Jeugdtrainers hebben bewijs goed gedrag nodig

Clubs en sportverenigingen die jeugd in de gelederen hebben, moeten nieuwe trainers en begeleiders altijd om een verklaring van goed gedrag vragen.

Dat zegt de Utrechtse korpschef Stoffel Heijsman naar aanleiding van het programma Profiel dat de KRO vanavond uitzendt. Daarin een portret van de Utrechtse zedendelinquent Joop Lith.

Nu kunnen veroordeelde pedoseksuelen nog zonder al te veel problemen elders aan de slag, waarbij ze weer in de buurt van jonge kinderen actief zijn.

Als clubs om een bewijs van goed gedrag vragen, kan dat een deel van de problemen voorkomen, zegt woordvoerder Jens van de Utrechtse politie. ,,Het is geen garantie, maar beter dan niks doen. Als mensen niet mee willen werken? Dan neemt de club een ander.íí

Utrechter Joop Lith, schoolmeester en voetbaltrainer bij Elinkwijk, pleegde op 1 augustus vorig jaar zelfmoord. DNA-onderzoek bracht achteraf aan het licht dat Lith in 1986 de 11-jarige Arthur Ghurahoo had verkracht en vermoord. Bovendien was hij betrokken bij vijf andere zedenzaken.

—–