Kindertehuis Zelem

Beste,
Ook ik ben misbruikt.
Van na mijn geboorte was ik reeds geplaatst in weeshuizen, kindertehuizen en instellingen.
Wat wij in het Kindertehuis te Zelem (B. Limburg) meemaakte is niet te omschrijven. De liefde voor God werd in ons geslagen. De zuster pijnigde je via je geslachtsdeel. (Was dit ook de liefde voor God) Later gepakt door een priester.
Op 14 a 15 jarige leeftijd ben je plots geen weeskind meer waar men kan mee doen wat ze wilde. Vanaf nu komt je uit een gesticht, je fantazeerd, je liegt, je bent niet betrouwbaar.
Neen wij moesten ons niet schamen, maar al die ons nawezen met de vinger, ons verhaal niet geloofden. De zusters en paters die wij als kind vertrouwden, zij moesten hun schamen.
Heel je leven is er door bepaald. Wanneer je verkering had, was al het mooie plots weg al je vriendin of haar ouders wisten dat je in een instelling was geweest. Het uitleggen dat je wees was, vergeet het, ze geloofden je niet. Het zal wel een verbeteringsinstelling geweest zijn.
Ook op latere leeftijd, bij een inschrijving voor werk of iets anders, vragen zoals: waar en de naam van de school van lagere- secuntaire opleiding. Telkens weer vragen zoals: had je iets uitgespookt, diefstal, een moord enz.
Ach ze hebben mij jeugd net zoals zovele andere kinderen afgepakt. Deze rugzak sleep je heel je leven mee. Nu ben ik 63 jaar, ik heb alles van mij kunnen afschrijven op 62 jarige leeftijd in het boek “Kind van schaamte” uitgever boekscout NL. ( in ons land bij 11 uitgevers hadden ze geen intressen) namen van instellingen moest ik weglaten, of bewijzen leveren?
PS. er waren ook zeer goede instellingen.
tussen mijn geboorte en mijn 15 jaar was ik in zes instellingen geweest (4 in Vlaanderen en twee in een Franstallige instelling in en rond Brussel)
Ik hoop dat echt dat er verbetering komt voor alle kinderen nu en later in weeshuizen, instellingen, kindertehuizen, kloosters, scholen enz. Ik hoop echt dat deze kinderen die met hun verhalen niet naar buiten kunnen komen, vanaf nu een hoopvolle toekomst tegemoet gaan en de waarde van een kloosterling terug kunnen waarderen.
Dank voor het lezen,
Jos

13 antwoorden
 1. laurence
  laurence zegt:

  hallo
  we houden een reunie voor alle kinderen die in zelem hebben gezeten wa ge hebt mee gemaakt hebben we in zelem zeker niet me gemaakt nonen waren er niet meer en nu is het in zelem meer opvoetsers en geen nonen meer maaak je niet meer bang voor de kids van nu ze zen beter daar dan thuis ik heb er gewoond en mishandeling is da geen spraake meer ze zen modern naar de levens wijze van nu
  groetjes laurence

  • doet dat er nog toe ge wordt toch niet gehoord.
   doet dat er nog toe ge wordt toch niet gehoord. zegt:

   dan heb je veel geluk gehad, ik ben van jos en louis zijn tijd, en ik heb toen de eerst meesters meegemaakt. meester po.. en meester de master. en ook de eerste opvoeder iemand van vorselaar aan de brug aan het albertkanaalmet het grote standbeeld geloof ik. zij hebben mij toen de eerste warmte gegeven. van meester de master kregen wij een scouts club en eerste scoutskleren. bij mr ??… van vorselaar ben ik op een zondag bij hem thuis mogen gaan eten. toen woonde hij nog bij zijn ouders. en bij meester po.. heb ik mijn plechtige comunnie mogen doen. wanneer is die reunie. ik ken nog enkele meisjes hun namen staan nog in mijn geheugen gegrift. omdat wij ze zo’n pijn moesten doen.

   • Louis Van Tongelen
    Louis Van Tongelen zegt:

    Ik ben Louis in onze tijd ( E) in Zelem was het de Hel . Nonnen dat de kinderen haten en geen enkel genaden hadden met de kinderen. Zowel met de zware mishandelingen als op de slaapzalen kindermisbruiken in hun twee chambrettes bij de nonnen, dat ze deden met de kinderen zeker met de grote jongens.Die grote jongens of moet ik zeggen de nonnen hun vriendjes of beter gezegd hun liefjes, die jongens mochten met de kleine jongens doen wat ze wilde. Zowel zware mishandelingen als misbruiken de nonnen sloten altijd hun ogen voor hun vriendjes. Ik heb eendeel van mijn ervaring in het weeshuis als kind neergeschreven op mijn blog.

    • Louis Van Tongelen
     Louis Van Tongelen zegt:

     Hier kun je zien hoe het vroeger was in het weeshuis te Zelem (B). Waar ik grootgebracht ben bij de duivelse nonnen ” In de Hel”. Blog : hppt://www.bloggen.be/ Louis1947 Dit kun je niet vergeten of je het nu wil of niet, je draagt het in je leven mee.

 2. laurence
  laurence zegt:

  maar je hebt wel gelijk als mensen weten waar je vandaan komt sluiten ze hun hard en ik heb ook mee ge maakt wa uwe zin is wil niet echt uitwijken over da en een normaal leven beginne is een hel en da kan ik van mee praten je kunt niet meer zijn wie je was liegen en doen als of ja da wel erg is da ik hoop da mijn kinderen niet moeten meemaken wa wij hebben doorstaan ma da let ik erg op en misschien te veel we zijn te bezorgt ik snap u zeeeeeeeeeeeeeeeer goooooeeeeeeeeeeeeeeee
  groetjes laurence

 3. albert
  albert zegt:

  hello laurence,

  heb ook in het tehuis verbleven,was toen 3 jaar tot mijn 8 ste (1953 en 1958 )
  heb ook wat meegemaakt!!!!

  Waar en wanneer is die reunie ?Zou graag er over praten….

 4. vally
  vally zegt:

  Mijn moeder heeft daar ook gezeten van 1941 tot 1958
  ze is nu 73jaar
  haar naam is carolina de weerd
  die reünie zou wel leuk zijn
  misschien kennen jullie mekaar.

 5. van dyck chris
  van dyck chris zegt:

  Wij zijn ook mishandel geweest door de leiding een door vetzakken op ons kamer toen we werden geslagen met een stok als we niet uit kleren waar toen nonnen er op zat Te geilen

 6. van dyck chris
  van dyck chris zegt:

  Wat jij hebt meegemaakt hebben mijn broers een ik zelf ook gekregen toen we daar zaten in zelem meeste gebeurde het in de kamers niemand wou het geloven de directeur wist veel van maar deed niks

 7. John Wolf
  John Wolf zegt:

  Ik zat er van 1955 tot ong.1960 ik vernam gisteren van een inwoner uit de buurt dat er destijds veel kinderlijkjes gevonden zijn achter het klooster,ik denk dat bij boer Jef er nog wat op zijn erf zijn weg gestopt ,hij was daar ook een beul en blijkbaar zwakbegaafd ,ik wil er een documentaire over maken met de overlevenden
  mijn E post is
  john.wolf@skynet.be

  • Emiel wouters
   Emiel wouters zegt:

   er waren 3 boeren, zatte Jef (de ergste) boer Jan, een kleine dikke en de baas van de 3. had niet veel gezag en stond altijd tussen de prinsessenbonen om diegenen een lap te geven die hij kon vangen. En Zotte Louis, die de zelfgestookte wijn door het kelderluik stak zodat we ook eens konden proeven. en terwijl hoorden we de meisjes en de jongens schreeuwen, als zatte Jef weer eens met zijn broeksriem bezig was deze kinderen af te slagen. en te doen wat perversen doen. Dat was de ergste van de drie. Rood doorzopen gezicht zwart krullend haar en altijd met een blauw petje op. ik ben nu 69 jaar en zie hem nog zo voor ogen, ik heb er ook zoveel slaag en de rest van gekregen.

 8. patrick bruyndonckx
  patrick bruyndonckx zegt:

  ik heb daar ook gezeten ,en heb eindelijk alleen maar positieve ervaring en mijn zussen ook nog niks gehoord en ik was daar van 1970 tot1974 ik zou ook graag nog eens de mensen terug zien waar ik mee samen was heb daar ook 1 jaar school gelopen en dan 3jaar naar diest met de fiets en monitor boetske zo noemde wij hem zorgde wel dat wij ons niet verveelde en ik zat in de groep van meester reniers

Reacties zijn gesloten.