Ierse premier haalt uit naar Vaticaan

van RKkerk.nl:

21 juli 2011 – De Ierse premier (taoiseach) Enda Kenny heeft gisteren in het Ierse parlement in zeer krachtige taal uitgehaald naar het Vaticaan. Hij beschuldigt de leiding van de RK-Kerk van het  toedekken van kindermisbruik door geestelijken, het verhinderen van onderzoek en van een “wereldvreemde en narcistische” opstelling.

Cloyne
Kenny deed zijn uitspraken naar aanleiding van de uitkomsten van het zogeheten Cloyne-rapport, dat op 13 juli gepresenteerd werd. Het betreft een onderzoek van de Ierse regering naar beschuldigingen van seksueel misbruik door 19 geestelijken in het zuidelijke bisdom Cloyne.

Misbruik
In het rapport wordt scherpe kritiek geuit op de lakse houding van het Vaticaan. De leiding van de kerk zou het seksueel kindermisbruik hebben gebagatelliseerd om haar eigen macht en reputatie te beschermen. Ook zou het Vaticaan drie jaar geleden hebben geprobeerd om onderzoek naar het misbruik te verhinderen. Volgens Kenny, zelf praktiserend rooms-katholiek, toont het rapport aan dat de Vaticaanse cultuur tot op heden gedomineerd wordt door “disfunctionaliteit, wereldvreemdheid, elitarisme en narcisme”.
Berekenend
“In plaats van te luisteren naar de bewijzen voor vernedering en verraad met Sint Benedictus’ ‘oor van het hart’, was de Vaticaanse reactie het te ontleden en te analyseren met de priemende blik van een kerkjurist. Deze berekende, vernietigende houding is het absolute tegenovergestelde van het radicalisme, de nederigheid en het mededogen waarop de Kerk van Rome is gesticht,” aldus Kenny.

Clericalisme
In zijn toespraak tot het parlement zei de premier dat enkele van de “meest intelligente, machtige en bevoorrechte mensen” van Ierland door hun “clericalisme” niet in staat of zelfs niet bereid zijn gebleken de afschuwelijke feiten uit de eerder gepubliceerde misbruikrapporten onder ogen te zien.

Bisschop Magee
Het bisdom Cloyne werd tot voor kort bestuurd door bisschop John Magee. Paus Benedictus XVI accepteerde vorig jaar diens ontslag. Magee zou geprobeerd hebben het onderzoek te dwarsbomen. Bovendien werd hij ervan beschuldigd kinderen niet tegen misbruik beschermd te hebben.

Nuntius
Naar aanleiding van de publicatie van het Cloyne-rapport ontbood de Ierse regering vorige week de diplomatieke vertegenwoordiger van het Vaticaan, nuntius Giuseppe Leanza, om te protesteren tegen de houding van de leiding van de RK-Kerk bij misbruikschandalen.