In de tussentijd

leef je de gevolgen

tweestrijd / onveilig voelen / altijd alert / onverklaarbare somberheid / gevechten met autoriteiten / niet weten wat je wil / schrikachtigheid / lichamelijke klachten / niet voelen / apathie / traumaseksueel / vervloeien met anderen / slachtoffergedrag / dadergedrag / ongevoelig overkomen / hyperseksueel / dwangmatig / controle willen houden / gedissocieerd / herbelevingen / onverklaarbare pijn / lichaam is niet van jezelf / hyperactief / vermijdend / geen keuzes kunnen maken / kort lontje / je niet kunnen geven in relaties / gevoel van er is ooit iets gebeurd / bevroren zijn / grenzeloosheid / geen beheer over je agressie / verslavingen / je geen man voelen / angstig om je kinderen aan te raken / bang voor daderschap / bang voor aanraking / jezelf verliezen als iemand in je buurt komt / psychische dwarslaesie / altijd klaar staan voor anderen / je bij voorbaat schuldig voelen / voortdurend denken dat je het fout gedaan hebt / zinloosheid / leven rond de dodelijke nulstand / overleven / gevaar opzoeken / leven in je hoofd / geen recht voelen om te leven / overtuigd zijn dat jij de veroorzaker bent van leed / zelfbeschadiging / eetproblemen / ben ik homo of niet? / angst voor mannen / de torser zijn van een groot geheim / je schamen voor anderen / anderen niet tot last willen zijn / agressiestoornis

In de tussentijd overleef je

altijd bezig, nooit stilstaan

Veel mannen met een misbruikverleden hebben overlevingsmechanismen ontwikkeld. Als er iets is in je leven wat te groot is om aan te kunnen, om te kunnen bevatten, ga je er van weg. Mensen zijn heel creatief om te zorgen dat ze de dingen kunnen overleven. Dat gaat door niet te voelen over iets wat je niet aankan.

Een typisch mannelijke strategie om niet te voelen is hard werken.
Veel klussen aannemen, veel geld verdienen, voor iedereen klaarstaan, overwerken, verenigingswerk. Vooral een volle agenda!

Voor verwerking van vervelende of schokkende ervaringen moet je stilstaan bij de dingen die je vroeger overkomen zijn, voelen wat er over te voelen valt.
Je moet alsnog voelen wat je toen niet aankon.

Als je stopt met dit overlevingsmechanisme ga je je rot voelen, word je ziek. Overlevingstrategien werken maar tijdelijk. Vroeg of laat moet je stoppen.
In het verleden dienden ze een goede zaak om niet te voelen (als ontsnapping aan misbruik) maar als ze later doorgaan slopen ze je en kunnen ze de aanleiding zijn voor een burn-out.

Favoriete mannelijke strategien:

1. veel werken, werken en werken
2. drinken, veel drinken, drinken
3. sporttraining zonder begrenzing
4. blowen en weer blowen
5. computeren, eindeloos computeren
6. seksuele prikkeling zoeken
7. altijd onderweg zijn
8. je ergens instorten zonder grenzen (muziek, auto’s etc)
9. je vastbijten in strijd voeren (onrechtvaardigheid bestrijden)

Hans:
Ik dealde niet met de dingen die je wel moet verwerken, ik leefde gewoon door.
Ik deed mijn gevoel weg en daar moest ik later van terugkeren