Kamercommissie België geeft goede voorbeeld…

DE STANDAARD
17 december 2010

BRUSSEL – Paul Quirynen, de advocaat van de Belgische bisschoppen, is niet te spreken over de manier waarop zij in de bijzondere kamercommissie seksueel misbruik worden aangepakt.
Van onze redacteur

Het ging er de voorbije week bij momenten hard aan toe in de bijzondere commissie seksueel misbruik. Daar werden de Belgische bisschoppen een na een op de rooster gelegd.

Volgens Paul Quirynen, advocaat van de Belgische bisschoppen, is dat niet met het grootste respect gebeurd. In een interview met De Standaard verwijt hij de commissie een gebrek aan kennis en inzicht, achterdocht en vijandigheid. Hij zegt ook dat details te veel worden opgeklopt.

‘Dit lijkt wel het proces van de Kerk. Soms heb ik het gevoel naar een kruisverhoor te zitten luisteren dat grenst aan het populisme’, zegt Quirynen. ‘Als ik een commissielid hoor roepen dat de bisschoppen elke priester die strafrechtelijk is vervolgd en is gestraft, ook nog eens consequent zijn priesterambt moeten afnemen, dan zeg ik: dat gaat heel ver. Dat is weinig menselijk.’

Vooral de manier waarop Luc Van Looy, de bisschop van Gent, woensdag hard werd aangepakt omdat gebleken was dat hij zes nieuwe brieven over misbruik niet naar het gerecht had doorgestuurd, vindt hij oneerlijk.

‘Het lijkt me normaal dat de bisschoppen zenuwachtig zijn en al eens dingen zeggen die onjuist zijn of verkeerd overkomen. Dat geeft dan de indruk dat ze iets willen verzwijgen. Dat is onjuist. Het is dan ook jammer dat ze daarop worden gepakt.’

Quirynen zegt dat zijn ‘persoonlijk aanvoelen’ wordt bevestigd door verschillende gehoorde bisschoppen en ‘heel wat toehoorders’. Hij roept op tot een genuanceerd debat, nu het nog niet te laat is. Dinsdag wordt immers kardinaal Danneels gehoord, woensdag komt aartsbisschop Léonard. Dat belooft vuurwerk.

‘Ik vrees dat de politici, nadat het gerecht dat deze zomer al heeft gedaan, Danneels een tweede keer aan het kruis zullen willen nagelen. Ik hoop dat ze hem niet als beschuldigde zullen beschouwen. Ik verwacht van de politici ook dat ze respect tonen.’

1 antwoord
  1. van looveren
    van looveren zegt:

    hallucinant hoe keer op keer de daders beschermd worden en
    slachtoffers vergeten worden. Ik denk niet dat de zaken opgeklopt worden maar
    dat meneer Quirynen niet wil beseffen wat misbruik met een mens doet.

Reacties zijn gesloten.