Lichtpuntje: beroep of verjaring afgewezen!

Beroep op verjaring misbruikzaak RK-kerk afgewezen
NRC Binnenland – 29 september 2011- door Joep Dohmen

De rechtbank Utrecht heeft een beroep op verjaring door de Rooms-Katholieke Kerk afgewezen in een zaak rond seksueel misbruik. Volgens de rechtbank heeft de Kerk “een bijzondere positie” in de samenleving.

“Dit is een lichtpuntje voor misbruikslachtoffers die de Kerk civielrechtelijk aansprakelijk willen stellen”, zegt Martin de Witte, advocaat van het slachtoffer dat naar de rechtbank stapte. Tot nu werd aangenomen dat civiele claims weinig kans maken omdat misbruik van vaak tientallen jaren geleden toch verjaard is.

De rechtbank moest gisteren oordelen over het toelaten van een getuigenverhoor in een zaak rond het mogelijke misbruik van een minderjarige jongen door een pastoor in Putten, in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het slachtoffer wil via het getuigenverhoor kunnen bepalen of een civiele bodemprocedure tegen het aartsbisdom zinvol is.

Het aartsbisdom Utrecht, werkgever van de pastoor, verzette zich voor de rechtbank tegen het horen van getuigen, mede omdat het misbruik toch verjaard zou zijn.

Voor het volledige artikel, zie: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/29/beroep-op-verjaring-misbruikzaak-rk-kerk-afgewezen/

5 antwoorden
 1. Gerard
  Gerard zegt:

  Dit doet mij goed. Ik begreep al helemaal niet dat de kerk zich verzette, omdat het misbruik toch verjaard zou zijn. Dan is het toch niet minder erg? Gelukkig ziet de rechterlijke macht dit ook zo. Toch nog iets goeds aan de BV Nederland!

 2. ray
  ray zegt:

  Ben benieuwd of nu aartsbisdom in beroep gaat of dat ze nu gewoon hun verantwooordelijkheid nemen en daarmee aantonen dat ze heel goed naar de uitspraak van de rechter hebben geluisterd. Dat zal veel duidelijk maken,
  Raymond

 3. Al
  Al zegt:

  Goede zaak
  Het misbruik als 10 jarige is al heftig. Nu allles weer naar boven komt wordt je weer geconfronteerd met het verleden. Je oude dag wordt weer verpest door de herinneringen
  Al

 4. louis1940
  louis1940 zegt:

  ik ben blij dit te lezen, ik hoop ook dat de verjaring ook word toegegepast voor de mensen die via samson genoegdoening willen .want wat heb ik veel verdriet en pijn van binnen.
  louis

Reacties zijn gesloten.