Kardinaal Simonis gaf pedopriester bescherming

Een meerderheid van de fracties steunt een voorstel van CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zij wil weten wat het Openbaar Ministerie heeft gedaan met aangiften van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Dit n.a.v. van een onderzoek van NRC Handelsblad, de Wereldomroep en Nieuwsuur. Zie hieronder het artikel van Joep Dohmen in het NRC.
Kardinaal Simonis komt voor de zoveelste keer in het nieuws als hij verstrikt raakt in zij eigen leugens…
De politiek begint het onderwerp aandacht te geven. Vorig jaar was nog geen kamermeerderheid voor een parlementaire waarheidscommissie. Is nu het einde van de doofpot nabij?

Een onafhankelijke onderzoekscommissie op initiatief van de politiek; dat is waar de slachtoffers van seksueel misbruik sinds begin vorig jaar al om vragen. Niet wachten op de commissie Deetman, want uit dat interne onderzoek van de katholieke kerk gaan dit soort flagrante feiten niet naar boven komen. Berichten als deze zijn tot nu toe uitsluitend door journalisten aan het licht en onder de aandacht van het algemene publiek gebracht.

Het lijkt eindelijk lente te worden voor de duizenden Nederlandse slachtoffers nu de politiek gerichte vragen begint te stellen.
Ton Leerschool
Stichting Mannenhulpverlening na seksueel misbruik

NRC – 10 feb. 2011 door Joep Dohmen
Kardinaal Simonis heeft in de periode dat hij aartsbisschop van Utrecht was een veroordeelde pedofiele priester beschermd. Hij hielp hem in 1991 aan een nieuwe baan als pastoor in Amersfoort. Daar misbruikte de priester opnieuw kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, de Wereldomroep en het tv-programma Nieuwsuur.

Aartsbisschop Wim Eijk, de opvolger van Simonis, heeft de priester vorig jaar alsnog disciplinair gestraft voor het seksueel misbruik. Hij mag geen pastorale taken meer uitoefenen. Simonis, van 1983 tot 2007 aartsbisschop, had deze sanctie eerder geweigerd.

Het Openbaar Ministerie meldt dat tussen 1987 en 2008 zes slachtoffers van de priester aangifte hebben gedaan. In totaal zouden tientallen kinderen misbruikt zijn.
Simonis was door toenmalig bisschop Philippe Bär van Rotterdam geïnformeerd dat de priester in zijn oude standplaats Zoetermeer minderjarige jongens misbruikt had. Volgens het aartsbisdom wilde Bär van de priester af.

Het verleden van de pastoor werd door Simonis verzwegen voor de parochianen in Amersfoort. Simonis voorkwam ook niet dat de man in 2005 pastor werd in Eindhoven, in het bisdom Den Bosch.

Ouders die bij Simonis klaagden over de priester vonden geen gehoor. Hanneke Brunt, moeder van een misbruikte misdienaar van twaalf jaar: „Simonis zei tegen mij: ‘Dit bestaat niet in de Rooms-Katholieke Kerk. Daar doen wij niet aan’.”

Volgens slachtoffer Erwin Meester heeft Simonis „willens en wetens een pedoseksuele priester in bescherming genomen, terwijl hij eigenlijk zijn gelovige gemeenschap had moeten beschermen.”

Het beschermen van pedofiele priesters door bisschoppen wordt sinds 2009 door het Vaticaan gezien als een ernstig vergrijp. Het leidde onder meer tot ontslag en berisping van Ierse bisschoppen.

Simonis, inmiddels met pensioen, verklaarde vorig jaar in het tv-programma Pauw & Witteman misbruikzaken altijd „zeer zorgvuldig” te hebben afgehandeld. Nu weerspreekt Simonis in een reactie dat hij de veroordeelde priester heeft beschermd. Wel zegt hij de gang van zaken te betreuren.

Opvolger Eijk wil, naar aanleiding van deze kwestie, nieuwe priesters voortaan beter screenen.

2 antwoorden
 1. Tonnie
  Tonnie zegt:

  Bent U RK en Kardinaal?
  Geeft U bescherming aan pedopriester?
  Wat een K.U.T. organisatie die RK kerk waar u voor gewerkt heeft,krijg je daar geen straf voor?
  Lekker makkelijk ons bang maken als je een koekje steelt en zelf bah….viespeuken.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Kardinaal Simonis gaf pedopriester bescherming. Op 11 februari 2011, in RK kerk, Uit de Media, pers, door Ton Leerschool. Een meerderheid van de fracties …www.seksueelmisbruik.info/stichting/?p=1465 […]

Reacties zijn gesloten.