Jeugdauteur staat weer terecht voor aanranding minderjarigen

Gie Laenen riskeert zeven jaar cel
Jeugdauteur staat weer terecht voor aanranding minderjarigen

nb2901laenen.jpg

MECHELEN – Jeugdauteur en radiomaker Gie Laenen (60) uit Mechelen, die in de jaren zeventig in Turnhout al drie jaar cel kreeg voor aanranding van minderjarige jongens, stond vrijdag voor gelijkaardige feiten voor de correctionele rechtbank in Mechelen. Hij wordt beticht van misbruik van vijfentwintig tieners in de jaren 1978 tot 2002, en van het bezit van kinderporno. Hij riskeert zeven jaar cel. Zijn echtgenote is mee gedagvaard omdat ze de feiten oogluikend zou hebben toegelaten.

De slachtoffers zijn jongens die deelnamen aan jeugdtheater en andere creatieve activiteiten waar de auteur destijds bij betrokken was. In die jaren was hij een gevierd jeugdschrijver en radioproducer bij de VRT en werkte hij ook mee aan een soort jeugdatelier van het toenmalig Mechels Miniatuurtheater.

Hij nodigde geregeld jongeren bij hem thuis uit voor oefensessies en repetities en beloofde hen rollen in een van zijn creaties. Om een ontspannen sfeer te creÎren ging Laenen volgens het parket soms met de jongeren op bed liggen en werd er geknuffeld en gestreeld. Af en toe mondde dat ook uit in seksuele bevrediging.

Een van de intussen volwassen jongeren legde daarover op de rechtbank een schrijnende getuigenis af. Hij werd van antwoord gediend door een haast woedende Laenen, die uitriep dat hij niet de baarlijke duivel is waarvoor men hem wil verslijten. Voor die uithaal werd Laenen tot de orde geroepen. Het voorval illustreert wat het psychiatrisch verslag zegt over de betichte: hij gaat gemakkelijk over de feiten heen en is er nog steeds niet van overtuigd dat hij met die jongens onaanvaardbare dingen heeft gedaan.

Laenen werd eind 2002 gearresteerd en zat een aantal weken in voorarrest.

Leraar Nederlands

Om de ernst van de huidige betichtingen te onderstrepen verwees het Mechelse parket nog eens naar de gelijkaardige feiten van dertig jaar geleden. Als leraar Nederlands in het Klein Seminarie van Hoogstraten heeft Laenen toen veertien jongens misbruikt. Daarvoor kreeg hij drie jaar cel, waarvan twee met uitstel.

De verdediging van Laenen komt op 28 januari aan de beurt. Zij stelt dat zeventien van de vijfentwintig betichtingen intussen verjaard zijn.

Jules CANNAERTS 15/01/2005

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.