L.O. misbruik broeders

Goede dag allemaal,

ook ik heb bijzonder nare ervaringen tijdens mijn lagere school periode. Op de Petrus Canisiusschool, Hertogstraat te Nijmegen spelde zich e.e.a. af in de periode van1952 t/m 1958.

Broeders die hun handen niet thuis konden houden en in je broekzakken zaten om maar iets gevoeligs te ontdekken. Over de knie met de broek naar beneden en met een lineaal op je achterste te keer gaan.

Een ijzeren staaf van de poort werd regelmatig gebruikt om je af te rossen, waardoor je zeker 4 weken van zwemles verstoken bleef door de zichtbare wonden.

Het is niet alleen mij overkomen maar velen op deze school. Vrijwel iedereen was bang om dat aan de ouders te melden, want je bent zo jong en weet niet beter.

In een veel later stadium heb ik mijn ouders geinformeerd en die waren woedend, dusdanig dat ze met het R.K. geloof niets meer te maken wilden hebben, en zij waren destijds diep gelovig !

Het is een schande dat de R.K. kerk met de Paus voorop geen maatregelen treft tegen deze ” misbruikers ” die vele levens hebben verwoest !

Rob

3 antwoorden
 1. Hans Leeuwenkamp
  Hans Leeuwenkamp zegt:

  Ha Rob,
  Je doelt waarschijnlijk op De Kloet, het schoolhoofd met een Japans kampverleden, die mij meerdere male heeft afgerost door mijn korte broek op te trekken en over zijn knieën gelegen keihard met twee natte vingers op mijn bil bont en blauw te slaan. De derde keer wist ik mij aan zijn greep te ontworstelen. In die tijd werden wij gewaarschuwd niet in de Bizonbaai aan de Waal te zwemmen. Mijn ouders gingen er toch met ons naar toe. Mijn broertje Paul (9) is toen verdronken. Er werd gezegd dat hij bij een man in een bootje was gestapt. Nu denk ik dat het om een geval van sexueel misbruik zou kunnen gaan. Weet jij broeders van de Petrus’ Canisiusschool die zich hieraan schuldig hebben gemaakt? Hoor graag van je.

 2. Felix
  Felix zegt:

  Ik heb ook bij die broeders op school gezeten maar nooit iets van pedofilie gemerkt. Wel was er in de derde klas een broeder, Resignatus, die mij een keer waterboordde, ik voel zijn sterke hand nog steeds in mijn nek terwijl hij mij onder water duwde, ‘want Limburgers zoals ik waren zo sloom’. Ook hield hij quizzen waarbij de andere leerlingen bv. moesten raden wie de slome Limburger was. De naam van deze sadist was Broeder Regisnatus. Je vertelde dit soort dingen thuis niet.

  De Kloet, broeder directeur, had wel de faam heel erg te hebben geleden in het Jappenkamp. Er zou een gaatje in zijn hoofd zijn geboord en daar zette me dan af en toe een fietspompje op aan het werk. Van tot bloedens toe slaan is me echter niets bekend.

  Van het verdronken jongetje kan ik me nog herinneren ik kende hem van gezicht. Zijn broer zou naar Den Bosch gefietst zijn om mgr. Bekkers te vragen de begrafenis van het jongetje te gaan doen. Die dood heeft me heel erg aangegrepen. Ik zie het gezicht van het jongetje nog voor me.

  Later ging ik op een bisschoppelijk college studeren. Daar waren priesters – wereldheren. Ook daar heb ik nooit iets van pedofilie gemerkt

 3. Niek
  Niek zegt:

  Ik heb 6 jaar op de Broederschool in het Westeinde in Den Haag gezeten (1954 1960). Van enige onjuiste benadering van leerlingen door de Broeders is mij niets bekend en daar waren ook geheel geen geruchten over tussen de jongens onderling. Er waren 2 broeders waarover werd gezegd dat ze zeer streng waren maar ik heb niet bij hen in de klas gezeten. Over de Broeder die nik in de 4e had als onderwijzer , Broeder Theolino, is zelfs een site gemaakt http://www.broedertheolino.punt.nl waarin niets dan loftuitingen worden gegeven over hem als onderwijzer en als mens.

Reacties zijn gesloten.