Internaten – Stevensbeek

Ik heb er lang over nagedacht, maar roep nu toch alle slachtoffers van seksueel- of ander misbruik op het internaat Eymard Ville, DS en De La Salle in Stevensbeek op zich aan te sluiten bij een op te richten lotgenoten contactgroep.

Reden is dat ik hoorde van iemand die heeft gesproken met de oud-overste van de Orde van het Allerheiligste Sacrament, pater Verhoeven, en dat deze geshockeerd reageerde alsof hij het zich niet voor kon stellen dat iets dergelijks gebeurd was. Dit is standaard procedure weten wij ondertussen. Als iemand over deze zaken komt klagen: doe eerst alsof je neus bloedt!

Als wij gezamenlijk optrekken tegen de daders en dader organisatie kan niemand meer beweren dat wat jou gebeurd is een uitzondering was en toch zeker geen langjarig en diepgewortelde traditie op ons ‘geliefd internaat’.
Ik heb de afgelopen jaren zo’n 15 slachtoffers van Stevensbeek (Eymard Ville, DS en De La Salle) hun verhalen, welke zich uitstrekken over meer dan 15jaar, horen vertellen. Dat IS tekenend voor een traditie en een diepgeworteld systeem van misachting van de toevertrouwde kinderen.

In Stevensbeek zat een nest van pedofielen en als seminariestudenten deze perverse lessen, daar geleerd, mee over de hele wereld meegenomen hebben, heeft de bovengenoemde orde mogelijk heel wat uit te leggen.
En daarvan moeten nu maar eens alle feiten op tafel komen.
Het is mooi geweest…ik heb er genoeg van!

Doel van de contactgroep is, als groep:
(1) de orde (of mogelijk orden) en daders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor de misdrijven tegen ons als kind gepleegd, voor de misleiding en misachting van het door onze ouders aan hen gegeven vertrouwen, voor de door ons voor het leven opgelopen verminkingen fysiek en/of psychisch en als gevolg daarvan: de schade berokkent aan onze ouders, familie, partners, kinderen.
(2) afdwingen van mediatie met daders en dader organisatie
(3) afdwingen van schadeloosstelling voor de in de mediatie vastgestelde opgelopen schade
(4) afdwingen van maatwerk hulpverlening voor diegenen die dat wensen

Wie zich aan wil sluiten kan mij direct contacteren op: ton.leerschool@gmail.com
Iedere aanmelding zal met de nodige discretie behandeld worden.
Tot spoedig!

Ton Leerschool
Stichting Mannenhulpverlening na seksueel misbruik

21 antwoorden
 1. hanswillemsen
  hanswillemsen zegt:

  Hoi ik ben op zoek naar mensen die in de periode 71/72 op het internaat de la salle hebben gezeten? misschien kan iemand me helpen.

  Beantwoorden
 2. graafschap
  graafschap zegt:

  Hoi mijn naam is hans willemsen en ben in de periode 1971-1972 misbruikt geweest op internaat de lasalle in stevensbeek De Dader was Electus Harrie van Uden en was groepsleider in groep1 hij is inmiddels overleden.
  Ben op zoek naar lotgenoten die deze periode ook zijn misbruikt door deze broeder of een ander?
  Wie zou mij kunnen helpen?

  Groet hans willemsen.

  Beantwoorden
 3. René Theunissen
  René Theunissen zegt:

  Hallo,

  ik zoek ook medelotgenoten die in de periode 1959-1961 op het internaal La Salle in Stevensbeek hebben gezeten.
  Wij werden met enkele jongens door een Pater betast etc.etc.
  Onze directeur was destijds Pater van Duijnhoven.

  Beantwoorden
  • Jac. v.d. Heijden
   Jac. v.d. Heijden zegt:

   Ik ben 58/59 misbruikt door pater Ortan.
   Verder ben ik op zoek naar mensen die betast zijn door
   pater van Duijnhoven.
   Hr. Theunissen,zou U mij daar wat meer over kunnen
   zeggen?
   Ik hoop op een antwoord.

   Beantwoorden
 4. Erik
  Erik zegt:

  Pas na ruim 33 jaar torn ik thuis kwam te zitten met een Burn-Out, kwam bij mij alles boven. Een periode gehad dat het dal zo diep was dat ik het niet meer aankon. Twee jaar is het redelijk goed gegaan en nu stort door gebeurtenissen inmijn leven weer alles finaal in. Verwoestend en voor mijn leven lang beschadigd. Verschrikkelijke nachtmerries en continu angst in mijn lijf. Verrot geschopt door van Traa. Betast door van Uden. Vernederd en mishandeld door Moors en door van Benthem met bij hoofd tegen de muur geslagen. Nooit wist ik waarom. Altijd doodsbang iets verkeerds te doen of te zeggen. Maar regelmatig beestachtig aangepakt. Meermaals `snachts gevlucht en naar huis gefietst en thuis klappen gekregen en `s morgens door weer en wind om 6 uur weer terug. Mocht tegen niemand zeggen dat ik weg was geweest.Opgesloten in de kast onder de trap etc. waaarom waarom waarom

  Beantwoorden
 5. Thieu
  Thieu zegt:

  Ik wil even reageren. Rond 1975 – 1977 heb ik op de La Salle gezeten.
  Zelf ben ik nooit misbruikt geweest maar heb wel menige jaren last gehad van een groepsleider die mij daar het leven zuur heeft gemaakt. Na jaren, tijdens een reünie, heb ik dit hoofdstuk pas af kunnen sluiten. Dat daar (seksueel) misbruik is gemaakt van jonge jongens sta ik persoonlijk niet versteld van.

  Beantwoorden
 6. jan cornelis van der vleuten
  jan cornelis van der vleuten zegt:

  Broeder van Benthem heeft mij als kind van 12 jaar een blauw oog geslagen omdat ik mijn erwten soep niet wilden opeten. ( dat was toen ik op het internaar La sale in Stevenbeek zat en hij de direkteur was)

  Beantwoorden
 7. jos Christiaans
  jos Christiaans zegt:

  Dag Erik,

  Ik weet niet of je mij gekend hebt in de periode dat jij op de La Salle zat. Ik ben daar vanaf 1972 tot 1992 groepsleider geweest. Na aanleiding van een programma over misbruik gisteravond op tv ben ik vanmiddag weer eens op internet gaan kijken en trof o.a. jouw verhaal aan. Verschrikkelijk wat je daar is overkomen . Het raakt me diep en als ik je ooit ergens mee kan helpen dan bel je of mail je me maar. Dat geldt overigens ook voor anderen die in die periode op welke manier dan ook mishandeld zijn op de la Salle. 06-22181454

  Beantwoorden
  • Jeroen Pot
   Jeroen Pot zegt:

   Dag Jos,

   ik kan je als groepsleider nog herinneren. Ik zat op La Salle in 1982-1983. Een korte periode dus. Ik heb nimmer iets gemerkt van misbruik en/of geweld. Een leuke periode was het ook niet maar dat is op die leeftijd normaal. Ik ging met heel de groep om en heb nooit iets gehoord of gezien wat hierop duidt. Ik ben zelf meerdere malen weggelopen van het internaat en het gele internaatbusje ging op zoek… Daarna verantwoording afleggen bij van Benthem maar heb nooit een “lijfstraf” gekregen. Alleen maar woorden dat dit natuurlijk niet kon. De werkelijke straf was denk ik corvee of vroeger naar de kamers.
   Dit is mijn ervaring van het internaat maar ik kan en wil niet oordelen over de negatieve ervaringen van anderen.

   Beantwoorden
  • Theo
   Theo zegt:

   Hoi Jos
   Ik ken jou nog wel
   Mij naam is Theo Teeuwen en heb daar van 1973 tot 1974 gezeten.
   Jij was mijn groepsleider in paviljoen 1. Ik kwam uit Bergen (Limburg)
   Wat erg wat daar gebeurt is. Zelf heb ik waarschijnlijk geluk gehad.
   Wel kan ik me herinneren dat er vreemde dingen gebeurde.
   O.a. met mijn vriend toen Jaques van Dooren die plotseling verdween.
   Ik heb nooit meer iets van hem gehoord.
   Met Marijn Herkenrath heb ik nog contact.
   Ken je me nog, Jos ?
   Groetjes Theo

   Beantwoorden
 8. Eric
  Eric zegt:

  Hoi Erik,
  Toevallig stuit ik vandaag op deze website en lees de berichten die mij zeer herkenbaar voorkomen. Van Uden heeft mij ook getracht te betasten. Toe ik daar melding van deed bij Van Benthem kreek ik een klap op mijn hoofd. Dat waren trieste mannen uit het verleden. Gelukkig is de beerput opengegaan. Ik hoop dat je alle ellende ooit achter je kunt laten. Sterkte en groet, Eric

  Beantwoorden
 9. Maarten
  Maarten zegt:

  Wie weet iets te vertellen over kinderen die weggelopen zijn bij de La Salle, zogenaamd gevlucht en nooit meer terug gevonden zijn. Laat hier een bericht achter en ik neem contact met je op.

  Beantwoorden
 10. Michael
  Michael zegt:

  Triest dat er kennelijk toch ook op de DLS misbruik heeft plaatsgevonden. Voor mij is het gelukkig altijd (1980-1983) wel een veilige haven geweest.
  Enige waar ik nog van weet was dat er een vrouwelijke stagiaire (waar alle jongens als blok voor vielen) wel seks heeft gehad met een jongen uit onze groep destijds. Dat kwam ook uit, en ze was ook van de een op de andere dag vertrokken.

  Beantwoorden
 11. Frank Huijsser
  Frank Huijsser zegt:

  Ik heb een wereldtijd gehad op De La Salle en heb nooit iets van misbruik gemerkt. In mijn periode van 1969 t/m 1974 heb ik wel de nodige aanvaringen met Aad van Bentem gehad maar dat was niet buiten proportie.

  Beantwoorden
  • Ton Leerschool
   Ton Leerschool zegt:

   Beste Frank, fijn dat jij zo’n mooie tijd hebt gehad op De La Salle. Jammer genoeg is dat niet voor iedereen zo geweest. Deze website gaat over die “niet zo mooie verhalen” en de verwerking van de ingrijpende impact die misbruik ervaringen hebben gehad voor jouw mede-leerlingen.
   Te horen hoe geweldig het voor sommigen geweest is helpt de betroffenen niet, in tegendeel, kunnen deze zelfs beledigend zijn.
   In die zin voegen jouw verhalen hier dan ook niets waardevols toe en ik zal deze in de toekomst ook niet langer toelaten.
   De webmaster.

   Beantwoorden
   • Jeeoen
    Jeeoen zegt:

    Dus alleen mensen zwart maken is toegestaan? Ieder verhaal heeft een keerzijde. Mijn eerdere reactie is ook nooit vermeld, nu begrijp ik waarom.
    Ik heb ook op La Salle gezeten. Nooit iets meegemaakt en/of gehoord….
    Maar ik sluit niets uit.
    Frank kan zich diep schamen voor zijn reactie!!

    Beantwoorden
    • Jeeoen
     Jeeoen zegt:

     Frank hoeft zich niet te schamen natuurlijk. Maar de webmaster. Graag mijn profiel verwijderen zodat ik geen mail meer ontvang. Heb ik al eerder gedaan maar blijf mail ontvangen. Succes met de site maar dit is niets voor mij.
     Groet Jeroen

     Beantwoorden
     • Ton Leerschool
      Ton Leerschool zegt:

      Beste Jeeoen. Ik hoef me natuurlijk nergens voor te schamen, want ik bepaal gewoon wat wel of niet past op deze website. Dat beoordeel ik op basis van jarenlange ervaring in de begeleiding en contact met slachtoffers van seksueel kindermisbruik. Uit jouw opmerkingen concludeer ik dat jij niet goed begrijpt waar het hier over gaat. Er zijn voldoende andere websites om mooie jeugdherinneringen op te halen zoals http://www.schoolbank.nl.

      Ik zal zorgen dat jouw profiel hier op de website en uit de mailinglijst verwijderd worden.
      Met vriendelijke groet, webmaster.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.