Informatieavond Verwerking Seksueel Misbruik te Someren

 • Locatie: De Ruchte – Laan ten Roode 71 – Someren
 • Zaal: Willem Bos
 • Tijden: 19:00 – 22:00uur
 • Inloop met koffie/thee en wat lekkers vanaf 18.30
 • Deelname is gratis (vrijwillige bijdrage) en aanmelding niet nodig
 • Uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer.

Waarom deze informatieavond?

Iedereen vindt seksueel misbruik afgrijselijk en het onderwerp houdt de gemoederen erg bezig. Maar wat is er nou precies zo erg aan? Er is veel te weinig goede kennis en informatie over de schade, de gevolgen daarvan en over de verwerking.

Seksueel misbruik is een aanslag op je leven en het raakt je in het diepste van je ziel. Het beïnvloed je persoonlijkheid, je relaties, je carrière, je lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

En vaak ben je je er niet eens bewust van hoe diep het in je leven ingrijpt!

Met onze informatiebijeenkomsten willen we bewustzijn creëren bij de slachtoffers en betrokkenen van seksueel misbruik over de schade en over de impact daarvan. We laten zien dat je aangeleerde patronen kan doorbreken. Dat verwerking mogelijk is!

De Doelgroep

Onze bijeenkomsten zijn bedoeld voor mannen en vrouwen met seksueel geweldervaring en hun partners, ouders en familieleden, vrienden, getuigen en andere betrokkenen. Bovendien zijn hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp van harte welkom.

De dader en het misbruik hebben zich tussen jou en jouw familie, vrienden, omgeving gedrongen. Jij bent daardoor geïsoleerd geraakt en vereenzaamd. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen de direct betrokkenen, de slachtoffers, een goed begrip krijgen over de schade die het misbruik aangericht heeft. 

De verwerking is geen proces voor alleen het slachtoffer maar ook iedereen om hem of haar heen. En uiteindelijk is het een zaak voor onze hele samenleving. Alleen dan kunnen wij de voortdurende toename van misbruik stoppen.

Organisatie

Nicole van Rut – ervaringsdeskundige, traumaseksuoloog i.o. IEMT- en Ademtherapeut. Sinds 2007 werk ik in de zorgsector en heb sinds enkele jaren mijn eigen praktijk: Puur Coaching in Someren.

Ton Leerschool – ervaringsdeskundige, traumaseksuoloog. Ik geef begeleiding aan individuen en groepen. Werkzaam als beleidsmedewerker en onderzoeker bij EXCETRA, het expertise centrum voor traumaseksuologie.

Werkwijze

De theorie en het werkmodel waarmee wij werken is ontwikkeld door Peter John Schouten. Peter John is psychotherapeut en psychodrama therapeut en docent. In zijn meer dan 35-jarige praktijk observeerde en concludeerde hij overeenkomstige gevolgen van seksueel misbruik bij meer dan duizend mannen. Hij stelde vast dat diagnoses als depressie, angststoornis, borderline of narcisme nooit helemaal passend vastgesteld kunnen worden bij deze doelgroep. Dat zij slechts de uitingsvormen, maar niet de kern van het probleem zijn.

Zijn ervaringen heeft hij beschreven in zijn boek “Traumaseksualiteit”.

Wij zijn beide opgeleid in zijn behandelmethodiek.

Het Moment

De bijeenkomst heeft het thema “Het Moment”.

Het Moment dat de schade ontstaat. Die eerste keer, die eerste seconde. Wij praten over wat eraan vooraf gaat: de bedding, de grooming, de overval. Wat er gebeurt tijdens die eerste gedwongen seksuele handeling?

De impact van Het Moment in vijf delen:

 1. De shock die angst, onmacht en verdeeldheid aanbrengt. Het begint vlak vóór de eerste aanraking.  De dreiging dat er iets gaat gebeuren.
 2. Direct na de shock kom je vervloeiend en overgaand, in de seksuele context van een volwassene terecht. De shock is aantrekkelijk geworden doordat er een lustfactor in verweven raakt. Je raakt weg in de dubbelheid van lust en onlust. 
 3. Het verlies van je kind-zijn. Wat doe je om te overleven en de pijn niet te voelen? Het is de diefstal van je onschuld. Je wordt een schijnvolwassene en je kan er met leeftijdsgenoten niet over praten. Dat maakt je verschrikkelijk eenzaam.
 4. In Het Moment wordt je hulpbehoevend. Er ontstaat een sterke behoefte in je aan een getuige. Iemand die het ziet gebeuren, die er iets over zegt en ingrijpt. 
 5. En dan is er het geheim. Het wordt stil. De schade raakt verpakt in een laag van schaamte en schuld.

Het moment van het eerste misbruik wordt met alle ervaringen vastgelegd in een verloren seconde. De overdonderende hoeveelheid indrukken worden als onaf en als onverwerkt in een gestolde, tijdloze gevoelsklomp ergens in je lichaam opgeslagen. De inhoud gaat de rest van je leven bepalen. De dader en het misbruik leeft als een parasiet in je voort…

Deelname aan deze avond is gratis (vrijwillige bijdrage) en aanmelding is niet nodig.

Voor actuele informatie en andere activiteiten zie de EXCETRA website