Lyon.

In zijn laatste vliegtuiginterview zei paus Franciscus dat ‘een bisschop die een pedofiele priester naar een andere parochie overplaatst een roekeloze man is en maar beter kan opstappen’. In Frankrijk herinneren vele slachtoffers zich deze woorden. Drie slachtoffers van de priester Preynat hebben een privé-audiëntie met de paus aangevraagd omdat ze ‘geen vertrouwen meer’ hebben in het bisdom Lyon.

Bron: https://www.nd.nl/nieuws/geloof/franse-premier-vraagt-om-aftreden-aartsbisschop.1467527.lynkx

Auteur: Hendro Munsterman – 15 maart 2016