Misbruik op Gymnasium Rolduc

Na veel wegen en wikken, wil ik eindelijk mijn verhaal doen…

In 1978/1979 ben ik enkele malen gedwongen tot seksuele handelingen door een docent godsdienst.

Ik heb dit verhaal jaren uit schaamte met me mee gedragen. Nu, jaren later, word ik gesterkt door alle andere verhalen die verschijnen, om ook mijn verhaal te doen. Ik sta niet alleen. Ik heb niets misdaan… Ik wil eindelijk leven en een ‘normale’ relatie aan kunnen gaan.

De dader is inmiddels overleden (heb ik vernomen).

Ik wil leven, maar wil dit doen met rust in mijn ziel…

5 antwoorden
 1. Twan Geurts
  Twan Geurts zegt:

  Hallo, mijn naam is Twan Geurts, ik ben journalist en ik schrijf een boek over Rolduc ( uitgeverij Balans, te verschijne medio volgend jaar) met name over internaatsperiode in de jaren zestig maar zeker over ook jaren daarna, tot en met opheffing gymnasium Rolduc nu. Jouw verhaal intrigeert me, omdat het plaatsvond ruim na de internaatsperiode. Graag zou ik daarover contact met je hebben.
  hartelijke groet, Twan Geurts

  • theo
   theo zegt:

   hallo,

   Iets eerder dan die jaren, het zal ’75-’76 zijn geweest, werd mijn broer in Rolfuc diaken gewijden. Dat geheel verfilmd. Dan blijkt Gijsen een tangverlossing te zijn geweest. Ik kijk met camera en profiel maar zie en face. Tja, verwrongen geest is dan mogelijk,
   Goed, avond en nacht in Rolduc is ook niet snel te vergeten. De avond was de feestavond voor diakenwijding. Figuurlijk zo ik zeggen dat mijn jongere (9jr) broer en ik een vliegenvanger nodig hadden om ge opgegeilde ass. priesters ons van het lijf te houden. Overigens als Nijmeegs studenten lukte het ons dat prima.
   Anders werd het in bed. Daar hadden de nonnen (van eerder corveedienst tijdens het feest) de lakens van het bed tot ‘smartlappen’ gemaakt. Iedere beweging die je daar in bed durfde doe was uitverkoren tot een pijpervaring. Ik sliep toen in piama, maar desondanks. Dat stijfsel zoveel vermag, ofwel waar kwam het stijfsel vandaan?

   Goed die nacht weinig geslapen en filmopstellingde volgende ochtend opgesteld. Mocht niet tussen bisschop een gemeenschap komen, uiteraard gedaan.

   Geïntresseerd in plaatjes daarvan dan hoor ik

   Theo

 2. Johan
  Johan zegt:

  Het is verschrikkelijk te moeten leven met een misbruikhistorie als slachtoffer. In ’59- ’61 ben ik door twee leraren op Rolduc misbruikt. Nu, sinds feb. 2010, komt alles weer boven. Mijn leven staat op zijn kop! Heb hulp van psycholoog. Straks de hoorzitting van Hulp en Recht.
  Eén dader leeft nog, van de ander weet ik het niet en zou alle hulp kunnen gebruiken om dat te achterhalen. Dat is zo belangrijk voor mij, om mogelijk iets van rechtvaardigheid te kunnen krijgen bij de hoorzitting. Misschien hoor ik iets terug??? Kan een journalist mij helpen????
  Johan

  • Marc
   Marc zegt:

   Beste Johan,

   Allereerst wil ik je mededelen dat ik met je meeleef. Op de eerste plaats in persoonlijke zin, omdat ik inschat dat we in een vergelijkbare situatie zitten. Jouw bericht, hoe vreemd het misschien lijkt, werkt voor mij bevrijdend. Ik heb lang gedacht dat ik de enige was die op gymnasium Rolduc iets dergelijks meegemaakt heeft. Dat is voor mij een heikel punt geweest om ‘iets te doen’ met hetgeen op Rolduc voorgevallen is.
   Op de tweede plaats in algemene zin omdat geen enkel kind met dergelijke zaken in aanraking zou mogen komen.

   Een eerdere reactie op mijn verhaaltje op https://www.seksueelmisbruik.info is van Twan Geurts. Hij is journalist.

   Ik zal je zijn gegevens per e-mail sturen.
   Dan stuur ik meteen mijn gegevens mee. Als je contact wilt opnemen, is dat wat mij betreft in orde.

   Groet,

   Marc

 3. Ed Thelosen
  Ed Thelosen zegt:

  Geschokt ben ik door de onthulling dat de man die ik als een vervangende vaderfiguur op een voetstuk heb geplaatst, dergelijk misbruik heeft begaan; ik was van 1964 tot 1971 intern op Rolduc, en Timmermans was ook mijn biechtvader. Ook ik ben op zijn kamer uitgenodigd, maar zoals ik altijd trots heb benadrukt: dat gebeurde zeer integer; ik kreeg seksuele voorlichting van hem, kan me de situatie nog precies voor de geest halen, geen enkele grensoverschrijding of ongepastheid, voorzover ik op die leeftijd van 12, 13 jaar, kon inschatten. En dan nu te bedenken wat hij mogelijk met mijn informatie over mijn ontluikende seksualiteit heeft gedaan! Het is bijna het gevoel alsof je eigen vader achteraf een incestpleger blijkt te zijn. Het voor mij veilige nest Rolduc, waar ik nog steeds graag kom, is hiermee behoorlijk bevuild!

Reacties zijn gesloten.