Ierse aartsbisschop wast voeten slachtoffers

DUBLIN (ANP) – De aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, heeft zondag tijdens een speciale mis de voeten gewassen van acht slachtoffers van (seksueel) misbruik in de Ierse katholieke kerk. Slachtoffers noemden het de meest duidelijke excuses van de kerk tot nu toe.

Het wassen van voeten is in de katholieke kerk een traditionele handeling om nederigheid uit te drukken. Darren McGavin (39) die als kind door een priester werd misbruikt, zei het moeilijk te vinden te vergeven. ,,Maar vandaag vond ik een klein stukje afsluiting.”

In 2009 bleek uit een onderzoek dat het misbruik in de Ierse kerk wijdverspreid was en dat de leiding van de kerk het ,,obsessief” probeerde te verhullen. De aartsbisschop zei dat het aartsbisdom van Dublin nooit meer hetzelfde zal zijn. ,,We zullen deze wond altijd bij ons dragen. Voor het verzwijgen van het misbruik en hiermee het misbruik van nog meer kinderen te veroorzaken, vragen we Gods vergeving.”

1 antwoord
  1. Janita
    Janita zegt:

    Wat een bijzonder gebaar vanuit de Ierse kerkgemeenschap. Ik kan me voorstellen dat het ritueel een licht helende werking voor de slachtoffers had.
    Ik ben er wel een beetje stil van.

Reacties zijn gesloten.