Gezocht voor documentaire

Als filmmaker wil ik graag een documentaire maken voor én over mannen die als kind seksueel zijn misbruikt. Daarmee wil ik een bijdrage leveren aan het actueel maatschappelijk debat.

Uit nabijheid en ingrijpende verhalen uit mijn omgeving toen ik als groepsleider werkte in de jeugdhulpverlening (1978-1983) weet ik welk een impact het op een mensenleven heeft als je in je kindertijd misbruikt bent. Later toen ik zelf was opgenomen in een kliniek (1995) om met gevoeligheid voor alcoholverslaving te leren omgaan kwam ik opnieuw in aanraking met afgrijselijke en schrijnende verhalen van mannen en vrouwen die een dergelijk lot hadden getroffen.
In gesprekken werd mij duidelijk dat het leven voor hen die als kind misbruikt zijn een worsteling is. En vooral voor mannen is het nog erger om er over te praten. Gelukkig wordt dat taboe de laatste tijd doorbroken en wordt er steeds meer openlijk over gesproken hoe mensenlevens te vroeg vernield zijn.

En wat kan ik doen, vroeg ik mijzelf af?

Voor hen die het wel redden en met vallen en opstaan het leven weten te leiden op een redelijk normale manier wil ik als filmmaker een monument oprichten waarin ze getuigenis kunnen afleggen. Dat monument is niet alleen voor de levenden maar ook voor hen die het niet hebben gered.
Momenteel zijn we in de research- en fondsenwervingfase maar ook zijn we al bezig om mannen te benaderen die willen meewerken. Inmiddels hebben enkele mannen na gesprekken met mij hun medewerking toegezegd.

Mocht je een bijdrage aan de documentaire kunnen leveren op welke manier dan ook dan hoor ik graag van je. Mail: documentaire@ceesfranke.com

Mocht je meer over mij willen weten kun je dat vinden op www.ceesfranke.nl

1 antwoord
 1. theo
  theo zegt:

  Hallo Cees,

  Deze page kende ik niet en vanavond, per toeval, gevonden is een eye-opener.
  Mijn verhaal is kort: in ’53 op mijn net 13e verkracht door een pater, toen 27 jr.
  Bij de slachtoffers valt mij een aantal zaken gemeenschappelijk op.
  1) het zijn aan de rand gedeuwen. is zijn in isolement en willen vluchten; hebben ongelooffelijk heimwee en voelen zich niet thuis; waar weinig vertelen: ze worden instituïoneel gepest.
  2) slachtoffers zoeken affectie.
  3) daders ruiken bloed
  4) daders proberen vertrouwen te winnen en in te kapselen
  5) misbruik
  6) schuld bij slachtoffer leggen.
  7) slachtoffer verruïneert, tenzij

  en die tenzij is, lijkt mij, lastig te vinden. Voor één plaatje kan ik wel staan, maar één is niets.

Reacties zijn gesloten.