Betrokkenheid Paus bij misbruik is leugen

maandag 2 oktober 2006 12:35

De katholieke kerk beschuldigt BBC-programma Panorama ervan een ‘zeer bevooroordeelde’ aanval te hebben uitgevoerd op paus Benedictus XVI. In een documentaire van het tv-programma wordt beweerd dat de paus in het verleden betrokken was bij het systematisch verbergen van seksueel misbruik van kinderen door priesters.

‘Absoluut misleidend,’ zegt Vincent Nichols, aartsbisschop van Birmingham, over de documentaire.

Televisieprogramma is misleidend, zegt de katholieke kerk
De documentaire is misleidend, zegt de katholieke kerk

De programmamakers vroegen priester Tom Doyle, een voormalig advocaat van het Vaticaan, een document te onderzoeken waarin geheimhouding wordt aangemoedigd als het gaat om zaken waarin kinderen zijn misbruikt door priesters.

Instructies
Volgens Doyle staan in het document instructies over de manier waarop bisschoppen klachten over misbruik moeten afhandelen.

Zij zouden daarmee strafvervolging hebben vermeden, zegt Panorama, en het document zou ook uitsluitend hiervoor zijn bedoeld; de slachtoffers worden nergens genoemd. Alle betrokkenen, ook de slachtoffers, moesten een eed tot geheimhouding afleggen.

De toenmalige kardinaal Joseph Ratzinger, de huidige paus, zou twintig jaar lang verantwoordelijk zijn geweest voor dit document, de ‘Crimen Sollicitationis’ uit 1962.

Bedrieglijk
Volgens de katholieke kerk gaat het document helemaal niet over seksueel misbruik van kinderen, maar over misbruik van de biecht. Het actualiteitenprogramma heeft de documenten op misleidende wijze gebruikt en ook de manier van monteren is bedrieglijk, zegt Nichols.

De BBC blijft achter de documentaire staan.