Naam plaatsvervanger Primus Eikenburg 1960

Ik ben op zoek naar de naam van de refter broeder die broeder Primus van Eikenburg in het jaar 1960 bij afwezigheid verving.
Omschrijving: Hij had kort rossig “biebob” haar en droeg een ouderwetse ronde ziekenfonds bril.

Caspar (Cappy) Vries

27 antwoorden
 1. Johan Mahieu
  Johan Mahieu zegt:

  Hallo Caspar,

  Je bedoelt broeder Primus van de Boomen van de Broeders van Liefde op Eikenburg, Eindhoven? Deze Primus kwam 12-12-1961 in Nijmegen werken op Pensionaat Jonkerbosch.
  Maar, heb je inmiddels antwoord op je vraag? Ik neem toch aan dat je dit bij het Secretariaat van de “Broeders van Liefde” in Eindhoven, Aalsterweg, te weten kan komen. Het is een legitieme vraag. Heb je daar je vraag gesteld?
  Ik ken de achtergrond ervan niet maar die is voor jou kennelijk van groot belang.
  Je kunt het adres van de broeders op het Internet (op hun site) vinden.
  Ik neem aan dat je erin slaagt anders wil ik daarna je verzoek best ondersteunen. Ik schreef een boekje over het werk van die broeders in Nijmegen van 1935-1985; we kennen elkaar goed genoeg om hieruit te komen.

  Hartelijke groet van Johan

 2. andré helsen.
  andré helsen. zegt:

  Ik zat van 1966, 1972 op jonkerbosch, ik ken broeder primus
  goed, jammer genoeg!! Ik zat in zijn groep van 1972.ik wil graag meer weten en vertellen over deze slechte man. Dus reageer maar naar mij. Gr. Andre

   • schiltmans a
    schiltmans a zegt:

    hoi ja dat vind ik nou ook .ik heb ook nooit iets gemerkt .we keken veel televisie deden handenarbeid zowel intern als buiten de poorten,bij tuinders of deden een krantenwijk of aardappels rapen bij boeren. of fietstochten we verdienden daar wat geld mee sparen. vrijheid was er ook zat we mochten gerust nijmegen in tijdens de kermis oid ,!!

   • andre helsen
    andre helsen zegt:

    iedereen die in de jaren 65- 72 op jonkerbosch hebben gezeten kunnen contact met mij opnemen, vooral als het gaat over broeder primus ik woon in bemmel bij nijmegen ik zit ook op facebook, oneder mijn naam.

  • Piet Beijk
   Piet Beijk zegt:

   Hallo André, ik heb ook op Jonkerbosch gezeten van 1965 tot 1971 en ook heel slechte ervaringen met deze broeders. Ook broeder primus!!!! Willen we een keer contact opnemen om erover te praten? Groetjes Piet Beijk

  • Piet Beijk
   Piet Beijk zegt:

   Hallo André, ik zat daar van 1965 tot 1972, heel slechte ervaring met broeder primus!! Zouden we een keer contact kunnen opnemen? Gr. Piet

  • Ed Winters
   Ed Winters zegt:

   Beste Andre, ik ken jou nog van groep 3 van Br. Michael en Br. Vlinkevleugel later als vervanger Br. Alferius. Toegegeven dat Br. Michael erg zijn handjes los had staan hetgeen ook gold Br. Engelbertus (Jan Nouwens) van 1968 tot en met 1969 van groep 2. Deze laatstgenoemde persoon was des te erger! Maar met eerlijkheid over Br.Primus – die later vrijwillig uitrad uit klooster en in de burgermaatschappij verder ging als Wim van den Boomen – moet ik zeggen dat ik weinig slechte ervaring met hem heb gehad. Overigens is hij gaan huwen in 1975 met de toen aldaar werkzame poetsvrouw Moeke Schiks in Nijmegen en hij is in de laatstgenoemde woonplaats op 27 mei 2004 overleden. Met vriendelijke groet verblijf ik Ed Winters.

 3. a schiltmans
  a schiltmans zegt:

  hoi ik zat op jonkerbosch 1961 tot 1966juli primus kende ik ook en mansi us verder wat burger broeders zeg maar..ik vond het onderwijs zeer slecht Toen de nieuwe school gebouwd werd ging ik er af. Wij kregen les in barakken timmer schoenen metselen schilderen raaimakers die had zo n daf 33 waar we op mochten poetsen,er was ook een buiten zwembad een grote en kleinere die hebben we nog geschilderd met meester v heijden Ik vond dat by onderwijs je aan je lot werd overgelaten Tekenen vond ik niets, maar wel de les volgen (verveling) En sexuele voorlichting was ook knudde daar zeiden ze matig iets over vlak voor ik in juli afzwaaide .hoe dat dan moest ha ha zeg maar, mijn klas afdelinggenoten waren herman plum stef jaspers peter v brederoode harrie taalman (intern) extern peter couwenberg charles hulsebosch wat ik nog weet.

 4. Wim Janssen
  Wim Janssen zegt:

  Ik ken broeder primus ook of te wel meneer van de boom hij is later getrouwd met moeke schiks en woonde weg door jonkerbos maar vond het een aardige man en vind het jammer dat jullie dat niet hebben weet wel dat broeder Michael jongens misbruikte

  • andre helsen
   andre helsen zegt:

   Wim janssen, dat jij primus een goede man vond kan ik mij kan ik mij niet voorstellen, het was een grote dictator!!!!!!
   een heel slecht mens!!!!!

 5. Marcel v Heesch
  Marcel v Heesch zegt:

  Er was geen grotere viezerik als broeder Primus ik heb hem mee gemaakt op zaal 8 en broeder Mansius was een moeder voor ons ik heb 1 jaar lang voor zijn hond gezorgd

  • Gerard
   Gerard zegt:

   Hallo Marcel, ik zou graag een keertje een afspraak met je willen maken. Ik heb nl
   Ook slechte ervaringen met broeder Primus. Ik hen ook al een keer geprobeerd contact te zoeken met André Helsen , maar hij heeft hierop niet gereageerd.

   Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

   Groeten Gerard Nikkelen

   • Marcel v Heesch
    Marcel v Heesch zegt:

    hoi Gerard hoe wil je die afspraak maken ik heb altijd tijd voor je groetjes Marcel uit Tilburg

    • Gerard
     Gerard zegt:

     Hallo Marcel,.
     Bedankt voor je reactie op mijn oproep.
     Ik zelf woon in Nijmegen maar kom graag naar jou in Tilburg.
     Ik kom dan per trein.
     Ik wacht op jouw reactie zodat we verder kunnen afspreken.
     Gr. Gerard.

 6. Piet Beijk
  Piet Beijk zegt:

  Hallo allemaal, ik heb ook op Jonkersbosch gezeten, en heb ook heel slechte ervaringen met broeders!!!!! Ook van broeder Primus!!!! Zijn er nog op dit forum met slechte ervaringen met broeder Primus, zouden we dan in contact kunnen komen.

 7. Chris Smis
  Chris Smis zegt:

  Hoi allemaal,
  Ik zat op Jonkerbosch van 1961 tot 1965
  Was leerling op de lagere tuinbouwschool St.Franciscus.
  De directeur daarvan heet van de Weiderven.
  Ik heb ook de nodige ervaring met deze broeders.
  Primus zal ik ook nooit vergeten.
  Zat bij de tv altijd vooraan met een dikke sigaar.
  Reed op een solex.
  En ramde pupillen naar believe in elkaar als hij de regie kwijt raakte.
  Verder gedrag zoals eerder genoemd op deze site wil ik hier niet benoemen, omdat ik daar mijn hele leven de gevolgen moest dragen.
  Ik wordt dit jaar 70
  Heb 6 kinderen en 10 kleinkinderen.
  Ik had Jonkerbosch liever nooit in mijn leven willen mee maken.
  Net als alle andere instellingen waar ik vanaf mijn derde jaar in moest verblijven.
  Daar was misbruik en alle vormen van mishandeling structureel en geen uitzondering.
  Ik heb ermee leren leven.
  Je vergeet het nooit, ik vergeef het ze ook nooit.
  Ik ben al jaren op zoek naar mijn tuinbouwschool vriend Theo de Valk, hem tot op heden niet kunnen vinden net als de broertjes baks.
  Vriendelijke groet,
  Chris Smis

 8. Marcel v Heesch
  Marcel v Heesch zegt:

  Hoi Chris ik was toen in die zelfde periode ook daar ik zat op de vakschool zo was mijn beste vriend Jan Kriezels en Toontje Konings ik was ook bij de drumband vond er niks aan voetbalde liever

 9. Wim Janssen
  Wim Janssen zegt:

  Beste lezers ik zou graag met mensen in contact komen die van 1970 tot 1977 op Jonkerbos zaten.
  Mijn naam is Wim Janssen. 70 – 71 bij Michael, 71 – 72 Fred 72-73 molenschot en Hugo,

  mail is janssen_79@msn.com

  gr Wim,

  • Bennie Polman
   Bennie Polman zegt:

   Hallo Wim.

   Ik heb ook op internaat jonkerbos gewoond. Dat was vanaf 1969 tot 1974
   Ik was toen 12 jaar. Ik kwam op groep 3 te wonen en ik heb op groep 4 – 5 – 7 – 8 – gewoond. Broeder Michael.
   Kon nooit zijn handen afhouden van enkele kinderen zoals ik heb het zelf ervaren. Vooral in de avonduren.
   Groetjes Bennie Polman
   Ik woon in haaksbergen.
   Mijn leeftijd is 60 jaar.

   • Piet Beijk
    Piet Beijk zegt:

    Hallo Wim en Benny,

    Ik heb ook op Jonkerbos gewoond van 1965 tot 1971. In groep 3 en 2. Ik heb ook slechte ervaringen hier aan overgehouden jammer genoeg. Ik zou ook heel graag met jullie in contact komen. Mijn leeftijd is 62 jaar en ik woon in Landgraaf. Mijn email is netje38@hotmail.com. Laat iets weten aub.

    Groetjes Piet Beijk

 10. J.J.J. Metsemakers
  J.J.J. Metsemakers zegt:

  Hallo allemaal.
  De hele rim-ram gaat over Br. Primus, maar de eerstye vraag was de naam van de opvolger van Br. Primus in 1960 op Eikenurg in Eindhoven. Hier is echter geen antwoord op gegeven. Ik heb van sept. 1957 t/m juli 1061 op Eikenburg op de 3-jarige Mulo gezeten. Hier heb ik de 2e klas dubbel gedaan, dus schooljaar 1958/1959 en 1959/1960. Toen wij op 1 september 1959 terug kwamen was onze refterroeder, Br. Primus, vertrokken en er voor in de plaats was er Br. Bonifatius. We hebben nooit geweten wat of waarom en ook niet waar hij naar toe is gegaan. Br. Primus had ook een broer op Eikenburg die Br. Kok genoemd werd omdat hij het hoofd van de keuken was.Tevens werkte hun beider vader in het begin in de broodkamer om het brood te snijden. Na jullie verhalen gelezen te hebben, is ij mij ook een kwartje gevallen.

  Gr. Jac Metsemakers

 11. Hans Cornelissen
  Hans Cornelissen zegt:

  Het zal in 1955 zijn geweest. De broeders van liefde zwommen op woensdag en zaterdag in het Wijchens Ven bij Nijmegen.
  Ik ben daar misbruikt door een van die broeders.Wil je meer weten?

Reacties zijn gesloten.