Wat is een psychische dwarlaesie? ©

“Door seksueel misbruik loop je een psychische dwarslaesie op”

Je leeft de schade, dat zie je in de gevolgen.
Leven met een scheur door je lijf en een barrière tussen je hoofd en je lichaam.

de schade die door het misbruik ontstaat is een psychische dwarslaesie

In het moment van het misbruik ontstaat een fatale combinatie van gespletenheid in de persoonlijkheid van de jongen, met een barrière die ontstaat tussen het hoofd en het lichaam. Het zijn de schadelijke, destructieve krachten die later zo waarneembaar zijn in de gevolgen van het seksueel misbruik en die samenkomen onder de noemer van psychische dwarslaesie. Omdat het een verlammend, afsluitend, blokkerend, machteloos makend, vernauwend effect heeft op je hele zijn.

leven met een scheur in je lijf

 • leven met twee delen: een bevroren deel en een survivor deel
 • leven met klachten
 • lichaam geeft het aan
 • gebroken macht: weerloosheid, angst, agressie
 • onveilig voelen
 • grenzen
 • eigen behoeften niet goed bereikbaar

blokkade tussen hoofd en lichaam

 • verstoord contact tussen je lichaam en hoofd
 • je kan niet alles zeggen wat je voelt
 • leven met een geheim
 • schaamte en verlegenheid
 • verwarring
 • isolement, eenzaamheid en depressie
 • sociale uitzondering, contact met anderen is lastig
 • mensen kennen je niet
 • belemmering tussen partner en kinderen
 • vaderschap

A leven met een scheur in je lijf

Een half leven zonder dat je het zelf in de gaten hebt

een leven met klachten

Een leven van klachten en problemen

Gevoelspijn, angst, depressie, verlegen, schaamte, verwarring, verdriet, zelfbeschadiging, zelfmoord

Aart:
Als ik nu terugkijk naar mijn verleden, dan kan ik zeggen dat veel van mijn klachten te maken hadden met de onverwerkte seksuele ervaringen van mijn zevende tot mijn elfde. Ik had gewoon in het dagelijks leven veel klachten en problemen.
Ik voelde mij angstig, ik had een soort gevoelspijn en ik voelde mij vaak onbestemd verdrietig. Ik had mensenvrees, met name naar dominante mannen. Veel later koppelde ik dat pas aan het seksueel misbruik door de voetbaltrainer.
Ik was snel geraakt en vroeger uitte zich dat in mezelf terughouden, afhankelijk opstellen. Toen ik ouder werd raakte ik juist snel agressief om het minste of geringste. Ik voelde mij ook altijd snel geïntimideerd. Op de een of andere manier schaamde ik mij voor mezelf, voor mijn eigen wensen en verlangens. Ik wees mezelf af, alles wat ik deed moest perfect zijn, maar dat lukte mij nooit.
Na seks was ik ontevreden, ongelukkig en meestal voelde ik mij vies. Dat zelfde gevoel van vies zijn, had ik als kind al. Ik vroeg mij af of het nou prettig was of juist niet. Ik kon geen antwoord vinden. Ik was verward over wie ik was, wie ik ben. Ik had periodes van depressies waarin de zinloosheid van mijn bestaan zo erg werd dat ik poogde zelfmoord te plegen of mezelf te beschadigen.

Mijn lichaam zegt iets

“Er is een periode geweest rond mijn zestiende, dat letterlijk alles in mijn lijf pijn deed. Het misbruik was gestopt en de eerste pijn ervan voelde ik door mijn lichaam. Nu, jaren later, verbaas ik mij nog steeds over mijn lichaam. Pijn kan ik mij niet herinneren. Maar de handen die mij vasthielden in de momenten dat ik verkracht werd kan ik soms nu nog voelen in mijn zij. Ook heb ik het idee dat angsten en onrust meer in mijn lichaam zitten dan tussen mijn oren.”

zwarte vlek
Leven met de zwarte vlek in jezelf. Je probeert altijd de gevoelens rondom die vlek te vermijden. Maar ergens is het er steeds.
Je merkt het aan je schrikachtigheid als iemand plotseling beweegt of als je aangeraakt wordt door iemand is er altijd weer een zekere verstarring, de snak naar adem.
Maar duurt de aanraking iets langer dan eerst de boosheid: ” donderstraal op”. Adrenaline gaat door je lichaam om alert te worden. Blijkbaar is er gevaar op komst. Heel alert. Bij je keel voel je de samentrekking van ‘t zwijgen.
Als je niet oplet gaat dat over in verdriet. Even misselijkheid, walging.
Het verdriet wat zoekt naar troost. Benauwd. Een geur van aftershave, een associatie met intimiteit, een beeld, een vies gevoel. Je slaat je ogen neer. Een staat van machteloosheid slaat toe bij je. Of is het uiteindelijk een zelfbeschermende macht?

lichaamsgeheugen

mijn lichaam weet het nog

Het lichaam geeft de herinneringen aan

Wij hebben niet alleen een geheugen in ons hoofd wat herinneringen voor ons bewaard. Er bestaat ook een lichaamsgeheugen dat traumatische ervaringen bewaart. Het kan zijn dat de misbruikervaring helemaal uit het bewustzijn is verdwenen, het lichaam laat merken dat er iets onopgelost is.
De scheiding die door de daad wordt aangebracht is dat we naast het overlevers-deel ook een bevroren deel in ons meedragen. De scheiding in ons kan erg zeer doen. Letterlijk kunnen sommige mannen aangeven waar de scheiding in hun lichaam loopt. 
Het kan lichamelijke klachten geven waarvan de oorzaak in de medische zorg niet gevonden wordt.

het lichaam tracht het verhaal te vertellen
Als je goed luistert naar je lichaam dan kun je het verhaal dat het wil vertellen waarnemen. Maar de reactie op pijn en gevoelspijn is meestal verdoving en afleiding zoeken.

signalen die het lichaam geeft: pijn, schrikken, vies voelen

schrikken bij aanraking

Plotselinge aanrakingen geven een schrikreactie; aangeraakt worden door je partner is soms prettig, soms wil je lange tijd geen lichamelijk contact. Je komt dan in de aanrakingsparadox: je heb de behoefte om lichamelijk contact te voelen (a hug every day, keeps the doctor away). Maar zodra de aanraking komt, verstijft je lichaam, voel je jezelf weggaan of agressie opkomen. Je wilt de ander van je afslaan. Soms kan zo voelbaar zijn dat de dader er als het ware tussenschuift. Dan komt plotseling het ja-woord en geef je jezelf helemaal over. Het is nee of ja, maar er is niets tussenin.

Doordat je lichaam niet helemaal meer van jezelf is raak je het beheer kwijt. Het verfijnde grijze gebied, waarbij je steeds kan voelen of iets prettig is of niet, raakt defect door seksueel misbruik. Dat komt doordat in het misbruik je jezelf hebt opgesplitst in verschillende delen, waarbij je het beheer over die delen aan de dader hebt gegeven. Bijvoorbeeld de keuze tussen prettig en niet prettig, het wel of niet willen van een homoseksueel contact, de baas zijn over de handelingen of ondergaan.

jezelf vies voelen

Ik blijf mij vies voelen: douchen en niet schoon worden. 
Veel mannen spreken over douchen en toch niet schoon worden. Ondanks het wegwassen van sperma, bloed, speeksel is een behoefte om de ervaringen weg te wassen. Het gevoel vies, bezoedeld te zijn blijft aan/in je lichaam hangen.
 Uiteindelijk kan het resulteren dat je jezelf totaal wegmaakt en je jezelf slechts een gebruiksvoorwerp gaat voelen.
In “bevroren toestand” kun je redelijk functioneren maar zodra je aan verwerken begint kunnen alle symptomen terugkomen. Letterlijk komen striemen of pijn (in bijvoorbeeld de anus) in volle heftigheid weer terug.
 Maar je lichaamsgeheugen zorgt er helaas ook voor dat je in de oude stand terecht komt als er maar iets is in je buurt wat herinnert aan toen. (vertrekken uit het lichaam, dezelfde reacties vertonen als tijdens het misbruik)

“mijn lichaam doet eigen dingen en luistert niet naar wat ik wil”

Waar de angsten nu precies vandaan kwamen heb ik in eerste instantie nooit begrepen. Maar mijn leven zat vol reacties op die angsten. Altijd kijken of er iemand achter mij loopt op straat. Altijd in mijn jaszak een sleutelbos zo vast houden dat deze als boksbeugel gebruikt kan worden. Dat zijn dan alleen nog maar de kleine dingen. Als volwassen man moet ik mij tot op de dag van vandaag nog verstoppen in bed wil ik (een beetje) kunnen slapen. Het voelt aan alsof die angst IN mijn lijf zit.”

vluchten vechten verstarren

gevolgen van seksueel misbruik voor je veiligheid
de angst neem het beheer over

Vluchten:
“Wat er toen gebeurde op dat moment? Alles vloeide uit mij weg.”
“Ik was steeds weer op de vlucht, ik voelde mij zo onveilig en moest steeds weer letterlijk verhuizen”

Vechten:
“Toen hij mij onverwacht aanraakte in mijn kruis brak bij mij de stop door: ik sloeg hem zonder op te houden mijn kamer uit”

Verstarren:
“Ik was op mijn kamer en in mijn lichaam ontstond zo’n verschrikkelijke angst, ik was zo bang dat hij zou komen…..”

onveilig voelen


ik voel mij nooit echt veilig….altijd op mijn hoede

veiligheid en geborgenheid worden aangetast

Wantrouwen en loyaliteitsconflicten

De volwassen mensen in de omgeving van een kind zijn meestal de personen van wie je als kind houdt en afhankelijk bent. Misbruikt worden door zo’n persoon ondergraaft daarom het basisgevoel van veiligheid. Wantrouwend in het leven staan is daarvan het gevolg en meestal de verkeerde mensen je vertrouwen geven. Veel slachtoffers van seksuele kindermishandeling hebben problemen met het aangaan van relaties, een andere groep stort zich juist in onveilige relaties waardoor het seksueel geweld zich herhaald.

onveligheid

Door seksueel misbruik raakt je gezonde, automatische systeem van het balanceren tussen vertrouwen en wantrouwen (jezelf veilig maken) verstoord.
Dit komt door de tegenstrijdigheden die in het seksueel misbruik zitten verscholen. Degene die je veiligheid moet aanleren en verschaffen maakt je vreselijk onveilig.

Het verschil tussen beveiligen en bewaken is een goed voorbeeld:

Je lichaam heeft een eigen beveiligingssysteem. Al opgroeiend en lerend zul je merken dat je beveiligingssysteem een achtergrond systeem is geworden waar je op kunt bouwen. Het draait op de achtergrond, neemt waar, zorgt dat je niet over de rand van de afgrond valt en niet in zeven sloten tegelijk loopt.
 Het is op onbewust niveau werkzaam, maar is het is bekwaam. Als je de straat oversteekt zorgt het ervoor dat je niet onder een vrachtauto zal lopen, onbewust maakt het de balans op tussen vertrouwen en wantrouwen in een situatie. Het zorgt voor je dat je in zelfvertrouwen een beslissing kan nemen. Dit alles gaat heel snel, automatisch, het zorgt er voor dat je voortbeweegt en zonder de hele dag met dit bezig te zijn, al je andere mogelijkheden kan gebruiken.

Een mooi systeem!


Dit proces van automatische piloot, van onbewust werkende beveiliging, raakt verstoord en onbruikbaar door de schokkende misbruik ervaring. Zodra je veiligheidssysteem niet meer voldoende bekende gegevens binnenkrijgt zal het terugvallen op een oer-overlevingsmechanisme. Meestal kiest het voor een van de drie V’s: vluchten, vechten of verstarren.
Je bent waakzaam: je gaat over van beveiliging op bewaking! Iets wat voor anderen vanzelfsprekend is, is voor jou niet te begrijpen, niet te voelen. Je bent alleen maar op je hoede of, en dan wordt het gevaarlijk: je geeft jezelf helemaal over aan iemand die je niet kent maar die aardig voor je is. Daardoor ligt de herhaling van het misbruik voortdurend op de loer.

Bert “ik laat mij steeds weer gebruiken. Het seksueel misbruik stopte maar daarna bleef ik mij richten op de behoeften van anderen. Ik sta al klaar als ik maar denk dat een ander iets van mij verwacht. De behoeften van anderen maken dat ik mijn grenzen niet meer kan aangeven. Of beter gezegd: ik voel ze niet of veel later pas. Ik heb geleerd om niet meer te luisteren naar mijn eigen signalen”

“Later merkte ik dat ik met bepaalde mannen een open gebied, een open lijn heb. Het is moeilijk uit te leggen maar je voelt dat er een open verbinding is met iemand. Het lijkt wel een gat in mijn “energieomhulsel”. De neiging is dan om met die ander te versmelten, seks te hebben. Maar ik weet dat dat niet klopt. Meestal zijn het ook mannen die misbruikt zijn, maar altijd hebben ze iets weg van de dader”.

grenzen

bij elke grens begint mijn niemandsland

Moeite met grenzen stellen
Seksueel misbruik en het verlies van het beheer over eigen grenzen horen bij elkaar. Degene die jou als jongen moet leren wat grenzen zijn en je zou moeten helpen om je die grenzen zelf te leren gewaarworden en aan te geven, maakt gebruik van je kwetsbaarheid en afhankelijheid. Vaak is er ook een lange periode van “grooming” waarin de grenzen rondom intimiteit en seksualiteit steeds verder verlegd worden. Het begint liefdevol en eindigt bij misbruik.
Juist in een levensfase dat het eigen “ik” zich ontwikkelt en je als jongen van nature volop je grenzen aan het verkennen bent, heb je een sparring-partner nodig die net op het juiste moment het leerzame “nee” tegen je zegt.
Als je dat niet hebt wordt het gevoel van grenzen te hebben en de baas te zijn over je eigen leven, verstoord.
“Nee” zeggen kost dan, ook in het latere leven, grote moeite. Als het nee dan toch uiteindelijk komt, is het vaak te laat. Het is te ver gegaan en dan komt het gevoel van misbruikt te zijn sterk naar voren. Dat geeft conflicten in relaties, vriendschappen en in de werksituatie. Eindeloos knokken met autoriteiten. Het is vaak een reden van burnout raken.

Begrenzing: kinderen kunnen zich uitsluitend ontwikkelen tot individu door begrenzing te voelen. Een scheiding te voelen tussen de grenzen en de behoeften van de ander en die van jezelf. Als pedofielen beweren dat kinderen ook seksualiteit hebben is dat zeker zo. Maar dat is geen reden om aan te nemen dat die seksualiteit voor volwassenen beschikbaar is. Juist de begrenzing door volwassenen hierin is goed en leidt een gezonde seksuele ontwikkeling in goede banen.

De macht van de dader nestelt zich in je systeem.

gebroken macht

de gebroken macht

De macht van de dader wordt geïnternaliseerd en houdt de scheiding in stand.
De woorden en daden van de dader zijn de jouwe geworden.
Door de breuk in de innerlijke eenheid raakt de mogelijkheid om adequaat te reageren in gewone, dagelijkse situaties verstoord.
Je hebt door het bevroren deel in je niet de beschikking over al je bronnen.
Dat is te merken in het jezelf niet goed kenbaar kunnen maken, te laat bent, niet je agressie op een gezonde manier kan inzetten.

Nog niet volledig een man,  levend met een “frozen kid” in jezelf.

Wat het lichaam niet kan oplossen tracht het hoofd te doen. Dat maakt overuren en is onmachtig om alle onmachtigheid te helpen oplossen.
Deze gebroken macht geeft momenten waarop je weerloos bent en je niet bestand bent tegen de woorden en daden van anderen. Daardoor voel je je onzeker en wordt je eigenwaarde aangetast.
Te veel angst en een agressiehuishouding die niet werkt zijn het resultaat. Waardoor de klachten verergeren en de hopeloosheid aan kan wakkeren.

De gezonde agressie die iedereen gebruikt om zijn eigen territorium te beschermen en het kaas niet van zijn brood te laten eten,ontbreekt bij seksueel misbruikte mannen. Het is of afhankelijk zijn of uit de slof schieten met niets ertussen in.
Het is het ontbrekende deel in de agressie huishouding dat in het bevroren deel zit.

In de gebroken macht gaat ook de mogelijkheid verloren om goed de eigen behoeften te kunnen formuleren.
Het van binnen te rade gaan wat daar aan wensen zijn in lust, aanraking, voorkeuren raakt steeds weer het spoor bijster.
Dat moet op latere leeftijd weer verworven worden in het verwerkingsproces.

Doordat je niet meer de beschikking hebt over je hele zelf, is er ook een laag eigenwaarde gevoel.

vertel mij wat ik waard ben

Afkeer van jezelf, laag gevoel van eigen waarde.
Een negatief zelfbeeld hebben en onzekerheid en moeite hebben met te bepalen wat je zelf wil en plezierig vindt. Je eerder laten leiden door wat je denkt dat de buitenwereld wil, dan door wat je zelf wil. Het in veel gevallen in het duister tasten naar wat je zelf wil voedt de afhankelijkheid van anderen en het ondermijnt het gevoel van eigenwaarde.

De knak in de carrière

Door de gebroken macht en het lage eigenwaarde gevoel wordt door heel veel mannen gemeld dat ze onder hun niveau hebben gewerkt en gestudeerd.
Sommigen lopen jarenlang verdwaasd (chronisch gedissocieerd) rond, niet wetend welke richting ze op willen. Deze carrièrebreuk heeft vaak laatbloeiers tot gevolg en mannen die door hun slimheid op hogere posities terecht komen.

“Als er iemand in mijn buurt komt dan verdwijnt mijn eigen gevoel en richt ik mij op een ander. Ik wordt weer het jongetje dat niet mag bestaan.”

“Ik mijd de plek waar de dader woont, ik heb hem lang niet gezin maar ik ben bang om hem tegen te komen. Ik mijd de plek waar hij woont. Die wijk van Amersfoort was niet meer van mij.”

projecties en introjecties

je ziet in anderen je dader

Een bekend verschijnsel bij onverwerkte ervaringen is dat je projecteert.
Dat betekent dat sommige mensen een oude ervaring bij je oproepen.
Soms weet je zelf niet dat dat gebeurt. Maar je herkent op den duur je gedrag bij een bepaald type mens.

Veel projecties komen terecht bij chefs, bazen, autoriteiten. Het feit of gevoel dat ze macht over je kunnen uitoefenen is soms genoeg om je heftig te laten reageren, je kwaad te maken, je onrechtvaardig behandeld te voelen en / of je niet gehoord of gezien te weten. De werkelijkheid wordt vertroebeld door je verleden.

Veel mannen hebben een spoor van conflicten (bijv. op hun werk) achter de rug voordat ze beseffen dat ze voortdurend op herhaling zijn.

“Ik maakte op mijn werk altijd een verpletterende indruk maar ik ging altijd weer met ruzie weg.”

“Als er iemand in mijn buurt komt dan verdwijnt mijn eigen gevoel en richt ik mij op een ander. Ik wordt weer het jongetje dat niet mag bestaan.”

Ook kan een buurt of plek zoveel gevoel oproepen dat je die gaat mijden.

mijden van plekken

Door het contact dat er -als je niets doet aan verwerken- blijft met de dader kan hij/zij op vele manieren je gedrag bepalen.
Je mijdt bijvoorbeeld een bepaald gebied, waar het is gebeurd of waar de dader woont. Alleen al in de richting van de wijk te lopen roept dan al veel angst of andere gevoelens op. Andersom kan ook: je weet niets meer van de dader, maar gaat steeds terug (soms dwangmatig) naar de plek waar het is gebeurd. Je moet er even langsrijden op weg naar huis.

“Ik mijd de plek waar de dader woont, ik heb hem lang niet gezin maar ik ben bang om hem tegen te komen. Ik mijd de plek waar hij woont. Die wijk van Amersfoort was niet meer van mij.”

opnieuw beleven

C1 herbelevingen

opnieuw beleven

Vroeg of laat komt de seksuele ervaring naar boven en zoekt het zijn uitweg.
Dat is dan meestal het begin van een moeilijke periode in je leven.
Als dat gebeurt in herbelevingen dan is dat niet zo prettig. Plotseling komt, zomaar uit het niet, de ervaring terug.
Je wordt opnieuw verkracht, je lichaam reageert, je voelt de pijn, je kan je niet verweren. Het lijkt wel een stuip, je kan niks doen. Maar je voelt de angst, de ontreddering. Als je herbelevingen krijgt dan is het goed als je partner of een vriend rustig blijft en niet in paniek raakt, geruststellende woorden helpen hierbij.
Wat moet je ermee als dat je overkomt?
 Als je hierdoor wordt overvallen, terwijl er nooit iets aan de hand was, moet je gaan reconstrueren wat er ooit met je is gebeurd. De herbelevingen geven je de pijnlijke informatie. Bij stukjes en beetjes krijg je de onderdelen van een puzzel.
Door beelden, snelle flitsen, fragmenten van bewegingen. Een verwarde film draait zichzelf af.

In deze fase is het goed om professionele hulp te zoeken.
Je ontdekt later dat het niet zomaar gebeurt, maar dat er triggers waren die het hele gedoe hebben gestart. Dat kan een spaak van een wiel zijn in de zon, een groene regenjas, een bepaalde blik in iemands ogen.
Reconstrueer het verhaal, vertel  het , zoek het uit wanneer, waar en wat er is gebeurd. Die reconstructie is vaak nodig bij mannen die heel jong waren (onder de vijf jaar) en de seksuele handelingen plaatsvonden in een kinderlijke ontwikkelingsfase (de magische fase). Je zoektocht naar de waarheid lijkt dan wel een aflevering van de X-files. De ervaring zit dan opgeslagen in het lichaam, dat het verhaal verteld door middel van alles wat het in zijn macht heeft.
Het lastige is dat het lichaam alleen geen woorden heeft om het te vertellen. De herinneringen zitten in pijn, geur, een enkel fotografisch beeld, paniek, angst. De ervaring is in een moment gestold en ontdooit langzaam na dertig jaar.