Jeugdtrainer SV Hatert legt gedeeltelijke bekentenis af

NIJMEGEN – De 19-jarige jeugdtrainer van voetbalclub SV Hatert in Nijmegen, die sinds 24 november vastzit wegens een zedendelict waarbij mogelijk zes pupillen het slachtoffer zijn geworden, heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Dat zei hoofdofficier van justitie John Lucas woensdag.

De uit de gemeente Heumen afkomstige verdachte zei jongens van zijn jeugdelftal van SV Hatert online te hebben benaderd en zich daarbij als meisje te hebben voorgedaan. De verdachte probeerde de jongens over te halen zich voor een webcam uit te kleden. In zeker één geval zou er sprake zijn van strafbare feiten, aldus justitie.

„De verdachte is geconfronteerd met feiten en heeft daarover verklaringen afgelegd zonder zaken te ontkennen”, aldus Lucas. De politie gaat op korte termijn zes jongens uit het elftal horen als getuigen. De jongens variëren in leeftijd van 12 tot en met 14 jaar.

Politie en justitie verdenken de man op dit moment van twee strafbare feiten: het in het bezit hebben of vervaardigen van een honderdtal kinderpornofilmpjes en het via de webcam verleiden van zes pupillen van zijn team.

Bij dat laatste spreekt de politie van ‘verleiding door misleiding’. De jeugdtrainer zou via internet contact met zijn eigen pupillen hebben gemaakt en zich daarbij hebben voorgedaan als een meisje van hun leeftijd. Daarbij verleidde hij de voetballers (12 tot 14 jaar oud) via de webcam om seksuele handelingen met zichzelf te plegen. Daar werden mogelijk opnames van gemaakt. In zeker 1 geval zijn er sterke aanwijzingen dat er daadwerkelijk webcamseks heeft plaatsgevonden.
Politie en justitie houden er rekening mee dat er ook buiten het jeugdteam van SV Hatert jonge slachtoffers zijn verleid.

Voor zover tot nu toe bekend is, is er van fysiek contact tussen de verdachte en de slachtoffers geen sprake geweest.

Het clubhuis van voetbalclub SV Hatert in Nijmegen zat donderdagavond helemaal vol tijdens een informatie-avond over de zedenzaak rond een 19-jarige trainer die eerder deze week aan het licht kwam. Voorzitter Erik Reijers telde zo’n 150 mensen die onder anderen van vertegenwoordigers van politie en gemeente informatie over de zaak kregen.

Woensdagmorgen heeft de burgemeester van Nijmegen, Thom de Graaf, de ouders van de betrokken kinderen uitgenodigd voor een gesprek in het stadhuis. Zij zijn daar in twee groepen op de hoogte gesteld over het verloop van het onderzoek naar de daden van de jonge trainer. In totaal meldden zich 35 bezorgde ouders.

De verdachte, zelf selectiespeler van het eerste elftal, trainde dit jaar het C1-team van Hatert. Hij was al drie jaar actief als trainer voor de club, eerder trainde hij het D1-voetbalteam. De verdachte is op 24 november thuis aangehouden. Sindsdien zit hij vast. Hij heeft een ‘gedeeltelijke’ bekentenis afgelegd.

De zaak kwam mede aan het rollen door een onderzoek van politie en justitie in Haarlem, waar een 37-jarige man op soortgelijke wijze jonge mensen verleidde tot seksuele handelingen voor de webcam.

De politie heeft vandaag ook de clubleiding uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. Ze zouden een toelichting krijgen op het lopende onderzoek. Voor voorzitter Erik Reyers kwam die uitnodiging als een complete verrassing.

SV Hatert heeft inmiddels de internetsite van de club uit de lucht gehaald.