Lotgenotenbijeenkomst – 2e paasdag

Een jaar verder…
Wij zijn een jaar verder nadat de golf van getuigenissen van seksueel misbruik in de katholieke kerk losbarstte. Er is heel wat gebeurd in dat jaar:
De commissie Deetman is in het leven geroepen en aan de slag gegaan, als reactie daarop is e.e.a. losgekomen in de gemeenschap van lotgenoten en het proces van elkaar opzoeken is begonnen, groepen formeren zich. Het tussenrapport in november was vernietigend voor Hulp&Recht, maar een verbetering in deze organisatie en dus de hulp aan de slachtoffers, is op afzienbare tijd niet te verwachten.

De commissie Deetman onderzoekt, Hulp&Recht misleid, de kerk ontkent, mensen komen met hun verhaal naar buiten en niemand wil het horen…het misbruik gaat door!

Voor de slachtoffers is er niets veranderd!
Daarom organiseert Stichting Mannenhulpverlening na Seksueel Misbruik (MSM) op 25 april weer een bijeenkomst in de Geertekerk in Utrecht voor mannen die in hun jeugd te maken hebben gehad met seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk en hun verhaal willen delen met anderen. Een belangrijk onderdeel van de verwerking van het misbruik kan zijn je verhaal te delen, uit te spreken wat je overkomen is. Door het geheim te vertellen aan anderen kan je het zelf veel beter ‘aanpakken’.

Inmiddels hebben zich ook vrouwen gemeld die slachtoffer zijn geworden van verschillende soorten misbruik en sadisme in de Rooms Katholieke Kerk. Ook vrouwelijke religieuzen konden gewelddadig zijn en misdrijven begaan. Ook vrouwen hebben de moed om daarvan te getuigen en te kiezen voor hun waardigheid. Zij zijn welkom om hun verhaal te delen.

Bekennen, herkennen, erkennen
Wij vinden het noodzakelijk dat de individuele verhalen worden gebundeld, zodat het een collectief en maatschappelijk probleem wordt. Voor heling van slachtoffers is het nodig om de ervaringen met veel anderen te delen. Als je dat niet doet dan blijf je er zelf mee zitten.

Gevolgen
De rooms-katholieke kerk kerk vraagt inmiddels om vergeving. Vergeving is echter alleen zinvol als ten volle in kaart is gebracht wat er vergeven moet worden. Op deze dag maken we daartoe een begin.

De bijeenkomst is niet bedoeld om claims of aanklachten naar de rooms-katholieke kerk te formuleren, maar om verhalen en ervaringen te delen met anderen die begrijpen wat je hebt meegemaakt, die je geloven en die je kunt vertrouwen.

De Geertekerk in Utrecht
De Geertekerk in Utrecht is het thuis voor de Remonstrantse Gemeente Utrecht.
Naast de kerkdiensten worden in de Geertekerk cursussen, muziekavonden, e.d. georganiseerd.
De Geertekerk wordt ons gratis ter beschikking gesteld voor onze bijeenkomst.

Laat je niet afschrikken door het feit dat onze bijeenkomst in een kerk georganiseerd word en schrijf je hieronder in! Aan de deelname zijn geen kosten verbonden, behalve dan voor de koffie en de broodjes.
Tot 2e paasdag.

naar de inschrijving

7 antwoorden
 1. glkoopman
  glkoopman zegt:

  Helaas kan ik niet komen op de lotgenotendag.
  Ten eerste werk ik dan maar ik durf het ook niet aan. Zeer recent ben ik met een zeer begripvolle priester naar het internaat van destijds geweest. Dit is me zeer slecht bevallen, ik was een week lang weer compleet van slag.
  Misschien een andere keer.

 2. Henk Kamphuis
  Henk Kamphuis zegt:

  Hallo

  wat jammer dat het juist deze dag is ,,en ik dus niet kan komen ivm.dat ik op een vanktietje ben.
  Ik had graag weer van de partij willen zijn om aan te horen en te vertellen wat er gebeurd is en zo mijn ervaring er aan toe te kunnen voegen..
  Ik hoop dat ik toch van deze dag een notulle krijg wat er zo al gezegt of gedaan is en wat de plannen zijn voor de toekomst.
  En hoop ook dat er meer dagen gepland zullen worden voor bijeen komsten en dat ik wel van de partij kan zijn.
  Hierbij wens ik iedereen veel steun aan elkaar en duidelijkheid.
  mvg. Henk

 3. u.bajetto
  u.bajetto zegt:

  Voor het eerst na vijftig jaar, zal ik proberen in het openbaar en voor een grote groep mensen/lotgenoten mijn wedervaren te vertellen. Het zal dan in vijf minuten voor U gezegd moeten zijn, of dat lukt zal ik nog moeten zien. Thuis zal ik alvast proberen een samenhangend relaas te schrijven. Ook ben ik nieuwsgierig of er bekenden van mijn tijd in Borculo (1963/1968) bij zijn en of iemand anders door dezelfde frater werd uitverkoren. Beste, sterke en helende wensen voor allen, hartelijke groet Umberto.

 4. Rinus
  Rinus zegt:

  Als ik nog op tijd mijn toegangsbewijs krijg, zal ik er ook bij zijn met mijn vrouw.
  Zij weet van de hoed en de rand, omdat ik haar steeds meegenomen heb naar psychologen en psychiaters. Maar dat heb ik gehad nu, omdat ze met mij geen raad weten. Omdat ik me niet veilig voel in het verkeer, hebben we de medicijnen óók maar afgeschaft. Liever huilbuien, en woedeuitbarstingen, als ergens tegenaan knotsen, en mijn allerliefste vrouw te verwonden of erger.
  We zien wel of we er zullen zijn.
  Groetjes Rinus

 5. Jac.v.d.Heijden
  Jac.v.d.Heijden zegt:

  Jac.v.d.Heijden.
  Vorig jaar ben ik op tweede Paasdag ook geweest.
  Dit jaar kom ik niet.
  Reden,doordat ik eindelijk de hele geschiedenis van me af heb
  kunnen schrijven,en er over kunnen spreken,kan ik s”nachts weer
  goed slapen zonder nachtmerries.
  Dit had ik nooit verwacht.
  In een gesprek met een krant vorig jaar in de Geestekerk,stond een
  artikel waar ik geen Jac.,maar Albert genoemd werd.
  Misschien heeft U dit artikel ook gelezen.
  Veel sucses met de bijeenkomstdit jaar.
  Groeten,
  Jac.v.d. Heijden
  kapelstraat 112
  5591 HH Heeze
  MailLvdheijden@sbnet.nl

Reacties zijn gesloten.