Kerk Los Angeles schikt pedoklacht

Rotterdam, 16 juli. Het aartsbisdom van Los Angeles heeft een schikking van 660 miljoen dollar getroffen met 508 personen die zeggen dat ze seksueel zijn misbruikt door katholieke geestelijken.

kardinaal_mahony.jpgKardinaal Roger Mahony maakte dat maakte dat zaterdag bekend. „Ik zou wensen dat jullie leven als een videoband was die je in de machine kan stoppen om de jaren van moeilijkheden en ellende te wissen”, zei Mahony, die de volkrijkste kerkprovincie in de VS leidt.
De aankondiging van de schikking volgt na 4,5 jaar van onderhandelingen en twee dagen voordat de eerste rechtszaak tegen de kerk zou beginnen. Was dat proces doorgegaan, dan was Mahony opgeroepen als getuige. Met deze schikking vervallen alle zaken.Advocaten en slachtofferverenigingen reageerden daarom sceptisch. „Hij [Mahony, red.] vermeed zijn allergrootste angst, namelijk onder ede verklaren wat hij wist over en hoe weinig hij gedaan heeft tegen kinderverslindende priesters”, aldus David Clohessy van het Survivors Network of Those Abused by Priests tegenover The Los Angeles Times.

De schikking regelt ook dat het aartsbisdom zijn interne archieven over de pedoschandalen openstelt voor een gepensioneerde rechter. Die moet bepalen wat openbaar gemaakt wordt aan de slachtoffers en het publiek. Volgens slachtoffers zal uit de documenten blijken dat de kerkleiding de schandalen toedekte. Dit gebeurde door priesters, zodra hun gedrag uitlekte, over te plaatsen naar andere parochies, zonder de politie of kerkgangers te informeren. Verwacht wordt dat individuele priesters tegen opening van de dossiers bezwaar aantekenen.
uit NRC,