La Mala Education

malaeducacion1

Aan het einde van La mala educacion (De slechte opvoeding) zien we langdurig het woord passie in beeld. Het wekt de suggestie dat regisseur Pedro Almodovars hiermee het thema van zijn zeventiende film aanreikt. Een misverstand, want La mala educacion gaat over de vernietigende gevolgen van seksueel misbruik.De film begint in 1980 als filmmaker Enrique (Fele MartÌnez) bezoek krijgt van zijn vroegere schoolvriendje Ignacio (Gael GarcÌa Bernal). Ze verloren elkaar zestien jaar geleden uit het oog toen Ignacio van de basisschool werd gestuurd. Beiden bewaren akelige herinneringen aan hun schooltijd, omdat ze seksueel werden misbruikt door een priester (Daniel GimÈnez Cacho). Ignacio heeft zijn bittere ervaringen tot een scenario verwerkt. Enrique mag het verfilmen als Ignacio de hoofdrol krijgt.

Wat volgt is een thrillerachtige ontrafeling van het verleden van Enrique en Ignacio. Vooral de laatste heeft een bizar verleden, dat Almodovar stukje bij beetje onthult, waarbij de kijker steeds op het verkeerde been staat. Als we menen te weten hoe het zit, trekt de maker het kleedje onder ons vandaan. Knap, maar ook nogal gratuit, omdat er niets op het spel lijkt te staan.

images-3
Almodovar stipt zaken aan maar betoogt niets. De film verwijst naar de autoritaire Franco-periode, seksueel misbruik door priesters, identiteits- en sekseverwisselingen en de onbetrouwbaarheid van het geheugen, maar AlmodÛvar heeft er niets over te melden. Als postmoderne grabbelton van genres maakt La mala educacÌon nu al een gedateerde indruk. Wat moeten we met vrijblijvende verwijzingen naar film noirs en melodrama’s uit de jaren vijftig? Wat is de meerwaarde van nieuw gecomponeerde muziek in de stijl van Bernard Herrmann, de componist die de kijker bij Hitchcocks films kippenvel moest bezorgen?

Het Droste cacaoblikjes-effect is knap bedacht – de film gaat Almodovar zeker scenarioprijzen opleveren – maar staat emoties in de weg. Wat resteert is een fraai gefotografeerde film, die gered wordt door de tour-de-force van de Mexicaanse acteur Gael GarcÌa Bernal, die we kennen van Amores perros en Y tu mam· tambiÈn.

JOS VAN DER BURG

uit het © Het Parool, 25-08-2004

1 antwoord
  1. theo
    theo zegt:

    nou ik hou het liever iets korter bij huis. heibloem pak nu bijvoorbeeld dat oude kamphoofd van het jeugdwerk in heibloem. hij heeft veel kinderen misbruikt en is later na zijn vrij lating. ook nog onderscheiden door de burgemeester van heibloem, hoe corrupt kun je zijn. gr theo

Reacties zijn gesloten.