Internaten – Stevensbeek

Ik heb er lang over nagedacht, maar roep nu toch alle slachtoffers van seksueel- of ander misbruik op het internaat Eymard Ville, DS en De La Salle in Stevensbeek op zich aan te sluiten bij een op te richten lotgenoten contactgroep.

Reden is dat ik hoorde van iemand die heeft gesproken met de oud-overste van de Orde van het Allerheiligste Sacrament, pater Verhoeven, en dat deze geshockeerd reageerde alsof hij het zich niet voor kon stellen dat iets dergelijks gebeurd was. Dit is standaard procedure weten wij ondertussen. Als iemand over deze zaken komt klagen: doe eerst alsof je neus bloedt!

Als wij gezamenlijk optrekken tegen de daders en dader organisatie kan niemand meer beweren dat wat jou gebeurd is een uitzondering was en toch zeker geen langjarig en diepgewortelde traditie op ons ‘geliefd internaat’.
Ik heb de afgelopen jaren zo’n 15 slachtoffers van Stevensbeek (Eymard Ville, DS en De La Salle) hun verhalen, welke zich uitstrekken over meer dan 15jaar, horen vertellen. Dat IS tekenend voor een traditie en een diepgeworteld systeem van misachting van de toevertrouwde kinderen.

In Stevensbeek zat een nest van pedofielen en als seminariestudenten deze perverse lessen, daar geleerd, mee over de hele wereld meegenomen hebben, heeft de bovengenoemde orde mogelijk heel wat uit te leggen.
En daarvan moeten nu maar eens alle feiten op tafel komen.
Het is mooi geweest…ik heb er genoeg van!

Doel van de contactgroep is, als groep:
(1) de orde (of mogelijk orden) en daders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor de misdrijven tegen ons als kind gepleegd, voor de misleiding en misachting van het door onze ouders aan hen gegeven vertrouwen, voor de door ons voor het leven opgelopen verminkingen fysiek en/of psychisch en als gevolg daarvan: de schade berokkent aan onze ouders, familie, partners, kinderen.
(2) afdwingen van mediatie met daders en dader organisatie
(3) afdwingen van schadeloosstelling voor de in de mediatie vastgestelde opgelopen schade
(4) afdwingen van maatwerk hulpverlening voor diegenen die dat wensen

Wie zich aan wil sluiten kan mij direct contacteren op: ton.leerschool@gmail.com
Iedere aanmelding zal met de nodige discretie behandeld worden.
Tot spoedig!

Ton Leerschool
Stichting Mannenhulpverlening na seksueel misbruik

25 antwoorden
 1. hanswillemsen
  hanswillemsen zegt:

  Hoi ik ben op zoek naar mensen die in de periode 71/72 op het internaat de la salle hebben gezeten? misschien kan iemand me helpen.

 2. graafschap
  graafschap zegt:

  Hoi mijn naam is hans willemsen en ben in de periode 1971-1972 misbruikt geweest op internaat de lasalle in stevensbeek De Dader was Electus Harrie van Uden en was groepsleider in groep1 hij is inmiddels overleden.
  Ben op zoek naar lotgenoten die deze periode ook zijn misbruikt door deze broeder of een ander?
  Wie zou mij kunnen helpen?

  Groet hans willemsen.

 3. René Theunissen
  René Theunissen zegt:

  Hallo,

  ik zoek ook medelotgenoten die in de periode 1959-1961 op het internaal La Salle in Stevensbeek hebben gezeten.
  Wij werden met enkele jongens door een Pater betast etc.etc.
  Onze directeur was destijds Pater van Duijnhoven.

  • Jac. v.d. Heijden
   Jac. v.d. Heijden zegt:

   Ik ben 58/59 misbruikt door pater Ortan.
   Verder ben ik op zoek naar mensen die betast zijn door
   pater van Duijnhoven.
   Hr. Theunissen,zou U mij daar wat meer over kunnen
   zeggen?
   Ik hoop op een antwoord.

   • Rene Theunissen
    Rene Theunissen zegt:

    Hallo Jac,

    sorry dat ik zo laat reageer. Maar neem maar contact op met mij.
    0487-592803 of 06-10310620

 4. Erik
  Erik zegt:

  Pas na ruim 33 jaar torn ik thuis kwam te zitten met een Burn-Out, kwam bij mij alles boven. Een periode gehad dat het dal zo diep was dat ik het niet meer aankon. Twee jaar is het redelijk goed gegaan en nu stort door gebeurtenissen inmijn leven weer alles finaal in. Verwoestend en voor mijn leven lang beschadigd. Verschrikkelijke nachtmerries en continu angst in mijn lijf. Verrot geschopt door van Traa. Betast door van Uden. Vernederd en mishandeld door Moors en door van Benthem met bij hoofd tegen de muur geslagen. Nooit wist ik waarom. Altijd doodsbang iets verkeerds te doen of te zeggen. Maar regelmatig beestachtig aangepakt. Meermaals `snachts gevlucht en naar huis gefietst en thuis klappen gekregen en `s morgens door weer en wind om 6 uur weer terug. Mocht tegen niemand zeggen dat ik weg was geweest.Opgesloten in de kast onder de trap etc. waaarom waarom waarom

 5. Thieu
  Thieu zegt:

  Ik wil even reageren. Rond 1975 – 1977 heb ik op de La Salle gezeten.
  Zelf ben ik nooit misbruikt geweest maar heb wel menige jaren last gehad van een groepsleider die mij daar het leven zuur heeft gemaakt. Na jaren, tijdens een reünie, heb ik dit hoofdstuk pas af kunnen sluiten. Dat daar (seksueel) misbruik is gemaakt van jonge jongens sta ik persoonlijk niet versteld van.

 6. jan cornelis van der vleuten
  jan cornelis van der vleuten zegt:

  Broeder van Benthem heeft mij als kind van 12 jaar een blauw oog geslagen omdat ik mijn erwten soep niet wilden opeten. ( dat was toen ik op het internaar La sale in Stevenbeek zat en hij de direkteur was)

 7. jos Christiaans
  jos Christiaans zegt:

  Dag Erik,

  Ik weet niet of je mij gekend hebt in de periode dat jij op de La Salle zat. Ik ben daar vanaf 1972 tot 1992 groepsleider geweest. Na aanleiding van een programma over misbruik gisteravond op tv ben ik vanmiddag weer eens op internet gaan kijken en trof o.a. jouw verhaal aan. Verschrikkelijk wat je daar is overkomen . Het raakt me diep en als ik je ooit ergens mee kan helpen dan bel je of mail je me maar. Dat geldt overigens ook voor anderen die in die periode op welke manier dan ook mishandeld zijn op de la Salle. 06-22181454

  • Jeroen Pot
   Jeroen Pot zegt:

   Dag Jos,

   ik kan je als groepsleider nog herinneren. Ik zat op La Salle in 1982-1983. Een korte periode dus. Ik heb nimmer iets gemerkt van misbruik en/of geweld. Een leuke periode was het ook niet maar dat is op die leeftijd normaal. Ik ging met heel de groep om en heb nooit iets gehoord of gezien wat hierop duidt. Ik ben zelf meerdere malen weggelopen van het internaat en het gele internaatbusje ging op zoek… Daarna verantwoording afleggen bij van Benthem maar heb nooit een “lijfstraf” gekregen. Alleen maar woorden dat dit natuurlijk niet kon. De werkelijke straf was denk ik corvee of vroeger naar de kamers.
   Dit is mijn ervaring van het internaat maar ik kan en wil niet oordelen over de negatieve ervaringen van anderen.

  • Theo
   Theo zegt:

   Hoi Jos
   Ik ken jou nog wel
   Mij naam is Theo Teeuwen en heb daar van 1973 tot 1974 gezeten.
   Jij was mijn groepsleider in paviljoen 1. Ik kwam uit Bergen (Limburg)
   Wat erg wat daar gebeurt is. Zelf heb ik waarschijnlijk geluk gehad.
   Wel kan ik me herinneren dat er vreemde dingen gebeurde.
   O.a. met mijn vriend toen Jaques van Dooren die plotseling verdween.
   Ik heb nooit meer iets van hem gehoord.
   Met Marijn Herkenrath heb ik nog contact.
   Ken je me nog, Jos ?
   Groetjes Theo

 8. Frans Wolff
  Frans Wolff zegt:

  Twee pedofielen die ik in de jaren 70 betrapt heb waren pater Ruigrok en broeder van Gompel (wratje)

 9. Eric
  Eric zegt:

  Hoi Erik,
  Toevallig stuit ik vandaag op deze website en lees de berichten die mij zeer herkenbaar voorkomen. Van Uden heeft mij ook getracht te betasten. Toe ik daar melding van deed bij Van Benthem kreek ik een klap op mijn hoofd. Dat waren trieste mannen uit het verleden. Gelukkig is de beerput opengegaan. Ik hoop dat je alle ellende ooit achter je kunt laten. Sterkte en groet, Eric

 10. Maarten
  Maarten zegt:

  Wie weet iets te vertellen over kinderen die weggelopen zijn bij de La Salle, zogenaamd gevlucht en nooit meer terug gevonden zijn. Laat hier een bericht achter en ik neem contact met je op.

 11. Michael
  Michael zegt:

  Triest dat er kennelijk toch ook op de DLS misbruik heeft plaatsgevonden. Voor mij is het gelukkig altijd (1980-1983) wel een veilige haven geweest.
  Enige waar ik nog van weet was dat er een vrouwelijke stagiaire (waar alle jongens als blok voor vielen) wel seks heeft gehad met een jongen uit onze groep destijds. Dat kwam ook uit, en ze was ook van de een op de andere dag vertrokken.

 12. Frank Huijsser
  Frank Huijsser zegt:

  Ik heb een wereldtijd gehad op De La Salle en heb nooit iets van misbruik gemerkt. In mijn periode van 1969 t/m 1974 heb ik wel de nodige aanvaringen met Aad van Bentem gehad maar dat was niet buiten proportie.

  • Ton Leerschool
   Ton Leerschool zegt:

   Beste Frank, fijn dat jij zo’n mooie tijd hebt gehad op De La Salle. Jammer genoeg is dat niet voor iedereen zo geweest. Deze website gaat over die “niet zo mooie verhalen” en de verwerking van de ingrijpende impact die misbruik ervaringen hebben gehad voor jouw mede-leerlingen.
   Te horen hoe geweldig het voor sommigen geweest is helpt de betroffenen niet, in tegendeel, kunnen deze zelfs beledigend zijn.
   In die zin voegen jouw verhalen hier dan ook niets waardevols toe en ik zal deze in de toekomst ook niet langer toelaten.
   De webmaster.

   • Jeeoen
    Jeeoen zegt:

    Dus alleen mensen zwart maken is toegestaan? Ieder verhaal heeft een keerzijde. Mijn eerdere reactie is ook nooit vermeld, nu begrijp ik waarom.
    Ik heb ook op La Salle gezeten. Nooit iets meegemaakt en/of gehoord….
    Maar ik sluit niets uit.
    Frank kan zich diep schamen voor zijn reactie!!

    • Jeeoen
     Jeeoen zegt:

     Frank hoeft zich niet te schamen natuurlijk. Maar de webmaster. Graag mijn profiel verwijderen zodat ik geen mail meer ontvang. Heb ik al eerder gedaan maar blijf mail ontvangen. Succes met de site maar dit is niets voor mij.
     Groet Jeroen

     • Ton Leerschool
      Ton Leerschool zegt:

      Beste Jeeoen. Ik hoef me natuurlijk nergens voor te schamen, want ik bepaal gewoon wat wel of niet past op deze website. Dat beoordeel ik op basis van jarenlange ervaring in de begeleiding en contact met slachtoffers van seksueel kindermisbruik. Uit jouw opmerkingen concludeer ik dat jij niet goed begrijpt waar het hier over gaat. Er zijn voldoende andere websites om mooie jeugdherinneringen op te halen zoals http://www.schoolbank.nl.

      Ik zal zorgen dat jouw profiel hier op de website en uit de mailinglijst verwijderd worden.
      Met vriendelijke groet, webmaster.

 13. Cas Herrijgeres
  Cas Herrijgeres zegt:

  Dag collega internaatgangers. Mijn naam is Cas Herrijgers, en ik heb vanuit Den Helder en dan vanuit Hilversum heen en weer gereist naar DLS. En wel 73-76, tot mijn eindexamen op de streekschool. Voor zover ik mij herinneren kan zat ik in paviljoen 3, 4 en 5. Zo werd dat geloof ik genoemd. Ik was er vaak ook een weekeinde. Ik ging geloof ik maar elke 4 of 5 weken een weekeinde naar huis. De reis duurde toen, ook met de trein, gewoon te lang. Ik was dus een overblijver. Mensen zoals Frater Traa, Broeder van Benthum en van Uden en zo kan ik me nog wel herinneren. Zeker Traa, klein en potig, met losse handjes. Heb van Benthum wel eens zien uitvallen tegen een van de jongens, en dat was behoorlijk heftig, zie nog het speeksel vliegen, en de jongen kreeg een stevige halve zet/klap van hem en vloog door de gang. Heftig. Weet ook nog dat een van de broeders een bruin paard had en dat dier alles behalve zachtzinnig behandelde. Waarschijnlijk was ik al te oud en ik was ook nogal sportief toen, en de meeste van mijn kamaraden van DLS ook wel, want ikzelf heb gelukkig nooit iets hoeven te ervaren. Waarom schrijf ik dan toch? Ik weet wel dat er soms insinuerende geruchten waren. Daar heb ik eigenlijk weinig aandacht aan besteed. Dat dit wel degelijk gebeurde, en zelfs behoorlijk omvangrijk, schokt en treft mij diep, niet alleen dat het is gebeurd, maar ook dat zoiets kan gebeuren terwijl ik er bijna met mijn neus bovenop zat en niets gemerkt heb. Ik kan nog wat namen opdissen zonder te veel identiteit prijs te geven, maar ik hoop dat ze deze site ook eens bij toeval bezoeken, net als ik. Ik gaf De la Salle in, en ziedaar. Het zijn onder andere: Maarten D uit Veghel, Rob van D. uit Nijmegen, Mark van Th en Marcellino. Wie weet kunnen zij wat meer vertellen. Ik wens jullie allemaal veel sterkte en uiteindelijk een geode afsluiting van die vreselijke herinneringen. En ik hoop dat de schuldigen eindelijk een keer aan de schandpaal genageld kunnen worden en hun verdiende straf krijgen. Succes

 14. Nard van der Plas
  Nard van der Plas zegt:

  Ik zat in Stevensbeek van 1974 t/m 1978. Jos Christaans – zie hierboven – is één jaar mijn groepsleider geweest. Wat ik me ervan herinner zijn in ieder geval geen negatieve dingen. Nooit heb ik klappen gekregen of iets dergelijks, laat staan dat ik sexueel misbruik heb ervaren. Gelukkig. Ik denk dan ook met veel plezier terug aan die tijd. Ja, soms streng, maar zeker geen misstanden. Ik vind het ook onwerkelijk als ik de verhalen hier lees van jongens die dat wel meegemaakt hebben en hoop dat ze hun leven toch op de rit hebben gekregen. Het is jammer dat er nooit meer contact is geweest tussen jongens van Stevensbeek en groepsleiding.
  Mijn e-mail adres : nvdp9173@gmail.com

 15. Arend Hoogeveen
  Arend Hoogeveen zegt:

  Naar aanleiding van een artikel over DLS in het Brabants Dagblad van vandaag ben ik op deze site gekomen.
  Kippenvel en tot tranen geroerd lees ik bovenstaande berichten over misbruik op DLS.
  Ik heb 2 jaar op DLS gezeten, van kerst 1971 tot kerst 1973. Ook ik heb een aantal rake klappen op mijn gezicht moeten incasseren van Van Benthum, maar hij kon mij niet klein krijgen. Dus naar huis gestuurd.
  Van enig misbruik heb ik helaas niets geweten. Als ik toen ook maar iets hierover had gehoord………….
  Veel vrienden (Jan Zwegers, Chris Rauwkamp, Piet Hein Mekman en nog veel meer waar ik de namen van ben vergeten) waar ik heel veel plezier mee beleefde. Tot vandaag heb ik DLS als een veilige haven gezien. Hoe naief kon ik zijn?

  Mocht iemand behoefte hebben aan een gesprek, graag.

  Ik wens alle slachtoffers heel veel kracht en sterkte toe.

  Arend Hoogeveen
  Paviljoen 2 tot zomer 1972
  Paviljoen 3 zomer 72 tot zomer 73
  Paviljoen 4 zomer 1973 tot kerst 1973

 16. Arend Hoogeveen
  Arend Hoogeveen zegt:

  Een aanvulling op mijn bovenstaande reactie.

  Ik ben waarschijnlijk een van die jongens die zomaar op een dag verdween.
  Zoals je hebt gelezen ben ik net voor kerst 1973 naar huis gestuurd.
  Ik werd op school aangesproken door een docent die zei dat ik direct op het internaat werd verwacht en dat ik me moest melde bij Van Benthum. Ik ben naar het internaat gelopen en voordat ik naar Van Benthum ging ben ik eerst naar mijn kamer gegaan.
  Ik schrok. Mijn kamer was leeg. Ik dacht eerst nog dat op op de verkeerde verdieping was, maar nee. Het was echt mijn kamer. In verwarring ben ik naar Van Benthum gegaan.
  Hij stond mij op te wachten en zonder iets te zeggen werd ik hardhandig in een auto geduwd en we reden weg. In de auto lagen al mijn spullen!
  In Aalst (bij Eindhoven) werd ik uit de auto gegooid met al mn spullen.
  Daar stond ik. Bij de slager mocht ik naar huis bellen. Mijn ouders waren stom verbaasd.
  In de maanden daarna heb ik vaak geprobeerd telefonisch iemand te bereiken op DLS, maar helaas. De verbinding werd telkens verbroken.

  Arend Hoogeveen

Reacties zijn gesloten.