Misbruik op St Louis in Oudenbosch

In de jaren 60 zat ik op het internaat St Louis in Oudenbosch. Hier waren paters of monniken maar broeders.

Zoals zoveel jongens in die tijd sloot ik me aan bij de verkenners. Geleid door broeder Ligorius.

Tijdens zomerkampen trokken we vaak naar Boslust inde buurt van Bergen op Zoom waar de congregatie een landgoed bezat. Tijdens deze kampen heeft Ligorius zich meerdere malen aan mij vergrepen. Dat ging als volgt. Meestal kampeerden we in een tentenkamp en op een van die kampen werd ik bij hem geroepen in de eerste hulp tent. Daar moest ik mij ontkleden en op een veldbeld gaan liggen. Daar wed ik dan over mijn hele lijf door hem betast, ook op de intiemste plaatsen.

Omdat ik na de eerste en ook tweede keer geen tekenen van opwinding vertoonde heeft hij me daarna met rust gelaten. (althans dat vermoed ik)

Als kleine wist ik niet wat me overkwam, maar ik was vreselijk bang. Na afloop prentte hij me heel duidelijk in hier nooit over te praten, zeker niet tegen mijn ouders want ik zou ze daar vreselijk verdriet mee doen. Nooit heb ik er met iemand over durven te praten, ik dacht dat ik de enige was en schaamde me zelf diep en voelde me vreselijk schuldig dat dit is gebeurd.

Inmiddels ben ik 56, heb 2 dochters en ben voor de 4e keer in mijn leven in therapie na een depressie. De angst die ik destijds voelde komt regelmatig en zeer heftig terug. Ik heb het gevoel mijn hele leven door deze gebeurtenissen te zijn getekend, voel me vaak  niet compleet.Nu het zo wijdverbreid blijkt zijn, krijg ook ik behoefte aan erkenning en wil ook mijn verhaal aan de verantwoordelijke instanties, de kerk, kwijt.

Ik ga er alles aan doen dat dit gebeurd en zoek lotgenoten om hier samen iets mee te gaan doen.

Herken je dit en zou je een keer met mij hier over willen praten laat dit dan op deze site weten en we zoeken contact.

132 antwoorden
 1. Ireen
  Ireen zegt:

  Mijn vader is door broeder Jacob, die verzorgden de zieke leerlingen, meerdere malen sexueel misbruikt. Mijn vader heeft net als u de behoefte er nu iets mee te doen en heeft mij gevraagd om hem hierbij te helpen. Ik zou graag met u en andere lotgenoten in contact willen komen en wil graag weten welke wegen ik nu moet bewandelen of welke acties u of anderen reeds hebben ondernomen. Ik hoop snel iets te horen.

  • cwdegreef
   cwdegreef zegt:

   Hallo

   Ireen, zoals je gemerkt hebt is https://www.seksueelmisbruik.info een goed medium om je verhaal kwijt te kunnen.
   In april is er een bijeenkomst geweest van lotgenoten en in juni volgt er een tweede dag, houd hierover de berichtgeving op deze site in de gaten.
   Wil jij of je pa contact met mij persoonlijk dan kan dat via mijn emailadres:cwdegreef@hotmail.com
   Het is heel goed dat je vader het besluit heeft genomen iets met zijn ervaringen te gaan doen. Mij heeft het in ieder geval veel goed gedaan. Delen met lotgenot was is daar zeker heel belangrijk bij, ik hoop daarom ook dat je je pa hierbij kunt helpen.
   Succes.

   kees

 2. hent
  hent zegt:

  Ireen
  Ik heb ook in Oudenbosch een “rare” ervaring gehad met de broeder van de ziekenboeg. Ik was waarschijnlijk nog te jong om te reageren op zijn betastingen.
  Ik heb er geen nare gevolgen aan overgehouden.
  Mijn broer is eerder wel misbruikt op die kostschool en het heeft zijn leven getekend.
  Ik weet van andere gevallen.
  Je mag gerust contact met me zoeken.
  hent

  • Paul
   Paul zegt:

   Beste Henk,

   Ook ik heb lastige ervaringen gehad met een broeder die in mijn tijd (1962-1964, ik wat toen 10-12 jaar) op de ziekenzaal werkte. Dat was toen broeder Sylvester. Kun jij je een naam herinneren van de persoon die jou heeft lastig gevallen?

   Met vriendelijke groeten,
   Paul

   • henk ruys
    henk ruys zegt:

    ben in de zieken boeg misbruikt door dat schelemannetje met een potglazen bril.diverse keren ben de naam kwijt groetjes henk ruys 9ermelo)

     • henk ruys
      henk ruys zegt:

      volgens mij broeder vitalis met van die dikke brilleglazen weet het niet helemaal zeker heb wel een advocaat ingeschakeld groetjes henk ruys

     • henk ruys
      henk ruys zegt:

      hallo jos weet de naam niet meer was met een dikke bril en was zieken broeder ,heb broeder vitalis aangemeld maar ben bang dat het de verkeerde is heb een advocaat er op gezet weet jij waar die moet wezen voor een aanklacht groetjes henk ruys (1960-1964)

     • MW
      MW zegt:

      Met interesse heb ik alle berichten op deze website gelezen. Zelf zat ik van 1967 tot 1973 op het internaat. Hoewel menig broeder beslist sexueel gefrustreerd was heb ik toch niet echt rare dingen meegemaakt. Of het moet zijn broeder Gonzago, leraar 5e klas lagere school, die aan je benen zat te wrijven als je naast hem stond om je opdrachten/huiswerk na te laten kijken.
      Ik heb diep in mijn geheugen gegraafd om enkele namen boven water te toveren. Wellicht van nut voor anderen.
      Burghart (bijnaam de big): hoofd Aula
      Ansgar: begeleider lagere school
      Savio: onderwijzer lagere school
      Stefano: onderwijzer lagere school
      Edward: hoofd lagere school
      Rectavus: hoofd Aula
      Gerardo: middengroep
      Vitus: middengroep
      Marinus: Aula
      Hubertus: brugklas
      Olav: ziekenzaal
      Franciscus: ziekenzaal
      Donatus: ziekenzaal
      Adelbertus: Thomas More College

 3. hent
  hent zegt:

  Beste cwdegreef,
  Het kan zijn, dat mijn broer (zie hier boven) ook met die Ligorius te maken heeft gehad.
  Hij zat op de Nijverheids School. Jij ook?
  Ik ben graag bereid je te helpen.
  hent

  • cwdegreef
   cwdegreef zegt:

   Hallo hent

   Nee ik zat eerst op de lagere school en nadien op de mulo.
   Op dit moment ben ik meer op zoek naar lotngenoten dan naar hulp, die heb ik inmiddels wel voldoende gehad.
   Graag zou ik in contact komen met je broer om verhalen uit te wisselen. Het heeft mij enorm geholpen om met mijn verhaal naar buiten te komen, in Utrecht via deze stichting maar ook door er met familie, vrienden en kennissen maar vooral andere slachtofeers over te praten.
   Ik hoor wel van je
   kees

 4. jnm
  jnm zegt:

  Ik ben op mijn 12e jaar in Oudenbosch op het internaat St.Louis beland. Hier was ik weldra het lievelingetje van broeder Ewald die mij ’s avonds dan ook met enige regelmaat uit mijn bed haalde om mij, in zijn privé verkleedkamertje op de slaapzaal, langdurig met zijn handen in mijn onderbroek zat, mijn blote billen vast te houden en te knijpen. Zijn verzoek om bij hem het zelfde te doen heb ik gelukkig nooit gehonoreerd. Wat weet een kind van 12 jaar, 1964, nu van pedofielie? Nog steeds durf ik er met niemand over te praten. Ik schaam me dood. Alleen mijn vrouw weet maar mijn kinderen, volwassen, weten van niets.

  • kees
   kees zegt:

   beste jnm

   nog steeds ben ik op zoek naar lotgenoten van saint louis. Het wordt duidelijk dat er meerdere slachtoffers en dader op Saint Louis waren. Inmiddels heb ik met 2 anderen een lotgenotengroep opgericht. Heb je belangstelling om je nij ons aante sluiten, Kijk dan op deze site bij Lotgenoten, Jongens van Saint Louis. We willen onze ervaringen delen en bundelen. Als je reageert neem ik persoonlijk contact met je op.
   kees

  • peter meeuwissen
   peter meeuwissen zegt:

   Broeder Ewalt was Daverveld die in 1939 geboren is en als broeder in 1960 ingetreden en in 1970 uitgetreden.
   Ik heb foto’s van Frans Daverveld uit Wouw ( n-br) geboren op 18/12 1939.
   Op een klassenfoto , 6de klas uit 1953 staat hij op ook zaten wij in een missieclubje daar staat hij ook op de foto. Hij vertelde ons dat hij broeder wilde worden , wat wij niet begrepen, maar plotklaps was hij verdwenen. Waar hij nu woont weet ik niet maar hij is nog niet zo oud en mogelijk nog in leven. Ik onderhield nog contacten met broeders in Oudenbosch. Maar de misbruik zaken van o.a. broeder Gabriel
   zijn een rede om niet meer naar St Louis te gaan, als je geintresserd bent in de foto’s dan kan ik ze doormailen

  • 1943Tiel
   1943Tiel zegt:

   Was die broeder Ewald van de Middencour, waar Germanus de scepter zwaaide?
   Heb van 1956 t/m 11959 daar intern gezeten en op het Thomas more College, vanaf de oprichting van die HBS.
   Andere broeders uit die tijd waren: Nolascus Ephrem, Celsus, Revocatus, Etienne, de kapper Avelinus, Adelbertus. Otger.
   Ik heb nooit last gehad van welke broerd danook. Ik zat in de recreatieruimte van Ligorius, heb echter nooit iets aan hem gemerkt. Het enige negatieve wat ik daar meegemaakt heb was het voortdurend knipogen van Br. Otger (leraar Duits) naar een medeleerling.
   Het viel iedereen op, we moesten er om lachen. Weet niet of Otger die medeleerling sexueel heeft lastig gevallen.

   • Jos Dionisius.
    Jos Dionisius. zegt:

    Uit oogpunt van privacy geef ik geen nadere informatie over mijzelf.
    Ik heb vanaf 1956 t/m 1958 op St. Louis gezeten op en op het Thomas More College.
    Die school was eerst ondergebracht op St. Louis en later in een prefab houten school in de Beukenlaan.
    De namen van de broeders weet ik ook nog precies en kan ze direct voor de geest halen. Op Revocatus, Etienne en de kapper na waren het allen leraren op de HBS. Nolascus was directeur, en gaf natuurkunde in een stenen gebouw op de cour van de MULO. Nadat hij met kwik bezig was geweest dekte hij altijd de glazen bak af met een handdoek om te voorkomen dat de kwikdampen in de klas zouden komen, zich niet realiserend dat dat later toch wel zou gebeuren. , De kapper heette Emilius en niet Avelinus. Avelinus gaf Engels, Adelbertus Nederlands (lange statige man), Celsus gaf aardrijkskunde uit een geel lesboek met zwarte opdruk. Celsus sprak veel met consumptie zodat je bijna een parapluie mee moest nemen. Als hij kwaad werd, nou, berh je maar. Otger gaf inderdaad Duits. Hij gebruikte geen boek maar een eigengemaakt dictaat dat begon met: “Kaltes Wasser is nicht teuer”. Hij knipoogde inderdaad altijd naar Sander van O. bij ons in de klas. Ik noem geen verdere naam. Ik zat in de recreatiezaal bij Ligorius in de gang naar de MULO-afdeling. Nooit iets aan hem gemerkt.
    Noch van hem noch van andere broeders. Hij was dik bevriend met Bart Gudde, een zoon van de plaatselijke tandarts. Bernardus gaf biologie en v.d. Sande een brurger leraar uit Roosendaal gaf Frans. Gymnastiek werd gegeven door Hoornick en later door Van Doorn, of misschien andersom.
    Ik ben inmiddels bijna 77, maar mijn geheugen is nog uitermate helder zoals jullie merken. Ik ben na mijn longkanker in 2002 begonnen aan een autobiografie die inmiddels ruim 180 A-4-tjes beslaat.
    Heel leuke werk. Het scherpt ook je geest..
    Groeten, Jos D.

 5. cwdegreef
  cwdegreef zegt:

  hoi jnm

  ik 1964 zat ik dus ook op st louis (ik was 10) en broeder ewald ken ik zeer zeker. Namen van andere broeders zal ik niet noemen omdat ik niet zeker weet of ze ook zulke smerige dingen hebben gedaan, op 1 na: bij mij was het een andere dader, broeder Ligorius van de verkenners. Mijn naam is kees de greef en we moeten elkaar dus kennen. Jammer dat je je nog steeds schaamt. Maar je staat hierin echt niet alleen.Ik ook ben jaren weggelopen voor de angst, schaamte en schuldgevoel.
  Ik zou graag in contact met je komen als je dat wilt om over de St.Louis tijd te praten. Ondanks dat ik veel moeite heb gedaan is het me nog steeds niet gelukt in contact te komen met slachtoffers/lotgenoten van st louis uit dezelfde tijd. Je kunt me bereiken op cwdegreef@hotmail.com. Stuur een berichtje met je telefoonnummer/emailadres en we spreken een keer af. Echt, het zal je zeker verder helpen om om te leren gaan met de gevolgen van wat je hebt meegemaakt. Maar je helpt mij er ook mee een keer bevestigd te worden in mijn vermoedens van breder misbruik op st.louis in oudenbosch.
  Nog steeds heb ik het gevoel dat het mij in die alleen is overkomen.
  Heb alsjeblief de moed en de kracht kontakt te zoeken met anderen en naar buiten te komen met je verhaal, het lucht zo op om het met anderen te delen, je bent het aan jezelf en diegene waar je van houdt, verplicht!!
  Een begripvolle groet van mijn kan ten tot binnenkort!!!

  kees de greef
  roosendal

 6. TC
  TC zegt:

  Hallo,

  Graag wil ik ook mijn ervaring kwijt. Ik heb begin jaren ‘ 60 ook een nare ervaring gehad met broeder Ligorius op verkennerskamp. Ik heb er nooit veel last van gehad, maar naarmate ik ouder wordt (ik ben nu 59) en erover nadenk vind ik het toch een zeer vreemde ervaring. Op verkennerskamp in de zomer moest ik overdag plotseling mee met broeder Ligorius een flink stuk het bos in. Ik moest mezelf helemaal uitkleden en hij heeft mij gewassen in een klein teiltje midden in het bos. Ik heb er nooit veel achter gezocht maar blijf het een erg vreemde ervaring vinden. De dag na dit incident ben ik erg ziek geworden (waarschijnlijk keelontsteking) en heeft hij mij naar een boerderij in de omgeving van het kamp gebracht. Hier heb ik een tijd op bed gelegen. Dit is het enige wat ik nog weet. Het is niet veel maar ik wilde het toch even van me af schrijven.

  • cwdegreef
   cwdegreef zegt:

   Hallo TC

   Ik heb inmiddels een klacht ingediend bij hulp en recht. Deze heeft mijn klacht ongegrond verklaard omdat er maar één beschuldiging tegen Ligorius bij hen bekend. Als ik met 1 of meerdere andere getuigen kan aantonen dat mijn klacht niet op zichzelf staat dan wordt deze opnieuw in behandeling genomen.
   Zou jij mij hier bij willen helpen door jouw ervaringen op papier te zetten?

   gr

   kees

   • jos ripken
    jos ripken zegt:

    beste kees de greef volgens mij kennen wij elkaar uit die ellendige internaatsperiode , ik ben van rond 1964 , verbleef toen 4 jaar daar , ik weet niet wat er de eerste 2 jaar allemaal heeft afgespeeld , de laatste 2 jaar was ik inmiddels wijs genoeg om te zien en te begrijpen.
    ben inmiddels 58 maar heb nog altijd moeite met mijn plek in het leven.
    gr. jos

  • kees
   kees zegt:

   hallo

   wil aub contact met mij opnemen. ik heb mijn zaak bij hulp en recht verloren en ben nu op zoek naar andere mensen die last hebben gehad van deze man

   gr
   kees

 7. wim degens
  wim degens zegt:

  Ik zat er van 1950 t/m 1954.
  Broeder Gabriël was de broeder van de gymnastiekzaal. Hij had altijd zware shagjes in zijn mond of was ze aan het draaien. Hij heeft met mij ook heel gore en zeer pijnlijke, gewelddadige dingen gedaan in de materialen ruimte, buiten het zicht van de klas. Ik zou graag willen weten of er meer jongens uit die tijd zulke ervaringen met deze smeerlap gehad hebben. Ik ben daarom 2 keer weggelopen.
  Ook was er een heel foute broeder iedere vrijdagmiddag in een van de paar badkamertjes in de grote doucheruimte onder de kapel. Daar werden we als 8 jarige door broeders met de hand gewassen. Onbegrijpelijk omdat ik mezelf al vanaf mijn 4 de zelf kon wassen zowel in bad als onder de douche. Een van die broeders deed hele pijnlijke en vieze dingen met mij met zijn blote!!! handen terwijl de andere broeders in de andere badkamers netjes washandjes gebruikten. Dat was ook iedere week een grote schrik wanneer ik weer door hem gewassen moest worden. Dit gebeurde niet meer het jaar daarna omdat wij toen geacht werden onszelf te kunnen wassen. De naam van die viezerik heb ik nooit geweten. Iemand met herkenning?

  • willemsen
   willemsen zegt:

   Mijn verblijf op St. Louis dateert van 1942-herfts 1944 en 1945-begin 1947.
   Van broeder Gabriël weet ik alleen dat hij de “billentikker” werd gernoemd. Maar niet dat hij “zijn handen niet thuis kon houden”.

 8. Harry Verhoeven
  Harry Verhoeven zegt:

  Ik ben Harry en ben van 14 mei 1945 dus nu 65 jaar.
  Ik heb in de periode ’59 – ’60 op st. louis gezeten en wel op de afdeling st. tarcisius. ik heb een slecht geheugen en heb dingen weggestopt, maar terwijl ik bovenstaande ervaringen lees komen er bij mij ook bepaalde herkennings-punten naar boven. om er een paar te noemen; br.gabriel had de zorg over het zouavenmuseum en daar moest ik regelmatig dingen voor doen. de slaapzaal en het wekelijkse douchen roepen associaties op en niet te vergeten de droppings in de bossen. begijp me niet verkeerd ik beschuldig op dit moment niemand, maar er moeten dingen misgegaan zijn mede gezien de sexuele gereserveerdheid en een minderwaardigheidscomplex dat ik een groot deel van mijn leven heb gehad. o.a. psychotherapie heeft een goede wending aan mijn leven gegeven. sta open voor discussie cq reactie.

  • kees
   kees zegt:

   beste harry

   nog steeds ben ik op zoek naar lotgenoten van saint louis. Het wordt duidelijk dat er meerdere slachtoffers en dader op Saint Louis waren. Inmiddels heb ik met 2 anderen een lotgenotengroep opgericht. Heb je belangstelling om je nij ons aante sluiten, Kijk dan op deze site bij Lotgenoten, Jongens van Saint Louis. We willen onze ervaringen delen en bundelen. Als je reageert neem ik persoonlijk contact met je op.
   kees

   • jos ripken
    jos ripken zegt:

    beste kees , ik zat van plmn 64 tot69 op deze hel op aarde , ik weet dat ik na 2jaar verblijf daar wist wat er gaande was , van de eerste twee jaar weet ik mij weinig te herinneren , wel dat ik nachten wakker lag in mijn chambaretje.
    ik bedoel na de eerste twee jaar zag ik bv hoe de big in bosbad hoeven ontuchtige handelingen verrichte in het water.
    volgens mij kennen we elkaar uit die tijd , ik zou graag willen dat je kontakt opneemt , 06 51528133.

  • Paul
   Paul zegt:

   Beste Harry,
   Ik heb iets later dan jij op St. Louis in Oudenbosch gezeten, nl. van 1962-1964. Ik heb een vraag aan je. Jij noemt de naam van broeder Gabriël als persoon die werkzaamheden in de slaapzaal verrichtte en de zorg had over het Zouavenmuseum als persoon die jou heeft lastig gevallen. In mijn tijd had broeder Sylvester de zorg over de slaapzaal waar de jongens van de vierde en de vijfde klas van de lagere school sliepen én hij had ook de zorg over het Zouavenmuseum. Van deze Sylvester heb ik behoorlijk last gehad. Kan het zijn dat jij je vergist in de naam?
   Graag verneem ik van je.

   Met vriendelijke groeten,
   Paul B.

   • harry verhoeven
    harry verhoeven zegt:

    beste paul
    ik lees nu je reactie pas
    br gabriel kwam volgens mij niet op de slaapzaal
    ik deed klusjes voor hem in het zouavenmuseum
    de naam sylvester zegt mij niets
    groeten
    harry

   • Dion
    Dion zegt:

    Br. Gabriël was gymnastiekleraar in het gevbouw van de kweekschool. Naast het roken van zware shag dronk hij ook heel de dag zwarte kofie. Had de koffiekan naast zich staan. Hij heeft geprobeer uit de HBS-ers een volleybalteam te formeren. We kregen daarin op onze vrije uren extra lessen. Heb nooit iets aan hem gemerkt, laat staan last van hem gehad. Anders was het met broeder Otger, leraar duits op het Thomas More College. Otger zat onder de lessen compleet te langdurig te knipogen naar een medeleerling. Ik heb daar vanaf de oprichting in 1956 3 jaar intern gezeten op de middencour bij Br. Germanus, Revocatus, Ettiene en br. Ewald.
    Ligorius zwaaide de scepter over de speelzaal van de middencoer in het gebouw van de MULO, aan het einde van de gang. Niets gemerkt van welke broeder danook.

 9. Jos
  Jos zegt:

  Ik lag in de jaren 60 doodziek en hoge koorts van de A- griep, op de ziekenzaal van St. Louis. Ik heb jaren getwijfeld of ik niet ijlde en of het werkelijk waar was.Ik heb er mijn hele leven last van.Depressies. Recent is mijn derde huwelijk op de klippen gegaan, omdat ik niet met mijn gevoelens overweg kan en geslagen heb.De jarenlange vreselijke eenzaamheid van een groot geheim hebben en het aan niemand kunnen vertellen.ik weet de naam niet meer.

 10. Gerard
  Gerard zegt:

  Vooropgesteld: Ik heb geen behoefte aan hulp, noch schadevergoeding.
  Ook ik heb te maken gehad met seksueel misbruik binnen een katholieke instelling. Het overkwam mij in 1958, ik was toen 14 jaar en het heeft ongeveer een half jaar geduurd.
  Onder het mom van seksuele voorlichting heeft broeder Adulphus van de orde van Broeders van Saint Louis uit Oudenbosch mij diverse keren seksueel betast.
  Deze broeder was het hoofd van de lagere school St. Louisschool en dirigent van het St. Louiskoor te Rotterdam.
  Het klooster van de broeders was naast de school en het hoofd van het klooster was broeder Pacifique, een goede bekende van mijn vader.
  Uiteindelijk heb ik uit eigen beweging deze broeder Pacifique ingelicht. Het resultaat was dat broeder Adulphus de volgende dag direct is overgeplaatst.
  Broeder Pacifique stond er op dit voorval persoonlijk aan mijn ouders mede te delen. Hij heeft dat inderdaad buiten mijn aanwezigheid gedaan en daarmee was de kous af.
  Mijn ouders hebben er nooit met mij over gesproken, het was afgehandeld en werd verder doodgezwegen.
  Wellicht zijn de betrokkenen niet meer in leven maar ik wilde het toch kenbaar maken om te voorkomen dat het ooit nog gebeurt.
  Mocht u nog verdere informatie willen dan kunt u contact opnemen met ondergetekende.
  Deze brief heb ik geschreven aan hulp en recht.
  Door hun bemiddeling heb ik een gesprek gehad met de Algemeen Overste Van Dam van de Broeders van Saint Louis. Dit gesprek heft plaats gevonden half augustus 2010. Na dit gesprek zou er een terugkoppeling gezonden worden. Tot op heden niets ontvangen

  • kees
   kees zegt:

   beste gerard

   nog steeds ben ik op zoek naar lotgenoten van saint louis. Het wordt duidelijk dat er meerdere slachtoffers en dader op Saint Louis waren. Inmiddels heb ik met 2 anderen een lotgenotengroep opgericht. Heb je belangstelling om je nij ons aante sluiten, Kijk dan op deze site bij Lotgenoten, Jongens van Saint Louis. We willen onze ervaringen delen en bundelen. Als je reageert neem ik persoonlijk contact met je op.
   kees

   • ad van boxtel
    ad van boxtel zegt:

    hallo
    wat een ervaring, en nare heriineringen als je dit alles leest. ook ik heb dit ervaren en zou hier graag met lotgenoten over praten.
    Ligorius (o.a. verkennerij) Edward, zijn namen die ik me nog kan herinneren.
    ik zie reactie met belangstelling tegemoet

  • Els W.
   Els W. zegt:

   Mijn overleden partner is tussen 1953 en 1957 ( een schatting) benaderd door de dirigent van het koor. Hij zong als sopraan de solopartij in de nachtmissen en concerten. Hij was niet katholiek, woonde in het midden van het land en de dirigent haalde hem dan op. Ze overnachtten in zijn parochie in Rotterdam (rondom de Noordsingel) en vertrokken de volgende dag naar Oudenbosch of de plek waar het jongenskoor een concert gaf. Gedurende die overnachtingen werd hij veelvuldig betast en gebeurden er nog ergere dingen, waar hij verder niet over wilde praten. Ik denk dat hij gepenetreerd is, want onze sekuele relatie is vrij snel stukgelopen door zijn ervaringen met die pater / frater. Hij was altijd bang en op zijn hoede, maar pas bij de Cie Deetman viel het kwartje bij mij. Onze relatie is niet stuk gelopen, maar ik had eerder willen weten wat ik nu weet. We waren er dan misschien uitgekomen. Nu heeft hij de nachtmerrie nooit verwerkt. Ook hij moest zwijgen, want anders zouden zijn ouders heel verdrietig worden (sic). Hij was tien – veertien jaar gedurende die ervaringen.

   Ik zou zeker willen weten of het om broeder Adulphus gaat!

 11. Kees van Belkom
  Kees van Belkom zegt:

  Deze mail gestuurd naar hulp en recht op 2-03-2010, dit naar aanleiding van uw overzicht van 28-03-2010

  Geachte Heer/Mevr.

  Naar aanleiding van de laatste nieuwsberichten aangaande seksueel misbruik door RK geestelijken wilde ik U het volgende mededelen:

  Het seksueel misbruik in de kerken is al jaren lang een voldongen feit ook in Nederland gebeurde dit bij jongens en ook op meisjes internaten,
  En ook in de door RK geleide jeugdbewegingen was dit een groot probleem. (eigen ervaring)
  Dus enige zelfreflectie zou op zijn plaats zijn door de diverse organisaties, nu doet men nog alsof dit alleen in het buitenland is voorgekomen.

  Tijdens mijn verblijf op internaat ST.Louis – Oudenbosch in de jaren 1960/61/62 ben ik zelf slachtoffer geweest van seksueel misbruik ( brutale aanranding).
  Mijn leeftijd was toen 13 jaar, en voor mijn leeftijd was ik nogal groot. Toen al 1.78 m
  Wegens ziekte verbleef ik op de daar op de speciale ziekenafdeling, ik had toen een ernstige griep, op een avond helaas de datum weet ik niet meer, werd ik plotseling kompleet naakt wakker ( ik lag in eerste instantie met pyjama in bed) doordat een naakte ziekenbroeder op mij lag en mij penetreerde, in paniek heb ik toen deze broeder geslagen en geschopt, de desbetreffende broeder is in zijn blote kont met zijn toga gevlucht door mijn kabaal.
  In paniek en vuil en vies (sperma) en met koorts heb ik mij aangekleed en ben naar het station gevlucht om de eerste beste trein naar huis te nemen.
  Dit was om 6 uur in de morgen, de hele nacht doorgebracht op het station.
  Bij thuiskomst mijn verhaal gedaan aan mijn ouders, deze waren reeds zeer geschrokken omdat ik zonder aankondiging thuis kwam.
  Normaal was er maar 1 maal in de maand een weekend verlof.
  Mijn ouders zijn daarna met mij terug naar het internaat gereden om verhaal te halen bij de rector, bij dit gesprek ben ik niet aanwezig geweest.
  Ik ben daarna wel door de rector nog op zijn kamer geroepen waarbij hij mij verzocht om over dit voorval niet te spreken met andere leerlingen van het internaat, het moest wel onder de pet blijven.
  Dat ging zo in die dagen alles verzwijgen dan is het ook niet gebeurd, dat was de tactiek in die dagen.
  De des betreffende broeder is direct overgeplaatst naar een andere orde. Ik heb de man nooit meer gezien.
  Dit was niet het eerste incident met deze man, heb ik begrepen.
  Dit alles heeft mijn geloof in de RK Kerk geen goed gedaan en bij al deze berichten wordt ik nu nog boos , en in mijn latere jeugd heeft het ook wel parten gespeeld weinig of geen zelfvertrouwen en een spraakgebrek (stotteren).
  Dit alles ben ik wel min of meer te boven gekomen, alleen mijn woede over de hypocrisie van de RK kerk is er nog onverminderd groot door.

  Klacht ook doorgestuurd naar commissie Deetman

  tot op heden nog geen bericht ontvangen van Hulp en Recht 29-12-2010

  • kees
   kees zegt:

   beste kees

   nog steeds ben ik op zoek naar lotgenoten van saint louis. Het wordt duidelijk dat er meerdere slachtoffers en dader op Saint Louis waren. Inmiddels heb ik met 2 anderen een lotgenotengroep opgericht. Heb je belangstelling om je bij ons aan te sluiten, Kijk dan op deze site bij Lotgenoten, Jongens van Saint Louis. We willen onze ervaringen delen en bundelen. Als je reageert neem ik persoonlijk contact met je op.
   kees de greef

  • Paul
   Paul zegt:

   Beste Kees,
   In jouw uitgebreide en schokkende relaas noem je geen naam van de broeder die jou heeft lastig gevallen. In mijn tijd op St. Louis (1962-1964) ben ik lastig gevallen door een broeder die ook op de ziekenzaal werkzaam was, nl. broeder Sylvester.
   Zegt die naam jou in dit verband iets?
   Met vriendelijke groeten,
   Paul B.

   • kees
    kees zegt:

    beste paul

    die naam zegt mij niets. ik herinner mij wel de broeder zelf die daar werkte (deed ook de was en het museum en was ook kapper links van de kapel). Het was een lange man, zijn bijnaam was geloof ik de Snijboon. Later is hij uitgetreden en ben ik hem in mijn werk tegengekomen. Was hij keurig getrouwd!
    Ik weet niet of zijn broedernaam Sylvester was. Zijn wereldse naam was J Camphens
    kees

 12. wim degens
  wim degens zegt:

  Ik heb tevergeefs een jaar geleden een gesprek geprobeerd te krijgen met de algemeen Overste van de broeders van Saint Louis Broeder van Dam. Ik had hem bij mij thuis uitgenodigd vanwege het feit dat hij wekelijks mijn stadsgenoot is.
  Ik wilde met hem over mijn ervaringen met Broeder Gabriël en de was broeder op de vrijdagmiddag inlichten en de nodige vragen stellen. Dat had ik hem bij mijn uitnodiging vooraf nog niet verteld. Hij schreef wel mijn adres en telefoonnummer ruim een jaar geleden op maar liet nooit meer iets van zich horen.

 13. marcel
  marcel zegt:

  hallo , ik heb van 1973 tot 1976 op saint louis gezeten . Er was 1 broeder die ik nooit vergeten zal dat was broeder marinus . Als wij moesten douchen dan liep hij daar altijd alleen rond kwam in een douchehokje kijken en dan tussen je tenen of je je goed gewassen had maar een keer pakte hij mijn zaakje beet en keek of het van onderen ook schoon was . Ik werd daar erg bang van en had een oplossing bedacht door mijn schone onderbroek mee te nemen in het douchehokje.
  Ik had een keer uit frustratie en boosheid met krijt voor de baselique geschreven schrompeltje is een vuile klootzak even voor de duidelijkheid schrompeltje was zijn scheldnaam .
  later zag ik dat hij een andere jongen stond te ondervragen waarom hij dat gedaan had , die jongen wist van niks vervolgens sloeg hij die jongen toen ik dat zag ben ik er heen gelopen en zei dat ik dat gedaan had inmiddels stonden er nog meer mensen bij dus broeder marinus zei tegen mij dat ik die teksten met warm water moest weghalen .Die zelfde avond om 23.15 ik weet het nog heel goed kwam hij naar mij toe ik sliep op slaapzaal 3 en hij had de leiding van slaapzaal 2 hij kwam naar mij toe en zei ga jij maar eens even met mij mee ik was doodsbang en hij nam mij mee naar zijn kamertje op slaapzaal 2 en daar begon hij mij te ondervragen waarom ik dat gedaan had maar ik durfde de waarheid niet te zeggen hij werd toen erg kwaad en plotseling ging de deur open en kwam broeder ansgar binnen en die vroeg wat is hier aan de hand niks zei broeder marinus want die schrok zich rot vervolgens stuurde broeder ansgar die ook de leiding van slaapzaal 3 had mij terug naar bed .
  Daarna heb ik er nooit meer iets over gehoord toen ik 19 jaar was moest ik voor mijn werk in de buurt van oudenbosch zijn en in een opwelling ben ik naar de kostschool gereden en daar hoorde ik dat broeder marinus al een tijdje dood was , ik weet niet wat ik gedaan zou hebben als hij nog geleefd had maar ik denk dat ik hem een flink pak slaag had gegeven .
  Van mij mag de hele wereld weten wat een vuile rotzak broweder marinus was en ik dan god op mijn knieen dat die bewuste avond broeder ansgar mij daar heeft weggehaald

  met vriendelijke groet marcel vermeulen

  • kees
   kees zegt:

   beste marcel

   nog steeds ben ik op zoek naar lotgenoten van saint louis. Het wordt duidelijk dat er meerdere slachtoffers en dader op Saint Louis waren. Inmiddels heb ik met 2 anderen een lotgenotengroep opgericht. Heb je belangstelling om je nij ons aante sluiten, Kijk dan op deze site bij Lotgenoten, Jongens van Saint Louis. We willen onze ervaringen delen en bundelen. Als je reageert neem ik persoonlijk contact met je op.
   kees

   • marcel vermeulen
    marcel vermeulen zegt:

    hoi kees , ik las jouw reactie nu pas ik kijk niet zo veel op de side als il jullie ergens mee kan helpen stuur me dan maar een sms dat gaat makkelijker dan bellen want ik ben veel onderweg mijn nummer is 06-53713123 .
    liever niet per mail want anders lezen mijn kinderen dat misschien en dat wil ik niet .
    groetjes marcel

  • Carlo Marijnissen
   Carlo Marijnissen zegt:

   Beste Marcel Vermeulen. De naam schrompeltje is door mij en Raul Borsten verzonnen aan de eettafel in de refter. Hij komt van een personage uit het boek REIS DOOR DE NACHT van ANNE DE VRIES. Ik heb broeder Marines goed gekend zat bij hem in de groep. op de slaapzaal rookte hij altijd stinksigaren.
   Er was ook een broeder die wij MISTER ED noemde. Die kon ook niet met zijn handen van kinderen afblijven en sloeg kinderen vaak hlemaal in elkaar. Wij maakten altijd hinnikende geluiden als hij voorbij kwam

   • marcel vermeulen
    marcel vermeulen zegt:

    Hoi carlo ,nou die naam schrompeltje hebben jullie goed verzonnen , die paste erg goed bij hem .in welk jaren zaten jullie op het internaat ? En hadden jullie ook vervelende ervaringen met broeder marinus ? ik vond broeder ansgar altijd een aardige vent hij was wel streng maar volgens mij ook eerlijk en nogmaals ik dank god op mijn blote knieen dat hij mij daar weggehaald heeft . En die marinus was een echte schoft die mag van mij branden in de hel als ik er weer aan terug denk dan snap ik niet waar hij de gore lef vandaan haalde om kinderen bang te maken .

 14. Jos
  Jos zegt:

  Hallo Mensen,

  Ik heb hem gevonden via schoolbank.nl. Het was broeder Ivo. Ik herkende hem op verschillende foto’s.

  Dank jullie wel voor het meezoeken

  Vr. grt.

  Jos

  • René Bosch
   René Bosch zegt:

   Hallo Jos,
   Ik zie net jouw bericht. Het is uiteraard zaak om in zo’n delicate kwestie uiterst zorgvuldig met namen om te gaan. Je zal toch maar de naam van een broeder noemen die onjuist is! Ik zat eind jaren 50 / begin 60er jaren op het juvenaat in Oudenbosch. Br. Ivo was daar surveillant (en tevens kleermaker: hij maakte de togen voor de broeders). Een kleine man, aItijd sigaar-rokend. Ik ken hem als een integere man. Bijvoorbeeld: hij zorgde voor het huren van de toneelkleding als er een operette werd opgevoerd (elk jaar). Voor het meten van de ‘binnenbeenlengte’ gebruikte hij een latje met aan het uiteinde een haakje, waar het meetlint aan bevestigd was. Hij raakte je met geen vinger aan! Ik betwijfel dus of je wel de juiste persoon noemt. Ik heb 2 foto’s van hem maar kan ze hier niet toevoegen.

 15. H.D.B. Go
  H.D.B. Go zegt:

  Deze websitepagina heb ik heden pas voor het eerst gevonden. Maandag 18/04/2011 heb ik de Matthäus Passion Oudenbosch in de kapel bijgewoond.
  Het was een mooie avond en de akoestiek was ronduit geweldig. Al ben ik de zondagen nog niet vergeten dat er in de kapel van St. Louis de dag met een hoogmis werd begonnen en de Gregoriaanse liederen werden gezongen uit het boekje ” Samen Zingen ” in het instituut St. Louis Oudenbosch. Ik heb er ook mijn hernieuwing van de doopbelofte in de kapel van St. Louis gedaan op een zondag tezamen met een groep van andere mede leerlingen. In 1981, ik woonde toen nog in Haarlem, ben ik op een dag gewoon naar Oudenbosch, Bosbad Hoeve ( zwembad ) en naar St. Louis gereden. Ik kwam broeder Gerardo tegen in de oude refter van St. Louis, Oudenbosch met een klein groepje leerlingen, dat was toen al een gemengde groep van jongens en meisjes. Broeder Gerardo kon ik nog van Convict St. Marie in Roosendaal, waar de congregatie van de Broeders van de H. Aloysius van Gonzaga, beter bekend als de Broeders van St. Louis, Oudenbosch ook een afdeling hadden. Ik werd meteen op de thee uitgenodigd en vroeg me of ik misschien de kapel wou bezoeken. Ik moest er wel smerig om lachen, maar heb het aanbod toch dankbaar aanvaard. Wat een rare gewaarwording om in de kapel te komen en al die kerkbanken zijn verdwenen, op een paar kniestoelen na, waar de broeders vroeger tot hun beschikking hadden, helemaal vooraan bij de stenen kniebank, alwaar de hostie werd gegeven. In 1995 moest ik in Dordrecht zijn (als ik me niet vergis), om een printer op te halen die ik gekocht heb. Ben toen even langs geweest bij de broeders van St. Louis en heb daar met een tweetal broeders in hun recreatiezaal gesproken. Te weten broeder Amandus en broeder Gerardo. Beiden van Convict St. Marie te Roosendaal van de ” Kleine Kant ” – leerlingen van de Mulo St. Johan Berchmans van de 1ste en tweede klas. Ik ben in 1959 en 1960 op St. Louis geweest in de 5de klas, kleine cour en de 6de klas (6B) midden cour. Convict St. Marie van 1960 tot en met 1963. Kleine Kant en Grote Kant, onder br.Pacifique en br. ” Moem “.
  Dit was trouwens zijn bijnaam die de jongens hem gaven. Ik heb nooit zijn naam gekend als broeder van de congregatie van de H. Aloysius van Gonzaga. In 2011 op 18 april jl. heb ik tevens de broeders bezocht, aangezien ik daar toch moest zijn voor de Matthäus Passion. Ik heb even met br. Magnus gesproken in het gebouw St. Joseph, beter bekend bij de leerlingen als de ziekenboeg – mini hospitaal van St. Louis. De begraafplaats nog bezocht met br. Wiro en gezien waar br. Amandus, overleden in 2002 en br. Barnabas, overste van Convict St. Marie te Roosendaal en directeur van de (M)ulo St. Johan Berchmans te Roosendaal. Br. Wiro was zo aardig geweest om me uit te nodigen om met hem een wandeling te maken door de voormalige achtertuin van St. Louis. Het is nu een prachtige park geworden met de vijver en nieuwe bomen die in volle bloei stonden. Verder was er iets nieuws gebouwd, namelijk een theehuisje bij de vijver aan de zijde van de spoorbaan. Er was een plaquette ( gedenkplaatje ) wanneer het gebouwd was. Ik meende 1992. Overal in de tuin waren er zitbanken waar je rustig kon genieten van de tuin, beter gezegd het park. De broeders kunnen er gratis gebruik van maken. Bezoekers en bewoners van Oudenbosch kunnen het park betreden via een andere ingang tegen geloof ik een betaling van 2 Euro.

  Waarom vertel ik dit allemaal?
  De medaille heeft twee zijden. De minder prettige – en de prettige kanten.
  In een mannen gemeenschap zoals St. Louis zijn de sexuele ontsporingen van de broeders die zich er schuldig aan hebben gemaakt te verklaren uit de zelfde situatie die je heb in gevangenissen, waar hetero sexuele mannen bij gemis aan vrouwen, zich aan mannen vergrijpen. Dit geldt evenzeer voor vrouwen gemeenschappen. Dat er een geweldige taboe heerst en weinig animo onder de overheid en de Congregatie om de zaak aan te kaarten, als er geen harde bewijzen zijn, is menselijk te begrijpen, doch niet goed te praten. Bovendien zijn de meeste broeders inmiddels overleden. In ST. Joseph, die ziekenboeg van St. Louis wonen nog 11 broeders die bejaard zijn. In de Lollestraat, even voorbij de Basiliek en dan de eerste weg rechtsaf, waar een appartementen complex staat, wonen nog 7 broeders tezamen met andere bewoners die niets te maken hebben met St. Louis. Wat dan wel te doen met alle nare ervaringen uit het verleden. Ik geloof nl. niet dat de broeders die zich er aan schuldig aan hebben gemaakt pedofielen zijn. Ze zijn ook een kind van hun tijd, die weinig of geen voorlichting hebben gehad en al op zeer jonge leeftijd het Roomse geloof met de paplepel erin hebben gekregen. Het was toen gebruikelijk dat er in elk gezin, iemand het klooster in ging. Dat werd als een grote eer beschouwd.

  Misschien werkt het helend als in de kapel van St. Louis de oud leerlingen die de nare ervaringen in hun jeugd met de broeders hebben gehad onder begeleiding van klinische psychologen en psychiaters, leden van de Congregatie, de broeders, en wat mij persoonlijk betreft ook de aanwezigheid van de huidige bisschop van Noord-Brabant en kardinaal Jozeph Radzinger, alias Paus Benedictus XVI. Dat er in de RK-Kerk het levens moraal drastisch moet veranderen, staat buiten kijf. Als ik mijn bescheiden steentje er aan kan bijdragen om de huidige bisschop van Noord-Brabant, de Congregatie en Paus Benedixtus XVI te verzoeken om aan dit kleine geste tegemoet te komen, dan zal ik daar graag voor inzetten. Ik garandeer helemaal niets. Ik ben per slot van rekening maar een kleine zandkorrelttje. Maar een klein zandkorreltje die in de raderen terecht komt kan een grote ravage aanrichten. Ik hoop niet dat het zover moet komen. Want dan hebben we allemaal verloren ten aanzien van normen en waarden en alles wat er mee samenhangt voor ons nageslacht. Mijn e-mail adres: go000029@planet.nl. Ik nodig jullie hierbij uit, indien er behoefte bestaat om contact met me te nemen via mijn e-mail adres. Nogmals ik garandeer helemaal niets. Heb vooral geen te hoge verwachtingen.

  • Tim Hinterding
   Tim Hinterding zegt:

   @ H.D.B. Go,
   Dank voor uw uitvoerige reactie. Ik snap dat u zoekt naar verklaringen voor het gedrag van sommige broeders.
   Ik maak bezwaar tegen het trekken van een paralel tussen een gevangenis en de gemeenschap van de Broeders van Saint Louis, als een soort verklaring van excuus voor het gedrag van sommige broeders.

   In een gevangenis zitten mensen onvrijwillig, maar in de gemeenschap van de broeders zijn alle broeders vrijwillig ingetreden.
   Eerst hebben ze de tijdelijke gelofte afgelegd, en daarna – soms na een aantal jaren van bezinning – de eeuwige gelofte.
   Dat je dan de kinderen, die je onder je hoede hebt, misbruikt en mishandeld ten eigen gerieve is stuitend te noemen en daarvoor geldt geen enkel excuus en ook geen vergeving.

   In een gevangenis zijn de gevangen meer aan elkaar gewaagd dan in een internaat-situatie waar er sprake is van volwassen mannen en jongens, veelal kinderen nog.
   Uw voorstel om een bijeenkomst te organiseren, tesamen met de verantwoordelijken die tot nu toe alles netjes in de doofpot hebben weten te houden is ook stuitend. Alsof de RK kerk soms hulp nodig heeft, in plaats van de kinderen van destijds.
   Sommige broeders zijn de dans ontsprongen en inmiddels overleden, anderen leven nog en het is te hopen dat deze ter veranwoording worden geroepen. Hoe zo verjaring?
   Alle misbruike kinderen van destijds hebben levenslang.

 16. Kevin Batten (De-Jong)
  Kevin Batten (De-Jong) zegt:

  Hi
  My name is Kevin. When I was at St Louis in 69/70 my surname was De-Jong. I have read with interest the above posts. My dutch is not sufficient for me to reply here in dutch, so I hope no one minds me replying in english.

  During my stay at St Louis I was, on numerous ocassions molested by one of the brothers who used to teach us up at the classrooms in the buildings by the basilica. I cannot remember his name, but he was very tall, had slicked back dark hair, thick strong glasses and dirty teeth. He used to bring me to the front of the class to stand next to him behind his desk and whilst talking would put his hand up my shorts from the back and play with my penis or bottom. I think what encouraged him more is that I did respond to this by getting an erection. I was taller than most, so maybe more developed….who knows.

  Because of this reaction I believe that I was picked out more than the others for his attentions. He had a couple of select pupils that he seemed to favor. He would also keep me back in class when he could so that he could spend longer playing with me and even performed fellattio on me at times.

  He would also sit me on his lap in front of class behind his desk and put my hand inside his pants, making me stroke him. If anyone else looked up he would tell them to get their heads down and get back to work.

  I have for many years blamed myself, thinking that if I had not responded, it maybe would not have happened. Or maybe i enjoyed it and thus encouraged him. Who knows.

  I have had many problems keeping relationships together in my life. I have had four marriages. I have bouts of severe depression and find it very difficult to communicate with people, especially those close to me.

  The above post by H.D.B Go if I am reading it correctly seems to make excuses for this behaviour, due to certain circumstances that these people found themselves in. Shame on you. There is no excuse for any person who is charged with the care and well being of children to abuse their position and use those children for their own sexual gratification!

  Too often we here the excuse of….well it happend to them, so they have an excuse. Does this mean that those of us abused at St Louis can now abuse others, or would want to…..I dont think so.

  The Catholic church more than most is guilty of comprehensive corruption and abuses of all kinds throughout it’s history. This history is now coming to light. Good !

  KB

  • H.D.B. Go
   H.D.B. Go zegt:

   To Kevin Batten De Jong, Roermond, Sunday 2011/07/17

   I´ve just red your comment in response to the news I wrote concerning St.Louis, Oudenbosch and Convict St.Marie, Roosendaal. I feel deeply sorry if I hurt you and the others in your abused feelings. Whether we like it or not, the coin has two sides. Concerning the situation in the Netherlands, there is group which have the task to investigate the matter. It´s my conviction that it is not enough what the Vatican have done so far concerning the way of Roman Catholic life in relationship to the community of the twenty one (21e)
   century.
   ***Part of this comment is considered inappropriate and has therefore been removed.
   Please treat one another with respect.
   The webmaster.***

   With kind regards,

   H.D.B. Go

 17. Arthur Jansen
  Arthur Jansen zegt:

  I’m chocked about above reaction. Although I didn’t have any experience of sexual misbehaviour by the “broeders” of St Louis Oudenbosch myself and wasn’t aware of it during my stay there during 1965-1969 I deeply condemn the reaction of H.D.B. Go. I don’t understand why he brings up the Jews as they have nothing to do with this case.
  I ask the moderator of this site to block such insane reactions. Young victims of sexual misbehavior by priests, “broeders” or any other adult should get the help they need or at the least the understanding by everybody of the great mischief done upon them. I feel a “plaatsvervangende schaamte” (sorry). Please belief there are a lot of people that symphasize with you. Anybody that experienced such treats by “broeders” have the right that their complains are heard, I think it is very courageous to speak out and hope they overcome any unhappiness that might be caused by these acts.

 18. kees
  kees zegt:

  Beste heer Go

  Schelden is meestal een uiting van onmacht, maar ook heel onfantsoenlijk.
  1 jaar geleden heb ik in deze reeks het eerste bericht geplaatst en mijn verhaal naar buiten gebracht. Absoluut niet met de bedoeling om reacties uit te lokken waarin mensen elkaar gaan uitschelden en beledigen. Het getuigt m.i. van een zeer onvolwassen geest.
  Mijn vriendelijk verzoek aan u is dus om uw toon te matigen en hier op normale wijze van gedachten te wisselen. Als argumenten van andere u niet aanstaan is schelden geen oplossing.
  Met vriendelijke groet,

  Kees de Greef

  • H.D.B. Go
   H.D.B. Go zegt:

   Mijn toon matigen? Jullie zijn net zo intollerant jegens anders denkenden als het Vaticaan.
   Jullie hebben zeker nog nooit gehoord van de inquisitie. De huidige paus Franciscus l is een nederige man. Althans dat laat hij graag voorkomen, zoals de voetwassing en het kussen erna van de wreef. Waarom vragen jullie geen audientie aan bij de paus? Of zijn jullie een stelletje schijterds die niet de moed hebben om het sexueel misbruik in het vaticaan aan te kaarten. Jullie zijn niet de enigen. Ook onder kloosterlingen onder elkaar gebeurt dat.

   • Tim HInterding
    Tim HInterding zegt:

    Tim Hinterding
    14 februari 2015 op 12:22
    @ H.D.B Go,
    U bent nogal hardleers en kunt niet goed lezen: Wat hier op dit forum wordt geschreven heeft niets te maken met anders denken maar met kindermisbruik.
    Verknipte geesten die zich vergrijpen aan de aan hun zorg toevertrouwde kinderen die zelf geen kant opkunnen.
    Daar zijn geen woorden voor en het is interessant dat u het heeft over ‘jullie’.
    Alsof de R.K. Kerk het slachtoffer is van een hetze van ‘jullie’.
    Dacht u werkelijk dat het zomaar is dat de RK kerk miljoenen schadevergoeding betaalt?
    Na jarenlang de gelederen te hebben gesloten en doofpot politiek te hebben bedreven gaat nu langzaam het deksel van de beerput.
    Heel erg jammer dat veel kindermisbruikers al zijn overleden.
    Uw inbreng heeft de schijn van ‘goedpraten en bagateliseren’. schaam u!

 19. Jeroen Biemans
  Jeroen Biemans zegt:

  Mijn vader is op 17 september jl. overleden. Hij had kanker en is 65 jaar geworden. Over zijn jeugd praatte hij nooit veel. Hij was nooit een prater want (vooral tijdens zijn ziekte) was hij bang om in een neerwaartse emotionele spiraal terecht te komen. Hij heeft in Oudenbosch op kostschool gezeten van ongeveer 1958 tot 1962. Zijn kostschoolverleden heeft hem tot zijn dood dwars gezeten.

  Hij vertelde er nooit veel over. Het enige wat hij mij verteld heeft is dat hij daar dingen gezien heeft die hij nooit heeft kunnen verkroppen en nu dus ook in zijn graf heeft meegenomen. Het moeilijke was ook dat hij dit bij niemand kwijt kon. Als hij eens in de 2-3 maanden thuis was, waren dit absoluut geen zaken waar over gepraat mocht worden. Hij woonde in een redelijk streng katholiek gezin in Zuidoost-Brabant. Hij moet zich op dat gebied nogal alleen gevoeld hebben. Op een gegeven moment heeft hij voor zichzelf de beslissing gemaakt om zo min mogelijk terug te kijken (vooruit blijven kijken) en ’t maar te vergeten. Maar dat is hem niet helemaal gelukt….

  Ik wilde vanavond alleen maar even kijken wat er te vinden was over Saint Louis in Oudenbosch. Ik moest wel even slikken toen ik een aantal verhalen las. “Mijn god” wat zijn een aantal schrijvers getekend voor hun leven. Ik wil jullie dan ook een hart onder de riem steken. Blijf erover praten met elkaar hopelijk verzacht dit enigszins de pijn.

  Misschien heeft iemand van de schrijvers mijn vader nog gekend. Hij heette Jan Biemans en hij heeft rond 1958 tot 1962 in Oudenbosch gezeten.

  Iedereen veel sterkte…

  Groet,
  Jeroen Biemans

  • Jan van Otterdijk
   Jan van Otterdijk zegt:

   Hallo Jeroen ik heb met je vader in oudenbosch op kostschool geweest.
   groet Jan

 20. ray
  ray zegt:

  Mooi bericht Jeroen. Zal voor jullie als nabestaanden ook niet makkelijk zijn. misschien zitten jullie nu met nog veel meer vragen. Ik weet zeker dat de jongens van Saint Louis het verhaal van jouw vader mee zullen nemen naar de huidige verantwoordelijke van de broeders van St. louis , Broeder van Dam.
  Ook naar jullie als naaste familie hebben ze de plicht om jullie te ondersteunen in deze moeilijke periode.
  Veel sterkte!!
  Raymond
  (www.klokk.nl)

 21. Fred Hermans
  Fred Hermans zegt:

  De precieze jaartal weet ik niet zo, maar was begin jaren 60, zat op Convict St. Marie te Roosendaal. Kleine Kant. Amandus als overste (met hem niks aan de hand voor zover ik weet). Sliepen op bovenste slaapzaal, chambretten met lage tussenschotten. Als nachtbroeder fungeerde een broeder die later is overgeplaatst naar een bejaardenhuis in noorden des lands, en had toen de naam André aangenomen. Welnu die man deugde dus helemaal niet. Gruwelijke dromen van gehad. Er liepen er ook rond met nogal losse handjes. Anderzijds waren de activiteiten zoals de “ronde rond de honderd” etc. fenomenaal, verzachtte toen enigszins het leed.

   • jan
    jan zegt:

    Ik ken broeder andre.
    Ik zat op st louis oudenbosch en het convict in Roosendaal
    Broeder andre sliep op de slaapzaal van ons op het covict
    Hij heeft mij ook benaderd . Ik heb er verder weinig last van gehad. Wel heb ik hem aangegeven nadat bleek dat hij op dagelijkse basis bij jongens in bed kroop etc.Gesprek gehad met overste en ouders.Hoewel Andre niet meer op de slaapzaal mocht komen bleef hij in het gebouw
    Ook op st louis in Oudenbosch zijn dingen gebeurd op de slaapzaal en met een muziekbroeder.Enfin misschien bevestig ik hier wat mee voor anderen

 22. wim degens
  wim degens zegt:

  Ik hecht eraan om iedereen te laten weten dat de Generale Overste van de broeders van de H. Aloysius Gonzaga zijn excuses mij heeft aangeboden en uitdrukkelijk mij laat weten met mij te doen te hebben als ernstig slachtoffer van een van zijn mede confrères. Ik heb uiteindelijk de indruk dat deze ernstige fouten van de betrokken broeder nauwkeurig op de merites bekeken zijn door de commissie en naast andere meldingen gelegd zijn. Ik kan de Generale Overste niet anders dan vergeving geven, want de betrokken broeder is al lang gestorven en uiteindelijk heeft ook deze Generale Overste zijn verantwoordelijkheid genomen en namens zijn broeder gemeenschap mijn klacht voor serieus geaccepteerd.
  Heel jammer dat er ook een eerste hoofdstuk aan vooraf moest gaan, welke bij mij heel veel verontwaardiging heeft veroorzaakt vanwege de sfeer van absolute ontkenning van de genoemde feiten, waarbij de G. O. zelfs op de persoon gespeelde argumenten aanvoerde om mij in mijn integriteit als aanklager zwaar te treffen.
  Mijn oprechte respect gaat ook uit naar de commissie waar ik – later ten onrechte – vooraf weinig vertrouwen in had.

 23. Jose Hennekam
  Jose Hennekam zegt:

  Na een mail van Cees van Dam ben ik alle bovenstaande verhalen gaan lezen. Ik dacht dat de reacties die ik kreeg na het uitkomen van Pater Noster wel zo ongeveer alles zou zijn, maar nu blijkt de groep ontzettend veel groter (en zitten er ook namen bij die ik me nog heel goed kan herinneren). Veel namen van broeders die genoemd worden zijn bij mij meer dan bekend. Dat is ook de reden waarom ik dit berichtje schrijf: in mijn novelle komt een zekere broeder Amandus voor. Ik had die naam gekozen omdat hij “hij die lief moet hebben” betekent. Nu blijkt er echter een echte broeder Amandus in mijn tijd op Saint Louis te hebben rondgelopen, alleen was ik dat vergeten. Met nadruk wil ik er daarom op wijzen dat de broeder Amandus uit Pater Noster NIET de broeder Amandus is die eind vijftiger, begin zestiger jaren op het Saint Louis heeft rondgelopen.

 24. Els W.
  Els W. zegt:

  Ik heb gisteren een lang telefonisch gesprek gehad met de overste Cees van Dam en hij verdient echt alle lof voor zijn inbreng en betrokkenheid. Hij luistert goed, is open in zijn antwoorden en trekt zich het lot van slachtoffers en hun eventuele partner echt aan. Ik heb me geen moment onvrij of onprettig gevoeld. En had geen moment de indruk dat hij er omheen wilde praten of zich eruit wilde draaien. Ieder die aarzelt om contact op te nemen terwijl hij er wel behoefte aan heeft: gewoon echt doen!

  Hij vertelde ook dat hij de vaste begeleider van aartsbisschop Eijk is en dat hij op 16 december met hem in Nieuwsuur is. Deetman en Frans Houben zijn er ook.

  Hij heeft mij duidelijk gemaakt dat ik bij St. Louis aan het verkeerde adres ben. Het gaat om een dirigent van de Basiliek van Oudebosch en die valt onder het bisdom en is van de Abdij van Borne, een Cisterciënzer orde.

  Ik wil de mannen die mij hebben geholpen uit deze groep heel hartelijk danken voor hun steun en informatie.

  Els W.

 25. Tim Hinterding
  Tim Hinterding zegt:

  Paul B. uit Rosendaal heeft het over een broeder Sylvester. Dat klopt. Volgens mij een broeder met strak achterover gekamt wit haar.
  Ik heb van 1963 – 1965 op SaintLouis gezeten.
  Ik herinner mij Broeder Frederik van klas 5. Wij, als jongens zongen toen: “Frederik, grijpt je pik, want het is een viezerik”. Broeder Frederik heeft mij wel eens bij het overhoren van de cathegismus over de rug gestreken en toen liet hij zijn hand zakken, achter mijn broek in. Omdat ik dat erg gek vond, liet ik erg duidelijk merken dat ik er niet van was gediend, en toen stopte hij ermee. Hij sloeg ook, met een lineaal.
  Ik weet dat hij een andere jongen René Z. uitvoeriger heeft betast.
  En hoe wij over die broeder dachten, blijkt wel uit wat wij zongen.

  Broeder Ewalt herinner ik mij van het eerste jaar, hij was het hoofd. Het tweede jaar dat ik er zat was hij weg.
  Toen was broeder Burghart hoofd. Hij liep een beetje mank. Dat was een sadist die je om het minste of geringste sloeg.
  Hij heeft mij een keer in elkaar geslagen op de koer, in het bijzijn van vrienden.

 26. Jan Reulingjandelau
  Jan Reulingjandelau zegt:

  Wie is misbruikt door frater Ewald of door Frater Alfred in Hilversum of
  Utrecht vanaf de jaren 1950 tot 1980?

  Jan Reuling
  0166-664549

 27. Jan Reuling
  Jan Reuling zegt:

  Door Frater Ewald ben ik zeker 20 keer aangerand en verkracht.

  Dat was op de lagere school in Hilversum in 1955.
  De naam van de school was Maria Immaculata Jongensschool.

  Frater Alfred was directeur van de Aloysius Mulo-school.
  Ook in Hilversum. Deze dader heeft me twee keer aangerand.
  Jan Reuling
  0166-664549

 28. kees de greef
  kees de greef zegt:

  Oproep:

  De lotgenotengroep Jongens van Saint Louis zal 15 februari 2012 een eerste bijeenkomst organiseren. Plaats en tijd worden nog bekend gemaakt. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via Jongensvansaintlouis@gmail.com. De aanmelding zal worden bevestigd.

   • Jos Rommens
    Jos Rommens zegt:

    Beste Ad,
    Goed om jou hier terug te vinden ik heb je al eens ontmoet bij een reunie ergens in de late 80er jaren. Misschien weleens fijn om even bij te praten over wat er allemaal speelde in de tijd 1964 t/m 1968 op convict Ste Marie te Roosendaal.
    Met vr. gr.
    Jos Rommens
    Bergen op Zoom

   • kees
    kees zegt:

    Ad zoals je al begrepen zult hebben is de bijeenkomst niet op 15 februari maar op zondag 12 februari, plaats en tijd wordt nog bekend gemaakt

 29. H.P.Westen
  H.P.Westen zegt:

  Goedendag,

  Mijn broer heeft een paar jaar geleden zelfmoord gepleegd. Dat kwam als donderslag bij heldere hemel. Van zijn vrouw hoorde ik achetraf dat er in het internaat in Oudenbosch wat gebeurd was, waarover hij niet wilde praten. Zeer tegen zijn karakter in, heeft hij wel een paar keer met een psycholoog gesproken. Het verhaal was dat die hem niet verder kon helpen. Als voormalig katholiek zat ik in Den Haag, samen met mijn 3 broers op de Katholieke Pacellieschool aan de Raaphorstlaan. Ik van 1960-1966. Mijn broer Raymond scheelde 8 jaar met mij. De school stond naast het klooster en vlak bij de kerk Onze Lieve Vrouwe van de Altijddurende Bijstand geloof ik dat die heettte. Er waren veel fraters aan de school verbonden van de congregatie van de fraters van Tilburg. Het hoofd van de school was frater Gregorius, waarbij ik in de opleidingsklas (6e) zat(later getrouwd en heette toen De Korte). Verder waren daar: frater Sebastiaan die omstreeks 1961 naar Zuid-Afrika (Windhoek)vertrok. Ik weet zeker dat dit klopte want ik heb nog een tijd met hem gecorrespondeerd(tenzij een ander de brieven schreef, maar dat kan ik niet geloven). Frater Ligorius gaf les in de 2e en 4e klas en was de voetbalpater die iedereen doorsluisde naar de katholieke voetbalclub G.D.S. destijds nog in Wateringen, maar later iets opgeschoven en verplaatst naar Den Haag, Erasmusweg. Nu heet de vereniging Erasmus.
  Ligorius trainde ons en hield van stoeien en iedereen vond hem leuk. Begin 70-er jaren ging het verhaal de ronde dat hij aan kinderen gezeten zou hebben. Uiteraard heb ik hem toen verdedigd als 17-jarig jochie. Ik wist wel dat dit soort verhalen over paters en fraters verteld werden, maar van hem kon ik dit niet geloven. Uiteindelijk is hij plotseling verdwenen na een bestuursvergadering naar ik begrepen heb. Toen geloofde ik nog steeds dat het door de verzonnen verhalen kwam en dat hij slachtoffer was van de algemene verhalen die destijds de ronde deden. Zijn vertrek vond ik destijds heel onrechtvaardig. Ik zie dit nu in een ander licht, maar concrete, directe verhalen ken ik niet. Hij is later ook getrouwd en kende we hem onder zijn eigen naam. Die houd ik liever nog even voor me. Zo was er ook een niet- frater in de 4e klas waarin ik zat, waarbij ik wel eens thuis kwam. Hij woonde nog bij zijn moeder. Ook zijn naam en toenmalige adres houd ik liever voor me in dit stadium. Na het schooljaar of wat later hoorde ik dat hij juist het klooster was ingetreden. In Utrecht bij de Dominicanen. Met hem heb ik nog even gecorrespondeerd en het staat mij bij dat ik veel later hem nog eens heb opgezocht in Utrecht met mijn nieuwe racefiets. Ik was toen 14/15 jaar. Van Sebastiaan en De J.was ik het lievelingetje. Met mij is niets gebeurd, maar nu denk ik dat er mogelijk meer “lievelingetjes” waren.

  Mijn broer Raymond is geboren in 1962 kon iets minder goed leren en daarom ging hij naar Oudenbosch in het internaat. Hij heeft daar een aantal jaren gezeten en volgde de Middelbare Tuinbouwschool in de periode van omstreeks 1975-1979. Hij was de jongste van ons vieren en werd wel eens gepest op de lagere school. Nu komen gedachten bij mij op dat er mogelijk andere redenen hebben geleid tot zijn vertrek naar het internaat. Concreet: een aanbeveling van collega fraters van een iets minder assertief jongetje in een soort uitwisselingsprogrmma? Met de uitkomsten van het rapport Deetman sluit ik niets uit! En ik roep het ook maar in de hoop dat er mensen zijn die het verhaal van Raymond compleet kunnen maken. En natuurlijk ook mijn eigen verhaal. Er waren wel veel mutaties onder de onderwijzers en dat komt nu ook in relatie tot het indrukwekkende rapport Deetman. Vragen komen er bij mij op waarom ik de dans ontsprongen ben. En hoever was ik daar vandaan!

  Ik kom graag in contact met mensen die mij verder kunnen helpen met deze zoektocht. Dan kunnen we misschien wat meer helderheid krijgen. Waar is nog meer informatie bekend van het internaat in Oudenbosch. Waren er meer internaten of niet? Staat er in het rapport Deetman wat over?
  Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet,

  Peter Westen

  • marcel vermeulen
   marcel vermeulen zegt:

   hoi Peter , ik heb ook op saint louis gezeten van 1973 tot 1976 , ik ben ook in 1962 geboren . Ik kan jouw broer niet herrineren , heeft hij daar ook op de lagere school gezeten?

   met vriendelijke groet
   marcel vermeulen

  • marcel vermeulen
   marcel vermeulen zegt:

   hoi Peter , ik heb ook op saint louis gezeten van 1973 tot 1976 , ik ben ook in 1962 geboren . Ik kan jouw broer niet herrineren , heeft hij daar ook op de lagere school gezeten?

   met vriendelijke groet
   marcel vermeulen

 30. Carlo Marijnissen
  Carlo Marijnissen zegt:

  Broeder RECATAVUS Dat moet Zijn REVOCATUS. overigens waren niet al deze broders slecht. MARINUS was een pedo. Broeder ANSGAR, SAVIO en EDWARD zijn uitgetreden en gehuwd met een vrouw

 31. Peter Westen
  Peter Westen zegt:

  Hallo Marcel,

  Nee, mijn broer Raymond zat op de Middelbare Tuinbouwschool(Agrarisch?).
  Met vriendelijke groet,

  Peter Westen

 32. wim degens
  wim degens zegt:

  Ik heb hier op 31 oktober 2011 kennelijk veel te vroeg gejuicht.
  De daders, waargenomen door hun waarnemers, bedienen zich van letselschadeadvocaten om het ons, slachtoffers van hún daders praktisch onmogelijk te maken op onze leeftijd om ál die gruwelijke herinneringen, welke het directe gevolg waren van hun misdaden, weer op te graven en daardoor alles weer opnieuw te moeten beleven. Dat blijkt in praktijk niet zomaar even te doen. De inmiddels gerijpte kijk op het leven van ons slachtoffers – en de camouflage vaardigheden van onze beschadigde gevoelens – veroorzaken een veel hardere confrontatie met ons verziekte verleden, waar zoveel fout gegaan is door de destijds op alle fronten de invloed van onbewust veroorzaakte schade in ons gevoelsleven en verdere leven. Stel dat Duitsland voor de schadevergoedingen aan de Joden en de vele anderen die hun concentratiekampen zouden hebben overleefd zou vragen op onze huidige leeftijd om hun causaal verband te bewijzen, welke gevolgen zij ondervonden hebben in hun leven a.g.v. hun internering drama’s. Zoiets vraagt een beschaafde maatschappij casus quo kerk niet aan 70 plussers. ’t Was heel iets anders wanneer het maximaal enkele jaren geleden in hun leven gebeurd was. Deze geestelijke marteling, om wille van het vuile spelletje teneinde de schadevergoedingen te drukken, is van een onbeschrijflijk primitief niveau te noemen. Dit verwacht je niet van onze kerk van liefde en menselijkheid. Zou je denken. Op deze manier betalen hun letselschadeadvocaten zichzelf aan de daders ruimschoots terug. Het causaal verband bewijzen is toch voor de slachtoffers niet op te brengen zonder gedwongen te worden hun hele trieste privé leven aan vreemden te lezen te moeten geven. Vuile geestelijke straatvechters methode! Of weet iemand een mildere benaming die dit legale schandaal van onze kerk in praktijk dekkend beschrijven kan? Nietsontziende Tomas Torquemada praktijken!

 33. wouter de Vries
  wouter de Vries zegt:

  kan iemand mij iets vertellen over broeder Edward??? Ik lees dat hij is uitgetreden en getrouwd is. Was hij wel okay?

 34. wouter de Vries
  wouter de Vries zegt:

  ik heb hem als een integere man ervaren en hij heeft me goed bijgestaan. Heeft hij ook dingen gedaan die niet hoorden?

  • Carlo Marijnissen
   Carlo Marijnissen zegt:

   Ik heb broeder Edward goed gekend. Op gebied van misbruik, kan ik niets kwaads van hem vertellen. Hij is later uitgetreden en gehuwd en later weer gescheiden. Hij had veel op met kinderen van rijke ouders en liet heel duidelijk merken dat bepaalde kinderen alles bij hem mochten (zoals het rijden op zijn brommer) en andere kinderen mochten niets. Hij leidde het kerkkoor. Ik had me daar ook voor opgegeven. Mij mocht hij niet en toen een pestkop mij voortdurend treiterde en ik een keer iets terugzei tijdens de repetitie, werd ik verwijderd uit het zangkoor. Om een lang verhaal kort te maken. Hij was een onsympathieke lul.

 35. wim degens
  wim degens zegt:

  De tijd verstrijkt en de slachtoffers van de RKK kunnen nog steeds niet dit gruwelijke hoofdstuk uit hun leven afsluiten zolang de RKK niet hun morele schadevergoeding verplichting nagekomen zijn. Die betrokken leiding gevende RKKers hebben kennelijk geen idee wat de impact is voor de slachtoffers om zolang met al die opnieuw opgegraven open wonden van al de herinneringen te moeten voortleven, wachtend op hoe en of de RKK “sorry” roepers hun beloofde verplichtingen zullen nakomen. Geen greintje oprechte empathie.
  Wat ze nu met het voortdurend uitstellen van het dringend verwachte sluitstuk doen, is voor iedere psycholoog een voorbeeld van geestelijke marteling, welke de slachtoffers nog even bovenóp al ons dramatische herinneringen uit ons verleden te verwerken krijgen. Een verwerkingstherapie bij een psycholoog kan pas zijn aanvang nemen, wanneer de punt achter dit, door hun religieuzen veroorzaakte jeugdtrauma gezet kan worden. Wat zij nu met de vertragingen ons aandoen valt hen nooit meer te vergeven!

  • Paul van Dishoeck
   Paul van Dishoeck zegt:

   GVD kom hier toevallig schrik me rot, morgen ga ik dit door lezen niemand heeft iets aan deze reactie maar ik MOEST van mij zelf een reactie geven.
   heb 5 jaar op st louis door gebracht. En niet misbruikt !!!

 36. JS
  JS zegt:

  In de jaren 60 zat ik op het juvenaat in Oudenbosch. Vele jaren zou ik daar blijven. Ik bewaar er zeer goede herinneringen aan. We leefden op school, op studiezaal, met sport, aan tafel dicht bij elkaar en alles werd besproken. Nooit vernam ik iets van genoemde verschrikkelijke praktijken. Tot mijn schrik zag ik ook de naam van broeder Yvo ergens genoemd. Ik kan me dat onmogelijk voorstellen. Hij was een bescheiden man die voor iedereen op het juvenaat klaar stond, ik zou mijn hand ervoor in het vuur steken. Zelf moest ik eens naar de ziekenzaal van Saint Louis wegens griep. Daar werd ik in de nacht 2x wakker omdat een broeder met kort zwarte krulletjes en met bril aan me zat. Had hij me eerder een slaappil gegeven? De twwede keer rende hij weg. De volgende nacht werd ik wakker en zag ik dat hij bij een jongen in het bed naast me stond. Ik liet expres mijn drinkglas van het kastje vallen en hij was snel weg. De volgende morgen werd ik met koorts naar het juvenaat terug gestuurd.
  Ik heb veel aan de broeders te danken gehad, dit voorval vergeet ik echter nooit en later dacht ik wel eens; hoe weerloos waren die jongens daar. Ik sprak er nooit over. Raar en ja, mogelijk hielden anderen op het juvenaat ook hun mond bij gebeurtenissen. Maar nogmaals ik kan me die daar niet voorstellen.

 37. Antoine Tromp
  Antoine Tromp zegt:

  Van 1968 tot 1974 was ik intern op Saint Louis. Ook hierna heb ik nog vaak een bezoek gebracht aan het internaat. Zelfs nu nog kom ik er vaak omdat ik in Oudenbosch woon en er een ruim sociaal leven leid. Op de begraafplaats van de broeders komen vele namen uit deze tijd voorbij. Ik ben geschrokken van de vele negatieve reacties. Zelf heb ik geen enkele negatieve ervaring ondervonden…integendeel, ik heb me tot de dag van vandaag altijd verwonderd dat mensen zoveel konden opofferen om voor een ander iets te betekenen. Ik wil hiermee niet beweren dat de verhalen onjuist zijn, maar veel van deze roddels zijn ook tot stand gekomen binnen pubergedachtes….ik weet dat er in die tijd over broeder Olav en Gonzala dit soort verhalen gingen, maar kinderen praten elkaar ook snel na. Een aantal broeders zie ik soms nog, het lijkt me verschrikkelijk wanneer je geen blaam treft voor dit soort gedrag aansprakelijk gesteld te worden. In totaal hebben 10 jaar van mijn leven tussen de broeders doorgebracht, als schipperszoon was dit de enige mogelijkheid. Nooit heb ik negatieve intimiderende ervaringen ondervonden. Ik wilde toch dit tegengeluid laten horen.

 38. Carlo Marijnissen
  Carlo Marijnissen zegt:

  Beste Antoine,
  Ik kan jouw verhaal begrijpen. Ik heb van 1966 tot 1971 op het kostschool gezeten en er al met al een mooie tijd gehad. Zelf ook geen problemen gehad met pedofiele broeders, maar besef dat degenen die dat wel hebben gehad, dat vreselijk hebben gevonden en dat hun hele leven meedragen. Sommigen hebben daardoor zelfs zelfmoord gepleegd. Daar mogen we onze ogen niet voor sluirten. Evenmin moeten we onze ogen sluiten voor die broeders (de meerderheid) die met heel veel liefde en opofering veel kinderen een gelukkige tijd hebben bezogd met voetbal, vriendschappen en talloze gezellige momenten in de refter, op de cour etc.

 39. Peter John Schouten (admin)
  Peter John Schouten (admin) zegt:

  Beste Antoine,
  Ik heb getwijfeld of ik je reactie zou goedkeuren, ik heb dat uiteindelijk wel gedaan, maar je reactie is hier eigenlijk ongepast.
  Deze website is opgezet om slachtoffers met elkaar in contact te brengen en niet om een discussie te voeren of het seksueel misbruik waar is of niet. Daar heeft Deetman een dik rapport overgeschreven. Dat heeft op grote schaal plaatsgevonden.
  De ontkenning is al bekend bij slachtoffers, zelfs zo dat ze het zelf ook zijn gaan ontkennen en pas nu, na vele jaren zwijgen, schoorvoetend met hun verhaal naar voren komen. Jouw reactie is niet echt uitnodigend voor hen.

  Tijdens de fijne tijd die jij had op Saint Louis zijn jongens seksueel misbruikt.
  Je moet met de mensen bespreken die er toen rondliepen waardoor je dit niet hebt opgemerkt en met elkaar in het reine komen. Je tegengeluid hierboven is ontkennen van de ernst van de zaak.

  Misschien kun je op dit moment ook even een tegengeluid laten horen aan de paus, die het niet kan laten om zo vlak voor de kerst homoseksuelen te beledigen.

  webmaster seksueelmisbruik.info

 40. kees de greef
  kees de greef zegt:

  antoine
  in het rapport van deetman is saint louis in oudenbosch meerdere malen genoemd als instituut waar veelvuldig seksueel misbruik voorkwam
  meer als 30 gevallen zijn bekend.
  misschien dat je na het lezen van het deetman rapport en praten mensen die wel vreselijke dingen hebben meegemaakt iets anders tegen saint louis aan kijkt.
  gelukkig heb jij een fijne tijd gehad op het instituut maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen gekdt.

 41. marnix valke
  marnix valke zegt:

  Ik heb van 1973 tot 1975 op SaintLouis gezeten.Heb alle reacties doorgelezen en schrik hier echt van.Vele namen van broeders herken ik heel goed.Ikzelf heb nooit iets meegemaakt wat betreft misbruik,wel dingen meegemaakt die erg ,,vreemd,,waren zoals in de ziekenboeg,maar ik denk dat dat komt omdat ik toen al erg groot voor mijn leeftijd was.Wat mij altijd is bijgebleven is broeder Burghart,die had zijn handen nogal los zitten.Heb nog steeds een litteken van 4 cm op mijn arm zitten door hem.
  Heb hem toen een dreun teruggegeven,en moest bij de broeder overste een preek aanhoren.Ben daarna ook weer terug naar huis mogen komen.Ik vind het wel schokkend voor degene die echt misbruikt zijn.Broeder Revocatus vond ik een fijne vent,heeft mij vaak de hand boven het hoofd gehouden,ik was in die tijd nogal rebels.

  • M. Woutman
   M. Woutman zegt:

   Hi Marnix,

   Dank voor je reactie. Ik ben erg benieuwd naar wat je bedoeld met “dingen die je meegemaakt hebt die vreemd waren in de ziekenboeg” op Saint Louis in jouw tijd. Wat zijn je specifieke ervaringen?

   Gr. M Woutman.

   • marnix valke
    marnix valke zegt:

    Die ervaringen op de ziekenboeg waren zeker vreemd,zoals het moeten uitkleden voor onderzoek,en het betasten van de ziekenbroeder tijdens het onderzoek.Koorts opnemen,en dan zijn hand op mijn billen houden zolang het duurde.Kreeg altijd een onaangenaam gevoel daarvan.Verder ben ik nooit lastig gevallen door deze ziekenbroeder,maar het blijft je wel bij.

 42. Jos
  Jos zegt:

  Hallo Rene,
  Dank je wel voor je reactie. Je hebt gelijk, het was niet Ivo maar Olav. Daar heb ik een klacht tegen ingediend.

  Vr. grt.

  Jos

 43. Jos
  Jos zegt:

  Je hebt gelijk. Het was niet Ivo maar Olav. Daar heb ik een klacht tegen ingediend.

  Vr. grt.

  Jos

 44. Carlo Marijnissen
  Carlo Marijnissen zegt:

  Van broeder Gonzala herinner ik mij nog dat hij een keer iets te enthousiast stoeide met een kind op de slaapzaal. Om dat nu direct pedofilie te noemen gaat mij te ver, maar het was zeker ongepast. Het jongetje vertelde dat huilend in de refter aan broeder Revocatus. Ik zal nooit de strenge, serieuze uitdrukking op het gezicht van deze broeder vergeten. Nadien mocht broeder Gonzala (Mr. Ed het sprekende paard) nooit meer op de slaapzaal bij de kinderen komen. Broeder Gonzala had ook losse handjes en nam kinderen wel eens mee naar de gang om ze daar flink in elkaar te slaan. Is mij ook een keer overkomen. Wij namen wraak door op gepaste afstand naar hem te hinniken, en hem Mr. Ed te noemen.

 45. Frans
  Frans zegt:

  Bijna 50 jaar heb ik mijn mond dichtgehouden.
  In 2010 heb ik gemeld wat mij in de periode tussen 62 en 64 is overkomen, met name op de slaapzaal van de kleine cour en de 5e klas van broeder Frederik.
  Over de laatste lees ik weinig terwijl EN broeder Sylvester voor mij de grootste boosdoeners waren. Sylvester zelfs voor langere tijd totdat ik het lef had om er tegenin te gaan.
  De affaire met de ziekenzaalbroeder, waarvan ik de naam niet weet, is ook geen incident als ik dat zo lees. En broeder Edward is kennelijk ook iemand die zijn sporen op veel jongens heeft achtergelaten. Bij mij niet seksueel maar zeker zo veel fysiek en psychisch. Het is niet altijd kommer en kwel geweest op het internaat maar de impact van de vele vieze spelletjes heeft zijn effecten gehad qua karakter en persoonlijkheid. Ik ben zwaar allergies voor situaties waarin ik onmacht ervaar, afhankelijkheid en agressie. Ik heb nog altijd mijn duale gevoelens jegens seks en ben daarin mijn spontaniteit allang verloren.
  Broeder Sylvester, br. Edward en br. Ligorius zijn dood. Br. Burchard en br. Anskar leven nog. Anskar is inmiddels getrouwd, heeft kinderen en woont in Alkmaar. Br. Burchard zie ik nog wel eens en ik moet zeggen dat ik me niet herken in de omschrijving van een ‘man met losse handjes’. Zo heeft iedereen kennelijk zijn eigen ervaringen en lopen goed en slecht door elkaar.
  Nogmaals; het verbaast me dat ik br. Frederik niet meer tegenkom. Hij was degene die jongens in de klas onder het leesuurtje bij zich riep op de verhoging waar zijn bureau stond om vervolgens met zijn hand via je been in je broek te kruipen. Dat zag niemand omdat het achter het bureau gebeurde maar je voelde dat iedereen wist wat er gebeurde. Toen hij me een keer, tijdens een een op een situatie in mijn gezicht kuste, moest ik overgeven. Dat betekende toen het einde van zijn ‘liefde’. Anskar liet het jongens van de HBS oplossen en keek graag toe wanneer je door hen werd gemolesteerd. Voor mij was Edward de man met de losse handjes. Ik blijf deze site zeker volgen en kom graag met ‘klasgenoten’ in contact.

 46. Frans
  Frans zegt:

  Wouter; br. Edward is inmiddels overleden en woonde de laatste jaren in Alkmaar. Of hij OK was weet ik niet maar voor mij was hij de duivel zelf. Het verhaal dat hij van rijkeluiskinderen hield klopt. Ik heb altijd in het verdom hoekje gezeten bij hem en dat liet hij met regelmaat voelen. Hij heeft me niet seksueel misbruikt maar absoluut fysiek gebroken en psychisch beschadigd met het negeren waarmee hij begon nadat mijn vader hem een keer had aangesproken omdat hij mijn gezicht had beschadigd. Geen fijne man!

 47. Frans
  Frans zegt:

  Hoi Tim. We hebben een paar jaar geleden contact gehad via LinkedIn , weet je nog? Ik ben blij dat ik eindelijk iemand zie schrijven over Frederik. Daar heb ik aardig wat last van gehad! Wat een viespeuk en wat stonk die kerel! Een combinatie van zweet en rook maakte je misselijk wanneer je in zijn buurt kwam. En dat wilde hij maar wat graag. Ik heb ooit een stuk geschreven met als titel:”Een korte broek met wijde pijpen.” Dat sloeg op zijn voorliefde als ingang voor zijn linkerhand achter zijn bureau in de 5e klas. En laten we over Sylvester maar zwijgen. Hoe gaat het met je?

 48. Gerard
  Gerard zegt:

  Ik ben toevallig vanavond 5 febr. 2015 op deze site terecht gekomen n.a.v. het programma “liefste meisje van de klas” van Jaap Jongbloed waarin St Louis in beeld was, en ik eens ging kijken op google. Ik heb in 1963 en 1964 op het nijverheidsonderwijs “grote kant” gezeten. Ik had er een mooie tijd en veel vrienden. Jaren daarvoor hebben 3 neven van mij het nijverheidsonderwijs daar genoten en heb van hen nooit iets over misbruik gehoord. Nooit heb ik zelf iets van misbruik opgemerkt evenals mijn toenmalige vrienden. Dat er van alles is voorgevallen is mij door de jaren heen wel duidelijk geworden. Ik zat eerder op Eikenburg in Eindhoven waar ook veel over is geschreven. Ook daar heb ik persoonlijk niets opgemerkt. Gezien de reacties hier op de site lijkt het mij dat de jongere jongens veelal zijn misbruikt.
  Ik hoop dat de lotgenoten hier op deze site hun aangedane leed kunnen delen met elkaar en er kracht in vinden voor de toekomst.
  gr. Gerard

 49. Tim Hinterding
  Tim Hinterding zegt:

  @ H.D.B Go,
  U bent nogal hardleers en kunt niet goed lezen: Wat hier op dit forum wordt geschreven heeft niets te maken met anders denken maar met kindermisbruik.
  Verknipte geesten die zich vergrijpen aan de aan hun zorg toevertrouwde kinderen die zelf geen kant opkunnen.
  Daar zijn geen woorden voor en het is interessant dat u het heeft over ‘jullie’.
  Alsof de R.K. Kerk het slachtoffer is van een hetze van ‘jullie’.
  Dacht u werkelijk dat het zomaar is dat de RK kerk miljoenen schadevergoeding betaalt?
  Na jarenlang de gelederen te hebben gesloten en doofpot politiek te hebben bedreven gaat nu langzaam het deksel van de beerput.
  Heel erg jammer dat veel kindermisbruikers al zijn overleden.
  Uw inbreng heeft de schijn van ‘goedpraten en bagateliseren’. schaam u!

 50. Didier Bourry
  Didier Bourry zegt:

  Beste,
  Ik begrijp je reactie wel. Ik heb geen ervaring van misbruik door geestelijken of zo. Wel heeeeeel lang door vriend van mijn ouders. Dat de Kerk vaak beschuldigd wordt, komt vooral door de pers hè. Anderen worden vaak vergeten.
  Laten we op deze site ajb geen ruzie maken. Het is al erg genoeg zo en zo confronterend.
  Laten we gewoon elkaar steunen al moet de waarheid ook bekend gemaakt worden uiteraard.
  Maar, elkaar steunen hè en anderen links laten liggen.
  Didier

 51. jac thielen
  jac thielen zegt:

  Hallo Jos, heb hem heel goed gekend, weet van een andere jongen dat hij niet zuiver was. Heb er zelf geen nare ervaring mee gehad, was een magere man met een bril. Is nog niet zo heel lang geleden overleden, ik denk 2 jaar. Zo’n viezerik mocht dan ook nog 90 jaar worden.
  Het ga je goed Gr.Jac

 52. jac thielen
  jac thielen zegt:

  Hallo Gerard, je moet mij gekend hebben, zat ook aan de grote kant 63-65 bij br.hyginus bijnaam de Struis, Br.Egidius (De Gieter) en Br. Revocatus, weet je achternaam niet maar zal je ongetwijfeld ook gekend hebben. Mijn geheugen van vroeger is uitstekend.
  Gr.Jac

 53. Gerard
  Gerard zegt:

  Hallo Jac, ik kan me je niet voor de geest halen, maar de namen die je noemt kloppen. Ik mocht ’s avonds de brommer van de grote kant naar de stalling rijden als de groep naar de slaapzaal liep. Moet nog vaak denken dat als we ’s avonds in bed lagen de broeder met een sigaret in zijn hand langs de bedden liep op een zeer brandbare houten zolder.
  Heb jij of vrienden uit die tijd nare ervaringen mbt. St Louis ?

 54. jac thielen
  jac thielen zegt:

  Hallo Gerard, Ik ken een jongen die nare ervaringen heeft gehad op ziekenzaal. Bij Broeder Olav die bij hem in bed kroop. Helaas kan en mag ik niet zijn naam noemen. Zoals ik al eerder heb aangegeven heb ik zelf nooit nare ervaringen gehad. Dat komt misschien wel omdat ik van moeders kant 2 Heerooms in het klooster had. Wat ik voor 100% zeker weet is dat Br.Olav en Br.Hyginus (de struis) niet zuiver waren. De Struis kwam ook altijd in badhokjes gluren. Gr.Jac

 55. wim degens
  wim degens zegt:

  Ik ben nu ruim 2 jaar in een wekelijkse intensieve PTSS verwerkingstherapie geweest zonder enig resultaat dan alleen nog meer weerzinwekkende herbelevingen van mijn door en door verwoeste leven. De klinisch gecertificeerde psychologe deed haar best met allerlei nieuwste methodes om mijn angstdromen en blokkades en mijn t.g.v. mijn seksuele beschadigingen in mijn contacten met mijn vriendinnen te doen afnemen en te relativeren. Zij heeft de onomstotelijke relatie mijn hele mislukte leven door blootgelegd in mijn bewustzijn van nu. Want dat vroegen en eisten de juristen van de verzekeringsmaatschappij van de RKK religieuze daders. Nu ik door mijn psychologe overtuigd geraakt ben van al dat causaal verband dwars door mijn hele verdere leven is het toch niet zo vreemd dat ik via kunstmatige relativeringstherapie volstrekt geen spat ben opgeschoten? Mijn depressie daarentegen is, na het besef van het causaal verband in mijn leven, toegenomen. Ik heb de therapie, wegens gebrek aan merkbaar resultaat, stop gezet en overweeg nu op de stoep van van Dam, de indirecte veroorzaker van mijn verwoeste leven, mijn leven te beëindigen, want waar moet ik nu anders nog heen of wat kan ik nu nog anders doen om sinds februari 2010 nog één keer van de lente te genieten en nog weer één keer met plezier naar het NH Bergse strand of naar het Rijks museum te gaan? Mijn manier zal de media weten en zal de pedo’s in ons land laten zien, wat zij in het hele verdere leven van kinderen verwoesten alleen maar om die kinderen eventjes te misbruiken voor hun eigen smerige, misdadige pleziertjes. De compensatiecommissie advocaten die minachting getoond hebben voor het wetenschappelijk onderbouwde psychologisch rapport van mijn psychologe. Daar wilden zij gewoon niets mee te maken hebben. Bij de kennismaking van mij met de ons toegewezen advocaat (voor de duivel!) kreeg ik en kregen wij allen een juridisch document in kleine lettertjes te tekenen in ons blinde vertrouwen in “onze” advocaat waarin we o.a. ongezien (ja, dat was dom en te goedgelovig in de advocaat) tekenden voor een onherroepelijke compensatie. Hoe bizar en hoe onopgemerkt zijn wij niet allen geweest om ons te laten afleiden door “onze” toegewezen advocaat? Hoe uiterst sluw is dit hele afwikkel compensatiespel niet geweest hoe zij de slachtoffers t.b.v. het aardse slijk wisten af te leiden?
  Wacht maar mijn apocalyps af en laat hopelijk de discussie over de compensatie misleiding door de RKK o.l.v. van Dam maar losbarsten. Dat is mijn leven dan nu nog zeker waard geweest.

 56. Raymond
  Raymond zegt:

  Beste Wim,
  Ik snap jouw woede en frustratie. Jouw verhaal geeft maar weer eens exact aan waar het probleem zit. De hele klachten- / compensatieprocedure is een grote farce heel bewust geregisseerd door zowel “de kerk” als ook de commissie Deetman. Het ultieme doel had moeten zijn om de slachtoffers te erkennen en ontzorgen in de ruimste zin van het woord. De aard van het misbruik had daarbij nimmer leidend mogen zijn maar juist de gevolgen die het voor het slachtoffer in kwestie heeft gehad gedurende zijn/haar verdere leven. Sterkte Wim, je kunt me altijd mailen raymond.lelkens@gmail.com

 57. wim degens
  wim degens zegt:

  Raymond, het is zeer verheugend voor mij in jouw reactie te lezen dat er blijkbaar nog minstens iemand begrepen heeft dat een hypocriet en onbewogen “Sorry, slachtoffers van onze wolven in schaapskleren onder onze dubieuze supervisie jullie leven zo onherstelbaar hebben toegetakeld. Daarvoor kopen we (de RKK) voor een stoffig bedragje onze door sluwe advocaten van de verzekering geminimaliseerde schuld in de schijnwerpers van de media en de publieke opinie toch maar mooi onze schuld af!”, Naarmate de slachtoffers daar dieper over nadenken hoe die RKK dat allemaal vies en achterbaks manipulerend gespeeld heeft is voor ieder normaal doordenkend mens om razend van te worden. Ik wilde jullie €50.000 niet, want jullie geld en jullie gedachten daarachter ontnemen mij mijn levenslucht. De geschiedenis moraal van dit religie dramaverhaal is: “Hoe hebben we als leden van de RKK ons zo lang en zo door die hogepriesters en dubbele bodem FARIZEEËRS laten misleiden?!”

 58. wim degens
  wim degens zegt:

  Wat is die RKK nu nog voor kerk? Blijkbaar kan deze inspirerende paus Fransiscus s.j. het klerikale zooitje in en rond het mondiale ‘Vaticaan’ ook niet tot de zuivere boodschap van Jezus van Nazareth terugbrengen.
  Gisteravond zag ik het meest schokkende feit dat een Nederlandse missionaris op onze Antillen na ontelbaar veel aanklachten van zijn seksueel kindermisbruik nog steeds onverstoorbaar en schaamteloos kan doorgaan onder het mom van zijn “goede” werk van het opzetten van een kinderdorp met kinderen verkrachten en voor hun verdere leven zwaar beschadigen. De Nederlandse provinciaal overste van zijn orde blafte onbeschoft en autoritair de verslaggeefster af toen zij hem over deze Gods onmogelijke kwestie concrete vragen stelde.
  Al de aanklachten van de ter plaatse gepleegde misdrijven zou onderzocht gaan worden door een man die er uitzag alsof hij nog niet wist dat het buskruit al een paar jaar geleden was uitgevonden. Hij keek of hij uit zijn winterslaap gestoord was en wist totaal niet van al de schriftelijk aan hem gestuurde aanklachten van de lokale slachtoffers van deze pedo-missionaris. Zou hier het bisdom op Curaçao achter de schermen ook weer de regie in handen hebben?
  “wir haben es nicht gewusst!” ???
  Ik zou wel eens willen weten of mijn moeder, na al deze ontstellende onthullingen nu nóg steeds zo braaf iedere dag naar de RKK zou gegaan zijn. En dan moet je die missionaris desgevraagd eens horen liegen en het glashard horen ontkennen tegen al die aanklachten tegen hem. Hoe moeilijk geloven in God al niet is, zo onmogelijk moeilijk als die RKK geestelijke te geloven nu nog is!

 59. Michel Snels
  Michel Snels zegt:

  Beste Ad, met verbazing heb ik de reacties gelezen! Ik heb gelukkig nooit negatieve ervaringen gehad!
  Maar ik heb nu een gevoel van schaamte terwijl ik altijd trots ben geweest omdat ik daar kon leren en gevormd ben voor mijn latere leven. Als ik iets kan bijdragen aan verwerking van problemen of steun hieraan schroom dan niet om contact op te nemen. Of ook om eens lekker na te praten, want er waren ook “mooie tijden”. Grtz Michel Snels, toen wonend in Goirle!

 60. Harry Verhoeven
  Harry Verhoeven zegt:

  Beste Jeroen,
  In mijn papieren kijkend over mijn kostschool periode (van 3 sept1959 tot 22 juli 1961) kom ik een door mijzelf gemaakt lijstje tegen met de naam J. Biemans er op, dus dat moet je vader geweest zijn.
  Mocht je verder behoefte hebben aan contact dan hoor ik het wel.
  Groetend, Harry Verhoeven

 61. Peter
  Peter zegt:

  In de periode van 1961 tm 1963 heb ik op Sint Louis gezeten, geen last gehad m.u.v. een verblijf op de ziekenzaal.
  Gerard reed jij de bramfiets van br. Hyginus (de struis) ook van de nijverheidsschool naar Sint Louis als het uitkwam?
  Leeft Br. Revocatus nog?

 62. Gerard
  Gerard zegt:

  Ja, inderdaad ik reed op de brommer. Repareerde ook indien nodig. Had toen al ruime sleutelervaring vanwege mijn vaders rijwiel-, en bromfietszaak. Ik ben jaren later nog eens gaan kijken, maar toen was alles al veranderd. Heb verder niets meer van anderen of Louis meer gehoord.
  gr. Gerard

 63. Peter
  Peter zegt:

  Gerard,
  Dan heb ik na al die jaren toch de juiste persoon voor ogen.
  Op St. Louis is inderdaad alles veranderd, i.v.m. werk kwam ik nogal eens door Oudenbosch en heb zo de nodige veranderingen zien gebeuren.
  Bij toeval heb ik een half jaar geleden Geert van Eck, die nu in Son en Breukel woont, tegen gekomen.
  Verder zijn er voor mij ook geen contacten meer, mogelijk is een samenkomst van mensen die in de jaren 1961 tot 1963 die daar waren een idee. m.vr.gr. Peter.

 64. jac Thielen
  jac Thielen zegt:

  Hallo, voor zover ik weet leeft Br Revocatus nog. Ik dacht dat hij van 1928 is. De rest in onze periode 1963- 1965 zijn allemaal dood.

  Gr.Jac

  • jac Thielen
   jac Thielen zegt:

   Hallo Peter, zie nu pas je reactie, er hebben nog een tijdje broeders in de Lollestraat gewoond die op grond van St. Louis zijn gebouwd. Nu hebben de over gebleven Broeders een eigen afdeling in verzorgingtehuis De Zelleberg in Oudenbosch. Revocatus ( de reef) is nog lange tijd dirigent van een koor geweest. Ik weet bijna zeker dat hij nog in leven is. Kwam oorspronkelijk uit Goes. Zijn echte achternaam is de Wit voor zover ik weet.Al de gebouwen zijn verkocht. Sinds kort zijn er ook geen Zusters meer in St.Anna. Het Katholieke geloof is gelukkig bijna verdwenen.
   Het ga je goed Gr.Jac Thielen

   • A. Mulder
    A. Mulder zegt:

    In 2013 leefde hij nog want toen heb ik voor de provincie Noord-Brabant een video gemaakt over Saint Louis met Revocatus de Wit als centrale gast.

 65. Lisa
  Lisa zegt:

  Onlangs hoorde ik dat mijn vader op Saint-Louis in Oudenbosch heeft gezeten. Al googlend kwam ik deze site tegen. Wat een vreselijke verhalen. Helaas is mijn vader lang geleden overleden en kan ik hem niets meer vragen. Maar misschien kennen jullie hem, Stef Bijl geboren 1944. Ik ga ervanuit dat hij ergens in de jaren 50 of 60 daar gezeten moet hebben.

 66. Henk
  Henk zegt:

  Ik heb van 1971 t/m 1972 op de Hellemons mavo gezeten. Er gaven diverse broeders les die ook op Saint Louis verbleven. Vooral broeder Amandus was een kwal van een vent. Hij werd daarom ook de BRAM genoemd. Hij kon zijn handen niet thuis houden en verbaal was hij ook sterk om iedereen de grond in te boren op een vreselijke manier. Ook tijdens de lessen geschiedenis deed hij dat. Tijdens het middageten legde hij de hand op mijn benen. IK was hier niet van gediend maar niemand van de groep jongeren van Oud-Gastel ( Sint Jozef internaat ) die warm eten kreeg in de aula van Saint Louis wild naast deze vreselijke man zitten. Wegens zijn gedrag heb ik dat zelfde jaar de school verlaten.
  De andere broeders: Clemens: correcte man gaf biologie en tekenen. Broeder Chris correcte man gaf aardrijkskunde. Broeder Numan was handtastelijk gaf Engels. Broeder Josafat gaf Frans correcte man. De broeder die Nederlands gaf was een kwal van een vent. De broeders die aardrijkskunde en wiskunde gaven waren zeer integer en correct. De broeder die handvaardigheid gaf was super zuinig maar ook correct.
  Er was een vreselijk sfeer op deze Hellemons MAVO doordat broeder Amandus de toont zette.

Reacties zijn gesloten.