Mijn boek verkopen

In de afgelopen vier jaar heb ik mijn boek geschreven. Het is in juni uitgebracht door uitgeverij Elikser. Sinds die tijd zijn er drie recensies gepubliceerd, alle vier op internet. Eén van de drie was op de website van een regionale krant (Heerenveense courant) die verschijnt in het dorp waar ik als kind misbruikt ben. En daar op kwam een reactie, per e-mail, van iemand die een jaar ouder is dan ik en mij liet weten dat ze met mij samen uit school naar huis liep. En in de volgende mailwisseling mij vertelde dat zij in het huis woonde en in de kerk kwam waar het gebeurd was. Ze las mijn boek en bevestigde mijn herinneringen…..voor zo ver het feiten betrof als de kleur van de tegeltjes of de plaats van deuren en toegangen. Maar wie de dader was kon ze me niet vertellen. Ze heeft geprobeerd er achter te komen, dat vertelde ze, maar het was niet gelukt. Wel liet ze me weten dat die dader waarschijnlijk al overleden was.
Ik was blij met de drie andere recensies: van Hanny Lynch op de website van BOL com waar het boek te koop is en de andere van Ivonne Meeuwsen op haar eigen website Helen van seksueel misbruik. de derde las ik op een literaire blogsite en was geschreven door een man. Het was een heel positieve recensie en daar was ik blij mee. Maar het boek verkopen is een ander verhaal.
Voor het voorblad van het boek heb ik ervoor gekozen om daar in opvallende rode letters op te zetten dat het in dit boek over de gevolgen van seksueel misbruik van een kind gaat en de uitgeefster waarschuwde mij toen: dat willen boekwinkels niet in de winkel neerleggen! en dat blijkt inderdaad zo te zijn. Tenminste, in de twee winkels waar ik na lang aarzelen zelf het boek ben gaan aanbieden. in de eerste winkel werd het zelfs niet in de winkel gelegd maar gewoon opgeborgen in een kast. In de andere winkel kwam het achteraf in de winkel terecht, op een plank met biografieën.
Het is en blijft een taboe om openlijk aandacht te geven aan seksueel misbruik, ook al is er een golf van aanklachten via twitter….

3 antwoorden
 1. Steve
  Steve zegt:

  Wat is de titel van je boek? Als je de titel vermeld kunnen mensen die het artikel lezen je boek tenminste vinden bij Bol. Vermoedelijk komen hier bij uitstek mensen die belangstelling voor het onderwerp hebben en/of soortgelijke ervaringen hebben.

  Is er ook een ebook versie? Da’s tegenwoordig eigenlijk een must. Veel mensen zijn overgestapt naar een ereader, al dan niet op pc, tablet en smartphone. Bovendien kan de verkoopprijs daarvan lager, want de productiekosten zijn nagenoeg nihil. Dat is voor de klant die niet per se een papieren versie wil hebben ook weer aantrekkelijker.

  Verder zou ik sowieso ervoor zorgen dat er een inkijkexemplaar op de site van Bol en eventuele andere websites beschikbaar is, als dit nu nog niet het geval is. Mensen willen – zeker bij een relatief onbekende schrijver – graag weten hoe het boek geschreven is. Je hoeft geen ‘expliciete’ passages te plaatsen, maar wel een stuk waaruit goed blijkt hoe jij schrijft. Let wel: jouw geschiedenis is voor jou belangrijk, andere mensen willen óók weten of het boek voor hen interessant is en vooral of het prettig leesbaar is, ondanks het ‘zware’ onderwerp.

  Dat laatste zal een reden zijn dat boekhandels niet staan te springen. De meeste mensen vinden het een naar onderwerp wat ze liever op afstand houden. Zeker als mensen zelf kinderen hebben kan zoiets (te) confronterend zijn. Ze lezen af en toe een nieuwsbericht, roepen wat over de hoogte van de straf die de daders verdienen en gaan vervolgens over tot de orde van de dag. Hoe teleurstellend het ook is, het grote publiek zit doorgaans niet te wachten op zwaarmoedige boeken. Men wil vermaakt worden of iets spannends lezen – kort door de bocht gesteld. Houd er dus wel rekening mee dat je publiek waarschijnlijk beperkt zal blijven tot lotgenoten en betrokkenen. Ik weet natuurlijk niet met welke motivatie je het boek geschreven hebt – behalve voor jezelf – maar het lijkt mij al heel mooi als je juist de mensen bereikt die er misschien iets aan hebben. Rijk zul je niet er niet van worden met dit onderwerp, maar dat is je doel ook niet geweest neem ik aan.

  Je kunt zelf wat aandacht genereren op sociale media als Twitter en Facebook. Op Twitter kun je vrij makkelijk met zoekopdrachten mensen vinden die over dergelijke onderwerpen praten. Sluit je aan en begin een praatje. Natuurlijk niet meteen ‘koop m’n boek’ tweeten, maar nadat je in gesprek bent zeggen ‘Goh, wist je dat ik een boek geschreven heb over dit onderwerp? Hier is de link.’ En zet ook een link in je bio, met de cover van je boek in de foto erboven. En zet je Twitternaam dan weer bij artikelen die je schrijft. Zo gaat het een stuk sneller rond.

  Tenslotte kan het verstandig zijn om wat mensen een exemplaar te geven die er een review over willen schrijven. Als je een ebook geeft kost het jou niets, en je krijgt er publiciteit voor terug. Hoe meer er over je boek gepraat wordt hoe beter het is.

  Enfin, ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Veel succes met de verkoop.

  PS: Hoe zijn je ervaringen met de uitgever? Was het makkelijk om je boek gepubliceerd te krijgen, en heeft men naar jouw idee genoeg gedaan om je boek te promoten?

  Last but not least ben ik ook benieuwd wat het voor jou betekend heeft om dit te verwerken tot een boek en dat ook uit te geven zodat iedereen het kan lezen. Dat zal niet eenvoudig zijn geweest neem ik aan.

  Ik hoor graag van je.

  Groet,

  Steve

  • Harm Puite
   Harm Puite zegt:

   Beste Steve,

   Nogmaals veel dank voor je waardevolle suggesties. Je vraag aan het eind van je reactie had ik nog niet beantwoord. Het schrijven van mijn boek Mist en het laten uitgeven heeft veel voor mij betekend. Het was een voor mij haalbare manier om het stilzwijgen en wegkijken rond het seksueel misbruik te doorbreken. Rond het seksueel misbruiken van mij, als klein kind en later als jong volwassene. Het was een onderdeel van mijn verwerkingsproces waarbij ik onontbeerlijke steun kreeg van therapeuten. Het schrijven stond dus nooit op zichzelf maar hoorde bij mijn proces. Het had daarnaast een doel want ik hoop dat ik door mijn boek echt meer openheid te weeg kan brengen en dat is ook uitgekomen. Ik ben in mijn eigen familie niet de enige die misbruikt is, het zijn er helaas veel meer. en ook anderen in mijn omgeving en door het uitgeven van mijn boek en daarover vertellen heb ik het zwijgen daarover vaak verbroken. Het maakt dus heel wat los bij de mensen die het lezen en die er over horen.
   Daarom ben ik er tevreden over dat ik het heb laten uitgeven. Ik hoop dat het een veel wijder verspreiding krijgt zodat voor nog meer mensen de deken van stilzwijgen aan de kant wordt getrokken en omdat ik van verschillende lezers ook te horen heb gekregen dat ze het een goed boek vinden durf ik het ook steeds beter te promoten.
   Nu ga ik jouw suggesties verder opvolgen, nogmaals bedankt

Reacties zijn gesloten.