Johannes Paulus II was geen heilige!

door Ton Leerschool
Stichting Mannenhulpverlening na Seksueel Misbruik

Johannes Paulus II was geen heilige!
En dan bedoel ik dat hij niet was, wat wij als normale mensen een ‘heilige’ noemen, namelijk: iemand die zich behoorlijk gedragen heeft op aarde. Daar is in zijn geval absoluut geen sprake van…

Als zoiets als een heilige al bestaat?
Volgens Wikipedia is een heilige: een titel die in het christendom wordt toegekend aan personen die bijzonder rechtschapen en gelovig hebben geleefd, en in de hemel zijn.

Aangezien de katholieke kerk, en dus ook de heiligen volgens die kerk, bedacht zijn door mensen, betwijfel ik als zodanig ook iets boven-menselijks als een heilige. En de hemel leverde hier op aarde wel een uitstekend angst- en onderdrukkingsmiddel op; dus of die wél bestaat? Ik geloof in elk geval niet dat die er zo uitziet en uitgebuit mag worden als de katholieke kerk ons wil doen geloven… Maar je weet het maar nooit, want: “wie gelooft komt in de hemel”. Ik zal me mogelijk later dus voor mijn blasfemie moeten verantwoorden; nou ik riskeer het maar op…

Maar dat Johannes Paulus II, of Karol Józef Wojtyła voor normaal sterfelijken zoals ikzelf, geen heilige was, daarvan hebben we de laatste 10jaar voldoende bewijs opgestapeld gezien. Gelovig zal hij misschien geleefd hebben, maar rechtschapen was hij allesbehalve.

Samen met het hoofd van de Congregatie van de Geloofsleer, de huidige paus Benedict, mag hij verantwoordelijk tekenen voor het doofpotten van duizenden gevallen van seksueel en ander misbruik in katholieke instellingen, schuilplaats bieden in het Vaticaan aan misdadigers die zich aan misbruik schuldig gemaakt hebben, leugens, misachting van de mensheid, etc. etc.
Niet echt een heilige in de normale zin van het woord!

Maar wat mij vooral wantrouwig maakte is de snelheid waarmee deze zaligverklaring door de procedures getrokken wordt!
Normaal gesproken wordt pas na een 5 jaar wachtperiode begonnen met de procedure van heiligverklaring, in zijn geval zijn die al kort na zijn overlijden in gang gezet. Dat Karol zelf de regels voor zaligverklaring tijdens zijn leven aanzienlijk versoepeld heeft (in stijl van een andere niet-heilige: Silvio Berlusconi) helpt natuurlijk ook mee… Bovendien zijn er tijdens zijn ‘regering’ meer mensen zalig verklaard dan ooit tevoren; mag hij daar dan zelf alstublieft ook nog even van profiteren?

Waarom? Die vraag dringt zich bij mij op.
Heeft de kerk positief nieuws nodig?
Is het gewoon weer een rookgordijn van Ratzinger? (Foto: dank PowNed)
Dan is dit wel een beetje heel erg doorzichtig….toch?!?…hoe wel?!?…de mensen die nog in dit soort boven-natuurlijke zaken geloven, die geloven dit ook wel. En daar gaat het om: de gelovigen iets geven om zich gesterkt te laten voelen in ‘hun’ kerk. En een paar ‘wonderen’ verzinnen: dat is zó gebeurd!

Er wordt zoveel narigheid naar buiten gebracht over ‘onze moederkerk’ – nu eens iets positiefs!
Die ongelovigen…die geloven toch niks…dus die zijn al verloren, maar die anderen moeten we proberen vast te houden…toch?!
Misschien toch een goeie PR-stunt dus, klinkt niet on-geloofwaardig of is het ongeloof-waardig?

Helpt het de deksel op de doofpot te houden?
Nou, daar moest ik even over nadenken, maar daagt het mij dan: wie gaat straks nog in het verleden van een ‘heilige’ spitten?
Dan moet je wel héél erg sterk in je (ongelovige) schoenen staan.
Van die man wordt beweerd dat hij in de hemel is…vlak bij God. Dan iets slechts over hem te zeggen zou je wel eens jouw plaatsje ‘in de zon’ kunnen kosten.

Bovendien helpt het indirect de huidige paus die (god weet!) ook absoluut geen heilige is en die liever ook niet heeft dat er, in een onderzoek naar het verleden van Karol Wojtyła, nog meer nare dingen over hem naar buiten komen.

Benedict: “Is toch ook zalig voor me. Kan ik op 1 mei weer in mijn raam gaan staan en duizenden gelovigen toezwaaien. Dan voel ik me al bijna een heilige, want die mensen kunnen het niet allemaal mis hebben!?! Ik bent een heilige… op aarde…
Ojee, nou begin ikzelf die onzin ook al te geloven!”

Ik? Cynisch? Jazeker, ik word cynisch van het bedrog, de persoonsverheerlijking, de pracht en praal…
Holy cow, Benedict: Wat zou Jezus vinden van die kermis die je ervan aan ’t maken bent?

1 antwoord
 1. Geus
  Geus zegt:

  Ja, de pausen.
  Leuk artikel, want er staan enkele zaken in die ik nog niet wist.
  In mijn artikelen vervang ik vaak de eerste i in het woord met een l.
  Hellig.
  Het valt niet echt op, maar is iets meer waarheidsgetrouw.

  Kijk heer Leerschool, dit artikel bestaat nu zo’n 3 weken, is nu gelezen door misschien 100 mensen, hopelijk wat meer, terwijl 3 miljoen mensen in die periode het verhaal dat Woityla wel degelijk een hellige was te horen en te zien krijgen krijgen op de TV. Ik zie de antichrist op de voorpagina’s van de kranten gratis reclame krijgen. Toen Woityla stierf was de begrafenis zo uitgebreid op het Nederlandse TV journaal, zowat de helft van de berichtgeving, gedurende een week lang elke dag.

  Het is een politiek probleem waarmee we hier te maken hebben, geen spiritueel probleem. De pausen zijn perverse genocidale moordenaars. Zolang mensen de nonsens van spirituele zaken blijven koppelen aan dit politiek systeem, zullen ze niet begrijpen, dat het niet mogelijk is paus te wezen, als men geen atheïst is. Een volstrekt ongelovige, wars van enige moraal. En vervelend dat ik dit moet herhalen, want Johannes Calvijn en Maarten Luther hebben u exact hetzelfde verteld. Maar niet de hedendaagse Nederlandse protestanten, die hebben een volstrekt andere mening dan Maarten Luther en Johannes Calvijn.

  Om de politieke kant van de hellig verklaringen wat toe te lichten, rond de tijd dat dit artikel hier verscheen, publiceerde ik een artikel over de hellig verklaring van Sir Thomas More. U kan alle feiten daar van vinden op wikipedia en honderden katholieke websites. Sir Thomas More, Saint Thomas More, Sir of Saint voor die in 1935 hellig verklaarde Brit, zijn titels die tie beide heeft, dus zeg ik maar SS Thomas More. Die man folterde thuis verdachten, hij werd terecht onthoofd voor landverraad door Koning Hendry 8, verbrandde de Bijbel vertalingen van Willem Tyndale, assisteerde ook bij de arrestatie van Bijbel vertaler Willem Tyndale ter wurging en daarna verbranding door andere katholieken. Nu dan is SS Thomas More de beschermhellige van de rechters en politici. In de Britse Gemenebest en de USA wordt er jaarlijks een rode mis gevierd om SS Thomas More te aanbidden. Thomas More bid voor ons. Karel Woityla bid voor ons. Maria bid voor ons.

  Zo is het ook met Woityla. De Polen geloven, dat hij de Sovjet Unie heeft helpen vernietigen, maar de waarheid is heeft weinig met dat geloof te maken. Geloof betekend hier propaganda, het geloof in propaganda. Romanistische propaganda. Dat is militair en opportunistisch, heeft niets met spiritualiteit van doen.

  Ook zou ik zeggen, de paus heeft als antichrist wel degelijk met Jezus te maken, al is het dan ter vernietiging van de leerstellingen van Jezus Christus. De pausen hebben altijd christenen vermoord. John Huss, misschien dat ie die naam kent. De Waldensen, de Hugenoten, de Joden, de Anabaptisten, de Katharen, de Branch Davidians. Antichrist betekend letterlijk wat Maarten Luther ontdekte, uit ervaring aangevuld met het werkelijke verhaal van Christus. Waarom denkt u dat de katholieken de Bijbel verbieden en verbranden?!

Reacties zijn gesloten.