Misbruikmeldingen via de media

Hilversum (ANP) 3 maart 2010 – Niet alleen bij de Utrechtse instelling Hulp & Recht, ook bij de media melden zich slachtoffers van seksueel misbruik. Bij de redacties van de Wereldomroep en NRC Handelsblad gaat het in totaal om zeventig gevallen. Ook de Volkskrant zei tien meldingen van misbruik te hebben ontvangen. Of de meldingen elkaar overlappen, is nog onduidelijk.

Vijftien gevallen
Uit nieuw onderzoek van de Wereldomroep en NRC Handelsblad bleek gisteren dat geen drie, maar meer dan tien paters van de Salesiaanse orde in het Don Rua klooster in ‘s-Heerenberg seksueel misbruik op hun geweten zouden hebben. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor vijftien gevallen. Het misbruik zou zich enkele decennia geleden hebben voorgedaan in het rooms-katholieke internaat in ’s Heerenberg. Berichten daarover waren vorige week de aanleiding voor de stroom aan meldingen en de ophef die daardoor is ontstaan.

Kerkelijke instelling
Bij Hulp & Recht, de instelling die hulp biedt aan mensen die in aanraking zijn gekomen met misbruik, zijn sinds het weekeinde 34 gevallen aangemeld. De meldingen die bij de instelling zijn binnengekomen, betreffen zowel persoonlijke ervaringen als mensen die van misbruik hebben gehoord of er getuige van zijn geweest. PvdA en VVD in de Tweede Kamer willen een onafhankelijk onderzoek naar de gevallen van seksueel misbruik.

KNR
De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) heeft naar aanleiding van de meldingen over het internaat in ‘s-Heerenberg het initiatief genomen voor een onderzoek binnen de salesiaanse orde. De KNR is de koepelorganisatie van kloosterorden en congegraties.

Bisschoppenconferentie
Woordvoerder Pieter Kohnen van de Nederlandse Bisschoppenconferentie zei gisteren dat alle meldingen eerst afzonderlijk moeten worden bekeken om in te schatten welke hulp gewenst is en welk onderzoek daarbij hoort. “Dat vraagt zorgvuldigheid” , aldus Kohnen.

Niet verbaasd
Pastoraal psycholoog en supervisor Anke Bisschops van de Universiteit van Tilburg toonde zich gisteren niet verbaasd over de ontstane ophef. “Het was een taboe, maar het gebeurde overal in omgevingen waar volwassenen de macht hadden over kinderen. Op internaten en kostscholen en niet alleen bij de katholieken. Scouting is zo’n voorbeeld. Ik ben wel benieuwd hoe groot dit schandaal uiteindelijk in Nederland zal blijken te zijn”, aldus Bisschops.

Schuld bekennen
Volgens de Tilburgse pastoraal psycholoog moeten de kerkleiders namens de daders schuld bekennen. “De Kerk moet goed luisteren naar mensen die hun verhaal willen doen. Die dienen begrip en erkenning te krijgen”.

Jaren ’50 – ’70
Het misbruik in Nederland zou hebben plaatsgehad in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw.

10 antwoorden
 1. Anton
  Anton zegt:

  Hallo sorry dat ik een verzonnen naam gebruik, Maar ik ben er nog niet aan toe om mij bekent te maken ik schaam me nog steeds dat ik dat heb laten gebeuren. Ook ik ben misbruikt in het internaat Huize Assisië in Uden, We hadden daar grote slaapzalen met wel 20 jongens en een klein kamertje voor de broeder die de wacht moest houden, mijn bed stond vlak voor dat kamertje en als de broeder dacht dat iedereen sliep kwam hij naar mijn bed en maakte mij waker en dan moest ik mee komen naar zijn kamertje waar hij allemaal vieze dingen met me deed, ik heb daar nooit met iemand over kunnen en durven te praten, daar de oudere jongens die daar ook mee werden geconfronteerd dit ook gingen doen bij de jongere en dan werd je zeer duidelijk gemaakt dat je je mond daarover moest houden, en die heb ik gehouden zelfs mijn eigen vrouw weet niet wat er met me is gebeurd in mijn jeugd jaren.
  Heel je leven is kapot gemaakt, en een normaal contact kan je haast niet meer hebben, ben nu 70 jaar en heb er tot nu toe bijna dagelijks last van, soms vraag mijn vrouw waar denk je aan want dan spookt het weer door je hooft en moet je maar weer gauw wat verzinnen,
  Die lui weten echt niet wat ze je hebben aangedaan, door dat zij een gijle bui hadden is mijn leven verpest. En nu alles in het nieuws komt doet het dubbel zo zeer.

 2. anoniem
  anoniem zegt:

  Mijn man is vroeger misbruikt op een internaat in Maastricht. Daar kroop een broeder bij hem in bed en deed allerlei handelingen met hem. Heeft daar tot op de dag van vandaag problemen mee gehad. Temeer omdat zijn broer daar ook zat en die al aangegeven had aan zijn moeder wat daar gebeurde. Zijn moeder heeft daar toen geen acht op geslaan en nooit bij nagedacht dat het bij haar andere zoon wel zou kunnen gebeuren. Hij heeft zich dus heel zijn leven in de steek gelaten gevoeld door zijn moeder.

 3. geraerts
  geraerts zegt:

  door de media aandacht herinneren wij ons dat onze zoon jaren 70 beg op blijerheide zat er klopte niks van de verhalen over sex intimidatie .aan hem gezeten .we haalde hem er direckt weg . de rekening van verblijf ,wat erg duur was kregen we nooit ??????????????

 4. kind van een slachtoffer seksueelmisbruik
  kind van een slachtoffer seksueelmisbruik zegt:

  Sorry dat ik mijn naam niet vernoem, maar wil hiermee aangeven dat er niet alleen halverwege vorige eeuw seksueel misbruik van geestelijken plaats vond. Mijn vader en ook mijn schoonvader in de jaren 30 tot 1950 zijn misbruikt op jongensinternaat Huize Nazareth te Tilburg door de fraters aldaar. Mijn vader is van 1924 en mijn schoonvader van 1932. Hier zitten heel wat jaartjes tussen. Dus in dit tehuis was misbruik toen al jaren gaande en ook door meerde fraters gepleegd.
  Door het misbruik die onze vaders hebben ondergaan, waren wij (mijn man en ik) indirect ook slachtoffer. De details hou ik nog voor me, maar wil met deze kans het seksueel misbruik van de fraters van Huize Nazareth te Tilburg naar buiten treden. Helaas zijn onze vaders overleden dus voor hun komt ’t te laat, maar voor de andere nog levende slachtoffers van dit tehuis nog niet. Dus dit MOET ook OPENBAAR gemaakt worden in de media.
  Een verdrietige(schoon)dochter

 5. linda,dochter van een vader die dus ook misbruikt is geweest
  linda,dochter van een vader die dus ook misbruikt is geweest zegt:

  mijn vader is nu bijna 75 jaar.is vroeger sexueel misbruikt op nazareth in tilburg.
  we weten het nu pas echt oficieel door zijn broer die over was gekomen van uit australie.hij heeft het bevestigd.mijn vader was meer misbruikt als zijn broer,mijn vader zit nu in een verpleeghuis en is dementerend en heeft altsheimer.we hebben altijd geweten dat er iets moet zijn gebeurd in zijn jeugd,hij prate er nooit over,het heeft wel zijn leven beinvloed.ik ben nu 37 en heb nog een jongere zusje.mijn vader gaf ons nooit liefde.nooit een arm om ons heen ,nooit zeggen tegen ons …ik hou van je….gewoon een strenge vader.
  we willen het niet meer oprakelen voor hem ,omdat mijn moeder nog alleen woond want die is 57 en mijn vader sinds paar maanden in verpleeghuis verblijft omdat mijn moeder niet meer kan verzorgen.maar als dochter zijnde wil ik het toch melden,hoe gaan jullie er mee om de kinderen van misbruikte ouder.
  voor andere ook sterkte

 6. Martin
  Martin zegt:

  Ook ik ben misbruikt door 2 broeders in het internaat Harreveld,ik weet dat de laatste broeder (dader) sinds kort is overleden.

  Mijn vrouw en kinderen hebben dit nooit geweten,sterker nog heb ik het een plekje kunnen geven. Door de media wordt dit weer naar boven gehaald wat de zaak alleen maar erger maakt voor de ex-slachtoffers.

  Hoeveel kinderen hebben zelf onder elkaar geen sex kontact gehad in het internaat daar wordt niet over gesproken,maar dit zijn vele keren,weet dit uit eigen ervaring,daar wordt niet over gesproken

  Ik heb mijn kinderen wel de warmte kunnen geven die zij nodig hadden,en liet merken dat ik wel van ze hield,en nog!

  • joke
   joke zegt:

   Mijn vader is in Harreveld hetzelfde overkomen. Wij vonden dat hij altijd zo erg beschermend voor ons,2 dochters,was. Later hebben wij pas vernomen hoe
   dit kwam.Vreselijk dat hij zo lang met een geheim heeft moeten rondlopen.
   Hij is 6 jaar geleden overleden en was van 1914, dus dit is al een aardig tijdje terug.Jammer dat hij de juiste aanpak hiervan niet meer heeft meegemaakt,
   want vechtlust had hij zeker gehad!

 7. Martin
  Martin zegt:

  Ook ik ben misbruikt door 2 broeders in het internaat Harreveld,ik weet dat de laatste broeder (dader) sinds kort is overleden.

  Mijn vrouw en kinderen hebben dit nooit geweten,sterker nog heb ik het een plekje kunnen geven. Door de media wordt dit weer naar boven gehaald wat de zaak alleen maar erger maakt voor de ex-slachtoffers.

  Hoeveel kinderen hebben zelf onder elkaar geen sex kontact gehad in het internaat daar wordt niet over gesproken,maar dit zijn vele keren,weet dit uit eigen ervaring,daar wordt niet over gesproken

  Ik heb mijn kinderen wel de warmte kunnen geven die zij nodig hadden,en liet merken dat ik wel van ze hield,en nog!

 8. Richard
  Richard zegt:

  Ik ben op een fratersschool geweest. Daar gebeurden ook dingen die het daglicht niet konden verdragen. Aan het eind daarvan was ik in een internaat in Vught voor een examenweek. Daar gebeurde hetzelfde als hierboven over Huize Assisië in Uden werd geschreven.

  Om nog maar te zwijgen over de schaamte, het angsttrauma wat ik daaraan overhield, heeft mijn leven verwoest. Ook mijn ouders zijn schuldig: “Over zulke dingen praat je niet”, was het. Ze worden allemaal bedankt.

  Ik heb nu een vrouw (stuk jonger als ik) die het allemaal wel begrijpt, ook mijn angsten, en er wat mee probeert te doen. Maar om haar te ontmoeten moesten eerst drie huwelijken mislukken en ik 60 jaar worden. Ik huil van woede!!

 9. cor
  cor zegt:

  linda zou je met mij kontakt willen opnemen daar ik ook in dat internaat heb gezeten en ik details wil weten over bepaalde fraters die mij hebben misbruikt
  dank je bij voorbaat

Reacties zijn gesloten.