kapelaan Jan Dings

Ik heb negatieve ervaringen opgedaan met kapelaan Dings in 1951/52, toen verantwoordelijk voor het godsdienstonderwijs (catechismus) op de Sint Josephschool in Hoensbroek/Passart. Hij schijnt ook nog aalmoezenier van een Verkennersgroep geweest te zijn. Hij is daar geweest van 1951 tot 1959 en toen vertrokken naar Maastricht (parochie onbekend) van 1959 tot 1966.

Van 1966 tot 1983 was hij docent aan de HTS in Heerlen, waar hij op 26 maart 1988 overleed.

Ik zou graag in contact willen komen met personen met dezelfde ervaring met deze kapelaan cq inlichtingen over hem willen ontvangen.

 

harrieke

4 antwoorden
 1. Harrieke
  Harrieke zegt:

  Ik ben er nu achter gekomen dat Dings van 1949 tot 1966 kapelaan is geweest in de H. Familieparochie Wyckerveld (Old Hickoryplein) in Maastricht.

 2. J.W.J.
  J.W.J. zegt:

  Beste Harrrieke,
  Per toeval ben ik op jouw oproep terecht gekomen. De door jou genoemde priester Jan Dings heb ik persoonlijk goed gekend. In 1952 zat ik in de zesde klas van de Sint jozef school. Daar heb ik geen kontakt met hem gehad, maar wel later bij de verkennersgroep Sint Marcellus. Toen ik trouwde heeft hij ons huwelijk ingezegend. Ook daarna heb ik nog jarenlang kontakt gehad en ben op zijn begrafenis geweest. In al die jaren heb ik hem als een aimabel en betrouwbaar persoon gezien. De dingen die hij naar kerkelijke en burgerlijke maatstaven fout heeft gedaan zijn mij bekend doch die hebben bij mijn beste weten en dat van anderen die nog dichter bij hem stonden niets te maken met sexueel misbruik of anderszins ongepastheden naar mensen of kinderen toe. Hij is naar ons altijd openlijk geweest over zijn menselijke zwakheden en zijn wens om te trouwen.”Maar dan kan ik niet meer priester zijn en dat is wat ik wil” ,heeft hij gezegd.
  Mocht je echt misbruikt zijn dan is het je goede recht dat kenbaar te maken, maar persoonlijk schrik ik behoorlijk van deze beschuldiging. Toch hoop ik dat je die hard kunt maken zodat de waarheid boven tafel komt. Zoniet stop er dan mee. Overigens, er is mij over de Sint Jozefschool sexueel misbruik en lichamelijk geweld bekend maar dat werd niet gepleegd door een priester maar door een leerkracht! Hierover wil ik echter niet verder ingaan. Ik hoop echter dat je geen vergissing maakt door die twee door elkaar te halen.

  Met veel begrip en groeten
  J.W.J.

 3. Joost starmans
  Joost starmans zegt:

  Beste mensen als jonge jongen woonde ik aan het bekkerveld te Heerlen .en kwam vaak bij Jan dings thuis later ook als ik problemen had van wat voor een aard dan ook bezocht ik hem .hij heeft mij nooit met een vinger aan geraakt ( daar waren genoeg mogelijkheden voor overigens) een jonge redelijk knappe puber met problemen.ik kende hem goed en geloof niets van beschuldigingen aan Zijn adres

Reacties zijn gesloten.